Fairly Sure 1
Faireys fjärde tvåårsvinnare, Fairly Sure, segrar på Ulriksdal, riden av Fritz Andersson. Auktionsdyringen Nelson slutar tvåa. Fairly Sure var inte heller billig på åringsauktionen. Han kostade göteborgskonsuln Claes Ekman 9.800 kr. Foto: Erik Andersson.

dela artikeln

Byline1

Avsnitt VIII

Positiv galopputveckling
konstaterar DN

Stor uppmärksamhet i pressen – och radion – väcker Gunder Häggs första lopp i USA, som sker i New York. Dit har han anlänt efter tre veckor på en lejdbåt, inte den bästa uppladdningen inför den amerikanska turnén, där han ska möta USA:s främsta löpare. 

Även i den amerikanska pressen är nyfikenheten stor på den svenska löparstjärnan. Dock är journalisterna missnöjda med att Hägg försöker undvika dem för att kunna träna i någorlunda lugn och ro.

När det är dags för det allra första loppet den 21 juni sänder Radiotjänst för allra första gången direkt från Amerika, vilket ytterligare ökar intresset. Att Häggs första möte med den obesegrade amerikanska stjärnan Gregory Rice, vilket sker över 5000 meter, slutar i svenskens favör, får många svenskar att känna en större stolthet än på länge i det isolerade landet.

Dagens Nyheters rubrik på förstasidan lyder: ”Hägg utklassade Rice och sprang blott för seger”.  Hägg erkände efter loppet att han var långt ifrån toppform och ännu inte kunde prestera några rekordtider.

Gunder Hagg
Den amerikanske löparstjärnan Gregory Rice mötte den svenska stjärnan Gunder Hägg redan på flygplatsen. Foto: SVT

Ulriksdal dag 9 den 27 juni

På Ulriksdal är det dags för säsongfinal. Den är dock föga glansfull. Bara 28 hästar startar i de sex löpningarna och det råder ”orkanartad blåst”. Det är dessutom mycket favoritbetonat.

Högsta oddset betalas i första loppet trots att bara tre hästar startar sedan storfavoriten Sweet Boy strukits på grund av en infektion. Fast ‘högsta oddset’ är ett felaktigt uttryck. Vinnaren Espoir betalar 3,71, när han vinner åt ägaren Eilif Bache, som är ordförande i Norsk Jockeyklub.

Dagens Nyheter noterar att i häcklöpningen ”erfarne ryttmästare Ekman på Tirfing slog sig så till ro – det verkade gungstolssiesta – att ekipaget måste avstå från en säker tredjeplats till friskt spurtande Sweet Mary, medan segern gick till en annan Mary, Queen Mary.

I amatörlöpningen segrade Jolly Good – för tre år sedan vinnare av Vinterfavoriternas pris – riden av sin ägare Olof Linder när han ”för en gångs skull” klarade starten. I löpningen blev Stanley svårt halt. DN hade också synpunkter på Ivan Andersens stallduo: ”La Tzigane lyckades bra i starten men gjorde sedan inte ett smack”. Formförändringen mellan henne och Mirobella som slutade tvåa betecknades som ”märklig”.

Som dagens glädjeämne tvååringarna, dels segrande Fairly Sure och dels debutanten Nelson som blev andre. Den senare är den häst som hittills nått det högsta försäljningspriset på en svensk åringsauktion, 17 000 kronor (drygt 400 000 kronor i dagens penningvärde).

Vinnare Ulriksdal den 27 juni

Referatet från Ulriksdal var kort men det var gott om galoppartiklar på DN:s sportsida. Med bildillustration rapporterades från Dansk Derby, som samlat cirka 30 000 besökare, vilka omsatt drygt 429 000 kronor, varav 124 000 i Derbyt. Båda siffrorna nya rekord.

Med två längders marginal bärgade skeppsredare Gösta Dalmans Rollo (en avkomma till Gunnel) före Dethlef Jürgensens Peter. På tredjeplatsen kom Dalmans andra häst Avanti, som hade Peder Thuesen som gästryttare. Segertränare var Axel Thorngren senior och ryttare ungraren Balint Gulyas. Sammanlagt startade 10 hästar, alla danskfödda.

Samma dag reds det tyska Derbyt även om det bytt namn från sitt engelska original till Grosser Deutschland-Preis. Det reds på Hoppegarten i Berlin. Trots kriget uppgick åskådarantalet till cirka 100 000 personer. Vinnare blev andrahandsfavoriten Allgäu (efter Othello). För ridande Gerhard Streit var det femte derbysegern.

Speluppgång med 45 procent

Vinnare

Störst utrymme ägnades åt ett pressmeddelande från Stockholms Kapplöpningssällskap och ordföranden Ernst Sjögren.
Rubriken blir ”Stora projekt i görningen”.

Det handlar dels om en utbyggd ‘sväng’, den så kallade Neder Järvakurvan, som vetter söderut mot Enköpingsvägen, dels om en ny läktare, som blir 110 meter lång. Dessutom ska prispengarna höjas med 45 000 kronor i höst. Bland annat ska det bli prispengar till de fem första i tvåårsloppen, inte bara fyra som i dag.

Bakgrunden är, som Ernst Sjögren, berättar att spelet gått upp 45 procent jämfört med fjolåret, som då hade en uppgång med 10 procent i förhållande till 1941. Hittills i år har det spelats för 1.972.618 kronor, varav 1.603.178 på Ulriksdal.

Dessutom inför tidningen statistik för vårsäsongen, som omfattar alla offentliga löpningar på Ulriksdal, Jägersro och Åby.

Här följer ett utdrag:

tabell

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

AuktionsDyringWESLEY

15 sålda och 22 återrop på den sista SÅEF-auktionen

Den 20:e - och den sista - svenska åringsauktionen i SÅEF:s regi, arrangerades på tisdagen på Bro Park. 15 hästar såldes för cirka 1,5 miljoner ...
DSC 8802

Cupen: en bejublad hemmaseger för “Malle”

Den norsktränade fjolårssegraren fanns på plats, nu med Frankie Dettori i sadeln. Starka gäster från Frankrike och England likaså. Och så derbyvinnaren Ayani från Jägersro, ...
Ayani TOPPBILD (2)

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!?

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!? Stockholm Cup 2023 ser ut att bli ett superlopp.Benny Anderssons Ayani har en perfekt säsong bakom sig ...
Slava Ukraini toppbild

Breeders’ Trophy Classic blev årets rysare

Maxmartin och storfavoriten Slava Ukraini flög förbi mållinjen sida vid sida. Det tog lite tid innan resultatet ropades ut.Men till slut bekräftades Petersen-stallets favorit, som ...
Jagers Galopp

Bara: “Deadline 2027 fortfarande genomförbar”

I juni i år röstade Svensk Galopps fullmäktige, att agera för att kunna verkställa upprättandet av den galoppbana i Bara i Svedala kommun, som planerats ...
Dettori TOPPBILD

Svenska framgångar den gångna helgen – och ett celebert besök på gång…

Det gick bra för svenskar i utlandet i helgen.Och det går väldigt bra för Frankie Dettori, under hans avskedsår på tävlingsbanan.Frankie kommer för övrigt till ...
Silent Night (2)

Svenskt Mästerskap: De starka korten höll

SM-tävlingarna på Bro Park i söndags, såg de starka korten visa upp sig från sina allra bästa sidor. Espen Hill visade storform inför Stockholm Cup, ...
Little Arabella (2)

SM-Dagen: Little Arabella slog till i Jockeyklubbens GP

Favoriten Lucien låg hela tiden i bra slagläge under Jockeyklubbens Grand Prix. Men på upploppet så tog formstarka Xotica över. Till slut så utmynnade Jockeyklubbens ...
Master Zone 8689

Från en storhelg till en annan…

Den norska derbyhelgen utmynnade i ett mycket uppskattat utfall: Wido Neuroths sista år som tränare, slutade med derbyseger. Helgen som kommer väntar SM-tävlingar och Jockeyklubbens ...
Quebello 6328

Spännande – och regnig!? – norsk derbydag väntar

Förra söndagen så var Göteborgs Stora Pris helgens rubriklopp.Kommande söndag så bjuder den norska derbydagen på en bukett av rubriklopp - och utlovat regnväder.Svenskarna slår ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen