Stig Friberg 1945 (1)
Stig Friberg 1945

dela artikeln

Avsnitt XVII

Byline1

Här fortsätter Björn F Eklunds skrivna betraktelse om sitt födelseår, 1943:

Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag dominerade fortfarande de judiska flyktingarnas flykt över Öresund i tidningarna.

Så här hette det onsdagen den 6 oktober:
”Flyktingar som kommit till Sverige berättar hemska detaljer om den människojakt som Gestapo nattetid bedrev i Danmark. Hela judefamiljer, som inte hade någon möjlighet att undkomma förföljarna, tog sig av daga.

Många flyktingar hade ohyggliga strapatser under färden till Sverige och folk som rott över sundet kom fram med blodiga fingrar. Fingrarna är så stela efter greppet kring årorna att det dröjer dagar och veckor innan man kan räta ut dem igen.”

Pancke och Best
Pancke och Best.

Samma dag utses SS-Obergruppenführer, polisgeneralenen Günther Pancke, till högsta SS- och polischef i Danmark. Utnämningen ses som tyske polischefen Heinrich Himmlers reaktion  på besvikelsen över det begränsade utfallet av aktionen mot de tyska judarna. Det innebär att general Werner Best mister befälet över polisstyrkorna i Danmark.

På östfronten en väntar man i Berlin att det blir en stridspaus under ”gyttjetiden”. Samtidigt som ryska trupper gjort ett genombrott mot Baltikum, som ockuperas av tyskama. Tyskarna slår i gengäld till med de första bombraiderna mot London på över ett år.

Den tyske rikskanslern Adolf Hitler kräver i ett tal inför tyska partiledare ”vilja och uthållighet” och konstaterar att ”vapnen gör inte allt”.

Famas ägare hade nazistkopplingar

I Stockholm annonseras det stort om att på måndag den 11 oktober börjar biljettförsäljningen klockan 9 på morgonen till den ”omskrivna Warner-sensationen” Casablanca, som har svenska Ingrid Bergman och Humphrey Bogart i huvudrollerna.

Casablanca filmaffisch

Ulriksdal den artonde dagen den 10 oktober
På Ulriksdal är Vinterfavoriternas pris huvudnumret. Tio ungdomar möter upp. Ingen utpräglad favorit finns. 

Racing” kommenterar:
”Någon rätsida på den konstanta tvååringsformen blev det ej heller i samband med söndagens 10 000-kronorslopp. Fama har visserligen vunnit två gånger förut i år, men hennes närmaste löpningar har inte varit något över sig. Den nyvunna formen kom således lägligt och även om det är för tidigt att sia om stoets derbychanser, så måste hon räknas som en av kullens bästa när hon går i vinterkvarter. Hon är anmäld till Ulriksdals Stora Pris om två veckor, men det är väl frågan om hon kommer ut där. 

Och i Skånelandlöpning nästa månad blir hon genom söndagsvinsten på 6 000 kr automatiskt utesluten.

Victoria, som löpte lovande i Svealandlöpning, visade sig nu beskedlig. Hon låg uppe på tredje plats ett slag i upploppssvängen, men då hade hon skjutit bort bästa krutet. Klara framsteg dokumenterade däremot Lorenzo, medan Fairly Sure visade att den förra svaga löpningen var en tillfällighet eller en humörsak. Domslutet mellan tättrion blev huvud-kort huvud, så man förstår att publiken var med på noterna. Från pressläktaren trodde vi att Lorenzo vunnit, medan man från den andra läktaren med motsatt vinkel gav sin svaga röst åt Fairly Sure. Fama som på sista hundra meterna skjutit fram mellan de båda hingstarna trodde man minst på, men det finns därför ingen anledning att betvivla domslutets riktighet. Det troliga är dock att Lorenzo vunnit , om han inte girat ut för den hårda drivningen. Det fattades nämligen inte något av frenesi  i ryttarnas drivning. Visst är det lockande med ett sådant storpris, men om det är så hälsosamt för hästarnas vidare utveckling kan diskuteras.”

Fairey
Fairey.

Famas ägare, direktör Olof Edman, ägare av en elektronikfabrik, är på sina håll en kontroversiell person. Han är – eller har varit – medlem i flera nazistinfluerande organisationer och var en av stiftarna och finansiärerna till den nazistiska tidningen Dagsposten, som startade utgivningen i december 1941.

Omsättning över 200 000 kronor

Dagens maidenlöpning samlade elva startande och blev en uppgörelse mellan favoriterna Madeira och Fulmine, som Magnet-dottern vann. Hon är uppfödd av Lars och Elsa von Stockenström på Berga säteri i Södermanland.

Att vinnaren i en fyrahästarslöpning ger ett odds på 6,44 är inte så vanligt, men det gjorde Campus i en klass 1-handicap, där han bar 10 kilo mindre än favoriten April. Campus tränare Alfred Dixion går mot sin bästa säsong på länge.

11-årige Dimak tog sin tredje årsseger i Bataclan-steeplechase, tyglad av sin ägare och tränare Allan Ekman.

I nyinrättade Ulriksdals steeplechase svek favoriten Tristan efter tre raka hindersegrar. 7-åringen var långt efter 4-åringarna Kåreholm och Ecu. Kåreholms seger innebar förhoppningsvis viss tröst för hans skadade tränare Sam Wilcock.

Gösta Wahlberg följde upp vinsten i Vinterfavoriternas Pris, där han även tränade trean Lorenzo, med att ta hem den avslutande 1600-meterslöpningen med finska Orkan II. I segersadeln gjorde Carl-Erik Petersson comeback, efter att en tid ha ägnat sig åt Jägersrotravet.

I amatörlöpningen erövrade Glans sin femte årsseger, riden av Kurt Stenborg som dock överlåtit ägande och träning åt Olof Linder.

Omsättningen överträffade med bred marginal 200 000-kronorsstrecket.

Vinnare Ulriksdal den 10 oktober

1000 m: Madeira 2 år st e Magnet-Insel; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
Hcp 1600 m: Campus 3 år h e Taxinge II-La Campanilla; Chris Herbert/A Dixon
Vinterfavoriternas pris 1400 m: Fama 2 år st e Fairey-March Maiden; Dave Connor/G Wahlberg
Häck 3000 m: Dimak 11 år v e Pick of the Circus-Termite; rm Allan Ekman/A Ekman
Am-löpning 1800 m: Glans 8 år e v e Luck-Gaea; fk K Stenborg/O Linder
Ulriksdals steeplechase 3500 m: Kåreholm 4 år v e Light o’ Love-Aloma; Anton Adamsson/S Wilcock
1600 m: Orkan II 5 år h e Orkus-Sunnan; Carl-Erik Petersson/G Wahlberg

Gunder Hägg hyllades på Stockholms stadion

Samtidigt som det tävlades på Ulriksdal mötte mer än 11.000 stockholmare upp för att hylla Gunder Hägg: ”Löparambassadören fick ett varmt och hjärtligt välkomnande, hyllades uppriktigt – och absolut sensationsfritt. Han gjorde sina 2½ uppvisningsvarv i uppvisningsstil – som väntat – vinkade hit och dit, log till höger och vänster, allt eftersom sektion efter sektion applåderades hans förbiilande”, enligt Dagens Nyheter.

Casablancas premiär

Lika positivt välkomnande lämnade inte DN:s recensent O R:t (Oscar Rydqvist) till nya storfilmen Casablanca:

”Casablanca är ett ytligt hokuspokus, dess uppskattning av den tjeckiska patriotens verksamhet för världens räddning är publikfrieri av enklaste slag, och någon djupare personteckning kan man inte tala om. Men ingen kan säga annat än att filmen är styft gjord och överlägset spelad. Miljöskildringen fick ibland faktiskt en touche av fransk film”. 

Filmen ses först och främst som Humphrey Bogarts film.

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

GNvinnareTOPPBILD

Svenskt Grand National: Lovén igen!

Det var Niklas Lovéns fjärde Grand National-seger.Och - den enklaste.Pretty King var kung på Strömsholm. Svenskt Grand National vanns helt överlägset av femårige Pretty King (e. Bathyrhon), ...
GN topham pokal toppbild

Dags för Grand National!

Det är dags igen för Grand National.Det blåser lite snåla vindar över hindersporten just nu, men som vanligt så har tävlingarna på Strömsholm fått ihop ...
BRIGADIER toppbild

Danskt i Jockeyklubbens 2000 Guineas

Brigadier från Danmark segrade i Jockeyklubbens 2000 Guineas.Och Good Fortune från Danmark segrade i dagens huvudnummer - Stockholms Stora Pris.Även de norsktränade hästarna gjorde bra ...
Stockholm Plaza Open Sprint championship 1991

Gunnar Nordling In Memoriam

En av Sveriges framgångsrikaste ryttare och tränare har avlidit. Gunnar Nordling blev 73 år gammal. Han blev jockeychampion åtta gånger under perioden 1978-1993. I Norge ...
Bild BC juni 23

Ny JK-ordförande: Benny vill bjuda in till samtal

Jockeyklubben har fått en ny ordförande. Och det är en veteran inom den svenska galoppen, som tar över rodret.Benny Carlsson, Ängelholm, var tidigare ordförande i ...
Lutfi Kolgjini

Kolgjini: “Vår styrelse kan inte bestämma om gemensam flytt”  

Stall Kolgjini är Skånes största travstall.Lutfi Kolgjini har följt diskussionen om en eventuell flytt med galoppen till “Nya Jägersro", med stort intresse.— Det är ristat ...
Överbild

Livepresentation av Bara Hippodrom

På lördag den 1 juni och onsdag den 5 juni kommer Bara Hippodrom att via Teams ha ett öppet informationsmöte om Bara galoppbana. Alla är ...
Erik Kylengren.jpg

Erik Kylengren in memoriam

Förre generalsekreteraren i Svenska Galoppsportens Centralförbund (nu Svensk Galopp) Erik Kylengren har avlidit, 84 år gammal. Erik innehade sin befattning under hela 17 år, men ...
toppbild NDG

Allt klart för Nationaldagsgaloppen!

Det blir en brakstart på juni månad för Svensk Galopp.Den sportsliga höjdpunkten den kommande veckan inträffar på söndag, då de flesta derbyaspiranterna kan ses i Svenskt Derby ...
Jessica Long01

Jessica Long: “Nya Jägersro är inget alternativ”

Motionen från galoppsällskapen i Stockholm och Göteborg om att åter se på ”alternativ för ny bana i Skåne” har väckt starka reaktioner i Skåne.Jessica Long ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen