Skärmavbild 2023 07 04 kl. 11.54.13
Startbanden har gått i höjden. Foto: Erik Andersson

dela artikeln

Norden har tröttnat på kriget – är slutet nära?  

Avsnitt XIX

Byline1

Den 27 oktober heter det att ”utvecklingen går mot allt större rättslöshet i Danmark”. Sabotagen mot tyskarna och deras danska överlöpare blir allt fler. I snitt genomförs fyra sabotage om dagen, heter det. Därför döms Köpenhamns stad att betala böter på 5 miljoner kronor och utegångsförbud återinförs. Det gäller nu klockan 23 – 05.

Men även det svenska intresset för händelseutvecklingen i Norge är stort. Ett tecken på det är att en av höstens mest sålda bok är Gunnar Th:son Pihls ”Tyskland går sista ronden”.  Enligt förlaget hinner tryckeriet inte med, samtidigt som det meddelar att hittills 16 000 exemplar tryckts.

Tyskland Sista Ronden

Författaren är journalist på Sydsvenska Dagbladet och dess korrespondent i Tyskland, men i år har han utvisats av Gestapo.

I DN:s långa referatliknande recension är slutvinjetten: ”Slut på kriget och bort med nazismen – det är den svenska iakttagarens karakteristik av det tyska folkets stämning i dag”.

Aprils sjätte seger

Ulriksdal tjugoförsta dagen den 31 oktober

Vid förra tävlingsdagen segrade April i Sveriges största sprinterlöpning, över 1100 meter, medan hon en vecka senare tävlar på en nästan dubbelt så lång distans i Vinter-löpning, som rids över 2000 meter. Tidigare i år tävlade hon segerrikt  i en häcklöpning över 2800 meter.

Men trots att hon på söndagen gav treåriga Twilight en viktfördel med mer än 10 kilo, hindrade detta inte att fuxstoet tog sin sjätte årsseger, vilket skett på tio starter.

Som vanligt reds hon av Peder Thuesen, som en halvtimme senare satt i sadeln på Aprils lillebror Doctor Do More, som inte ville vara sämre utan besegrade Queen Mary efter strid med ett kort huvud. Ytterligare ett huvud ifrån var Port Said.

Riktigt samma kaliber som April har inte lillebror Doctor Do More. Men så beskrivs April av signaturen ”Racing” som ”den framgångsrikaste och jämnaste av våra äldre galoppörer”. 

Vackert väder präglade även denna tävlingsdag. Publiken var talrik och spelet nådde en bra bit över 200.000 kronor.

Tränare Herbert Brown, som fyllt 60 år tidigare under året, kunde vara nöjd med dagen. Förutom med April och Doctor Do More triumferade han med Fulmine i maidenloppet. Det var stoets tionde försök.

Amatörseger för franskfödd göteborgare

Som vanligt fick även Georg Wiedesheim-Paul ta emot vinnare. I en välbesatt häcklöpning skedde det med 3-åriga Mascotte, som är något så ovanligt som ett halvblod – även om fadern Trotz är fullblod. Hon vann närmast före Fairfax, Tetrax lynniga bror. Enligt Racing avgjorde Anton Adamssons mer professionella ridning löpningen. Fairfax reds av amatörryttaren Hans von Blixen-Finecke, som ännu inte hunnit åberopa samma rutin.

För ”Paul” vann även Lucky Seven. Det var en löpning över hela 2800 meter, där Country Lad och Bigaråsprang sig trötta. För vinnaren var det andra årssegern i nionde starten, av vilka bara en slutat utanför prispengarna.

Dagens andra häcklöpning, som reds över 3000 meter, blev en mager historia med bara tre startande. Löpningen vanns av veteranen Raket med många längder före comebackande Light o’ Havaji, som försökte följa i början men tröttnade. För 13-åringen var det sextonde starten i år och andra segern, men den första i Allan Hellmans träning.

Dagens amatörlöpning vanns av en gäst från Göteborg, franskfödda Suzanne II, som tränas av ägaren, regementstränaren Otto Widtskiöld. För importstoet var det femte segern. Rutinerade Jolly Good slutade tvåa.

“Rysk marsch mot Cherson”

Vinnare Ulriksdal den 31 oktober


1000 mFulmine 2 år st e Desiderio-Fruitful; Peder Thuesen/H Brown2800 m: Lucky Seven 3 år st e Magnet-Yellow-gold; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
Häck 2800 m: Mascotte 3 år st e Trotz-st e Shon Maclean; Anton Adamsson/G Wiedesheim-Paul
Am-löpning 1800 m: Suzanne II 7 år st e Artist’s Proof-Sansanding; lt K Å Hultberg; vet O Widtskiöld
Häck 3000 m: Raket 13 år v e Sardanapale-Quera; lt Jochum Beck-Friis; A Hellman
2000 m: April 5 år st e Turbotin-Gisela II; Peder Thuesen-H Brown
Hcp 1800 m: Doctor Do More 4 år v e Doctor Dolittle; Peder Thusen/H Brown

Det handlar inte bara om Danmark och Norge i närområdet. I Finland har ännu ingen uppgörelser  nåtts. Tyskarna finns kvar i landet liksom ryssarna.

Ändå finns det tecken på optimism. Stadsdirektör Arno Tuuvara i Viborg, största staden i Karelen, besöker Stockholm i början av november för att diskutera stadens återuppbyggnad. Viborgs centrum är helt förstört. Men livet börjar återvända. Sju biografer sägs vara igång. Engelska filmer är populärast. När de bombade husen repareras inreds bastu för varje familj i källarvåningarna.

Men beskeden från den just avslutade konferensen i Moskva mellan utrikesministrarna från Sovjetunionen, USA och Storbritannien: Molotov, Hull respektive Eden, är föga positiva för Finland. Som beskrivs som en ”vasallstat” liksom Ungern, Rumänien och andra som deltagit på Tysklands sida.

I stället talar uppgifterna från konferensen om att Österrike – som tyskarna annekterat – ska återupprättas. Frågan om att bilda ett nytt NF (Nationernas Förbund) har också varit uppe för diskussion.

Den 3 november lyder huvudrubriken ”Rysk marsch mot Cherson”, vilket känns otäckt aktuellt. Det är ett led i Rysslands ”befrielse” av Ukraina från de tyska styrkorna. Samtidigt fäller brittiska flygare 4 000 ton bomber över Tyskland. 

I Sverige tar de fänrikar som dömdes för attentatet mot kommunisttidningen Norrskensflamman 1940 avstånd från den nådeansökan som lämnats in ör dem. Attentatet medförde flera dödsfall. I stället skriver de gemensamt:

”Vi förleddes att tro att vi genom attentatet mot Norrskensflamman gagnade vårt land och vår regering. För denna brist på omdöme avtjänar vi nu straff och har därför små möjligheter att hindra att våra namn smutskastas. Värst av allt är sådana indirekta angrepp som det, för vilket vi utsatts genom Svensk oppositions ‘hjälpaktion’. Det bringar, säger de tre fänrikarna, osökt i tankarna Anna-Maria Lenngrens dikt Björndansen:

‘Under smädelsen och grinet
björnen modet än behöll,
men vid bifallet av svinet
vem kan undra om det föll’.”

Svensk opposition var en nazistisk sammanslutning, som bildades 1941 som en utbrytning från Sveriges nationella förbund.

Arcadia fasad 1927

Stor biografhöst

I orostider är behovet av avkoppling stort. Biograferna lockar stora skaror. ”Casablanca” med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart går för fjärde veckan för utsålda hus. ”Kungsgatan” visas för sjunde veckan.

Birgit Tengroth 1951
Birgit Tengroth 1951

På ”Terrassen” på Birger Jarlsgatan går en ny svensk film upp. Den heter ”Sonja” och bygger på en pjäs, skriven av Herbert Grevenius. I huvudrollerna ses Birgit Tengroth och Åke Grönberg. Tidningarna är överlag positiva. I Dagens Nyheter skriver recensenten att ”man kunde konstatera att filmen lyckligt tagit till vara på det som just var pjäsens styrka, dess osmyckade rättframhet, dess absoluta frihet från ett billigt publikfrieri.” Recensenten konstaterar också att det kanske är det bästa Birgit Tengroth gjort.

Kungsgatan film
När biografen Terrassen öppnades 1926 var det under namnet Arcadia, vilket ändrades 1943, när Terrafilm köpt den från Svensk Filmindustri.

Birgit Tengroth gifte sig året efter med kulturjournalisten Stig Ahlgren och senare med den blivande danska statsministern Jens Otto Kragh. Det äktenskapet varade bara två år. Sedan återförenades hon med Stig Ahlgren.

Nytt omsättningsrekord för galoppen!?

Det är inte lika många som går på galopp som på bio, men tillräckligt många så att det ser ut som galoppsporten går mot ett nytt omsättningsrekord. Så här rapporterar Racing (Åke Roos) om söndagens tävlingar på Ulriksdal:

Ulriksdal tjugoandra dagen den 7 november

”Ulriksdal har mist en del av glansen nu när säsongen sjunger på sista versen. Fälten är i klenaste laget, och så höstruggigt väder som söndagens lockar ej heller till massbesök. Men de tappra, spellystna, skal vi säga att de är 2 500, omsatte ändå över 182 000 kronor, så på den kanten tycks inte vila några ledsamheter.

Favoriterna hade övervägande en bra dag, och även om det på sina håll var si och så med fältens beskaffenhet, så piggades magsyran upp av tre frenetiska slutstrider med minimala avstånd mellan de tätstridande.

Det var bara med korta huvuden som Knud och Fair-Rose fick sina segrar, och stort mer var det heller inte för Göteborgshästen Maritza i amatörhandicapen. I alla tre fallen rörde det sig dessutom om trehästarsstrider, där tvåorna hade det lika knivigt att avvärja hotet mot sina placeringar.”

Danskfödde Knud som på sin tid startade i det danska derby fick kämpa hårt mot stallkamraten Wallys och skånske Port Said.

Fair-Rose hade det nästan lika besvärligt mot Vitale och favoriten Margareta i maidenlöpningen, som var öppen för tvååringar som var till salu för 4 000 kronor. Ju lägre pris, desto lägre vikt. I Fair-Roses fall 2 500 kronor, vilket innebar 50,5 kilo.

24:e årsstarten för La Tzigane 

Efter loppet ropades vinnaren in av  tränare Gösta Wahlberg för en ny ägares räkning. Denne hette Knut Laurin och skulle under 1960-talet få en stor roll i sporten som styrelseledamot i Galoppförbundet och ordförande i Skånska Fältrittklubben. Dessutom blev han ägare till toppgaloppörer som Chanteclair och Lycaste II, båda klassiska vinnare. Då hade han inregistrerat dressen ljusblå med gult axelskärp i stället för den grön-vit-röd tvärdelade som Jockeyklubben nu publicerade.

Knut Laurin
Knut Laurin, nybliven galopphästägare 1943, då en lovande annonsman. Senare framgångsrik företagare, bland annat som VD för AB Plåtmanufaktur. Innehade viktiga roller inom galoppsporten. Erhöll J Jockeyklubbens förtjänstmärke 1968.

En enklare dress bar göteborgsamatören Arne Glücksman, när han red Maritza till seger i amatörloppet. Den var helvit. Segern bärgades med kort huvud före La Tzigane, som gjorde sin 24:e årsstart, nu med Margareta Cronhielm i sadeln.

Vi återgår till Racings text:
”I övrigt var det betydligt mer stillsamt och sensationsfritt. Sweet Love började med att vinna  komfortabelt, inte minst sedan de som farliga ansedda Akropolis och Mister Langwell visat sig skäligen beskedliga och inte heller Inspection hade några svårigheter att  ledigt hemföra häckhandicapen. Det var för resten en bra prestation av treåringen, handicapad som han var med tio kilo mer än de jämnåriga.

Den andra häcklöpningen saknade både sportsligt och publikt värde. Till att börja med startade bara tre hästar, och rent snöpligt blev det när favoriten, gamle erfarne Raket kom ur spelet redan på första häcken. Han sprang av för tidigt, rumplade och slängde därvid i väg Beck-Friis som en vante genom luften. Att sedan Bienaimé ledde överlägset tog både Adamsson och Light o’ Havaji och alla andra lugnt. Efter halva distansen var också Light o’ Havaji i ledningen, och sedan kunde han anslå rena promenadtakten. Märkligt nog hördes spridda applåder när de två hästarna med stor marginal sinsemellan kom i mål. Endera måste de applåderande vara synnerligen okritiska och lättroade eller också var applåderna ironiskt menade.”

Slutligen tog Lorenzo sin första sedan länge väntade seger efter goda placeringar i Vinterfavoriternas pris och Ulriksdals stora pris.

Det innebar en dubbel för Gösta Wahlberg liksom för Georg Wiedesheim-Paul, som svarade för båda hindervinnarna, inte någon ovanligt.

Genom segern på Fair-Rose leder Kay Jensen med en seger i kampen om jockeychampionatet  mot Peder Thuesen.

Vinnare Ulriksdal den 7 november


1000 m: Sweet Love, 2 år st e Light o’ Love-Sweet Girl: Dave Connor/G Wahlberg
1600 m: Knud, 9 år h e Optimist-Haremstochter; Stig Friberg/H Brown
häck 3000 m: Inspection 3år v e Cloudbank-Introspection; Anton Adamsson/G Wiedesheim-Paul
am-löpning Maritza 3 år st e Shon Maclean-Lady Pat; disp Arne Glücksman/A Glücksman
häck 3500 m: Light o’ Havaji 4 år br v e Light o’ Havaji-Capillo; Anton Adamsson/G Wiedesheim-P
1000 m: Fair-Rose 2 år st e Fairey-Ronäs Dote; Kay Jensen/S Wilcock (företrädd av Th Assarsson)
1200 m: Lorenzo 2 år mbr h e Savonarola-Sita’s Legend; Per Björnstedt/G Wahlberg

Björn F Eklund


bakertilly JK
bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Zidane 4596

Hemmaseger i Jockeyklubbens Auktionslöpning

Den regerande svenska mästaren för tvååringar, Nimitz, kom till Jägersro med tre raka segrar. Men i den första upplagan av årets tvådelade Jockeyklubbens Auktionslöpning tog ...
Cicci med ungdomar

Anders Zackrés donation: Cecilia Gråberg prisas

Cecilia Gråberg prisas i år av Jockeyklubben och Anders Zackrés donation, för hennes starka engagemang inom ponnygaloppen.Ponnygaloppen har blivit den stora inkörsporten till jockey-yrket i ...
AuktionsDyringWESLEY

15 sålda och 22 återrop på den sista SÅEF-auktionen

Den 20:e - och den sista - svenska åringsauktionen i SÅEF:s regi, arrangerades på tisdagen på Bro Park. 15 hästar såldes för cirka 1,5 miljoner ...
DSC 8802

Cupen: en bejublad hemmaseger för “Malle”

Den norsktränade fjolårssegraren fanns på plats, nu med Frankie Dettori i sadeln. Starka gäster från Frankrike och England likaså. Och så derbyvinnaren Ayani från Jägersro, ...
Ayani TOPPBILD (2)

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!?

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!? Stockholm Cup 2023 ser ut att bli ett superlopp.Benny Anderssons Ayani har en perfekt säsong bakom sig ...
Slava Ukraini toppbild

Breeders’ Trophy Classic blev årets rysare

Maxmartin och storfavoriten Slava Ukraini flög förbi mållinjen sida vid sida. Det tog lite tid innan resultatet ropades ut.Men till slut bekräftades Petersen-stallets favorit, som ...
Jagers Galopp

Bara: “Deadline 2027 fortfarande genomförbar”

I juni i år röstade Svensk Galopps fullmäktige, att agera för att kunna verkställa upprättandet av den galoppbana i Bara i Svedala kommun, som planerats ...
Dettori TOPPBILD

Svenska framgångar den gångna helgen – och ett celebert besök på gång…

Det gick bra för svenskar i utlandet i helgen.Och det går väldigt bra för Frankie Dettori, under hans avskedsår på tävlingsbanan.Frankie kommer för övrigt till ...
Silent Night (2)

Svenskt Mästerskap: De starka korten höll

SM-tävlingarna på Bro Park i söndags, såg de starka korten visa upp sig från sina allra bästa sidor. Espen Hill visade storform inför Stockholm Cup, ...
Little Arabella (2)

SM-Dagen: Little Arabella slog till i Jockeyklubbens GP

Favoriten Lucien låg hela tiden i bra slagläge under Jockeyklubbens Grand Prix. Men på upploppet så tog formstarka Xotica över. Till slut så utmynnade Jockeyklubbens ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen