Anna Sundberg
Anna Sundberg, som nominerats av en enig valberedning.

dela artikeln

SG: valberedningen förordar ny styrelseordförande

Den 11 juni är det ordförandeval till Svensk Galopps styrelse. För andra året i rad, har valberedningen valt att inte nominera sittande ordförande Anders Lilius för omval. Istället så har ett nytt namn, Anna Sundberg, nominerats av valberedningen. Men Anders Lilius har nominerats som motkandidat av en ledamot från Stockholms Galoppsällskap och ställer upp för omval.

Den 11 juni är en stor tävlingsdag på Bro Park, bland annat med löpningen Stockholms Stora Pris (Grupp 3) samt 1000 Guineas och Jockeyklubbens 2000 Guineas.

På morgonen samma dag är det även val av ordförande för Svensk Galopps styrelse för de kommande två åren. Valberedningens förslag är advokaten Anna Sundberg född 1968, boende i Jonstorp, och med juristexamen från Stockholms Universitet.

Anna Sundberg driver en verksamhet med uppfödning av hopp- och dressyrhästar på sin egen anläggning på Bjärehalvön

Anna 3

Mellan 1997 och 2012 arbetade hon på advokatbyrån White & Case, varav som partner och Vice VD för byråns svenska bolag under åren 2007-2012. Hon var under flera år ansvarig för byråns avdelning för mergers and acquisitions.

Efter detta jobbade Anna bland annat som bolagsjurist i egen advokatbyrå och även som VD och styrelseordförande för bryggeriet Nils Oscar AB. För närvarande är Anna CFO och chefsjurist för Aligro Planet Acquisition AB. Samt driver Gradum AB, med konsultuppdrag för Handelsbanken Fonder för vilka hon sitter i valberedningen för ett antal börsbolag, samt Gradum Horses med uppfödning och inackorderingsverksamhet.

— Det är dags att bygga broar och släppa taget om reviren och då behövs det nytt blod som både kan affärer och förstår de specifika problem som hästnäringen har. Jag tycker att Anna är perfekt för uppdraget, säger Catarina Genberg som är en av ledamöterna i valberedningen.
— Hon har en tung juridisk bakgrund och har en bred erfarenhet av ledarskap. Dessutom vet hon vad det innebär att äga hästar och att driva en hästverksamhet.
— Jag tycker också att det är hög tid att en sport med så många starka kvinnliga utövare också får en stark kvinna som ordförande.

Svensk Galopps valberedning (ordförande Louis De Geer, Catarina Genberg, Lars Gradin och Helena Sigfridsson) skriver bland annat följande inför ordörandevalet 2023:

”Den polariserade debatt som pågått under det senaste året/åren inom sporten har valberedningen noterat och vi gör bedömningen att den har skadat sporten både inom och utanför sporten (Noterades redan förra året.) Inte minst är det svårt att hitta lämpliga personer som är villiga att ta ett uppdrag som styrelseledamot i SG styrelse.”

Valberedningen skriver även:

Vi har också konstaterat ett antal händelser som skett under året i styrelsens arbete, där det har fattats beslut i en riktning där styrelsen sedan ändrat beslutet, kort tid efter sitt första beslut”:

Vidare:  

Valberedningen har samtalat med samtliga styrelsemedlemmar i SG styrelse, inklusive VD för SG AB. Valberedningen har haft ett gemensamt möte med ordförandena för de tre galoppsällskapen. Tidigare har valberedningarna konstaterat att SG styrelse är mycket inblandad i operativa  frågor för sporten, detta gäller fortfarande. Även detta år har valberedningen haft inriktningen att lämna ett enat förslag, med anledning  av de utmaningar som sporten står inför så har Valberedningen därför strävat efter kontinuitet i styrelsen”. 

Ordförande för Svensk Galopps styrelse väljs på två år enligt en förändring i stadgarna. Även övriga i styrelsen väljs på två år.

Nina Lensvik o Anders Lilius
Nina Lensvik tar emot pris av SGs ordförande Anders Lilius.

Nuvarande ordförande Anders Lilius mandat går ut i sommar och valberedningen har alltså föreslagit Anna Sundberg som ny ordförande. 

Urban Jonsson har anmält att han inte står till förfogande för omval som styrelseledamot. Uppfödaren och veterinären Staffan Lidbeck föreslås därför av valberedningen som ny styrelseledamot.   

Anders Jonsson och Isabella Sexton föreslås av valberedningen för omval. 

Motförslag: den sittande ordföranden

Roland Egnestam, ledamot i Stockholms Galoppsällskap, har dock lämnat in ett motförslag och föreslår sittande ordförande Anders Lilius för omval.

Egnestam lämnar följande motivering:

Jag tycker att Anna Sundberg verkar vara ett jättebra namn, men att i dagsläget byta ordförande när vi står inför en nystart med Bara Galopp samtidigt som allt annat ordförande-arbete pågår för fullt. tycker jag vore olyckligt.

Till exempel arbetet i ATG’s styrelse, olika förhandlingar som Anders är inblandad i  samt alla hans kontakter med olika företag.

Jag vill helt enkelt inte att Anna Sundberg kastas in i hetluften direkt.

Mitt förslag är att Anna Sundberg och Anders Lilius går parallellt med inriktning att Anna kan ta över ordförande-klubban om c:a 1 år”.

Det kommer nu att bli en omröstning mellan valberedningens förslag till ordörande Anna Sundberg och Anders Lilius, bland fullmäktiges 35 ledamöter på stämman den 11 juni.

Anders Lilius blev tillförordnad ordförande för Svensk Galopp när Per Larson avgick 2019. Och han har sedan varit ordförande för SG sedan 2020. Lilius var inte valberedningens förslag för omval förra året, men han vann en omröstning bland Svensk Galopps ledamöter mot valberedningens kandidat Daniel Ekberg.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.seSenaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

GN topham pokal toppbild

Dags för Grand National!

Det är dags igen för Grand National.Det blåser lite snåla vindar över hindersporten just nu, men som vanligt så har tävlingarna på Strömsholm fått ihop ...
BRIGADIER toppbild

Danskt i Jockeyklubbens 2000 Guineas

Brigadier från Danmark segrade i Jockeyklubbens 2000 Guineas.Och Good Fortune från Danmark segrade i dagens huvudnummer - Stockholms Stora Pris.Även de norsktränade hästarna gjorde bra ...
Stockholm Plaza Open Sprint championship 1991

Gunnar Nordling In Memoriam

En av Sveriges framgångsrikaste ryttare och tränare har avlidit. Gunnar Nordling blev 73 år gammal. Han blev jockeychampion åtta gånger under perioden 1978-1993. I Norge ...
Bild BC juni 23

Ny JK-ordförande: Benny vill bjuda in till samtal

Jockeyklubben har fått en ny ordförande. Och det är en veteran inom den svenska galoppen, som tar över rodret.Benny Carlsson, Ängelholm, var tidigare ordförande i ...
Lutfi Kolgjini

Kolgjini: “Vår styrelse kan inte bestämma om gemensam flytt”  

Stall Kolgjini är Skånes största travstall.Lutfi Kolgjini har följt diskussionen om en eventuell flytt med galoppen till “Nya Jägersro", med stort intresse.— Det är ristat ...
Överbild

Livepresentation av Bara Hippodrom

På lördag den 1 juni och onsdag den 5 juni kommer Bara Hippodrom att via Teams ha ett öppet informationsmöte om Bara galoppbana. Alla är ...
Erik Kylengren.jpg

Erik Kylengren in memoriam

Förre generalsekreteraren i Svenska Galoppsportens Centralförbund (nu Svensk Galopp) Erik Kylengren har avlidit, 84 år gammal. Erik innehade sin befattning under hela 17 år, men ...
toppbild NDG

Allt klart för Nationaldagsgaloppen!

Det blir en brakstart på juni månad för Svensk Galopp.Den sportsliga höjdpunkten den kommande veckan inträffar på söndag, då de flesta derbyaspiranterna kan ses i Svenskt Derby ...
Jessica Long01

Jessica Long: “Nya Jägersro är inget alternativ”

Motionen från galoppsällskapen i Stockholm och Göteborg om att åter se på ”alternativ för ny bana i Skåne” har väckt starka reaktioner i Skåne.Jessica Long ...
Elin Hedman o Anna

Fegentri: Seger för Elin Hedman!

Svenska Elin Hedman segrade i Fegentri-loppet för damer i schweiziska Frauenfeld på måndagen.Elin leder nu Fegentri-sammandraget. Den svenska Fegentri-ryttarinnan Elin Hedman segrade i schweiziska Frauenfeld, ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen