Wonderboy B Hansen efter segern med tränaren I Larsen. Ägare Ellse Harhoff
Wonderboy B Hansen efter segern med tränaren I Larsen. Ägare Ellse Harhoff

dela artikeln

Ur Uppis arkiv: Wonderboy – Trefaldig Stockholms Stora vinnare

Wonderboy var en av 60-talets bästa hästar i Skandinavien. Med en guldkantad stamtavla vann han bland annat Stockholms Stora pris tre gånger, sista gången som 9-åring, till ett odds på 23,57. Uppis bilder tar fram många minnen…

Den löpningen vann han även han även 1961 – också då till ett högt odds, 20,94. Mer väntad var hans triumf som åttaåring 1964. Det blev även två tredjeplatser i denna löpning som hade och har alltjämt status som vårsäsongens främsta löpning. Det var 1962 och 1963 som han slutade trea.

Fotot nedan är tagen vid en annan storloppsseger, i Kapplöpningssällskapets Stora Pris den 23 oktober 1960.

Bent Hansen på Fru E Harhoffs Wonderboy efter segern.tränad av I Larsen Uppfödd av J Larsen

För att ta det från början så föddes han med en guldkantad stamtavla. Modern Wonderbird (e Wunderhorn) var halvsyster till den legendariske dubble derbyvinnaren Hurricane och liksom denna uppfödd av skeppsredare Gösta Dalman på Vasaholms stuteri.

Wonderbird föddes 1950 och gjorde tre säsonger på banan, i träning hos Margareta Cronhielm och i skeppsredare John och fru Kaje Larssons ägo. Paret hade introducerats i galoppsporten av Gösta Dalman. Det blev 19 starter under tre säsonger i deras vitblå randiga dress.

Stoet var obesegrat som tvååring i två starter. Sedan följde en formidabel treårssäsong, som inkluderade tre klassiska segrar: i Dianalöpning, Svenskt Oaks och Svenskt St Leger. Dessutom var hon tredje i Jockeyklubbens jubileumslöpning. För paret Larsson tillkom ytterligare en klasisk seger denna säsong – i Svenskt Derby med Tramontana. Mycket bättre kan det knappt bli.

Som fyraåring stod Wonderbird tufft till och fick nöja sig med två triumfer, bland annat i Stockholms hösthandicap.

Sedan sände John och Kaje Larsson sitt stjärnsto till Wonderbird till avel, där hon uppstallades på Vasaholm.

Hon betäcktes av nye Flyingehingsten Hyperbole (efter engelska derbyvinnaren och championhingsten Hyperion). Fölet en fux, liksom modern, döptes till Wonderboy, vilket blev ett nog så adekvat namn.

Han gick i träning hos Nils Hellman på Ulriksdal, som tagit över Margareta Cronhielms stall, inklusive jockey Albert Klimscha senior.

Wonderboy efter segern .Tränad av Henning Höjelse o ägd av Stutteri Fionette

Det blev en prima tvåårssäsong med tre segrar på fem starter, däribland Vinterfavoriternas pris, dessutom en andraplats i Svealandlöpning.

Därefter sålde makarna Wonderboy till Danmark, sannolikt för ett lukrativt pris. Nya ägare blev fru Else och skeppsredare Preben Harhoff. Tränare blev Ivan Larsen på Klampenborg.

Det var gott om skeppsredare i den skandinaviska galoppsporten vid den här tiden. Förutom Gösta Dalman, John Larsson och Preben Harhoff fanns ju Jörgen J Lorentzen (Stall Dalen) i Norge. Dessutom gjorde uppstickaren i fartygsvärlden, Gustav Thorden i Uddevalla ett försök som galopphästägare. Det gick lika illa som hans försök att göra Oddevold till ett storlag i fotbollsvärlden.

Familjen Harhoff hade nog hoppats på en lika framgångsrik treårssäsong som för modern. Men 1959 blev ett blekt år. I Sverige startade hingsten fyra gånger och var som bäst trea. Han startade inte i Derbyt och var oplacerad i St Leger,

Men 1960 började investeringen ge resultat. Visserligen var han oplacerad i Stockholms stora men det blev ändå fyra segrar i Sverige, med triumfen i Kapps stora som främsta merit, men fuxen segrade även i Malmö vårhandicap.

Vid den här tiden hade samarbetet med Bent Hansen inletts, i pressen kallad ”världens längsta jockey”.

Wonderboy vinner lätt Kapplöpningssällskapets stora pris 1960 före Stall GÅN:s Hind på det nyligen invigda Täby Galopp.

Säsongen 1961 blev ännu bättre. Det blev visserligen bara en triumf i Sverige, i Stockholms stora pris före Qantas och Marco (delägd av nyligen bortgångne Ebbe Cronberg), men dessutom till en seger i Oslo Cup på Övrevoll och som kronan på verket kom en inbjudan till Washington DC International, USA:s första stora internationella löpning.

Wonderboy slutade på en hedersam sjätteplats. Löpningen vanns av TV Lark, före Kelso. TV Lark utsågs till USA:s främsta gräsgaloppör detta år.

Hästägaren Kaje Larsson segerintervjuas av Radiotjänst efter Tramontanas seger i Stockholms stora pris den 24 maj 1953. Två månader senare har Tramontana vunnit Svenskt Derby under detta guldår för Kaje och John Larsson. Deras tre hästar vann fyra klassiska löpningar samt Stockholms stora pris. Foto Svenskt Pressfoto.

Kommande säsonger blev segerlösa i Sverige , men gav goda placeringar i Stockholms stora pris och nya storlöpningen Västsvenska Galoppsällskapets jubileumslpning på Åby efter Alterani och Hind men före bland andra Tredje Mannen, Marco, Salut och Aleppo. Alla stjärnor vid denna tid.

1962 blev han tvåa i storloppet i Göteborg, åter efter Alterani och denna gång riden av engelska toppjockeyn Jimmy Lindley.

1963 var bästa prestationen en tredjeplats i Stockholms stora pris och ett fjärdepris i Stockholm Cup.

Så kom den andra triumfen i Stockholms stora pris 1964, då han åtta år gammal närmast besegrade Donald Duck och Qantas. Åter riden av Bent Hansen togs segern ’överlägset med 7 längder.’ Ny tränare var Henning Höjelse, eftersom Ivan Larsen slutat i gebietet.

1965 hade fuxhingsten blivit nio år gammal och med Bent Hansen mötte han sju konkurrenter i Stockholms stora, av vilka fjolårets danska derbyvinnare Pan blev stor favorit, medan Wonderboy var näst minst spelad. Men det spelade ingen roll, efter strid med hals tog Wonderboy hem segern för tredje gången i karriären , närmast före Qantas och Röddingeberg med Pan på fjärdeplatsen.
Detta blev sista säsongen för Wonderboy som på 31 starter i Sverige segrade 10 gånger, var tvåa tre och trea sju gånger. Därtill kom deltagande i Danmark, Norge – och USA.

Tyvärr blev det ingen avelskarriär för Wonderboy som med sim härstamning och sina prestationer kunnat locka intresse, trots den vanliga uppfödaroviljan mot svenskfödda hingstar.


Wonderboy vinner lätt Kapplöpningssällskapets stora pris 1960 före Stall GÅN:s Hind på det nyligen invigda Täby Galopp.

Wonderboy var inte den första stjärnan i Else och Preben Harhoffs ägo. Några år tidigare förvärvade paret danskfödde Sandringham (e Rising Light), som 1956 var tvåa i Svenskt Derby till Viscount och två senare hemförde Stockholms stora pris före Don Canuto och Gold. Hans Bech-Holm tränade och Hans Berndt red.

Tyvärr blev Sandringshams karriär inte så lång. 1959 startade han som 6-åring i Stockholm Cup i ett stjärnspäckat fält, i vilket 8-årige Stratos (e Darbhanga) lite överraskande drog längsta strået och besegrade två tyska gäster. Men i upploppskurva föll Sandringham, drabbad av hjärtslag och dog omedelbart.

Kurvan på Ulriksdal var skymd, så olyckan observerades inte av publiken på plats eller de cirka 5 miljoner tittare, som enligt Dagens Nyheter följde evenemanget i Eurovisionen.

Men makarna Harhoff kom att få ytterligare en storloppsvinnare i sin ägo. Det var danskfödde Constantinos (e Andros), som 1965 först slutade tvåa i Jockeyklubbens jubileumslöpning till Romeo och sedan triumferade i Svenskt Derby,, som nästfavorit, före Sahib och Presto.

I Svenskt St Leger var Constantinos men trivdes inte på Åby utan blev oplacerad i en löpning som vanns av 48-oddsaren Amor (e Ujiji).

BFE 2021 08 28

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...
Falkor

Ulriksdals Minneslöpning – en bakgrund

Stockholm har gamla anor i galoppsporten. Redan vid pingsthelgen 1831 tävlades det vid två dagar på Ladugårdsgärde – som Gärdet då kallades. Det är bäst ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen