Christer Schildt
Christer Schildt.

dela artikeln

Christer Schildt om Bara: “Många hinder återstår”

Christer Schildt har med sina 50 år inom galoppen som uppfödare, hingsthållare, hästägare och med otaliga uppdrag inom Jockeyklubben, Skånska Fältrittklubben och även inom valberedningen i Svensk Galopp stort intresse för sportens framtid.

Han tilldelades Jockeyklubbens förtjänstmärke förra året, är sittande styrelsemedlem i Jockeyklubben och har utöver detta ett mycket stort nätverk inom övriga hästsporter både nationellt och internationellt. 

Nu tar Christer bladet från munnen om kommenterar turerna kring ärendet “Ny bana i Skåne”.

Vid 27 års ålder köpte Christer Ljungstorps Gård utanför Hörby, och Schildt har varit fortsatt aktiv i stor skala inom fullblodsaveln sedan dess. Hans engagemang har fortsatt inom olika galopporganisationer även under senare år, men han tycker dessvärre att tonen har förändrats sedan ärendet ”Ny bana i Skåne” kom upp på dagordningen.

— Jag var aktiv på olika sätt under de åren som Bro Park byggdes. Då fanns det aldrig något klagomål eller klander från Skåne, även om det kanske fanns vissa åsikter på detaljnivå. Det var samma sak när Göteborg byggdes för 20 år sedan. Skåningarna kom inte med några klagomål om hur göteborgarna ville ha det, aldrig någon kritik eller någonting, tvärtom fick de hjälp. Så jag kan inte förstå vad Stockholm och Göteborg har med banan i Skåne att göra överhuvudtaget. 

Christer fortsätter:  

— Jag är även besviken på vissa av Jockeyklubbens medlemmar. JK har aldrig trott på en flytt med travet och vi har alltid förordat Bara, av flera anledningar. Ingen kan heller ha missat hur vi anser att Svensk Galopp behandlar sin största sponsor eller hur SG har valt att förfördela Stockholm. Vi har medlemmar som sitter knäpptysta på våra årsmöten och som ger oss fortsatt förtroende i styrelsen. Men som dagen efter kan sitta i fullmäktige och rösta helt annorlunda. Vi i Jockeyklubben har i uppdrag att värna om den svenska galoppsporten i hela Sverige. Och då kan jag inte förstå varför man vill vara medlem om man tydligt och klart tycker helt tvärtom. 

“Besvärligaste tiden sedan 70-talet”

— Jockeyklubben har en i min mening mycket bra, arbetsam och effektiv styrelse som får saker att hända. Jag tycker det är så en styrelse ska fungera. I alla beslut ser vi till att följa våra stadgar som är att främja svensk galoppsport och främja svensk avel av galopphästar. I hela Sverige. Vi prioriterar inte en bana framför den andra. Och om vi ser att det är felbalanserat så ökar vi upp stöd till den orättvist behandlade regionen på olika sätt. Ordföranden Jan Kleerup är till exempel stockholmare, men har lagt ner oerhört mycket tid för Skånes bästa, helt ideellt. 

— Situationen i Skåne nu, är den besvärligaste som vi har varit med om här nere sedan jag började med detta 1972, säger Christer.

“Gjort precis allt för att stoppa det”

Och trots att projekteringen av Bara nu inleds, kan Christer Schildt se många hinder fortfarande.

— Till att börja med så har vi redan tappat tre år på allt motstånd kring Bara. Och tid är det vi har minst av. 

Christer säger sig vara besviken på alla de försök som gjorts, för att stoppa en bana i Skåne som skåningarna själva kan acceptera och vara nöjda med.

— Galoppen är en fantastisk sport, där man ska umgås och ha trevligt. Inte hålla på och bråka. Förr var det ju roligt att komma till de olika banorna och träffa folk. 

Christer Schildt ser det som ett stort problem, att galoppens nuvarande ordförande Anders Lilius ska ansvara för styrgruppen kring Bara-projekteringen:

— Det är ju en skandal. Lilius och hans rådgivare Jan Ohlsson, och även vissa andra personer, har varit massiva motståndare till Bara-projektet och gjort precis allt för att stoppa det. Anders Lilius har till och med sagt att han ska avgå med omedelbar verkan, om det blir Bara. 

Men Anders Lilius har ju sagt i Expressen nyligen att han motsatte sig ett k-ö-p av marken i Bara, inte ett hyresavtal som är målsättningen nu!?

— När det nu blir skarpt läge, då vänder man kappan efter vinden och skyller på ändring av förutsättningar. Jag kan inte se hur han ska kunna leda den här projekteringen på ett trovärdigt satt. Lilius har tydligt visat att han prioriterar Stockholm och tar varje tillfälle i akt att antingen bråka eller ta äran åt sig för saker som görs. Det blir aldrig bra när man arbetar i en organisation, men det inte är organisationens bästa man har för ögonen. 

Vem ska då hålla i Bara-projektet?

— “Ny bana i Skåne” är skåningarnas sak. Jag har känt Svensk Galopps vd Harald Dörum i 42 år. Jag har alltid betraktat honom som en stor gentleman. Jag blev glad när han blev verkställande direktör för Svensk Galopp. Han hade normalt sett varit en utmärkt person att ha hand om detta. Men i dag styrs allt av styrelsen och ordföranden och vd har för lite att säga till om. Risken nu är att de gör en för stor grupp, det blir svågerpoliktik med personer utan kompetens som bara ska avlönas. Och då blir det stopp igen. 

Christer Schildt säger att efter alla år som aktiv inom galoppen i Skåne, så är det hans sista dröm att en bana i Bara får se dagens ljus: 

— Jag kan säga att efter femtio års tid så är detta min dröm. Att vi får en bra och värdig galoppbana, som ersättare till Jägersro. Folk här har börjat ändra sig lite och de börjar nog våga tro på detta nu. Som uppfödare har jag tyvärr under ett par år på sistone annars märkt mindre entusiasm för både betäckningar och köp av åringar, på grund av all ovisshet och dålig stämning. 

“Utan viljan blir varje liten sten ett berg”

Christer Schildt är övertygad om att inledningen av projekteringen av Bara inte räcker i sig, för att allt ska vara frid och fröjd inom den skånska eller svenska galoppen igen. 

— Om inte inställningen hos styrelsen ändras, så kommer vi ingen vart. Det är tufft nog ändå. Och med bara en röst som vägde över i omröstningen, så ligger ju motståndet kvar under ytan. Men jag vill ändå se positivt på det nuvarande läget. De små hinder som alltid finns, går att ta sig förbi bara viljan finns där. Men utan viljan blir varje liten sten ett berg. 

Går det att skynda på ärendet?

— Bara om vi tar in verkliga proffs för banans planering och genomförande, att styrelsen slutar upp med vad de tidigare sysslat med. Och att alla ror åt samma håll. Tiden är emot oss. Men marknaden, publiken och intresset finns där, och kan snabbt väckas. Se bara på hur till exempel Danmark lyckats vända Klampenborg till en megasuccé, så fort det blev kommersiellt hanterat av proffs. Det var fullsatt på Dansk Derby 2022. Det är dit vi ska!

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Ayman 7062

Aymans turné fortsätter efter Italien-segern

På lördagen segrade den svensktränade arabgaloppören Ayman i Italien. — Nu åker vi vidare till Nederländerna, berättar tränaren Maria Hagman-Eriksson. Jockeyklubben.se får tag på Maria ...
Little Arabella

Jockeyklubbens Auktionslopp … och auktioner i helgen och nästa!

Målet för de flesta fullblodsuppfödare är att sälja sina uppfödningar som åringar. De flesta, närmast en majoritet, har valt att göra det genom en gemensam ...
Toppbilden Ascot

Cup-dagen: Segrande Ascot Brass tävlar vidare

Förutom Hard One To Please och treåringens mycket imponerade seger i Stockholm Cup International (Grupp 3), så reds det givetvis flera andra fina lopp på ...
Toppbilden

Stockholm Cup: Treårige Hard One To Please hann fram!

Det blev en Stockholm Cup International att minnas. En svenskägd treåring, en utländsk topphäst, en svenskuppfödd gammal kämpe och skrällen Quebello gjorde upp på upploppet! ...
Eldar Eldarov

Rausing fick sin första brittiska klassiker

Man kanske inte tror det, men trots alla hennes framgångar i Grupp 1-sammanhang, så har Kirsten Rausing inte vunnit någon klassisk brittisk löpning som uppfödare ...
Outbox

Stockholm Cup 2022: Fullt fält – och internationellt!

Det blir 15 hästar - fullt fält - i Stockholm Cup. Och med de tidigare årens dominant Square De Luynes frånvarande, så är det verkligen ...
Dressout

Lovande debutanter segrade med Janetzky

Julian McLaren presenterade en tvåårig debutant på Bro Park på onsdagen, som lovar en del inför framtiden. Fredrik Janetzky red segraren – och tog en ...
TOPP BILDEN

Hon var galoppsportens största ikon

Drottning Elizabeth II:s bortgång vid den mogna åldern av 96 år innebär att galoppsporten mist en av sina främsta supporters – kanske den allra främsta. ...
Dalbark o Titannia 1

Ny Titannia-triumf för Tapia Dalbark!

Andreas Tapia Dalbark har fått förtroendet på Lars Kelps Titannia i storloppen den här säsongen - och framgångarna bara fortsätter! Efter seger i Dansk Derby, ...
Captain Chorus T3I3155

Svenska ägare segrade i Norsk St Leger

Det blev svensk seger i Norsk St Leger. Till 90 procent i alla fall. Captain Chorus ägs nämligen av nio svenskar och en norrman… När ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Scroll to Top