Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.
Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.

dela artikeln

Ur Uppis fotoarkiv: Vinterkungen som blev championtränare

Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.

Ridskolechefen, hästägaren och tränare Reinhold ”Reihe” Swartling representerar gedigen svensk hästhistoria. Inte bara i egen person. För redan farfars far Magnus Swartling drev ridskola i Stockholm, som togs över av dennes son Reinhold senior och sedan drevs sedan vidare av sonsonen Fredrik.

Fredrik Swartling blev den förste i släkten som introducerade familjens kapplöpningsfärger, lila tröja med vita snören, vita ärmar och vit mössa med lila band, i sporten. Färgerna inregistrerades 1923, men det dröjde till 1927 innan de sågs på kapplöpningsbanan, då på hästen Mitro, som som bäst noterade en andraplats.

Fredrik Swartlings galoppkarriär blev inte så omfattande men intresset ärvdes av sonen Reinhold, som denna artikel handlar om.

”Reihe” som han allmänt kallades, skaffade sina första galopphästar 1953. Första segern kom följande året, genom Humbug (som till skillnad från Bengt Böckmans derbyvinnare var en valack. Humbug hade vunnit St Leger som treåring men försvann ett tag från kapplöpningsbanan tills Reihe förvärvade honom och satte honom i träning som 7-åring med lyckat resultat.

Förmodligen var köpesumman för en före detta nedbruten galoppör inte så hög. Detta var ett vanligt mönster i början av Reihes karriär: att hitta tidigare lovande galoppörer som lämnat turfen och sedan framgångsrikt kom tillbaka efter omskolning i Reihes ridhus.

Humbug vann två gånger 1954 på Ulriksdal och var stallets enda representant på banan. Sakta men säkert växte antalet hästar och segrar.

När övergången från Ulriksdal till Täby Galopp hade skett 1960, hade de lika-vita färgerna gått i mål 60 gånger,  förträdesvis i enklare löpningar. Men också det skulle ändras.

1962 blev Reihe Swartling för första gången ledande hästägare, vilket skulle ske ytterligare tre gånger. Det året erövrade stallet 30 segrar. Men mer skulle det bli 1963, det året Reihe fick epitetet ”Vinterkungen”, för han utnyttjade snabbt den möjlighet som uppstod, när man första gången tävlade året runt.

Vid premiären på nyårsdagen 1963 avgjordes sex löpningar, Tre av dem hemfördes av stall Swartling: genom Lunik, Star Prize och Narcissus. Sammanlagt startade denna dag nio hästar i ridskolefärgerna.

Sammanlagt blev det 41 segrar detta år, vilket året därpå ökade till 44, 1965 till 79 och 1966 till hela 82. Det året blev Reihe Swarling championtränare, vilket han även blev 1968.

Men det handlade inte bara om kvantitet utan kvaliteten ökade också . Dessutom förstärktes stallet med utomstående hästägare, vanligen gamla vänner. Två sådana vänner var Agneta och Folke Kistner som genom Reihe skaffat stoet Mimax, vars stamtavla var bättre än tävlingsresultaten. Hos Reihe växlade hon mellan tävlingsverksamhet och avelsboxen.

Efter flera misslyckade avelsförsök och ett sent byte av partner till den tidigare i Norge uppstallade beskällaren Allasch hos Broddas travstuteri föddes Landru 1963. Ett försök till försäljning på åringsauktionen året därpå slutade med återrop på 1 300 kronor. En summa Landru skulle springa ihop många gånger om.

Efter en seger som tvååring och efter blott tre starter som treåring kom den första klassiska segern på hösten 1966 i St Leger på Åby, då John Curran red Landru till segern.

Att det inte var någon tillfällighet visade hingsten under de följande åren, då det blev segrar i Stockholms Pris, Stockholm Cup och Kapplöpningssällskapets Stora Pris. I den senare löpningen var Landru dessutom tvåa 1970 och trea 1969. Det året blev det även en andraplats i Stockholms Stora Pris.

 

 

Landru i vinnarcirkeln efter Stockholms Stora Pris 1968, uppvaktad av tränare och ägare. I sadeln engelske jockeyn Geoff Lewis.

 

Mer om den fantastiska storyn om Landru i Bengt Böckmans bok om ”Galopp Projektet”i en artikel skriven av Björn Zachrisson.

Reihe tränade även vinnaren av St Leger 1968, Scotch (e Carnoustie), som ägdes av Mr Blyman (Henrik Mannerstråle).

Reihe Swartling förde även arvet vidare till barnen Gunilla och Fredrik, vanligen kallad Peje. Peje blev aktiv ryttare och erövrade både amatör- och lärlingschampionat. Han var även under många år måldomare på Täby Galopp.

När Reinhold Swartling vann sin sista seger 1976, hade han tränat hästar, som segrat 501 gånger – med viss reservation för den exakta siffran.  En imponerande karriär.

 

BFE

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Grand National banan trimmas

Dags för Grand National!

Då var det dags igen för världens mest spektakulära lopp. På Aintree-banan utanför Liverpool, så har Grand National - det engelska originalet - ridits sedan ...
Egnestam Ovrevoll

Egnestam: “Jag kan tycka att det är ett systemfel”

Roland Egnestam har varit med i en arbetsgrupp, som lämnat rekommendationer till Svensk Galopps styrelse om hur årets prispengar på 58,3 miljoner kronor ska fördelas. ...
Hollie Portratt

1000 segrar på hemmaplan för Hollie

Jockeyn Hollie Doyle är en stor förebild för många i Storbritannien. Tidigare i veckan tog hon sin tusende seger på hemmaplan. Den milstolpen uppnådde Hollie ...
Winberg TOPPBILD

Hästägare: “Propositionerna måste finnas tidigare”

Propositionerna till tävlingarna i Sverige behöver bli klara tidigare. Det säger bland andra Flemming Winberg, mångårig hästägare men kanske mest känd som chefsveterinär.— Som det ...
Havandi 2588

Dubai: Ny stark andraplats för Havandi

Nina Lindberg Lensvik-tränade Havandi gjorde en ny stark insats i Dubai på fredagen. Det blev återigen en andraplats i en 16-hästars handicap, denna gång bakom ...
Havandi 2588

Ny Meydan-chans för Havandi

Under fredagen startar Nina Lindberg Lensvik-tränade Havandi på Meydan.Havandi, som slutade tvåa i sin senaste start i Dubai, går ut över 2000 meter på dirten. ...
Frankie Dettori I

Frankie Dettori i personlig konkurs

Jockeyn Frankie Dettori går i personlig konkurs.Detta efter att hans skatteskulder, ackumulerade under flera år, inte har gått att reglera.– Jag är personligen generad över ...
Claes Bjorling prisutdelare

Äldsta tränaren har fyllt 95!

Sveriges äldsta galopptränare har nått den aktningsvärda åldern 95 år.Det handlar naturligtvis om Claes Björling, verksam på Bro Park. När Jockeyklubben når ärrade medlemmen Claes ...
img20250303 16314154

När rederier var ett framgångskoncept i skandinavisk galoppsport

Omsättningen är stor inom galoppsporten. Gårdagens hjältar försvinner snabbt. Vem minns till exempel vem som vann Svenskt Derby för tio år sedan? Eller Stockholm Cup ...
Pusjkin 0222

Omtyckta elithästar har vandrat vidare

Några av Sveriges bästa fullblod har vandrat vidare till de evigt gröna ängarna.Mest aktuell är milern Pusjkin, som gick bort i helgen.Men ett par andra ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!