Hurricane Red 5161
Hurricane Red, en väldigt speciell vinnare av Stockholms Stora Pris. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

dela artikeln

Vårens största löpning i Stockholm sedan 1930!

Den 12 juni rids vårens största löpning på Bro Park, Stockholms Stora Pris. En av Sveriges blott två Grupp 3-löpningar. Den har en prissumma på en miljon kronor.

Löpningen har ridits varje år sedan 1930, således blir det nu 93:e gången. 

Den hade storloppsstämpel redan från början. Detta var den elva år gamla Ulriksdalsbanans eget derby, löpningen som skulle sätta Ulriksdal “på kartan”. Även om det inte var ett uttryck som användes lika flitigt som i dag.

Ulriksdalspublik 1930
Så här kunde det se ut i Ulriksdal runt 1930.

Prissumman var redan från början i nivå med Svenskt Derby, som infördes 1918 och blivit en succé.  Den var i Stockholm 12 000 kronor, vilket i dag skulle motsvara närmare 400 000 kronor. Med andra ord behöver sporten inte skämmas för prispengarnas utveckling.

1930 startade nio hästar, alla utom en som var dansk, svenskfödda. Favorit var treåriga stoet Cherie, i kraft av sin starka tvåårssäsong. Hon skulle bära 52,5 kilo inklusive ridande Carl Lövberg. Men stoet var chanslöst. Distansen på 1800 meter var i längsta laget. 

Istället gick segern till  den 4 år gamle, ljusbruna hingsten S:t Hans (e Oliver Goldsmith-Flora Danica), som enligt referatet i Dagens Nyheter gick till ledningen ganska tidigt på upploppet, och ”Saager kunde sedan hålla hästens ledning genom målet. Svarta Cobran placerade sig genom sin väntade rush på andra plats och Sans Atout stod oväntat hem till tredje.”

S:t Hans värdig första vinnare

Vinnaren, vars segermarginal mättes till två längder, reds således av Paul Saager, som var tidens ledande jockey. 

S:t Hans tränades av Gustaf Adolf Westerström, som inlett sin verksamhet fyra år tidigare på Ulriksdal. Han ansvarade dessutom för Svarta Cobran och Sans Atout, båda två treåringar. Deras danska jämnåriga konkurrenter sparade sig i stället till det svenska Derbyt, som de vann genom C.L.O.C. (e Mapleton).

Både vinnaren och tvåan i premiärupplagan av Stockholms Stora Pris var uppfödda på Knutstorps stuteri, ledande uppfödare hela 30-talet och en bit in på 40-talet.

Dagens Nyheters referat dominerades inte av den nya storlöpningen utan av uppgörelsen om steeplechasen Gyllene Hästen, framför allt på grund av kungligt deltagande. Så här skrev tidningen den 2 juni 1930:

”Trots den kalla blåsten och regnet blevo gårdagens Ulriksdalslöpningar de mest lyckade under säsongen. Publiken fick i hög grad njuta av rent fenomenala ryttarprestationer.

Främst får nämnas Prins Gustaf Adolfs skickliga och energiska ritt på Zoya i Gyllene Hästen som höll spänningen till bristningsgränsen ända tills löpningen avslutades på mållinjen. Herr Edstrand på Pong fick använda varje uns av sin ridteknik för att strax innan mål rycka den åtråvärda Gyllene Hästen från den tappert kämpande prinsen.”

Bent Hansen Wonderboy Kapps St ora 3 tä 601023 4 kopia
Wonderboy efter segern .Tränad av Henning Höjelse o ägd av Stutteri Fionette

S:t Hans värdig första vinnare

S:t Hans fick inga fler storloppssegrar men betraktas ändå som en värdig första vinnare. Paul Saager deklarerade ett par år senare, att S:t Hans var den bästa häst ridit. Fast det var innan han tyglade Taxinge II  till Svenskt Derby-seger 1934.

Annars är Stockholms Stora-annalerna fyllda av toppgaloppörer. De är så många, att det inte går att lyfta fram den alla på detta utrymme. Men det finns anledning att göra det med tre av dem. De har alla det gemensamt att de hemförde löpningen tre gånger var.

Tre som sticker ut…

Först kom svenskuppfödde Stratos (e Darbhanga-Amacita) som segrade 1954, 1955 och 1956. Han föddes på Flyinge stuteri och ägdes under hela karriären av skeppsredare Jörgen J Lorentzen i norska Stall Dalen. Många tränare var involverade under skilda perioder: Margareta Cronhielm, Axel Thorngren, Arthur Danegger (österrikisk privattränare) och Josef Klimscha.

Stratos är en av de mest framgångsrika uppfödningar som svensk avel fört fram. Förutom trippeln i Stockholms Stora hemförde han Stockholm Cup 1958 som åttaåring liksom 1954, vidare Oslo Cup 1953 och 1955, Norskt Derby 1953 (i den svenska upplagan fick han nöja sig med andraplatsen bakom Tramontana) och Kapplöpningsällskapets Stora Pris 1953 och 1954. Redan som tvååring visade han sin klass genom att segra i Svenskt Kriterum.

Stratos kom att verka som avelshingst på ägarens stuteri Sextorp i Skåne. Trots begränsade chanser kunde han lämna Svenör, som för Stall Dalen tog hem Svenskt Derby 1966.

Wonderboy skrällde på sluttampen

Även Wonderboy var svenskuppfödd, av John och Kaje Larsson (ägare till Tramontana). De hade ägt  Wonderboys mor Wonderbird, som i sig själv var en utmärkt galoppör och segrade i tre klassiska löpningar 1953: Diana, Oaks och St Leger. 1956 lämnade hon Wonderboy (e Hyperbole). Denne blev vinterfavorit under tvåårssäsongen. Efter den sålde makarna Larsson Wonderboy till Else och Preben Harhoff i Danmark, som säkert hade derbyfunderingar, men treårssäsongen var ingen succé.

Men som fyraåring var gnistan tillbaka och fuxhingsten segrade bland annat i Kapplöpningssällskapets Stora Pris. Då i träning hos Ivan Larsen. Sedan kom första segern i Stockholms Stora 1961. Det året blev det också seger i Oslo Cup. Därefter dröjde det till 1964 innan  den andra triumfen i Stockholms Stora blev verklighet. Då hade Henning Höjelse tagit över träningen. Jockey var som oftast i Wonderboys karriär Bent Hansen, ibland kallad ”världens längsta jockey”.

När Wonderboy var nio är gammal trodde de flesta att hans storhetstid var över, så därför blev segeroddset i Stockholms Stora Pris 1965 finfina 23,57.

Någon avelskarriär blev det tyvärr inte för den välstammade hingsten.

Hurricane Red 2294
BILDTEXTER Hurricane Red tillsammans med tränare Lennart Reuterskiöld Jr (till vänster) och jockey Jacob Johansen på Bro Park 2018. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Hurricane Reds avkommor intar turfen

Det blev det däremot för den tredje trippelvinnaren Hurricane Red, som föddes på Irland 2010 (e Hurricane Run-Bounce). Hingsten tränades under hela sin karriär av Lennart Reuterskiöld junior. 

Sammanlagt startade han 43 gånger och segrade i 18 av dem. På ägande Stall Zadas konto hamnade drygt 7,8 miljoner kronor.

Som treåring vann den brune hingsten inte bara Svenskt Derby utan även  både Voter- och Hurricanelöpning. Första triumfen i Stockholms Stora Pris erövrades 2025, ett år han även lade beslag på Pramms Memorial. Den andra triumfen i Stockholms stora vårlöpning togs 2017 och den tredje året därpå. Samma dag vann för övrigt hans halvsyster Icecapada Bloomers’ Vase.

Hurricane Red kunde även anteckna sig i segerprotokollet för Oslo Cup. Året var 2016.

I nästan alla starter tyglades Hurricane Red av Jacob Johansen.

Idag ägnar sig Hurricane Red åt avelsverksamhet på danska Stutteri York. Hans första årgång börjar tävla i år.

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Jägersro 230423 Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Treåringarna: nu är det showtime!

De klassiska löpningarna i Skandinavien är redan igång.Danskt 2000 Guineas avgjordes i helgen och slutade med svensk tränarseger.Och på söndag “värmer” flera av årets förmodade ...
Stroxx Carlras 54017

Svenskuppfödd skräll i Scandinavian Open

Det blev en rejäl överraskning i årets upplaga av Scandinavian Open Championship.Det svenskuppfödda stoet Go On Carlras bröt Suspicious Minds fina svit på tre raka ...
Stig Friberg 1945 (1)

Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag.

Avsnitt XVII Här fortsätter Björn F Eklunds skrivna betraktelse om sitt födelseår, 1943: Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag dominerade fortfarande de judiska flyktingarnas flykt över ...
Mutadaffeq

Starka insatser i båda JK-löpningarna på Bro

Bro Park hade en fin tävlingsdag i onsdags. Och Jockeyklubbens två löpningar bidrog till att sätta en kvalitativ prägel på dagen.Takeko segrade efter hård kamp ...
Good Eye

Duca Di Como och Good Eye kan mötas på Ascot

Jessica Longs Good Eye gjorde en toppinsats i den tyske Listed-löpningen Silberne Peitsche på söndagen. Det räckte till en säker andraplats, i ett lopp som ...
Bob Baffert

Baffert tillbaka med seger i Preakness

Det blir ingen Triple Crown-vinnare i USA i år. Kentucky Derby-segraren Mage slutade “bara” trea i det andra benet, Preakness Stakes.Istället var det kontroversielle tränaren ...
Duca Di Como 1375

Duca Di Como i “splendid isolation” – Royal Ascot nästa!?

Det var Duca Di Comos tredje Pramms-seger. Och den mest imponerande - ren och skär uppvisning, helt enkelt. — Det enda som är lite synd, ...
Whipcord (1)

Whipcord visade klass senare – efter återrop

Avsnitt XVI Whipcord visade klass senare - efter återrop Ulriksdal sextonde dagen den 25 september:Dessa lördagstävlingar gav ”Racing” följande huvudrubrik i Dagens Nyheter, ”Ett upp ...
ChavesDucaDiComo2022 02

Duca Di Como blir Pramms-favorit igen

På söndag rids Jägersros största löpning för äldre hästar: Pramms Memorial.Nio hästar kommer till start - och allt talar för att titelförsvararen Duca Di Como ...
Sweet Boy P Björnstrdt

En vinnande kombination

Avsnitt XV En vinnande kombination Patron Sven Jönsson som ägare och tränare och Stig Friberg som ryttare. En framgångsrik duo 1943 tillsammans med halvbröderna Doctor ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen