bjoerling1

dela artikeln

Claes Björling startar 46:e året som tränare

Claes Björling hade ett nytt fint år 2018 både som tränare och ägare (Stall Hipp). Stallets hästar tog 14 segrar och sprang in mer än 1,2 miljoner kronor. Det placerade Claes på en nionde plats bland landets mest framgångsrika hästägare.

-Jag är nöjd, säger Claes, även om jag vann en seger mer året innan.

Det är en minst sagt anmärkningsvärd karriär som Claes haft inom galoppsporten. Den började för snart 70 år sedan. Det var på Åby, där Claes red ut för tränarna Carl Magnus Isaksson och Bobby Killick.

Claes Björlings galoppintresse startade 1951 då han började rida ut åt tränare Carl-Magnus Isaksson och Bobby Killick på Åby i Göteborg.

-Första loppet var 1953 på Åby då jag red hästen Forget Me Not som tränades av Carl-Magnus Isaksson och som ägdes av Mischa Kahns pappa Hasse Kahn. Det var faktiskt Hasses allra första galopphäst, berättade Claes i en intervju som Lotta Malmborg gjorde på svenskgalopp.se för två år sedan.

Första segern kom 1955 på Stall Skånes sto Little Ann som vann loppet Whips Whip, därav namnet på amatörloppet som Claes sponsrar vilket han har döpt till Hipp’s Whip.
-Jag jobbade på ett rederikontor så jag cyklade till Åby varje morgon vilket var ett par mil tur och retur. Jag började jobbet klockan 9.00 och då skulle jag ju vara duschad och klar så det var en tuff tid.
1955 gick flyttlasset till Malmö där Claes fortsatte att jobba på ett rederi. Galoppintresset fortsatte och han red ut hos Einar Jardby och fortsatte att rida amatörlopp.

-Totalt red jag 78 lopp och tog åtta segrar. De flesta lopp jag vann var så kallade bonnalöp där amatörer, lärlingar och jockeys fick rida.

På julafton 1959 gifte sig Claes med sin fru Jole och samma år fick han jobb i Stuttgart, Tyskland. Där var han försäljningschef under fem år för Baden Wurtenberg som tillverkade hundmat på burk.

När företaget etablerade sig i Sverige blev Claes marknadschef. Men 1973 startade han ett eget företag i branschen, kallat Best Friend.

Under åren i Tyskland hade engagemanget för hästar och galopp legat på is men när han flyttade tillbaka till Sverige igen återupptog han galoppintresset.

-Jag drev företaget till 1990 på julafton, då var försäljningen av firman klar och det var en lyckans dag, jag fick väldigt bra betalt, berättade Claes i Lotta Malmborgs intervju.
1973 tog Claes ut sin egen licens och det blev en proffstränarlicens direkt.

-Jag red och tränade hästarna på morgonen och åkte sedan till kontoret så det blev långa dagar, konstaterar Claes.

Tre goda importer som i början av 80-talet sprang i Claes Björlings vit-bruna färger: Korkoun (Rolf Wuscha), Hardi Belleau (Willie Carson) och Blustery (Johan Stenström).

Tränade i såväl Italien som Spanien

I samma veva som firman såldes bestämde sig Claes för att flytta till Italien. Han hade ungefär 15 hästar i träning i sitt stall på ön Albarella.

-Albarella var ett kanonställe att träna hästar på. Jag hade personal med mig från Sverige. Stallets hästar tävlade över hela Italien och de vann många lopp. Bland annat ett Listedlopp i Milano där Kim Andersen red stora fuxen Prairie till seger.

Framgångarna sågs med avund av de nationalistiska italienarna, som gjorde flera regeländringar för att försvåra den utländska konkurrensen.

-Jag tröttnade på Italien, tog hästarna med mig och flyttade tillbaka till Täby 1995.

Även där gick det bra. Både 1998 och 1999 var Claes ledande hästägare i hela landet. Claes stannade på Täby Galopp under fem år. Men när Mijasbanan byggdes i Spanien lockades Claes dit.

-Jag kom ner till Mijas ungefär ett halvår efter att banan hade öppnat, berättade han 2017 för Lotta Malmborg. Det gick kanonbra och där vann jag mitt allra största lopp, Mijas Cup, med ungefär en miljon kronor i förstapris. Hästen hette Anbari och honom köpte jag för 11 000 pund på hösten som tvååring, ett bra köp.

Den spanska galoppen fick problem och Claes flyttade hem igen, först till Täby Galopp och sedan 2016 till Bro Park.

Nu står han redo att börja sin 46:e säsong som tränare. Stallet står laddat med sju hästar, köpta i claimers och försäljningslöpningar i England och Irland. Flera av dem är som Claes veteraner, 10-åringarna Free Zone, Stonefield Flyer och Fort Bastion samt 9-årige Tatlisu. De kompletteras med fyraåringen Grimeford Lane och treåringarna Bandola och Irene’s Prince. Samtliga segrade under fjolåret.

-Favoriten är nog Free Zone som jag köpte för 8000 pund, och som utvecklades här så pass att han fick ett handikptal på 92. Men nu står han lite för högt.

-Men jag är på jakt efter ytterligare någon häst, tillägger Claes.

Hästarna sköts av en stallman, medan Rebecca Colldin och Leonard Rios rider ut. Med Rebecca har Claes samarbetat sedan hon började tävla på Jägersro.
Själv är han varje dag i stallet och följer verksamheten intensivt. Resten av tiden ägnas mycket åt galopp på nätet.

-Tyvärr är kommunikationen inom galoppsporten i dag bristfällig, konstaterar Claes, som är mycket orolig för konsekvenserna av att vintergaloppen ställts in för andra året i följd. Jag är rädd för att det kommer att skapa en utslagning bland de mindre tränarna.

Men Claes Björling räknar med att vara kvar ett tag till. Han är ju inte mer än 89 år – fyller den 10 mars.

bjoerling2

Två framgångsrika galoppörer från Claes Björlings stall 2018: Free Zone (ThereseGustavsson) ovan och Grimeford Lane (Annie Nilsson-Lindahl) nedan.

bjoerling3


logo jk forum

Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här

Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

 

 

 

Save

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Beach Road One

Säsongspremiären avklarad på Bro

Bro Park inledde galoppsäsongen med en händelserik dag i onsdags. Beach Road One blev säsongens första vinnare i Sverige. Och lärlingen Angelika Berg gjorde storstilad ...
KAJSA L med Annie o Andreas

Smakstart på proffskarriären för Kajsa 

Klampenborgs skandinaviska premiär i lördags blev välbesökt.  Det blev en svensk tränarseger under dagen, dessutom med en egen uppfödning!    Kajsa Lindsjö är en av de sju ...
Swinging Of Venice

Svensk galopp-premiär på onsdag

På onsdag rids det sju lopp på Bro Park.Det är startskottet för den svenska galoppsäsongen 2024. Championjockey Per-Anders Gråberg är tillbaka i sadeln, efter en ...
Klampen TOPPBILD

Nu är vi igång i Skandinavien!

Säsongspremiär för galoppen på dessa breddgrader, på Klampenborg på lördag. Flera svenska tränare finns på plats, med starthästar från sina stall: Francisco Castro, Peter Jardby, Kajsa Lindsjö, Jessica Long, Roger ...
Eneboga herrgård

Ur den svenska galopphistorien: Eneboga stuteri

Då och då hör läsare av sig till Jockeyklubben för att få information om hästar, ryttare och andra aktiva från äldre tider. Så till exempel ...
Laurel River TOPPBILD

Utklassningsseger i Dubai World Cup

Det kom som en blixt från klar himmel.Inte många hade förväntat sig en ren och skär uppvisning, i årets upplaga av Dubai World Cup. Och ...
Ushba Tesoro TOPPBILD

Förra årets segrare favorit i Dubai World Cup  

Då var det dags för Dubai World Cup.Världsstjärnornas drabbning i ökensanden, med tolv miljoner dollar i total prissumma i huvudlöpningen. Inte helt oväntat så har ...
Markytan i Bara som Svedala kommun är beredda att avyttra för att brukas som galoppanläggning, är på cirka 52 hektar. Foto: Svedala kommun

Hyresavtal nästa stora steg för Bara-projektet

Kathrine Heiberg och Lotta Strömgren Jönsson är personerna bakom Fastighets AB Bara Hippdrom, bolaget som är drivmotorn för att en ny galoppanläggning i Skåne blir ...
Gammal är äldst: Willie Mullins, längst till höger i sedvanlig hatt, efter Galopin Des Champs seger i Cheltenham Gold Cup. Foto: Patrick McCann / Racing Post

Mullins-dominans under årets Cheltenham Festival

Cheltenham-festivalen blev en klang-och-jubel föreställning för hindernestorn Willie Mullins.Irländaren Mullins stall segrade i Champion Hurdle på öppningsdagen, Gold Cup på avslutningsdagen och firade stor framgång ...
Jagers NY GENREBILD

Skåne: Läget uppe på ministernivå 

 Jockeyklubben har tidigare berättat att riksdagsman Per-Arne Håkansson väckt frågan om framtiden för galoppen i Skåne.Detta skedde via en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Niklas Wykman.Nu ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen