Fairly Sure 1
Faireys fjärde tvåårsvinnare, Fairly Sure, segrar på Ulriksdal, riden av Fritz Andersson. Auktionsdyringen Nelson slutar tvåa. Fairly Sure var inte heller billig på åringsauktionen. Han kostade göteborgskonsuln Claes Ekman 9.800 kr. Foto: Erik Andersson.

dela artikeln

Byline1

Avsnitt VIII

Positiv galopputveckling
konstaterar DN

Stor uppmärksamhet i pressen – och radion – väcker Gunder Häggs första lopp i USA, som sker i New York. Dit har han anlänt efter tre veckor på en lejdbåt, inte den bästa uppladdningen inför den amerikanska turnén, där han ska möta USA:s främsta löpare. 

Även i den amerikanska pressen är nyfikenheten stor på den svenska löparstjärnan. Dock är journalisterna missnöjda med att Hägg försöker undvika dem för att kunna träna i någorlunda lugn och ro.

När det är dags för det allra första loppet den 21 juni sänder Radiotjänst för allra första gången direkt från Amerika, vilket ytterligare ökar intresset. Att Häggs första möte med den obesegrade amerikanska stjärnan Gregory Rice, vilket sker över 5000 meter, slutar i svenskens favör, får många svenskar att känna en större stolthet än på länge i det isolerade landet.

Dagens Nyheters rubrik på förstasidan lyder: ”Hägg utklassade Rice och sprang blott för seger”.  Hägg erkände efter loppet att han var långt ifrån toppform och ännu inte kunde prestera några rekordtider.

Gunder Hagg
Den amerikanske löparstjärnan Gregory Rice mötte den svenska stjärnan Gunder Hägg redan på flygplatsen. Foto: SVT

Ulriksdal dag 9 den 27 juni

På Ulriksdal är det dags för säsongfinal. Den är dock föga glansfull. Bara 28 hästar startar i de sex löpningarna och det råder ”orkanartad blåst”. Det är dessutom mycket favoritbetonat.

Högsta oddset betalas i första loppet trots att bara tre hästar startar sedan storfavoriten Sweet Boy strukits på grund av en infektion. Fast ‘högsta oddset’ är ett felaktigt uttryck. Vinnaren Espoir betalar 3,71, när han vinner åt ägaren Eilif Bache, som är ordförande i Norsk Jockeyklub.

Dagens Nyheter noterar att i häcklöpningen ”erfarne ryttmästare Ekman på Tirfing slog sig så till ro – det verkade gungstolssiesta – att ekipaget måste avstå från en säker tredjeplats till friskt spurtande Sweet Mary, medan segern gick till en annan Mary, Queen Mary.

I amatörlöpningen segrade Jolly Good – för tre år sedan vinnare av Vinterfavoriternas pris – riden av sin ägare Olof Linder när han ”för en gångs skull” klarade starten. I löpningen blev Stanley svårt halt. DN hade också synpunkter på Ivan Andersens stallduo: ”La Tzigane lyckades bra i starten men gjorde sedan inte ett smack”. Formförändringen mellan henne och Mirobella som slutade tvåa betecknades som ”märklig”.

Som dagens glädjeämne tvååringarna, dels segrande Fairly Sure och dels debutanten Nelson som blev andre. Den senare är den häst som hittills nått det högsta försäljningspriset på en svensk åringsauktion, 17 000 kronor (drygt 400 000 kronor i dagens penningvärde).

Vinnare Ulriksdal den 27 juni

Referatet från Ulriksdal var kort men det var gott om galoppartiklar på DN:s sportsida. Med bildillustration rapporterades från Dansk Derby, som samlat cirka 30 000 besökare, vilka omsatt drygt 429 000 kronor, varav 124 000 i Derbyt. Båda siffrorna nya rekord.

Med två längders marginal bärgade skeppsredare Gösta Dalmans Rollo (en avkomma till Gunnel) före Dethlef Jürgensens Peter. På tredjeplatsen kom Dalmans andra häst Avanti, som hade Peder Thuesen som gästryttare. Segertränare var Axel Thorngren senior och ryttare ungraren Balint Gulyas. Sammanlagt startade 10 hästar, alla danskfödda.

Samma dag reds det tyska Derbyt även om det bytt namn från sitt engelska original till Grosser Deutschland-Preis. Det reds på Hoppegarten i Berlin. Trots kriget uppgick åskådarantalet till cirka 100 000 personer. Vinnare blev andrahandsfavoriten Allgäu (efter Othello). För ridande Gerhard Streit var det femte derbysegern.

Speluppgång med 45 procent

Vinnare

Störst utrymme ägnades åt ett pressmeddelande från Stockholms Kapplöpningssällskap och ordföranden Ernst Sjögren.
Rubriken blir ”Stora projekt i görningen”.

Det handlar dels om en utbyggd ‘sväng’, den så kallade Neder Järvakurvan, som vetter söderut mot Enköpingsvägen, dels om en ny läktare, som blir 110 meter lång. Dessutom ska prispengarna höjas med 45 000 kronor i höst. Bland annat ska det bli prispengar till de fem första i tvåårsloppen, inte bara fyra som i dag.

Bakgrunden är, som Ernst Sjögren, berättar att spelet gått upp 45 procent jämfört med fjolåret, som då hade en uppgång med 10 procent i förhållande till 1941. Hittills i år har det spelats för 1.972.618 kronor, varav 1.603.178 på Ulriksdal.

Dessutom inför tidningen statistik för vårsäsongen, som omfattar alla offentliga löpningar på Ulriksdal, Jägersro och Åby.

Här följer ett utdrag:

tabell

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Jägersro 230423 Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Treåringarna: nu är det showtime!

De klassiska löpningarna i Skandinavien är redan igång.Danskt 2000 Guineas avgjordes i helgen och slutade med svensk tränarseger.Och på söndag “värmer” flera av årets förmodade ...
Stroxx Carlras 54017

Svenskuppfödd skräll i Scandinavian Open

Det blev en rejäl överraskning i årets upplaga av Scandinavian Open Championship.Det svenskuppfödda stoet Go On Carlras bröt Suspicious Minds fina svit på tre raka ...
Stig Friberg 1945 (1)

Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag.

Avsnitt XVII Här fortsätter Björn F Eklunds skrivna betraktelse om sitt födelseår, 1943: Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag dominerade fortfarande de judiska flyktingarnas flykt över ...
Mutadaffeq

Starka insatser i båda JK-löpningarna på Bro

Bro Park hade en fin tävlingsdag i onsdags. Och Jockeyklubbens två löpningar bidrog till att sätta en kvalitativ prägel på dagen.Takeko segrade efter hård kamp ...
Good Eye

Duca Di Como och Good Eye kan mötas på Ascot

Jessica Longs Good Eye gjorde en toppinsats i den tyske Listed-löpningen Silberne Peitsche på söndagen. Det räckte till en säker andraplats, i ett lopp som ...
Bob Baffert

Baffert tillbaka med seger i Preakness

Det blir ingen Triple Crown-vinnare i USA i år. Kentucky Derby-segraren Mage slutade “bara” trea i det andra benet, Preakness Stakes.Istället var det kontroversielle tränaren ...
Duca Di Como 1375

Duca Di Como i “splendid isolation” – Royal Ascot nästa!?

Det var Duca Di Comos tredje Pramms-seger. Och den mest imponerande - ren och skär uppvisning, helt enkelt. — Det enda som är lite synd, ...
Whipcord (1)

Whipcord visade klass senare – efter återrop

Avsnitt XVI Whipcord visade klass senare - efter återrop Ulriksdal sextonde dagen den 25 september:Dessa lördagstävlingar gav ”Racing” följande huvudrubrik i Dagens Nyheter, ”Ett upp ...
ChavesDucaDiComo2022 02

Duca Di Como blir Pramms-favorit igen

På söndag rids Jägersros största löpning för äldre hästar: Pramms Memorial.Nio hästar kommer till start - och allt talar för att titelförsvararen Duca Di Como ...
Sweet Boy P Björnstrdt

En vinnande kombination

Avsnitt XV En vinnande kombination Patron Sven Jönsson som ägare och tränare och Stig Friberg som ryttare. En framgångsrik duo 1943 tillsammans med halvbröderna Doctor ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen