Bruno Nilsson derbyt 2018

dela artikeln

LEGENDARISKA GALOPP-PROFILER – BRUNO NILSSON

Jag når Bruno Nilsson på telefon. Han är nere i Skåne, på besök hos dotter Lisbeth. Sedan hustru Gull avled, är det viktigt att extra hålla kontakt med gamla vänner, och de finns främst inom galoppsporten. Därför kunde han ses+ på Derbyt.

-Om vädret inte hindrar det ska jag åka till Göteborg Galopp i morgon, berättar Bruno, kanske mer för att träffa folk än för tävlingarna.

Bruno har tillbringat hela sitt liv inom hästsporten. Det är arv från farfar Anders och fadern Nils – som båda kallades ”Baltic”, vilket emanerar från den Baltiska utställningen 1914, där farfar var engagerad.

Fadern började som jockey men blev i rätt unga år tränare, först på Ulriksdal men i slutet av 40-talet på hemmabanan Jägersro, där han tränade många goda hästar för bland annat lundadirektören A M Arnkloo, tex Herodes, Lyrhanga, Norman, Pieter Kees.

När Nils Nilsson etablerade sig på Jägersro, blev Bruno lärling hos fadern. Redan andra tävlingssäsongen 1950 tog han tio segrar och väckte positiv uppmärksamhet.

I skriften ”Ryttare och Hästar”, som kom ut 1951, skrev den kände publicisten Frank Martin:

”Bruno Nilsson har tillgodogjort sig den undervisning han fått. Han rider kortaste vägen och en bra finish utan att i onödan fäkta omkring med spöet – det visar fotografier – och han har huvudet med sig.”
– Sedan rullade det på och jag red mitt första Derby 1951 på hästen Herodes, berättade Bruno i en artikel Lotta Malmborg skrev på svenskgalopp.se i samband med Brunos 80-årsdag.

Herodes (efter 1943 års derbyvinnare Heres) slutade tvåa efter den suveräne Hurricane. Därefter skulle Herodes starta i norska Derbyt. Stallet hade stora förhoppningar. Bruno beskrev det så här i artikeln:

Slagen favorit i Norsk Derby

-Vi åkte vi upp med honom till Övrevoll någon vecka i förväg. I sista snabbjobbet gick han ensam på en tid som var snabbare än banrekordet, och det väl i hand, menar Bruno.

Herodes skulle alltså inte kunna förlora loppet och han var en riktig frontrunner som drog i full fart från start till mål.
-När vi svängde in på upploppet får jag plötsligt se en skugga bakom mig. Jag hade solen i ryggen och kommer ihåg att jag tänkte att ”det ska fan inte vara någon skugga där”. När jag vänder mig om för att se efter så inser jag att jag har hela fältet i ryggen, precis bakom mig. Herodes tvärstannade och vi slutade femma. Det var en sådan chock att ägarens fru tappade talförmågan i åtta dagar!

-Ungefär tio år senare var det någon som berättade för mig att det var någon av konkurrenterna som hade manipulerat med hästens vatten. De hade hällt ut hans vatten på kvällen innan loppet och sedan hängt tillbaka en full hink med vatten på morgonen innan vi kom till stallet. När jag kom på söndagen hade han alltså druckit en hel hink och vi fyllde väl på vattnet som vanligt. Självklart kunde han inte prestera som vanligt med hela magen full av vatten. Herodes startade 14 dagar senare i St Leger med mig i sadeln och vi vann med 100 meter.

Sammanlagt blev det precis 200 segrar i ryttarkarriären.

1962 tog Bruno ut tränarlicens och flyttade upp till nyblivna galoppbanan i Täby, Han skulle träna sex hästar för Olle Edman på Ingeborgs säteri. Denne var både hästägare och uppfödare sedan mitten av 30-talet men satte under 40-talet även en del avtryck utanför galoppsporten. Han verkade aktivt för uppslutning bakom Finland när Tyskland anföll Ryssland 1941. Han krävde även partiförbud för kommunisterna i Sverige. Han var även med och finansierade den nazistiska tidningen Dagsposten.

Men några hästar från Edman blev det inte för Bruno, berättade han i artikeln på svenskgalopp.se

-Jag strödde boxarna och väntade på transporten. När den väl kom svängde den upp till Carl-Erik Peterssons stall och hästarna lastades ur där. Transportören berättade att Olle ringt upp under resans gång och ändrat sig, hästarna skulle tränas av Carl-Erik istället. Riktigt surt att bli blåst på det sättet, säger Bruno.

Planerna ändrades i och med detta och det innebar att det bara fanns en häst i Brunos stall. För att klara sig ekonomiskt blev han tvungen att sänka sin ridvikt från 55 till 53 kilo.

-Jag åt bara mat på onsdagarna och då blev det lite fisk. Sedan levde jag på råa äggulor från torsdag till söndag då det var tävlingar. Måndagen och tisdagen drack jag bara vatten för att återställa vätskebalansen och så rullade det på vecka efter vecka. Jag var väl ingen jätterolig familjefar under den tiden, menar Bruno, som förutom dottern Lisbeth, Sveriges första kvinnliga proffsjockey har dottern Christel, duktig amatörryttare och sonen Ryan.

Tränarrörelsen växte
Efterhand fylldes stallet som blev ett av Täbys större.
-Jag har haft tur som har fått så bra och fina hästägare i stallet. De har satsat på nytt material så att vi har kunnat hålla en hög nivå på hästarna och förnya stallet vartefter. Mr Ascot, Stall Question, Stall Lorry och Stall Erstavik för att nämna några. En av mina allra trognaste hästägare var Bengt Mattsson.

År 2000 kom då den efterlängtade derbysegern genom Stall Oxalis Double Net. Som vann det svenska Derbyt med Nicholas Cordrey i sadeln. Double Net vann även Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Breeders Trophy och SM för Stayers. Bruno vann totalt tre Breederslopp. Förutom med Double Net även med Locas AB och Stall Wides Our Toy och Munkbron AB:s Salad Days. Totalt blev det 14 storloppssegrar varav fyra klassiska för Bruno som tränare.
Bruno lämnade in tränarlicensen 2007.
-Min sista vinnare blev Pernilla Anderssons Japan som vann ett handicaplopp den 3 februari 2007 med Malin Svanberg i sadeln.

Under åren fram till Täbys final 2016 assisterade Bruno i baren på banans stallkafé Clock Corner, som drevs av dottern Lisbeth (sedan många är med efternamnet Jensen).

Bruno har själv också lämnat Täby och bor i Vallentuna men som sagt, dessutom kan han ofta ses på en bana nära dig.

Bruno Nilsson syns vid ledvolten på derbydagen – liksom en del andra kända ansikten

Bruno Nilsson 1950 001Utdrag ur Frank Martins ”Ryttare och Hästar” 1951


Jockeyklubbens Informationsforum

Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se

 

 

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Beach Road One

Säsongspremiären avklarad på Bro

Bro Park inledde galoppsäsongen med en händelserik dag i onsdags. Beach Road One blev säsongens första vinnare i Sverige. Och lärlingen Angelika Berg gjorde storstilad ...
KAJSA L med Annie o Andreas

Smakstart på proffskarriären för Kajsa 

Klampenborgs skandinaviska premiär i lördags blev välbesökt.  Det blev en svensk tränarseger under dagen, dessutom med en egen uppfödning!    Kajsa Lindsjö är en av de sju ...
Swinging Of Venice

Svensk galopp-premiär på onsdag

På onsdag rids det sju lopp på Bro Park.Det är startskottet för den svenska galoppsäsongen 2024. Championjockey Per-Anders Gråberg är tillbaka i sadeln, efter en ...
Klampen TOPPBILD

Nu är vi igång i Skandinavien!

Säsongspremiär för galoppen på dessa breddgrader, på Klampenborg på lördag. Flera svenska tränare finns på plats, med starthästar från sina stall: Francisco Castro, Peter Jardby, Kajsa Lindsjö, Jessica Long, Roger ...
Eneboga herrgård

Ur den svenska galopphistorien: Eneboga stuteri

Då och då hör läsare av sig till Jockeyklubben för att få information om hästar, ryttare och andra aktiva från äldre tider. Så till exempel ...
Laurel River TOPPBILD

Utklassningsseger i Dubai World Cup

Det kom som en blixt från klar himmel.Inte många hade förväntat sig en ren och skär uppvisning, i årets upplaga av Dubai World Cup. Och ...
Ushba Tesoro TOPPBILD

Förra årets segrare favorit i Dubai World Cup  

Då var det dags för Dubai World Cup.Världsstjärnornas drabbning i ökensanden, med tolv miljoner dollar i total prissumma i huvudlöpningen. Inte helt oväntat så har ...
Markytan i Bara som Svedala kommun är beredda att avyttra för att brukas som galoppanläggning, är på cirka 52 hektar. Foto: Svedala kommun

Hyresavtal nästa stora steg för Bara-projektet

Kathrine Heiberg och Lotta Strömgren Jönsson är personerna bakom Fastighets AB Bara Hippdrom, bolaget som är drivmotorn för att en ny galoppanläggning i Skåne blir ...
Gammal är äldst: Willie Mullins, längst till höger i sedvanlig hatt, efter Galopin Des Champs seger i Cheltenham Gold Cup. Foto: Patrick McCann / Racing Post

Mullins-dominans under årets Cheltenham Festival

Cheltenham-festivalen blev en klang-och-jubel föreställning för hindernestorn Willie Mullins.Irländaren Mullins stall segrade i Champion Hurdle på öppningsdagen, Gold Cup på avslutningsdagen och firade stor framgång ...
Jagers NY GENREBILD

Skåne: Läget uppe på ministernivå 

 Jockeyklubben har tidigare berättat att riksdagsman Per-Arne Håkansson väckt frågan om framtiden för galoppen i Skåne.Detta skedde via en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Niklas Wykman.Nu ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen