Reihe Swartling TOPPBILD
”Vinterkungen” Reinhold Swartling övervakar några av sina hästar på ridskolan vid Valhallavägen i Stockholm. Foto: Swartlings Ridskola.

dela artikeln

60 år sedan premiären för Vintergaloppen

Som tidigare beskrivits på jockeyklubben.se så började det tävlas under vinterliknande förhållanden tidigt i den svenska galopphistorien.
Dels skedde det på isbanor i Östersund, dels i nordliga städer på isen, eller också på halm som lades ut på ordinarie banunderlag. 

Hall of Fame
Inte 60 år sedan, bara nio: Hall of Fame (e Gloria De Campeao) vinner på Täby Galopp den 15 februari 2015, med Elione Chaves i sadeln. Närmast slutar Flying Grange. Hästen har en lång karriär bakom sig och tävlade ännu 2023, 11 år gammal. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Det sistnämnda i ingressen skedde första gången 1943 på Ulriksdal. Men tävlandet på halm hade skett enbart för att förlänga säsongen en bit in i december. Sedan blev det vinteruppehåll fram till april. 

Men nytt var att tävla över årsskiftet. Det skedde första gången 1963, den 1 januari, på Ulriksdal – alltså för drygt 60 år sedan. Det var den konkursförvaltning som tagit över skötseln av Täby Galopp sedan Stockholms Kapplöpningssällskap tvingats lämna in en konkursansökan bara två år efter premiären av den nya banan, som införde denna nymodighet.

Detta kan vara värt att erinra att det då var för att  tjäna pengar, inte som nu att spara pengar över vintern.

Olycklig upptakt

Planerna på att tävla hela vintern mötte mycket motstånd 1963. Både bland aktiva och i pressen. Inte minst oroade man sig för att det inte fanns tillräckligt med hästar. Redan under decemberdagarna 1962 hade det varit tunt. 

Och det var dåligt anmält till den första tävlingsdagen den 1 januari. Innan den avgjordes, hade man redan ställt in nästa tävlingsdag, den 5 januari, på grund av brist av anmälningar.

Men januaripremiären blev av, fast den fick en tveksam start. Redan i första löpningen ingrep den lokala skiljedomstolen och flyttade ner den klara vinnaren. Ingreppet satte tonen i Dagens Nyheters referat:

”Täbygaloppen ställer Domarskandal i nyårsstart”. 

Referenten ”Aber” (egentligen Hans Abrahamsson) tog med incidenten i sitt reportage:

”Täbys vintergalopper håller som väntat på att långsamt tyna bort – mest av brist på hästar. Till att börja med har banledningen nu tvingats inställa tävlingarna den 5 januari. Nästa gång är det meningen att Täby skall rida den 13 januari – om man då kan skrapa ihop spelbara fält, vilket förefaller tvivelaktigt. Förvisso vore det inte heller någon skada skedd om galoppens ‘vinteräventyr’ fick ett hastigt slut.”

Vidare:

Det nya året fick en olycklig upptakt genom ett domslut av skiljedomstolen, som måste betecknas som grovt felaktigt. Först i mål i detta årets första lopp var nämligen starkt spurtande Baribal, som ‘segrade’ lätt med fyra längder. 

På upploppet gjorde sig dock Baribals ryttare Göte Lundquist skyldig till trängning av då före Lynx knappt ledande Babette. Den sistnämnda fick sig ett par ordentliga törnar av både Baribal och Lynx, varför hon kom ur balans med viss markförlust som följd. Trots allt var det dock fullt klart att överlägsne Baribal under alla förhållanden var suverän vinnare. Detta visade inte minst upptagningen av filmmaterialet. Skiljedomstolen beslöt emellertid direkt felaktigt att ge Babette segern samt flytta ner Baribal till andraplatsen. I stället borde man nöjt sig med att bötfälla Lundquist för vårdslös ridning.”

Baribals ägare Reihe Swartling var mycket förtörnad och krävde nya ledamöter i skiljedomstolen som enligt honom begått alltför många fel under senare tid. Annars hotade han att inte anmäla sina hästar till vintertävlingarna. ”Detta skulle i sin tur sannolikt betyda att Täby tvingas att helt ställa in i vinter, eftersom tävlingar utan de många Swartling-hästarna torde vara otänkbara”, konstaterade Aber.

Men Swartling fick snabb kompensation. Hans hästar vann tre av dagens sex löpningar. Först genom norskfödde Lunik (som skulle segra i ytterligare fyra löpningarna under året) och därefter genom brittiska importen Star Prize och så genom svenskfödda Narcissus. Förutom Baribal slutade även AudienceHege, och Easter Parade tvåa.

Av dagens prissummor på knappt 27.300 kr, lade hästarna skrudade i Swartings lila och vita färger beslag på 11.900 kr, det vill säga nästan 44 procent. Nio av dagens 37 startande hästar kom från Swartling.

Det blev tävlingar den 13 januari trots kyla. Swartling startade åter nio hästar i de sju löpningarna. Och inte mindre än sex av dem segrade: Easter Parade, Lunik, Lynx, Narcissus, Baribal och Kasetta!

Bara Bobby Kilick-tränade Sabrina bröt mönstret genom att i dagens inledande löpning besegra Swartlings Star Prize.

Det blev ytterligare sju tävlingsdagar denna vinter. Allt fler tränare och ägare fick upp ögonen för möjligheterna till extra inkomster, som växte sedan banledningen infört ett startbidrag på 300 kr för alla oplacerade hästar från och med tredje dagen.

Vilmorence
Vilmorence efter seger på Täby Galopp den 24 april 1966 (Josef Segner i sadeln), en meriterande seger före bland andra elitgaloppören Qantas. Foto: BFE

Landru – en stjärna föds

Vid vinterfinalen den 24 februari startade 59 hästar i sju lopp. Alltså mer än åtta i snitt. Det Swartlingska stallet fick nöja sig med en seger, genom Lou Lou Fortuna. Sammanlagt segrade Swartlings hästar i 22 av de 52 lopp som reds i januari och februari detta år, 1963. Att kalla honom för ”Vinterkungen” var ingen överdrift.

Efter detta genombrott för ridskolechafen blev det sammanlagt 41 segrar under året, vilket året därpå ökade till 44, 1965 till 79 och 1966 till hela 82. Det året blev Reihe Swarling championtränare, vilket han även blev 1968.

Men det handlade inte bara om kvantitet utan även kvaliteten ökade . Dessutom förstärktes stallet med utomstående hästägare, vanligen gamla vänner. Två sådana var Agneta och Folke Kistner som genom Reihe skaffat stoet Mimax, vars stamtavla var bättre än tävlingsresultaten. Hos Reihe växlade hon mellan tävlingsverksamhet och avelsboxen.

Efter flera misslyckade avelsförsök och ett sent byte av partner till den tidigare i Norge uppstallade beskällaren Allasch hos Broddas travstuteri föddes Landru 1963. Ett försök till försäljning på åringsauktionen året därpå slutade med återrop på 1 300 kronor. En summa Landru skulle springa ihop många gånger om.

Efter en seger som tvååring och efter blott tre starter som treåring kom den första klassiska segern på hösten 1966 i St Leger på Åby, då John Curran red Landru till segern. Att det inte var någon tillfällighet visade hingsten under de följande åren, då det blev segrar i Stockholms Pris, Stockholm Cup och Kapplöpningssällskapets Stora Pris. I den senare löpningen var Landru dessutom tvåa 1970 och trea 1969. Det året blev det även en andraplats i Stockholms Stora Pris.

Andra goda företrädare för Swartlings stall var skimmeln Vilmorence (e Vilmorin), sprintern Sarape (e Matador) och hinderhästarna Cortland (e Fast Fox) och Upp all Night (e Pandemonium).

Björn F Eklund


Resultat från den allra första vintergaloppen en januaridag 1963 enligt Svenska Galoppsportens Årsbok:
Täby Galopp tisdagen den 1 januari 1963

Bana halmbelagd. Mulet; – 3 gr

Toto omsättning 509.623 kr, varav V5 169.945

Lopp 1 Tibble-handicap 1600 m

1 Mr Ascots BABETTE, mbr st 4 e Hurricane-Bandra/Light o’ Love, 54 kg Paul Bocskai
2 Dir R Swartlings Baribal mbr h 4, 59 kg Göte Lundqvist
3 Densammes Lynx br v 8, 61 kg Leif Hening
4 C E Carlsons, A Åkhes o B Strokirks Merveilleuxm br v 9, 59 kg Janos Török
5 Mr Echos Teddy Scarlett, 10, f v 10 51 kg Uno Svensson

Oplacerad Isolde
Baribal inkom som 1 häst, 4 ½ l före Babette men diskvalificerades för trängning och placeras som 2 häst
Segraren tränad av Britta Strokirk. Uppfödare dir Erik Söderberg

Odds 5,69
Till Lynx ½ l – 8 l. Tid 1,50,4 (Baribal)
Värde 2 500 kr, 800, 600, 400, 300 kr.

Lopp 2 Januari-handicap 2000 m

1 Dir R Swartlings LUNIK, br v 5 e Speciality-Carina, 59 kg, Göte Lundqvist
2 Densammes Audience br st 7, 60 lg Leif Henning

3 Stall Ipsas Tredje Mannen br h 7, 64 kg, Paul Bocskai
4 C E Carlsons, A Åkhes o B strokirks Rosewood
5 D:r G Vidings Empereur, br h 12. 54 kg, Michael Blades

Opl Lovely Moon, Söderslätt
Segraren tränad av ägaren. Uppfödare Norge

Odds 3, 13

Vunnet överlägset med 8 l – ½ l – 4 l. Tid 2,20,6
Värde 3 000 kr, 1 000 – 700 – 500 – 300 kr

Lopp 3 Täby-löpning 1600 m

1 Herr Nils Gullmes MANDARIN f h 4 e Orthodox-Resemblance/Reseda, 61 kg, Bruno Nilsson
2 Dir R Swartlings Hege, f st 4. 48½ kg. Ted W Friberg
3 Målarmästare G Kihlmans Khyber Pass, f h 5. 63 kg, Sam W Friberg
4 Dir R Swartlings Kasetta,  mbr st 5, 59 kg, Willy Adler
5 Dir L af Schmidts Paganini, f v 6, 61 kg, Beje Nilsson

Opl Lord Dove

Segraren tränad av Bruno Nilsson. Uppfödare Danmark
Odds 5,93
Vunnet säkert med 1 l -!½ – ½ ½ l. Tid 1,53, 8
Värde 2 000 kr – 800 – 500 – 400 – 300 kr

Lopp 4 Täby-handicap 1400 m

1 Dir R Swartlings STAR PRIZE mbr h 4 e Princely Gift- Talitha/Stardust, 59 kg, Leif Henning
2 Stall Killes Sabrina f st 8, 59 kg, Sam W Friberg
3 Enebogas stureris Lafos f h 6 år, 66 kg, Paul Bocskai
4 Stall O.P.:s Tetra f st 5, 50 kg, Michael Blades
5 fru M Stenius Dark Love mbr st 6, 54 kg, Göte Lundqvist

Opl Morisot

Segraren tränad av ägaren. Uppfödare England

Odds 2,20

Vunnet överlägset med 6 l – 3 l – 4 l. Tid 1,35, 4
Värde 2 000 kr – 800 – 500 – 400 – 300

Lopp 5 Tibble-löpning 1400 m

1 Dir R Swartlings NARCISSUS f v e Casanova-Edelweiss/Desiderio, 59 ½ kg. Leif Henning
2 Herr Terje Dahls Boris f v f, 54 ½ kg, Göte Lundqvist
3 Dir Sven-Olof Myrins Mr Adinal br h 9 60 kg Robert Killick
4 fru Mary Stephens Oriad mbr st 4, 55 kg, Gunnar Tidefalk
5 Herr G Wickmans Bollinger, f v 5, 55 ½ kg, Lars Erik Larsson

Opl Marja, Osman

Segraren tränad av ägaren. Uppfödare Hägerneholms stuteri

Vunnet säkert med 1 l – 1 l 1 l. Tid 1,36,8
Värde 2 500 – 80 – 600 – 400 – 300 kr

Lopp 6 Treårs-löpning 1200 m

1 Fröken Lilian Beils DISPATCH br h e Daily Mail-Apple Pie/Applejack, 58 kg, Josef Segner
2 Dir R Swartlings Easter Parade, f st, 51 kg, Göte Lundqvist
3 Fru B Nilssons Hector f h , 55 kg, Carol D Orton
4 Fröken Ragna Billings Matti mbr st, 54 kg, Lars Erik Larsson
5 Fröken Britta Strokirks Dundee br st, 53 kg, Paul Bocskai

Segraren tränad av Gösta Wahlberg. Uppfödare fru Mary Stephens, Torne stuteri

Vunnet lätt med 3 l – 1 ½ l – 2 l, Tid 1,22,4
Värde 2 500 kr – 800 – 600 – 400 – 300 kr.

Läs mer om vintergalopp: 


Albaran Stefan Olsson

Tysk gäst högst rankad i Stockholm Cup – what gives?

Högsta formtalet i Stockholm Cup International på söndag har tyske Best of Lips, som ståtar med 97. 6-åringen som tränas av Andreas Suborics, rids av Hugo ...
TOPPBILD Hard One To Please

“Cupen”: Bra klass och bra mix i år 

Tysktränade Best Of Lips blir högst rankad, i årets Stockholm Cup International.— Han kommer från en tredjeplats i en bra Grupp 1-löpning, så han borde ...
AUKTION genrebild

Jockeyklubben sponsrar med totalt 300 000 svenska kronor, de åringar som säljs på årets skandinaviska åringsauktion i Danmark. 

— Vi gör det genom att sponsra Auktionslöpningen på Jägersro hösten 2025. Vidare sponsrar Jockeyklubben en bonus till svenskuppfödda hästar som sålts på auktionen i ...
BRIGADIER toppbild (2)

Derbysegrare i TV-sänt tungviktsmöte från Bro Park

Bro Park bjuder på topptävlingar, helgen före Stockholm Cup.Breeders’ Trophy har givevis samlat “en hel hög” med lovande och kapabla hästar i olika kategorier. Och ...
Ulrika TOPPBILD vinner JK GP

Skrälljockeyn Ulrika: “Jag är optimist när startboxarna öppnas”   

Det är ingen överdrift att kalla Ulrika Holmquist för augusti månads stora skrälljockey.Under den andra halvan av månaden segrade hon inte bara i Jockeyklubbens Grand ...
City Of Troy toppbild

Hur bra är City Of Troy?

Förra veckan segrade City Of Troy i Juddmonte International i engelska York.Det var den andra raka Grupp 1-segern, sedan uppvisningen i Epsom Derby i juni.Just ...
Novalie Andersson TOPPBILD Foto Jan Jacobsson

Svensk Fegentri-seger: Jockeyklubbens satsning ger utdelning 

Sverige vann totalen i Fegentri Junior i Belgien i tisdags, där Linnea Östlund slutade tvåa på ponnyn Zina i Waregem.— Tack vare Jockeyklubben, så kan ...
GNvinnaremaln

Kommentar till Björn Eklunds debattartikel  ”Avveckla hindersporten – men med förnuft”

Ja visst behöver den krympande hindersporten ryckas upp, men det gäller ju dessvärre hela den svenska galoppsporten. Att då se det som en lösning att ...
CHIANTI OG ULRIKA HOLMQUIST TOPPBILD

Schamyl igen – och Ulrika i Marit Sveaas!

Neuroth-stallets Schamyl med Sandro de Paiva, segrade i Norsk Derby på söndagen - och duon vann alltså sitt andra skandinaviska derby för säsongen.Dagens Grupp-löpning, Marit ...
TOPPBILD hinder

Debatt: “Avveckla hindersporten – men med förnuft”

Debattartikel av Björn Eklund:Rubriken kommer inte att väcka någon anklang bland alla hindervänner. Inte heller innehållet i artikeln. Men något måste göras åt den krympande hindersporten. Ryck ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen