Fairly Sure 1
Faireys fjärde tvåårsvinnare, Fairly Sure, segrar på Ulriksdal, riden av Fritz Andersson. Auktionsdyringen Nelson slutar tvåa. Fairly Sure var inte heller billig på åringsauktionen. Han kostade göteborgskonsuln Claes Ekman 9.800 kr. Foto: Erik Andersson.

dela artikeln

Byline1

Avsnitt VIII

Positiv galopputveckling
konstaterar DN

Stor uppmärksamhet i pressen – och radion – väcker Gunder Häggs första lopp i USA, som sker i New York. Dit har han anlänt efter tre veckor på en lejdbåt, inte den bästa uppladdningen inför den amerikanska turnén, där han ska möta USA:s främsta löpare. 

Även i den amerikanska pressen är nyfikenheten stor på den svenska löparstjärnan. Dock är journalisterna missnöjda med att Hägg försöker undvika dem för att kunna träna i någorlunda lugn och ro.

När det är dags för det allra första loppet den 21 juni sänder Radiotjänst för allra första gången direkt från Amerika, vilket ytterligare ökar intresset. Att Häggs första möte med den obesegrade amerikanska stjärnan Gregory Rice, vilket sker över 5000 meter, slutar i svenskens favör, får många svenskar att känna en större stolthet än på länge i det isolerade landet.

Dagens Nyheters rubrik på förstasidan lyder: ”Hägg utklassade Rice och sprang blott för seger”.  Hägg erkände efter loppet att han var långt ifrån toppform och ännu inte kunde prestera några rekordtider.

Gunder Hagg
Den amerikanske löparstjärnan Gregory Rice mötte den svenska stjärnan Gunder Hägg redan på flygplatsen. Foto: SVT

Ulriksdal dag 9 den 27 juni

På Ulriksdal är det dags för säsongfinal. Den är dock föga glansfull. Bara 28 hästar startar i de sex löpningarna och det råder ”orkanartad blåst”. Det är dessutom mycket favoritbetonat.

Högsta oddset betalas i första loppet trots att bara tre hästar startar sedan storfavoriten Sweet Boy strukits på grund av en infektion. Fast ‘högsta oddset’ är ett felaktigt uttryck. Vinnaren Espoir betalar 3,71, när han vinner åt ägaren Eilif Bache, som är ordförande i Norsk Jockeyklub.

Dagens Nyheter noterar att i häcklöpningen ”erfarne ryttmästare Ekman på Tirfing slog sig så till ro – det verkade gungstolssiesta – att ekipaget måste avstå från en säker tredjeplats till friskt spurtande Sweet Mary, medan segern gick till en annan Mary, Queen Mary.

I amatörlöpningen segrade Jolly Good – för tre år sedan vinnare av Vinterfavoriternas pris – riden av sin ägare Olof Linder när han ”för en gångs skull” klarade starten. I löpningen blev Stanley svårt halt. DN hade också synpunkter på Ivan Andersens stallduo: ”La Tzigane lyckades bra i starten men gjorde sedan inte ett smack”. Formförändringen mellan henne och Mirobella som slutade tvåa betecknades som ”märklig”.

Som dagens glädjeämne tvååringarna, dels segrande Fairly Sure och dels debutanten Nelson som blev andre. Den senare är den häst som hittills nått det högsta försäljningspriset på en svensk åringsauktion, 17 000 kronor (drygt 400 000 kronor i dagens penningvärde).

Vinnare Ulriksdal den 27 juni

Referatet från Ulriksdal var kort men det var gott om galoppartiklar på DN:s sportsida. Med bildillustration rapporterades från Dansk Derby, som samlat cirka 30 000 besökare, vilka omsatt drygt 429 000 kronor, varav 124 000 i Derbyt. Båda siffrorna nya rekord.

Med två längders marginal bärgade skeppsredare Gösta Dalmans Rollo (en avkomma till Gunnel) före Dethlef Jürgensens Peter. På tredjeplatsen kom Dalmans andra häst Avanti, som hade Peder Thuesen som gästryttare. Segertränare var Axel Thorngren senior och ryttare ungraren Balint Gulyas. Sammanlagt startade 10 hästar, alla danskfödda.

Samma dag reds det tyska Derbyt även om det bytt namn från sitt engelska original till Grosser Deutschland-Preis. Det reds på Hoppegarten i Berlin. Trots kriget uppgick åskådarantalet till cirka 100 000 personer. Vinnare blev andrahandsfavoriten Allgäu (efter Othello). För ridande Gerhard Streit var det femte derbysegern.

Speluppgång med 45 procent

Vinnare

Störst utrymme ägnades åt ett pressmeddelande från Stockholms Kapplöpningssällskap och ordföranden Ernst Sjögren.
Rubriken blir ”Stora projekt i görningen”.

Det handlar dels om en utbyggd ‘sväng’, den så kallade Neder Järvakurvan, som vetter söderut mot Enköpingsvägen, dels om en ny läktare, som blir 110 meter lång. Dessutom ska prispengarna höjas med 45 000 kronor i höst. Bland annat ska det bli prispengar till de fem första i tvåårsloppen, inte bara fyra som i dag.

Bakgrunden är, som Ernst Sjögren, berättar att spelet gått upp 45 procent jämfört med fjolåret, som då hade en uppgång med 10 procent i förhållande till 1941. Hittills i år har det spelats för 1.972.618 kronor, varav 1.603.178 på Ulriksdal.

Dessutom inför tidningen statistik för vårsäsongen, som omfattar alla offentliga löpningar på Ulriksdal, Jägersro och Åby.

Här följer ett utdrag:

tabell

Björn F Eklund


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Slava Ukraini toppbild

Saudi: Slava Ukraini jagar 3 miljoner kronor i förstapris!

Under lördagkvällen så rids Saudi Cup i Riyadh - med en total prispott på 20 miljoner dollar.I ett enda lopp!Dessutom så får vi kanske en ...
Stall Espen TOPPBILD

Espen Hill blev “Årets Häst”

“Årets Häst”-omröstningen i år blev en rysare. Svenskuppfödda Espen Hill blev Galoppgalans kung till slut.Att Lennart Reuterskiöld Junior och Per-Anders Gråberg är förra årets tränarchampion ...
Kajsa o jockeys TOPPBILD

Kajsa Lindsjö, Proffstränare 2024

Redan för fem år sedan så hade Kajsa Lindsjö ett färdigt stall med hästar att tillgå, om hon hade haft viljan att ta ut proffslicensen ...
JockeyKlubben

Jockeyklubben: En styrelseordförande måste ha alla ägares förtroende

Jockeyklubben har under förra veckan haft ett möte i Stockholm med sällskapens tre ordföranden Håkan Birger (Skånska Fältrittklubben), Susanne Sivrup Rosenqvist (Göteborgs Galopp) och Eva ...
Good Fortune TOPPBILD

Galoppgalan och Good Fortune i fokus

I helgen så är det givetvis dags för den svenska Galoppgalan. 2023 års två- och fyrbenta champions kommer att firas på lördag på Clarion Hotel ...
Jesko o Niklas L

Koenigsegg: en blodslinje med hästkrafter

Sett till erfarenhet, så är Jesko von Koenigsegg utan tvekan en av Jockeyklubbens främsta företrädare. Han blev invald i församlingen redan 1966. Som de flesta ...
Jazz Explosion Annika o PA TOPPBILD

Annika Delinder, Proffstränare 2024

Annika Delinder började arbeta med hästar när hon var 16 år. Utan någon uttalad målsättning att bli professionell tränare. Det bara blev så, till slut…— ...
Espen Hill TOPPBILD

Galoppgalan nästa…

Vi är på god väg in i 2024 och det har redan börjat hända lite saker. Men än är 2023 inte lagt till handlingarna. Inte ...
Steeple GN TOPPBILD

Inget  ATG-spel på hindersport

Det blir inget ATG-spel på kapplöpningar över häckar och hinder i Sverige och Skandinavien fortsättningsvis. ATG har sedan tidigare inget spel på internationella hinderlopp. Svensk ...
TOPPBILD Oscar o Trollfjord

Oscar Berneklint, Proffstränare 2024

Oscar Berneklint är född rakt in i galoppsporten. Han vet att tränaryrket innebär tidiga morgnar, långa arbetsdagar och jobb på helgerna.— Men det finns inget ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen