dela artikeln

Vintergaloppens framtid i farozonen

Vad får cirka 130 vuxna att bänka sig på en i övrigt tom kapplöpningsbana i en byggnad med bristfälligt fungerande elström en gråfuktig lördagseftermiddag?

Svar: ett gemensamt intresse för galoppsporten.

Till det kan läggas en frustration hos många över att vintergaloppen för andra året i rad ställts in med de bekymmer det ställer till för de aktiva, tränare, ryttare och hästägare på banan.

Det var Stockholms Galoppsällskap som bjudit in Svensk Galopps VD Fredrik Reuterskiöld att efter bästa förmåga svara på de många frågor som skickats in i förväg och om möjligt stilla den oro som finns för utvecklingen på Bro Park.

Dessutom hade galopprofilen Per ”Pertan” Jonsson bjudit in intresserade att delta via facebook. Tillsammans hade dessa åtgärder lett fram till detta rekordstora intresse.

För att hinna med så många frågeställningar som möjligt och få mötet att löpa smidigt fungerade förre SGS-ordföranden Louis De Geer som moderator, en uppgift han skötte utmärkt.

Fredrik Reuterskiöld ställde sig tveksam till möjligheterna att fortsätta med vintergalopp:

-Det kräver en bana som är lämpad för vintergalopp. Dagens dirt track-bana är inte uppbyggd som en sådan. Det hävdar bankonstruktören. Men beslutar fullmäktige att vi ska ha vintergalopp, måste vi rätta oss efter det.

Flera av deltagarna, bland andra Martin Wallin, ifrågasatte dessa uppgifter och hänvisade till besöket av den amerikanske banexperten Glen Kuzak inför omläggningen av dirt track-banan. Han menade att banan måste skötas med en annan typ av maskiner, som är både lättare och billigare. Den uppgiften stod i motats till VD:s förklaring att det behövs 4-5 maskinenheter som arbetar dygnet runt för att kunna hålla banan i tävlingsmässigt skick, vilket förstås är kostsamt.

Jan Kleerup undrade vem som ansvarar för att den nya dirt track-banan inte blev lagd för vintergalopp, när det finns ett fullmäktigebeslut på att Svensk Galopp ska ha vintergalopp på Bro Park. Svaret uteblev.

Fredrik Reuterskiöld menade också att saltning av banan inte är någon hjälp för vintertävlingar.

-Saltning halverar banans livslängd.

Roland Egnestam undrade varför man skrev ut mest tävlingsdagar, sex i december månad i år, den under den månad som det är svårast att tävla på.

-Vad händer med dessa sex dagar, om det inte blir någon vintergalopp?

Fredrik Reuterskiöld förklarade att detta har blivit fel och ska ändras. De sex dagarna ska flyttas till andra tidpunkter. Sammanlagt ska det bli tävlingar 35 gånger i år. Det är mindre än under tidigare år, men detta beror på att på att tävlingsverksamheten blir mer geografiskt spridd. Så t ex ska Göteborg få tio dagar i år.

Anders Unnerstad uttryckte oro för att de många investeringar som planeras: ny bana i Skåne, hinderbana på Bro Park och läktare på Göteborg Galopp ska ta resurser från Bro Park. En oro han delade med många andra på mötet. Men VD slog fast att Bro Park, som ännu är en ung anläggning, ska färdigställas. Bro Park ska vara ”Number One”.

-Jag har också sett till att planeringskostnaderna för den nya banan i Skåne ska halveras, hävdade han.

Fredrik Reuterskiöld framhöll att samtidigt har han och styrelsen sett till att minska kostnader, bl a på personalsidan, vilket innebär att bokslutet för 2018 blev 11,5 miljoner bättre än budget. Dessutom är SG skuldfritt i förhållande till ATG, vilket var nödvändigt inför separationen vid årsskiftet.

Frågorna fortsatte att hagla, samtidigt som luften blev allt tjockare på grund av att fläktsystemet inte fungerade, men intresset var fortsatt stort och ingen ville lämna lokalen i förtid.

-Hinderbanan bli klar 2020, förklarade Fredrik. Den ska också användas som träningsbana på gräs. Han var lite förvånad över att ingen tränare sett denna ”uppsida” av projektet.

Andra besked från VD var:

• Ledvolten byggs om inför Stockholms Stora Pris
• Diskussion pågår om att sätta upp en veterinärklinik
• En busshållplats inrättas under året i anslutning till banan

På tävlingssidan kommer som tidigare berättats en koncentration att göras till söndagar. Då ska bland annat spelvänliga handikapplopp i klass minus 10 ridas med 120 000 kronor i prissumma ridas. Samtidigt som han framhöll behovet att ge eliten bra tävlingstillfällen, uttryckte han tyckte att det rids för många storlopp för tvååringarna, vilket tvingar fram en ovälkommen forcering av unghästarna.


 
Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här

Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

 

 

 

Save

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen