Christer Schildt
Christer Schildt - en av galoppens eldsjälar.

dela artikeln

Christer Schildt om Bara: “Många hinder återstår”

Christer Schildt har med sina 50 år inom galoppen som uppfödare, hingsthållare, hästägare och med otaliga uppdrag inom Jockeyklubben, Skånska Fältrittklubben och även inom valberedningen i Svensk Galopp stort intresse för sportens framtid.

Han tilldelades Jockeyklubbens förtjänstmärke förra året, är sittande styrelsemedlem i Jockeyklubben och har utöver detta ett mycket stort nätverk inom övriga hästsporter både nationellt och internationellt. 

Nu tar Christer bladet från munnen om kommenterar turerna kring ärendet “Ny bana i Skåne”.

Vid 27 års ålder köpte Christer Ljungstorps Gård utanför Hörby, och Schildt har varit fortsatt aktiv i stor skala inom fullblodsaveln sedan dess. Hans engagemang har fortsatt inom olika galopporganisationer även under senare år, men han tycker dessvärre att tonen har förändrats sedan ärendet ”Ny bana i Skåne” kom upp på dagordningen.

— Jag var aktiv på olika sätt under de åren som Bro Park byggdes. Då fanns det aldrig något klagomål eller klander från Skåne, även om det kanske fanns vissa åsikter på detaljnivå. Det var samma sak när Göteborg byggdes för 20 år sedan. Skåningarna kom inte med några klagomål om hur göteborgarna ville ha det, aldrig någon kritik eller någonting, tvärtom fick de hjälp. Så jag kan inte förstå vad Stockholm och Göteborg har med banan i Skåne att göra överhuvudtaget. 

Christer fortsätter:  

— Jag är även besviken på vissa av Jockeyklubbens medlemmar. JK har aldrig trott på en flytt med travet och vi har alltid förordat Bara, av flera anledningar. Ingen kan heller ha missat hur vi anser att Svensk Galopp behandlar sin största sponsor eller hur SG har valt att förfördela Stockholm. Vi har medlemmar som sitter knäpptysta på våra årsmöten och som ger oss fortsatt förtroende i styrelsen. Men som dagen efter kan sitta i fullmäktige och rösta helt annorlunda. Vi i Jockeyklubben har i uppdrag att värna om den svenska galoppsporten i hela Sverige. Och då kan jag inte förstå varför man vill vara medlem om man tydligt och klart tycker helt tvärtom. 

“Besvärligaste tiden sedan 70-talet”

— Jockeyklubben har en i min mening mycket bra, arbetsam och effektiv styrelse som får saker att hända. Jag tycker det är så en styrelse ska fungera. I alla beslut ser vi till att följa våra stadgar som är att främja svensk galoppsport och främja svensk avel av galopphästar. I hela Sverige. Vi prioriterar inte en bana framför den andra. Och om vi ser att det är felbalanserat så ökar vi upp stöd till den orättvist behandlade regionen på olika sätt. Ordföranden Jan Kleerup är till exempel stockholmare, men har lagt ner oerhört mycket tid för Skånes bästa, helt ideellt. 

— Situationen i Skåne nu, är den besvärligaste som vi har varit med om här nere sedan jag började med detta 1972, säger Christer.

“Gjort precis allt för att stoppa det”

Och trots att projekteringen av Bara nu inleds, kan Christer Schildt se många hinder fortfarande.

— Till att börja med så har vi redan tappat tre år på allt motstånd kring Bara. Och tid är det vi har minst av. 

Christer säger sig vara besviken på alla de försök som gjorts, för att stoppa en bana i Skåne som skåningarna själva kan acceptera och vara nöjda med.

— Galoppen är en fantastisk sport, där man ska umgås och ha trevligt. Inte hålla på och bråka. Förr var det ju roligt att komma till de olika banorna och träffa folk. 

Christer Schildt ser det som ett stort problem, att galoppens nuvarande ordförande Anders Lilius ska ansvara för styrgruppen kring Bara-projekteringen:

— Det är ju en skandal. Lilius och hans rådgivare Jan Ohlsson, och även vissa andra personer, har varit massiva motståndare till Bara-projektet och gjort precis allt för att stoppa det. Anders Lilius har till och med sagt att han ska avgå med omedelbar verkan, om det blir Bara. 

Men Anders Lilius har ju sagt i Expressen nyligen att han motsatte sig ett k-ö-p av marken i Bara, inte ett hyresavtal som är målsättningen nu!?

— När det nu blir skarpt läge, då vänder man kappan efter vinden och skyller på ändring av förutsättningar. Jag kan inte se hur han ska kunna leda den här projekteringen på ett trovärdigt satt. Lilius har tydligt visat att han prioriterar Stockholm och tar varje tillfälle i akt att antingen bråka eller ta äran åt sig för saker som görs. Det blir aldrig bra när man arbetar i en organisation, men det inte är organisationens bästa man har för ögonen. 

Vem ska då hålla i Bara-projektet?

— “Ny bana i Skåne” är skåningarnas sak. Jag har känt Svensk Galopps vd Harald Dörum i 42 år. Jag har alltid betraktat honom som en stor gentleman. Jag blev glad när han blev verkställande direktör för Svensk Galopp. Han hade normalt sett varit en utmärkt person att ha hand om detta. Men i dag styrs allt av styrelsen och ordföranden och vd har för lite att säga till om. Risken nu är att de gör en för stor grupp, det blir svågerpoliktik med personer utan kompetens som bara ska avlönas. Och då blir det stopp igen. 

Christer Schildt säger att efter alla år som aktiv inom galoppen i Skåne, så är det hans sista dröm att en bana i Bara får se dagens ljus: 

— Jag kan säga att efter femtio års tid så är detta min dröm. Att vi får en bra och värdig galoppbana, som ersättare till Jägersro. Folk här har börjat ändra sig lite och de börjar nog våga tro på detta nu. Som uppfödare har jag tyvärr under ett par år på sistone annars märkt mindre entusiasm för både betäckningar och köp av åringar, på grund av all ovisshet och dålig stämning. 

“Utan viljan blir varje liten sten ett berg”

Christer Schildt är övertygad om att inledningen av projekteringen av Bara inte räcker i sig, för att allt ska vara frid och fröjd inom den skånska eller svenska galoppen igen. 

— Om inte inställningen hos styrelsen ändras, så kommer vi ingen vart. Det är tufft nog ändå. Och med bara en röst som vägde över i omröstningen, så ligger ju motståndet kvar under ytan. Men jag vill ändå se positivt på det nuvarande läget. De små hinder som alltid finns, går att ta sig förbi bara viljan finns där. Men utan viljan blir varje liten sten ett berg. 

Går det att skynda på ärendet?

— Bara om vi tar in verkliga proffs för banans planering och genomförande, att styrelsen slutar upp med vad de tidigare sysslat med. Och att alla ror åt samma håll. Tiden är emot oss. Men marknaden, publiken och intresset finns där, och kan snabbt väckas. Se bara på hur till exempel Danmark lyckats vända Klampenborg till en megasuccé, så fort det blev kommersiellt hanterat av proffs. Det var fullsatt på Dansk Derby 2022. Det är dit vi ska!

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen