dela artikeln
Sewerin Ekman in memoriam
En av galoppsportens mest betydande företrädare, Sewerin Ekman, gick bort på Derbydagen 86 år gammal.
Sewerin beklädde många viktiga roller under den tid han var engagerad i galoppsporten. Intresset var ärftligt inom familjen. Hans äldre släkting Allan Ekman var en ledande amatörryttare under tre decennier. Det var för övrigt dennes vita tröja med röd mössa som Sewerin tog över som hästägare.
Galoppintresset tog lite paus, när Sewerins civila karriär som kemiingenjör tog över. Men på 80-talet blev Sewerin hästägare hos Lennart Reuterskiöld senior, som kom att träna danskfödde Valentino (e Whip It Quick) som segrade i den vit-röda dressen i Jockeyklubbens Jubileumslöpning. Ännu bättre blev importen Matahif (e Wassl) som under sju säsonger sprang in mer än en miljon kronor, bl a efter storloppsseger i Tyskland. Den sista vinnaren för familjen Ekman tog danskfödda Trollfjord (e Appel Au Maitre) så sent som den 31 augusti i fjol, i träning hos Fredrik Reuterskiöld.
Men ännu större avtryck har Sewerins ledarinsatser gjort. Det började i Skånska Fältrittklubben, där han under många år var ordförande. Det uppdraget förde honom vidare till Galoppförbundet, där han var ledamot fram till omorganisationen 2009. De sista åren som representant för Göteborg Galopp.
Sewerin utsågs till ordförande i göteborgsorganisationen strax efter att galoppbanan öppnats. Banledningens optimistiska kalkyler mötte hårt motstånd av verkligheten. ATG hotade att dra in speltillståndet om inte en ny ledning tillsattes. Svensk Galopps styrelse bad Sewerin ta över ordförandeskapet tillsammans med ATG:s chefsekonom. Ekonomin stabiliserades och banan levde vidare. Det engagemanget behöll Sewerin länge. Som gammal chalmerist kände han Göteborg väl.
Som ordförande i Fältrittklubben och ledamot i Svensk Galopps styrelse stödde han etablerandet av det som blev Svensk Galopp AB. Sewerin var en samarbetsman med en klar blick för realiteter.
Sewerin var bosatt i Rydebäck söder om Helsingborg, en ort som är en del av svensk galopphistoria. Det var nämligen där som den första galoppbanan i Skåne etablerades med premiär 1831.
När jag skrev om den svenska galopphistorien i boken ”Från Heden till Bro Park” var Sewerin mycket behjälplig. Han lyckades hitta spår efter den gamla banan men framför allt fann han dokument som hjälpte till att slå fast att Sveriges första galopptävlingar ägde rum i Göteborg på Heden den 14 september 1814, ett faktum som varit omtvistat tidigare.
Sedan 1991 var Sewerin medlem i Jockeyklubben, vars förtjänstmärke han erhöll 2009.
Sewerin Ekman var en god man som jag saknar.
Björn F Eklund