Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.
Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.

dela artikeln

Ur Uppis fotoarkiv: Vinterkungen som blev championtränare

Reinhold Swartling med en av sina 500 segrare, 9-årige Uppall Night (e Pandemonium) som 1967 vann S:t Eriks Pris, riden av Kent Blomnell.

Ridskolechefen, hästägaren och tränare Reinhold ”Reihe” Swartling representerar gedigen svensk hästhistoria. Inte bara i egen person. För redan farfars far Magnus Swartling drev ridskola i Stockholm, som togs över av dennes son Reinhold senior och sedan drevs sedan vidare av sonsonen Fredrik.

Fredrik Swartling blev den förste i släkten som introducerade familjens kapplöpningsfärger, lila tröja med vita snören, vita ärmar och vit mössa med lila band, i sporten. Färgerna inregistrerades 1923, men det dröjde till 1927 innan de sågs på kapplöpningsbanan, då på hästen Mitro, som som bäst noterade en andraplats.

Fredrik Swartlings galoppkarriär blev inte så omfattande men intresset ärvdes av sonen Reinhold, som denna artikel handlar om.

”Reihe” som han allmänt kallades, skaffade sina första galopphästar 1953. Första segern kom följande året, genom Humbug (som till skillnad från Bengt Böckmans derbyvinnare var en valack. Humbug hade vunnit St Leger som treåring men försvann ett tag från kapplöpningsbanan tills Reihe förvärvade honom och satte honom i träning som 7-åring med lyckat resultat.

Förmodligen var köpesumman för en före detta nedbruten galoppör inte så hög. Detta var ett vanligt mönster i början av Reihes karriär: att hitta tidigare lovande galoppörer som lämnat turfen och sedan framgångsrikt kom tillbaka efter omskolning i Reihes ridhus.

Humbug vann två gånger 1954 på Ulriksdal och var stallets enda representant på banan. Sakta men säkert växte antalet hästar och segrar.

När övergången från Ulriksdal till Täby Galopp hade skett 1960, hade de lika-vita färgerna gått i mål 60 gånger,  förträdesvis i enklare löpningar. Men också det skulle ändras.

1962 blev Reihe Swartling för första gången ledande hästägare, vilket skulle ske ytterligare tre gånger. Det året erövrade stallet 30 segrar. Men mer skulle det bli 1963, det året Reihe fick epitetet ”Vinterkungen”, för han utnyttjade snabbt den möjlighet som uppstod, när man första gången tävlade året runt.

Vid premiären på nyårsdagen 1963 avgjordes sex löpningar, Tre av dem hemfördes av stall Swartling: genom Lunik, Star Prize och Narcissus. Sammanlagt startade denna dag nio hästar i ridskolefärgerna.

Sammanlagt blev det 41 segrar detta år, vilket året därpå ökade till 44, 1965 till 79 och 1966 till hela 82. Det året blev Reihe Swarling championtränare, vilket han även blev 1968.

Men det handlade inte bara om kvantitet utan kvaliteten ökade också . Dessutom förstärktes stallet med utomstående hästägare, vanligen gamla vänner. Två sådana vänner var Agneta och Folke Kistner som genom Reihe skaffat stoet Mimax, vars stamtavla var bättre än tävlingsresultaten. Hos Reihe växlade hon mellan tävlingsverksamhet och avelsboxen.

Efter flera misslyckade avelsförsök och ett sent byte av partner till den tidigare i Norge uppstallade beskällaren Allasch hos Broddas travstuteri föddes Landru 1963. Ett försök till försäljning på åringsauktionen året därpå slutade med återrop på 1 300 kronor. En summa Landru skulle springa ihop många gånger om.

Efter en seger som tvååring och efter blott tre starter som treåring kom den första klassiska segern på hösten 1966 i St Leger på Åby, då John Curran red Landru till segern.

Att det inte var någon tillfällighet visade hingsten under de följande åren, då det blev segrar i Stockholms Pris, Stockholm Cup och Kapplöpningssällskapets Stora Pris. I den senare löpningen var Landru dessutom tvåa 1970 och trea 1969. Det året blev det även en andraplats i Stockholms Stora Pris.

 

 

Landru i vinnarcirkeln efter Stockholms Stora Pris 1968, uppvaktad av tränare och ägare. I sadeln engelske jockeyn Geoff Lewis.

 

Mer om den fantastiska storyn om Landru i Bengt Böckmans bok om ”Galopp Projektet”i en artikel skriven av Björn Zachrisson.

Reihe tränade även vinnaren av St Leger 1968, Scotch (e Carnoustie), som ägdes av Mr Blyman (Henrik Mannerstråle).

Reihe Swartling förde även arvet vidare till barnen Gunilla och Fredrik, vanligen kallad Peje. Peje blev aktiv ryttare och erövrade både amatör- och lärlingschampionat. Han var även under många år måldomare på Täby Galopp.

När Reinhold Swartling vann sin sista seger 1976, hade han tränat hästar, som segrat 501 gånger – med viss reservation för den exakta siffran.  En imponerande karriär.

 

BFE

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Roger Asp

Ny bana i Skåne: Bristen på besked skapar skadlig oro

Det återstår nu tre år och nio månader innan galoppen måste lämna Jägersro. Ännu finns inget beslut om en ny bana i Skåne. Och osäkerheten ...
Jagersro 1955 1

En utrikespolitisk avvikelse

Avsnitt IX En utrikespolitisk avvikelse Ulriksdals vårfinal skedde i skuggan av midsommarhelgen, som enligt Dagens Nyheter ”firades i sol och välsignat regn av hela svenska ...
Algiers Toppbilden

Lördagen går i Dubais tecken

För de som främst följer den europeiska galoppen, så kanske inte startlistan i årets Dubai World Cup ser överdrivet imponerande ut. Men det är verkligen ...
Elliot toppbild

Elliot fixade blågul seger på Irland

På torsdagen tog den svenske hinderrytaren Elliot Öhgren sin första seger på Irland, i det tionde försöket.Det skedde i The Gentlemen’s League, kopplat till Fegentri-serien ...
Kirsten Rausing

Rausing: “Barockt att ens fundera på en 1400-metersbana”

Skånskan Kirsten Rausing är en av världens mest respekterade uppfödare och hästägare. Hon är bördig från Lund - och följer turerna kring ärendet “Ny bana ...
Fairly Sure 1

Positiv galopputveckling
konstaterar DN

Avsnitt VIII Positiv galopputveckling konstaterar DN Stor uppmärksamhet i pressen – och radion – väcker Gunder Häggs första lopp i USA, som sker i New ...
Jessica Long01

Tränarna på Jägersro uppsagda: “Det som händer nu är förödande”

Veckans stora nyhet på Jägersro, är att galopptränarnas hyresavtal har sagts upp. Jessica Long, ordförande i Södra Sveriges Galopptränarförening, bekräftar detta: — Det som händer är ...
Tapia toppbild

Tapia Dalbark blev “Sportens riddare”

2022 var ett toppår för jockeyn Andreas Tapia Dalbark.Han vann sitt livs första derby - det danska.Han blev även årets “mest schyssta” jockey och belönas av ...
Lennart Reuterskiöld Junior

Topptränare rasar mot hanteringen av Bara-projektet

Två av Sveriges främsta galopptränare, Lennart Jr och Fredrik Reuterskiöld, framför nu hård kritik mot det sätt som ärendet “Ny bana i Skåne” har fått ...
Country Grammer o Dettori

Dubai-epilogen närmar sig men skandinaverna har stämplat ut

Dubai-äventyret är över den här gången, för de skandinaviska hästarna. Det blev bland annat en seger under karnevalen för danske femåringen Good Fortune - och ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen