Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.
Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.

dela artikeln

Ur Uppis fotoarkiv: Vinterkungen som blev championtränare

Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.

Ridskolechefen, hästägaren och tränare Reinhold ”Reihe” Swartling representerar gedigen svensk hästhistoria. Inte bara i egen person. För redan farfars far Magnus Swartling drev ridskola i Stockholm, som togs över av dennes son Reinhold senior och sedan drevs sedan vidare av sonsonen Fredrik.

Fredrik Swartling blev den förste i släkten som introducerade familjens kapplöpningsfärger, lila tröja med vita snören, vita ärmar och vit mössa med lila band, i sporten. Färgerna inregistrerades 1923, men det dröjde till 1927 innan de sågs på kapplöpningsbanan, då på hästen Mitro, som som bäst noterade en andraplats.

Fredrik Swartlings galoppkarriär blev inte så omfattande men intresset ärvdes av sonen Reinhold, som denna artikel handlar om.

”Reihe” som han allmänt kallades, skaffade sina första galopphästar 1953. Första segern kom följande året, genom Humbug (som till skillnad från Bengt Böckmans derbyvinnare var en valack. Humbug hade vunnit St Leger som treåring men försvann ett tag från kapplöpningsbanan tills Reihe förvärvade honom och satte honom i träning som 7-åring med lyckat resultat.

Förmodligen var köpesumman för en före detta nedbruten galoppör inte så hög. Detta var ett vanligt mönster i början av Reihes karriär: att hitta tidigare lovande galoppörer som lämnat turfen och sedan framgångsrikt kom tillbaka efter omskolning i Reihes ridhus.

Humbug vann två gånger 1954 på Ulriksdal och var stallets enda representant på banan. Sakta men säkert växte antalet hästar och segrar.

När övergången från Ulriksdal till Täby Galopp hade skett 1960, hade de lika-vita färgerna gått i mål 60 gånger,  förträdesvis i enklare löpningar. Men också det skulle ändras.

1962 blev Reihe Swartling för första gången ledande hästägare, vilket skulle ske ytterligare tre gånger. Det året erövrade stallet 30 segrar. Men mer skulle det bli 1963, det året Reihe fick epitetet ”Vinterkungen”, för han utnyttjade snabbt den möjlighet som uppstod, när man första gången tävlade året runt.

Vid premiären på nyårsdagen 1963 avgjordes sex löpningar, Tre av dem hemfördes av stall Swartling: genom Lunik, Star Prize och Narcissus. Sammanlagt startade denna dag nio hästar i ridskolefärgerna.

Sammanlagt blev det 41 segrar detta år, vilket året därpå ökade till 44, 1965 till 79 och 1966 till hela 82. Det året blev Reihe Swarling championtränare, vilket han även blev 1968.

Men det handlade inte bara om kvantitet utan kvaliteten ökade också . Dessutom förstärktes stallet med utomstående hästägare, vanligen gamla vänner. Två sådana vänner var Agneta och Folke Kistner som genom Reihe skaffat stoet Mimax, vars stamtavla var bättre än tävlingsresultaten. Hos Reihe växlade hon mellan tävlingsverksamhet och avelsboxen.

Efter flera misslyckade avelsförsök och ett sent byte av partner till den tidigare i Norge uppstallade beskällaren Allasch hos Broddas travstuteri föddes Landru 1963. Ett försök till försäljning på åringsauktionen året därpå slutade med återrop på 1 300 kronor. En summa Landru skulle springa ihop många gånger om.

Efter en seger som tvååring och efter blott tre starter som treåring kom den första klassiska segern på hösten 1966 i St Leger på Åby, då John Curran red Landru till segern.

Att det inte var någon tillfällighet visade hingsten under de följande åren, då det blev segrar i Stockholms Pris, Stockholm Cup och Kapplöpningssällskapets Stora Pris. I den senare löpningen var Landru dessutom tvåa 1970 och trea 1969. Det året blev det även en andraplats i Stockholms Stora Pris.

 

 

Landru i vinnarcirkeln efter Stockholms Stora Pris 1968, uppvaktad av tränare och ägare. I sadeln engelske jockeyn Geoff Lewis.

 

Mer om den fantastiska storyn om Landru i Bengt Böckmans bok om ”Galopp Projektet”i en artikel skriven av Björn Zachrisson.

Reihe tränade även vinnaren av St Leger 1968, Scotch (e Carnoustie), som ägdes av Mr Blyman (Henrik Mannerstråle).

Reihe Swartling förde även arvet vidare till barnen Gunilla och Fredrik, vanligen kallad Peje. Peje blev aktiv ryttare och erövrade både amatör- och lärlingschampionat. Han var även under många år måldomare på Täby Galopp.

När Reinhold Swartling vann sin sista seger 1976, hade han tränat hästar, som segrat 501 gånger – med viss reservation för den exakta siffran.  En imponerande karriär.

 

BFE

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen