lennartjarventillhast

dela artikeln

Fiftyshadesfreed ger Lennart Jarvén ännu ett championat

Årets segerrikaste häst på Övrevoll är svensktränade Fiftyshadesfreed (e Verglas), som segrat fem gånger på de åtta starter skimmeln gjort på den norska banan. I övriga tre var han tvåa eller trea. Hans handicaptal har stigit till mäktiga 90.
 
-Fast han har inte vunnit på det talet, lägger tränare och delägare Lennart Jarvén snabbt till.
 
Inget dåligt facit av den 7-årige valacken. Lite äldre är Lennart Jarvén, som också har ett utmärkt facit för sin långa karriär som ryttare och tränare med hemmaposition i Stenkullen i Västergötland. Men han kommer söderifrån, vilket fortfarande framgår av dialekten. Han är uppvuxen i Lund, där hans far vid sidan om jobbet som typograf på Lunds Dagblad även bevakade trav- och galopptävlingar. Men nu har Lennart återvänt till Skåne, närmare bestämt Helsingborg.
 
Där står Fiftyshadesfreed uppstallad hos Anki Svedberg-Karlsson.
-Där får han en fantastisk omvårdnad, som starkt bidragit till hans trivsel.
 
-Jag vill också framhålla Martin Rodriguez roll, som rider honom när vi går snabbjobb på Jägersro. Han har också ridit honom i flera av loppen.
 
-Fiftyshadesfreed gillar inte när man tar uppspöet. Därför trivs han på Övrevoll, där inga spön får användas. Han föredrar också gräsbana.
 
-Som många Verglas-avkommor är han lite speciell. Fråga till exempel Bodil Hallencreutz om Let’sgoforit. En egenhet är att han inte vill hoppa över vatten. Då ryggar han bort men har lärt sig att ta sig baklänges över vattnet och när han väl kommit över gör en stolt spark.
 
Fiftyshadesfreed har han förstås köpt genom Tattersalls, den stora auktionsfirma som han varit skandinavisk representant för i 23 år.
 
Startade i Lund
Det var på Lunds ridskola han började rida som sexåring. Sedan dess har han tävlat i hoppning – bland annat varit nordisk mästare i fälttävlan – varit kavallerist – slutade som major – och ridit in 104 segrar i Sverige som amatörryttare, många av dem mot proffsryttare. Sju gånger har han varit ledande amatörryttare på släta banan. Den bereste kavalleristen har också ett 50-tal segrar på utländska banor.
 
Sin första fullblodshäst köpte Lennart när han var 23 år. Det var danskfödda stoet Gigi (e Savoyard), en bra häst som sades ha svårt att vinna.
 
-Under en av våra säsonger tillsammans tror jag vi hamnade på andra plats sex gånger. Det var min orutin som fällde henne.
 

 

Lennart Jarvén på första hästen Gigi (foto privat)

Efter att ha haft amatörtränarlicens sedan 1967 fick Lennart Jarvén professionell tränarlicens 1986 och sedan dess har det blivit drygt 500 segrar i Sverige. De flesta har varit i egen ägo men han har också haft ett långt samarbete med Gunwald Berger (Stall Senni, Investmentbolaget Balticum). Gunwald är delägare i Fiftyshadesfreed.

-Vårt samarbete går tillbaka till slutet av 60-talet. Det har varit friktionsfritt. Inte ett ont ord har yttrats.

Många av hästarna har varit slitstarka och hållit till i lägre klasser men en del riktiga elithästar har också tävlat i de rödsvarta färgerna.

En av de främsta var USA-födde Martyr (e Tom Rolfe), som segrade i Stockholms Stora Pris 1975 men tyvärr avled redan som 4-åring.

-Han sparkade av ett bakben i transporten hem från en start i Hansa-Preis i Tyskland.

Sprintern Song of Songs (e Song) vann bland Tysklands största sprinterlopp, Goldene Peitsche 1980 och var samma år tvåa i Deutsche Fliegerpreis och i Täby International Sprint Stakes. Song of Songs såldes som avelshingst till Sydafrika, där han lyckades bra.

Shaftesbury och Cup-Johan

Shaftesbury (e Prince De Galles) segrade Stockholm Cup 1982. Dessutom i Stockholms Stora Pris 1983 och Oslo Cup samma år. I aveln blev han bland annat far till ledande hinderhästen Berthram.

-I Stockholm Cup var det tal om att Steve Cauthen skulle rida, men det var lite osäkert, så jag bad Johan Stenström vara stand in och det var han stolt över. Det blev Johan i loppet och så föddes namnet ”Cup-Johan”, som förstärktes när han vann ytterligare två cup-segrar.

En derbyvinnare har det också blivit genom Fox’s Den (e Stanford) som 1986 vann Norsk Derby.

Kännetecknande för Lennart har varit hans förmåga att hålla hästarna vitala långt upp i åldrarna. Runnett Dancer (e Runnett) gjorde sin sista start som 16-åring 2006 och hade då hunnit segra 21 gånger på 174 starter.

Pecoiquen, en gång köpt ur Francisco Castros stall och chilensk derbyvinnare, har en liknande profil. Han var också 16 år när han gjorde sin sista säsong på banan. Han vann också denna säsong. Samma säsong startade Lucky Lucioni för sista gången, 13 år gammal, efter också ha vunnit under sin finalsäsong.

-Tyvärr bröt han ett ben på Övrevoll. Dessbättre är de mycket skickliga där att ta hand om sådana händelser, konstaterar Lennart

Trots 78 uppnådda år träningsrider Lennart fortfarande.

-Jag rider dock inte varje dag längre utan det stannar vid fem dagar i veckan, skrattar Lennart.

Lennart Jarvén är medlem i Jockeyklubben sedan 1977. Han har suttit i klubbens styrelse och har varit både ordförande och vice ordförande.

-Det var dåvarande Jägersrobasen Stig Holm, som föreslog mitt inträde, minns Lennart, som still going strong ser fram mot en ny säsong på turfen med Fiftyshadesfreed.

lennartjarven

Lennart Jarvén med äldsta dottern Kalindi på Pecoiquen

Martyr och Albert Klimscha junior inför Stockholms Stora Pris 1975 (foto BFE)


Jockeyklubbens Informationsforum

Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här

Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

 

 

 

Save

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Roger Asp

Ny bana i Skåne: Bristen på besked skapar skadlig oro

Det återstår nu tre år och nio månader innan galoppen måste lämna Jägersro. Ännu finns inget beslut om en ny bana i Skåne. Och osäkerheten ...
Jagersro 1955 1

En utrikespolitisk avvikelse

Avsnitt IX En utrikespolitisk avvikelse Ulriksdals vårfinal skedde i skuggan av midsommarhelgen, som enligt Dagens Nyheter ”firades i sol och välsignat regn av hela svenska ...
Algiers Toppbilden

Lördagen går i Dubais tecken

För de som främst följer den europeiska galoppen, så kanske inte startlistan i årets Dubai World Cup ser överdrivet imponerande ut. Men det är verkligen ...
Elliot toppbild

Elliot fixade blågul seger på Irland

På torsdagen tog den svenske hinderrytaren Elliot Öhgren sin första seger på Irland, i det tionde försöket.Det skedde i The Gentlemen’s League, kopplat till Fegentri-serien ...
Kirsten Rausing

Rausing: “Barockt att ens fundera på en 1400-metersbana”

Skånskan Kirsten Rausing är en av världens mest respekterade uppfödare och hästägare. Hon är bördig från Lund - och följer turerna kring ärendet “Ny bana ...
Fairly Sure 1

Positiv galopputveckling
konstaterar DN

Avsnitt VIII Positiv galopputveckling konstaterar DN Stor uppmärksamhet i pressen – och radion – väcker Gunder Häggs första lopp i USA, som sker i New ...
Jessica Long01

Tränarna på Jägersro uppsagda: “Det som händer nu är förödande”

Veckans stora nyhet på Jägersro, är att galopptränarnas hyresavtal har sagts upp. Jessica Long, ordförande i Södra Sveriges Galopptränarförening, bekräftar detta: — Det som händer är ...
Tapia toppbild

Tapia Dalbark blev “Sportens riddare”

2022 var ett toppår för jockeyn Andreas Tapia Dalbark.Han vann sitt livs första derby - det danska.Han blev även årets “mest schyssta” jockey och belönas av ...
Lennart Reuterskiöld Junior

Topptränare rasar mot hanteringen av Bara-projektet

Två av Sveriges främsta galopptränare, Lennart Jr och Fredrik Reuterskiöld, framför nu hård kritik mot det sätt som ärendet “Ny bana i Skåne” har fått ...
Country Grammer o Dettori

Dubai-epilogen närmar sig men skandinaverna har stämplat ut

Dubai-äventyret är över den här gången, för de skandinaviska hästarna. Det blev bland annat en seger under karnevalen för danske femåringen Good Fortune - och ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen