Star Shoot (1)
Star-shoot.

dela artikeln

1943 – Epilogen 

Avsnitt XX

Här kommer det tjugonde och sista avsnittet om galopp- och krigsåret 1943, författaren Björn Eklunds födelseår.  

Byline1

Finaler på Ulriksdal och Jägersro

Hoppet om ett snart slut på kriget får inget stöd i ett uttalande av premiärminister Winston Churchill, där han starkt varnade för att lita på ett snabbt inre tyskt sammanbrott.

Han underströk möjligheten av nya tyska anfallsmetoder men förklarade att dessa inte kan hejda den allierade segern.

Den förutseende Churchill fick rätt på denna punkt. Under 1944 började tyskarna använda sig av ett nytt vapen: V2-bomben, en ballistisk långdistansrobot, som sattes in mot mål i England och vållade stora skador.

Men redan hösten 1943 är tyskarna oroliga för allierade invasioner. Ett tecken på det är att högsta larmberedskap införs i Jylland. Något motiv lämnas inte, men uppfattningen är att det har mindre att göra med sabotageverksamheten i landet, än det hot de upplever om ett allierat angrepp västerifrån.

Från Norge rapporteras att åtta män, de flesta fiskare från norra Troms, avrättats av tyskarna. Fjorton andra, däribland tre kvinnor, har dömts till långvariga tukthusstraff. De anklagas för spionage och ”verksamhet till förmån för fienden”

I galopp-Sverige har det blivit tid för Jägersros storloppsdag, en av de två tävlingsdagar som utgör det korta höstmeetinget i år.

Jägersro tolfte dagen den 14 november

I DN sammanfattas dagen så här:

Storgaloppen på Jägersro i dag gick i det med tanke på årstiden mest idealiska väder. Programmet upptog fem galopp- och fem travlopp men den här gången var det galoppen som stod i förgrunden.”

Högst doterad var Skåneland-löpning  med ett förstapris på 6 000 kronor. Inte mindre än 14 hästar ställde upp, däribland fem danska gäster. Bland dessa var de fyra som slutade främst i Svenskt Kriterium i somras: Star-shootPegasusSkirner och Speed. Sannolikheten för dansk seger betraktades som hög. Och så såg det länge ut. De dominerade löpningen, men på sluttampen kämpade sig svenska Buonaventura förbi. Och vann efter strid med kort huvud före Speed, som i sin tur var hals före Skirner, varefter ett huvud följde till Star-shoot. 

Star Shoot (1)
Star-shoot.

På femte platsen inkom svenska Madeira och på sjätte och sista penningplatsen danske Pegasus.

För nya ägaren Stall Romania (konsul Albert Walldén) var det en lyckad ingång till galoppsporten, liksom för Buonaventuras far Desiderio, vars första årgång hon tillhör. Modern Brouda (efter engelska derbyvinnaren Captain Cuttle) står på Knutstorp, som tidigare fött upp Buonaventuras bror St  Pancras. Denne vann 1936 Jockeyklubbens Jubileumslöpning.

För ridande Chris Herbert var det elfte årssegern. De flesta – liksom nu – tagna för tränare Georg Wiedesheim-Paul.

Vinnaroddset stannade vid 8,75 och tiden på den djupa banan och distansen 1100 meter blev 1,12,3.

Danskt blev det emellertid i Malmö hösthandicap, även om vinnaren liksom tvåan är svenskägd genom Stall Zada. 4-årige All-right fick nu revansch för andraplatsen förra året i denna löpning. Han tränas av Percy Waugh, medan tvåan Mirakel står hos George Killick. 

Torvald Nordquists första seger

Ett av årets stora stjärnskott, April, fick nöja sig med tredjeplatsen, men så var hon också belastad med 66 kilo, medan All-right bar 55 och Mirakel 54 kilo.

Sorgligt var  att se 1941 års svenske derbyvinnare, Jack, komma in sist, långt efter övriga. Hans comeback har blivit misslyckad.

Bättre gick det för Jacks ägare, herrarna N G Johansson och N A Jönsson och tränare Nils Nilsson i Rosengård-löpning, genom 6-årige Port Said, som tog sin andra seger i sjuttonde starten. Tränaren red själv och besegrade överraskningen Leonie med två längder.

Herbert Browns favorittippade duo Doctor Do More och Wallys slutade längre bak liksom förre storloppskungen Othar.

Häcklöpningen blev en triumf för Fairfax, riden av sin ägare, Hans von Blixen-Finecke, som lätt höll undan för stallkamraten Queen Mary och skaffade Wiedesheim-Paul andra dagssegern.

I den avslutande, icke officiella, Jägersro-löpningen fick nyblivne lärlingen Torvald Nordquist sin första seger i sadeln på Ritzi, som i likhet med fem av de sex hästarna tränades av Ivan Andersen. Ritzi fick sin första årsseger i sextonde årsstarten.

Vinnare Jägersro den 14 november

1600 m: Port Said 6 år v e Temible-Every Port; Nils Nilsson/N Nilsson
Skåneland-löpning 1100 m: Buonaventura 2 år st e Desiderio-Brouda; Chris Herbert/G Wiedesheim-Paul 2) Speed 3) Skirner
Malmö höthandicap 2000 m: All-right 4 år v e Birthright-Fanlight; Verner Nielsen/P Waugh
Häck 2800 m: Fairfax 4 år v e Fairey-Minimax; lt Hans von Blixen-Finecke/G Wideseheim-Paul
1600 m: Ritzi 3 år st e Magnet-Vallée Heureuse; Torvald Nordquist/Ivan Andersen
Jägersro trettonde dagen den 21 november

Skärmavbild 2023 07 10 kl. 11.29.03
En vinnande annons?

Fem galopplöpningar stod på programmet vid Jägersros avslutande tävlingsdag, som åter bjöd på en djup bana. Det var mulet och delvis dimma.

I det första loppet för tvååringar som inte vunnit mer än en seger, blev det en överraskande utgång, då patron Jönssons Naval Boy tog sin andra seger före Sergeant York och Sonny Boy (som betalade ett platsodds på 101 kronor för sin tredjeplats). Vinnaroddset på Naval Boy uppgick till 14,37. I segersadeln satt den föga anlitade Göte Nilsson, som dock tog sin tredje seger på blott åtta årsstarter.

Inte heller tränare Frank Waugh har varit alltför segertyngd under säsongen. Nu fick han den sjätte årssegern genom Stall OP:s 10-oddsare Hard Up, som besegrade Doctor Do More. Den senares tränare Herbert Brown tog i stället hem nästa galopplöpning, när ex-danske Knud noterade sin andra raka seger genom att lätt besegra Patron Jönssons Minerva.

Sin andra raka seger hemförde även Fairfax i dagens häcklöpning som blev en rejäl test på den djupa banan men alla fem tog sig i mål. För ridande von Blixen-Finecke var det i år sjunde hindersegern, vartill kommer två på släta banan.

I Jägersro-löpningen kom den deltagande kvartetten alla från Ivan Andersens Hindby-stall. Monamie tog sin sjätte årsseger i 24:e starten. Förra dagens vinnare Ritzi – Monamies lillasyster – slutade sist, vilket enligt pressen gjorde publiken ”rasande” för att ridande Torvald Nordquist inte ridit ut hästen ordentligt.

Sammanlagt har Ivan Andersen tränat tio vinnare i år, varav fyra i officiella löpningar.

Vinnare Jägersro den 21 november

1000 m: Naval Boy 2 år h e Cloudbank-Naval Encounter; Göte Nilsson/patron S Jönsson
1800 m: Hard Up 3 år st e Ausonius-Le Rire; Erikc Unruh/F Waugh
1800 m: Knud 9 år h eOptimist-Haremstochter; Peder Thuesen/H Brown
Häck 3000 m: Fairfax 4 år v e Fairey-Minimax; lt Hans von Blixen-Finecke/G Wiedesheim-Paul
1800 m: Monamie 4 år st e Savonarola-Vallée Heurese; Herr Ingvar Olsson/Ivan Andersen

På andra sidan sundet fortsätter sabotagevågen, framför att mot järnvägarna på Jylland. Men även på denna sida av sundet faller bomberna. Den 18 november inträffar en ”fruktansvärd bombskräll” som orsakar stor förödelse i Lund. Inga människor förutom en äldre dam som drabbas av glassplitter, skadas. Men 90 procent av alla fönsterrutorna i norra stadsdelen slås ut. En trädgårdshandel får omfattande skador. Sannolikt har bomberna fällts av ett engelskt plan som råkat ur kurs. Skadorna beräknas kosta cirka 500 000 kronor.

Bomber över Lund
Den totalförstörda trädgårdshandeln vid Kävlingevägen i Lund. Foto: Kulturportalen

Ymnig bokutgivning

När julen närmar sig blir bokpubliceringen allt ymnigare, vilket får uttryck i tidningarna. En uppmärksammad debutant är Lars Ahlin som ger ut ”Tåbb med manifestet”, som beskrivs som en idéroman om socialismen, medan Olle Hedberg är en sedan länge etablerad författare, vars bidrag denna höst heter ”Vackra vita tänder”. Det  är tredje delen i serien om familjen Stensson-Svenningsson.

I Afton-Tidningen skriver Stig Ahlgren: ”Hösten är fattig på helgdagsaftnar, men en av dem inträffar, när Olle Hedbergs nya roman ligger på bordet och man makligt börjar sprätta upp den. I den situationen käre läsare, har du några avundsvärda timmar framför dig”.

Till den tredje delen har Eyvind Johnson också kommit i Krilon-serien, som är en allegori om det pågående världskriget. Den avslutade roman bär namnet ”Krilon själv”.

Världskriget bildar bara en lätt bakgrund till en debutant i en lättare genre: Stieg Trenter, som ger ut ”Ingen kan hejda döden”. 

Om den skriver Arne Holmström i Afton-Tidningen: ”Sverige har fått en kriminalförfattare som kan spinna en intrig, där trådarna är lika slitstarka som hos Croft, Quentin Patrick eller Agatha Christie.”

Cato 1943 (2) (1)
Norske Triple Crown-vinnaren Cato.

Ulriksdal tjugotredje dagen den 21 november

Samma dag som Jägersro rider sin sista tävlingsdag, tävlar även Ulriksdal. Först på fredagen före tävlingarna ges klartecken, sedan vädret bedömts inte lägga hinder i vägen och tillräckligt antal hästar anmälts. Fast det är mycket glest i löpningarna. I de sju löpningarna startar 32 hästar, ett deltagande som får årets vintergalopp på Bro Park att te sig som kavallerianfall i jämförelse.

I DN beskriver Racing det arbete som ligger bakom att tävlingarna kan genomföras:

”På söndagsmorgonen var förutom banans egen personal en extrastyrka på 50 man i hårt arbete för att räfsa undan det hårdfrusna halmlager som täckt löpningsbanan, och i kvällsmörkret efter tävlingarna efter tävlingarna var de åter i farten för att krafsa över halmen igen. Det rör sig om 40 ton! Söndagstävlingarna visade dock att det går att galoppera även på halmlagret – utmed bortre långsidan låg den nämligen delvis kvar.”

Denna kunskap var dock bortglömd, när vintergaloppen introducerades tjugo år senare på Täby Galopp.

Till att början var vädret gynnsamt men under de sista löpningarna låg dimman tät och publiken kunde bara se hästarna de avslutande 300-400 meterna. Men publiken avskräcktes inte utan spelade för cirka 150 000 kronor.

I den inledande maidenlöpningen gav Margareta Stig Friberg hans första officiella tränarvinst. Det skedde efter en överlägsen seger med många längder.

I amatörlöpningen tog Jolly Good sin femte årssseger i femtonde starten – fast det räckte att vara före blott två konkurrenter, medan Sweet Love fick betvinga fem motståndare när hon tog sin andra raka vinst för två och treåringar.

Att genomföra en häcklöpning på banan och dessutom bjuda på en hård slutstrid var förmodligen mer imponerande än dumdristigt. Emellertid fick norske Jockeyklubbsordföranden Eilif Baches Espoir sin första hinderseger. Möjligen en liten tröst för att det inte blev seger i norskt Derby i augusti. Där fick hingsten i favoritposition nöja sig med en andraplats bakom norskfödde Cato, som även vann norskt Försommerlöp (2000 Guineas) och St Halvard (St Leger).

I dimman dök Kentucky upp som vinnare över 1600 meter, vidare halvblodet Mascotte över 1000 meter och Country Lad över 1800 meter.

Vinnare Ulriksdal den 21 november

1200 m: Margareta 2 år st e Magnet-Christina; Alfons Chojnacki/Stig Friberg
Am-löpning 1600 m: Jolly Good 5 år v e Temible-Well Off; dir Olof Linder/O Linder
1000 m: Sweet Love 2 år st e Light o’ Love-Sweet Girl; Per Björnstedt/G Wahlberg
Häck 2800 m: Espoir 3 år h e Turbotin-Esprit; Anton Adamsson/H Brown
Hcp 1600 m: Kentucky 3 år v e Turbotin-Dolly Grey; Dave Connor/G Wahlberg
1000 m: Mascotte 3 år st e Trotz-st e Shon Maclean; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
Hcp 1800 m: Country Lad 3 år h e Cloudbank-Country Life; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul

Den följande veckan utsattes Berlin för mycket hårda luftattacker. I en rubrik kallades den tyska huvudstaden för ”världens mest bombade stad”. Totalt uppgick bombarsenalen till 7000 ton. För att röja upp staden sattes mängder av krigsfångar in.

Himmler tillägnas en marsch

Men i Berlin har högsta polischefen och inrikesministern  Heinrich Himmler talat och tillägnats en marsch, undertecknad ”Heinrich” (det vill säga Alf Henrikson, som vanligen använder signaturen Henrik)) i Dagens Nyheter:

”Det går bakåt hitom Dnjepr genom höstens våta slam
det är sorgesamt i Hamburg, som är skärvor, grus och damm,
det gick illa vid Salerno trots vårt jubel och vårt glam.
Men jag marscherar fram.
Det är brist på folk i öster, där där de våra mejas ner,
det är tunt med folk i väster som mot England står och ser,
brist på folk har industrien där vårt vapensmide sker.
Men jag får fler och fler. Hären mörknar och fördystras efter varje tappat slag,
flottan sörjer sina lagrar och är vorden tyst och svag,
barn och kvinnor känner olust som blir tyngre dag för dag.

Men jag är uppåt jag.
Mina trupper trampar taktfast för vår seger och vårt väl,
den som klagar skall de skjuta, den som knotas slås ihjäl,
den som ser att vi förlorat skall de krossa med sin häl.
De följer mitt befäl.”

Ulriksdal tjugofjärde dagen den 28 november

Det blev ytterligare en tävlingsdag på banan i Solna. Trots små fält och tung bana var publikintresset stort och omsättningen drygt 140 000 kronor, trots att bara sex löpningar avgjordes.

Årets championtränare Georg Wiedesheim-Paul lade beslag på ytterligare två vinster och kom upp i 28 totalt.

Först besegrade Clubman förra tävlingsdagens vinnare Margareta och gav ägaren direktör Henken Wiedengren reklam för sitt konfektionsföretag. 

Några år senare skulle det få ytterligare  reklam, när Clubman Junior blev årets galoppör 1947 efter sex segrar, bland annat i Svenskt Derby.

I häcklöpningen tog Light o’ Havaji sjätte segern detta år, men det kunde ha blivit svårare, om inte Knud fallit på sista häcken i ledning. 

Den okuvlige Peder Thuesen klev dock upp igen och bärgade ett femtepris. 

Även Gösta Wahlberg tog två tränarsegrar. Edvin Adolphssons Cyrano, som han äger tillsammans med Olof Edman, avlade sitt maidenship, och Kentucky tog sin tredje seger på blott fem starter, medan Jolly Good i amatörloppet tog säsongens femte viktoria. 

Frank Waugh fick årets sjätte seger, då Celeste sprang hem det inledande maidenloppet. Efter löpningen släppte ägande Knutstorps stuteri henne för 3 200 kronor till tidigare amatörtränaren och ridskolechefen Gustav Holst, som planerar comeback efter bortovaro i militärlivet. Hästen var anmäld in i loppet med ett försäljningspris på 2 500 kronor, så uppenbarligen fanns det flera spekulanter.

Vinnare Ulriksdal den 28 november

1100 m: Celeste 2 år st e Desiderio-Royal Princess; Chris Herbert/F Waugh
Hcp 1000 m: Clubman 2 år h e Magnet-Flandre; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
Häck 3000 m: Light o’ Havaji 4 år v e Light o’ Love-Capillo; Anton Adamsson/G Wiedesheim-Paul
Am-löpning 1800 m: Jolly Good 5 år v e Temible-Well Off; dir O Linder/O Linder
1800 m: Kentucky 3 år v e Turbotin-Dolly Grey; Per Björnstedt/G Wahlberg

Livet på landet (1943) Filmografinr 1943/39
“Livet På Landet”…

Livet på landet…

Låt oss avsluta med ett lättare anslag. En av de stora svenska glädjespridarna under kriget var skånske komikern Edvard Persson. Den 1 december har en ny film med honom premiär på Anglais. Den heter ”Livet på landet” och Edvard Persson spelar rollen som onkel Bräsig.

I bioannonsen står en liten dikt, skriven av Gabriel Jönsson. Första versen lyder:

”Ni ser oss snart på filmens vita duk,
den stora underbara sagoboken,
där hut går hem, där ondskan bliver stuk,
där skammen alltid manas in i kroken
och det går galet för den dumma token.
Det är en bilderbok för allas bruk.”

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman o Anna

Fegentri: Seger för Elin Hedman!

Svenska Elin Hedman segrade i Fegentri-loppet för damer i schweiziska Frauenfeld på måndagen.Elin leder nu Fegentri-sammandraget. Den svenska Fegentri-ryttarinnan Elin Hedman segrade i schweiziska Frauenfeld, ...
BARA TOPPBILD Foto marken (1)

“Alternativ till Bara” förordas i motion till SG:s årsstämma

Turerna kring “Ny bana i Skåne” har spretat åt olika håll i flera år nu.Vid årsstämman 2023, togs ett beslut att Svensk Galopps styrelse enbart ...
Stroxx Carlras vinner TOPPBILD

Stroxx Carlras överraskade – igen!

Jägersros största lopp för äldre hästar, Pramms Memorial, fick se en överraskande segrare på söndagen. Då danske gästen Stroxx Carlras tog sin första seger på ...
Sol Ned Galoppen

Allt färre hästar i proffsträning

Per den 15 maj var 496 hästar anmälda i svensk proffsträning. 229 av dessa fanns i Stockholms-regionen, 235 i Skåne och 32 i Västra Sverige. ...
Pusjkin TOPPBILD

Pramms Memorial – är det Linells tur nu?

På söndag så rids Pramms Memorial på Jägersro - det är dessutom bara är en av flera högklassiga löpningar, som rids under dagen.Alla hästarna har ...
BjöornEklund

Bryt upp galopporganisationen!

Det går inte att stötta alla intressen i sporten. Ledstjärnan måste vara det som allt sedan 1890 var den främsta prioriteten, uppfödningen av engelska fullblod ...
Buick toppbild 2000 Guineas

Internationellt: Överraskningar i de stora treåringsloppen 

Till skillnad från årets första klassiker i Skandinavien, så blev det några riktiga överraskningar när de stora treåringsloppen avgjordes ute i världen, under helgen som ...
Rebecca S med Fredde

Klampenborg: Stor dag för Bettina – och Rebecca blev jockey! 

Det blev en händelserik dag på danska Klampenborg i lördags. Rebecca Stålhandske tog karriärens 70:e seger - och blev proffsjockey.Årets första klassiker Mowerinalöb avgjordes - ...
BARA TOPPBILD Foto marken (1)

“Bara kommer bli mest kostnadseffektivt i Skandinavien” 

Tecknandet av ett eventuellt hyresavtal för Bara fortsätter att vara ett kritiskt spörsmål.— På lång sikt är jag övertygad om att Bara kommer att bli ...
Churchill Downs toppbild

Norsk koppling i Kentucky Derby 

På lördag avgörs “The Greatest Two Minutes In Sports” eller “The Run For The Roses”... Eller - kort och gott - den 150:e upplagan av Kentucky ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen