Stig Friberg 1945 (1)
Stig Friberg 1945

dela artikeln

Avsnitt XVII

Byline1

Här fortsätter Björn F Eklunds skrivna betraktelse om sitt födelseår, 1943:

Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag dominerade fortfarande de judiska flyktingarnas flykt över Öresund i tidningarna.

Så här hette det onsdagen den 6 oktober:
”Flyktingar som kommit till Sverige berättar hemska detaljer om den människojakt som Gestapo nattetid bedrev i Danmark. Hela judefamiljer, som inte hade någon möjlighet att undkomma förföljarna, tog sig av daga.

Många flyktingar hade ohyggliga strapatser under färden till Sverige och folk som rott över sundet kom fram med blodiga fingrar. Fingrarna är så stela efter greppet kring årorna att det dröjer dagar och veckor innan man kan räta ut dem igen.”

Pancke och Best
Pancke och Best.

Samma dag utses SS-Obergruppenführer, polisgeneralenen Günther Pancke, till högsta SS- och polischef i Danmark. Utnämningen ses som tyske polischefen Heinrich Himmlers reaktion  på besvikelsen över det begränsade utfallet av aktionen mot de tyska judarna. Det innebär att general Werner Best mister befälet över polisstyrkorna i Danmark.

På östfronten en väntar man i Berlin att det blir en stridspaus under ”gyttjetiden”. Samtidigt som ryska trupper gjort ett genombrott mot Baltikum, som ockuperas av tyskama. Tyskarna slår i gengäld till med de första bombraiderna mot London på över ett år.

Den tyske rikskanslern Adolf Hitler kräver i ett tal inför tyska partiledare ”vilja och uthållighet” och konstaterar att ”vapnen gör inte allt”.

Famas ägare hade nazistkopplingar

I Stockholm annonseras det stort om att på måndag den 11 oktober börjar biljettförsäljningen klockan 9 på morgonen till den ”omskrivna Warner-sensationen” Casablanca, som har svenska Ingrid Bergman och Humphrey Bogart i huvudrollerna.

Casablanca filmaffisch

Ulriksdal den artonde dagen den 10 oktober
På Ulriksdal är Vinterfavoriternas pris huvudnumret. Tio ungdomar möter upp. Ingen utpräglad favorit finns. 

Racing” kommenterar:
”Någon rätsida på den konstanta tvååringsformen blev det ej heller i samband med söndagens 10 000-kronorslopp. Fama har visserligen vunnit två gånger förut i år, men hennes närmaste löpningar har inte varit något över sig. Den nyvunna formen kom således lägligt och även om det är för tidigt att sia om stoets derbychanser, så måste hon räknas som en av kullens bästa när hon går i vinterkvarter. Hon är anmäld till Ulriksdals Stora Pris om två veckor, men det är väl frågan om hon kommer ut där. 

Och i Skånelandlöpning nästa månad blir hon genom söndagsvinsten på 6 000 kr automatiskt utesluten.

Victoria, som löpte lovande i Svealandlöpning, visade sig nu beskedlig. Hon låg uppe på tredje plats ett slag i upploppssvängen, men då hade hon skjutit bort bästa krutet. Klara framsteg dokumenterade däremot Lorenzo, medan Fairly Sure visade att den förra svaga löpningen var en tillfällighet eller en humörsak. Domslutet mellan tättrion blev huvud-kort huvud, så man förstår att publiken var med på noterna. Från pressläktaren trodde vi att Lorenzo vunnit, medan man från den andra läktaren med motsatt vinkel gav sin svaga röst åt Fairly Sure. Fama som på sista hundra meterna skjutit fram mellan de båda hingstarna trodde man minst på, men det finns därför ingen anledning att betvivla domslutets riktighet. Det troliga är dock att Lorenzo vunnit , om han inte girat ut för den hårda drivningen. Det fattades nämligen inte något av frenesi  i ryttarnas drivning. Visst är det lockande med ett sådant storpris, men om det är så hälsosamt för hästarnas vidare utveckling kan diskuteras.”

Fairey
Fairey.

Famas ägare, direktör Olof Edman, ägare av en elektronikfabrik, är på sina håll en kontroversiell person. Han är – eller har varit – medlem i flera nazistinfluerande organisationer och var en av stiftarna och finansiärerna till den nazistiska tidningen Dagsposten, som startade utgivningen i december 1941.

Omsättning över 200 000 kronor

Dagens maidenlöpning samlade elva startande och blev en uppgörelse mellan favoriterna Madeira och Fulmine, som Magnet-dottern vann. Hon är uppfödd av Lars och Elsa von Stockenström på Berga säteri i Södermanland.

Att vinnaren i en fyrahästarslöpning ger ett odds på 6,44 är inte så vanligt, men det gjorde Campus i en klass 1-handicap, där han bar 10 kilo mindre än favoriten April. Campus tränare Alfred Dixion går mot sin bästa säsong på länge.

11-årige Dimak tog sin tredje årsseger i Bataclan-steeplechase, tyglad av sin ägare och tränare Allan Ekman.

I nyinrättade Ulriksdals steeplechase svek favoriten Tristan efter tre raka hindersegrar. 7-åringen var långt efter 4-åringarna Kåreholm och Ecu. Kåreholms seger innebar förhoppningsvis viss tröst för hans skadade tränare Sam Wilcock.

Gösta Wahlberg följde upp vinsten i Vinterfavoriternas Pris, där han även tränade trean Lorenzo, med att ta hem den avslutande 1600-meterslöpningen med finska Orkan II. I segersadeln gjorde Carl-Erik Petersson comeback, efter att en tid ha ägnat sig åt Jägersrotravet.

I amatörlöpningen erövrade Glans sin femte årsseger, riden av Kurt Stenborg som dock överlåtit ägande och träning åt Olof Linder.

Omsättningen överträffade med bred marginal 200 000-kronorsstrecket.

Vinnare Ulriksdal den 10 oktober

1000 m: Madeira 2 år st e Magnet-Insel; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
Hcp 1600 m: Campus 3 år h e Taxinge II-La Campanilla; Chris Herbert/A Dixon
Vinterfavoriternas pris 1400 m: Fama 2 år st e Fairey-March Maiden; Dave Connor/G Wahlberg
Häck 3000 m: Dimak 11 år v e Pick of the Circus-Termite; rm Allan Ekman/A Ekman
Am-löpning 1800 m: Glans 8 år e v e Luck-Gaea; fk K Stenborg/O Linder
Ulriksdals steeplechase 3500 m: Kåreholm 4 år v e Light o’ Love-Aloma; Anton Adamsson/S Wilcock
1600 m: Orkan II 5 år h e Orkus-Sunnan; Carl-Erik Petersson/G Wahlberg

Gunder Hägg hyllades på Stockholms stadion

Samtidigt som det tävlades på Ulriksdal mötte mer än 11.000 stockholmare upp för att hylla Gunder Hägg: ”Löparambassadören fick ett varmt och hjärtligt välkomnande, hyllades uppriktigt – och absolut sensationsfritt. Han gjorde sina 2½ uppvisningsvarv i uppvisningsstil – som väntat – vinkade hit och dit, log till höger och vänster, allt eftersom sektion efter sektion applåderades hans förbiilande”, enligt Dagens Nyheter.

Casablancas premiär

Lika positivt välkomnande lämnade inte DN:s recensent O R:t (Oscar Rydqvist) till nya storfilmen Casablanca:

”Casablanca är ett ytligt hokuspokus, dess uppskattning av den tjeckiska patriotens verksamhet för världens räddning är publikfrieri av enklaste slag, och någon djupare personteckning kan man inte tala om. Men ingen kan säga annat än att filmen är styft gjord och överlägset spelad. Miljöskildringen fick ibland faktiskt en touche av fransk film”. 

Filmen ses först och främst som Humphrey Bogarts film.

Björn F Eklund


bakertilly JK
bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Zidane 4596

Hemmaseger i Jockeyklubbens Auktionslöpning

Den regerande svenska mästaren för tvååringar, Nimitz, kom till Jägersro med tre raka segrar. Men i den första upplagan av årets tvådelade Jockeyklubbens Auktionslöpning tog ...
Cicci med ungdomar

Anders Zackrés donation: Cecilia Gråberg prisas

Cecilia Gråberg prisas i år av Jockeyklubben och Anders Zackrés donation, för hennes starka engagemang inom ponnygaloppen.Ponnygaloppen har blivit den stora inkörsporten till jockey-yrket i ...
AuktionsDyringWESLEY

15 sålda och 22 återrop på den sista SÅEF-auktionen

Den 20:e - och den sista - svenska åringsauktionen i SÅEF:s regi, arrangerades på tisdagen på Bro Park. 15 hästar såldes för cirka 1,5 miljoner ...
DSC 8802

Cupen: en bejublad hemmaseger för “Malle”

Den norsktränade fjolårssegraren fanns på plats, nu med Frankie Dettori i sadeln. Starka gäster från Frankrike och England likaså. Och så derbyvinnaren Ayani från Jägersro, ...
Ayani TOPPBILD (2)

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!?

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!? Stockholm Cup 2023 ser ut att bli ett superlopp.Benny Anderssons Ayani har en perfekt säsong bakom sig ...
Slava Ukraini toppbild

Breeders’ Trophy Classic blev årets rysare

Maxmartin och storfavoriten Slava Ukraini flög förbi mållinjen sida vid sida. Det tog lite tid innan resultatet ropades ut.Men till slut bekräftades Petersen-stallets favorit, som ...
Jagers Galopp

Bara: “Deadline 2027 fortfarande genomförbar”

I juni i år röstade Svensk Galopps fullmäktige, att agera för att kunna verkställa upprättandet av den galoppbana i Bara i Svedala kommun, som planerats ...
Dettori TOPPBILD

Svenska framgångar den gångna helgen – och ett celebert besök på gång…

Det gick bra för svenskar i utlandet i helgen.Och det går väldigt bra för Frankie Dettori, under hans avskedsår på tävlingsbanan.Frankie kommer för övrigt till ...
Silent Night (2)

Svenskt Mästerskap: De starka korten höll

SM-tävlingarna på Bro Park i söndags, såg de starka korten visa upp sig från sina allra bästa sidor. Espen Hill visade storform inför Stockholm Cup, ...
Little Arabella (2)

SM-Dagen: Little Arabella slog till i Jockeyklubbens GP

Favoriten Lucien låg hela tiden i bra slagläge under Jockeyklubbens Grand Prix. Men på upploppet så tog formstarka Xotica över. Till slut så utmynnade Jockeyklubbens ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen