Fredrik Reuterskiöld 1
Fredrik Reuterskiöld: — Täby Park AB-pengarna tillhör samtliga tre sällskapen. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

dela artikeln

Reuterskiöld: “Vi har alla rätt till TPAB-pengarna”

Just nu arbetar en arbetsgrupp som skapats av Svensk Galopp med att ta fram ett underlag till beslut för en ny bana i Skåne. Detta ska vara klart den 27 juli – för vidare slutgiltigt beslut den 31 juli. Men en av Skånes framträdande tränare, Fredrik Reuterskiöld, är oerhört upprörd över hur hela ärendet sköts.

Fredrik Reuterskiöld påtalar att risken är uppenbar, att arbetsgruppen eller projektgruppen som har Håkan Birger som sammankallande, tvingas arbeta utifrån helt fel förutsättningar.

— Nu när Stockholms Galoppsällskap kommit med sin “kravlista” för att släppa fram Bara, så blir man bara ledsen. Den är omöjlig att praktisera i verkligheten. Dessutom är den skapad på helt felaktiga grunder, säger Fredrik. 

Tränaren som både varit svensk championtränare vid ett par tillfällen, och tidigare varit vd för Svensk Galopp i tre år, anser exempelvis att kravet att inga pengar alls från det så kallade “Täby-avtalet” ska användas för att betala en ny bana i Skåne, är inget annat än oförskämt. 

— Svensk Galopp Ideel Förening, SGIF, har tre ägare, inte en. Bro Park har kostat den gemensamma föreningen drygt 800 miljoner svenska kronor. Anläggningen har betalats med utbetalningar från TPAB. Det är min åsikt att fortsatta utbetalningar från TPAB skall användas till en ny anläggning i Skåne, som borde vara topp-prioriteringen för Svensk Galopp just nu. 

Reuterskiöld tycker att detta borde vara en självklarhet.

Fredrik Reuterskiöld 1887
Fredrik Reuterskiöld var vd för Svensk Galopp 2018-2021. Här som nytillträdd vd på en hästgala. Han hade redan då, ibland – och på senare tid ofta – andra åsikter än SG:s styrelse och styrelseordförande. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

— Skånska Fältrittklubben har samma rätt till ATG-pengar och TPAB-pengar som de andra sällskapen har, när det finns ett behov.

Fredrik tycker att det är ett plötsligt och väldigt odemokratiskt påhitt att Skåne inte ska ha tillgång till några TPAB-pengar alls:

— När Jag anställdes som vd för Svensk Galopp 2018 var styrelsen väldigt noga med, att Svensk Galopp skall arbeta med alla tre regioner. Det upprättades en prioriteringslista över vad som måste göras både på kort och lång sikt i varje region. På Bro jobbades det hårt med att vidareutveckla anläggningen så att den liknar en modern kapplöpningsbana. 

Fredrik fortsätter:

— Vidare i Göteborg gjordes det bland annat en ordentlig ansiktslyftning av de publika området. Göteborg Galopps ordförande Susanne Sivrup-Rosenqvist sa till mig en gång att: “Ni är det bästa som hänt Göteborg Galopp, nu syns vi och finns med i styrelsens prioriteringar”. Samma Rosenqvist som idag tycker att galoppen i Skåne kan hålla till på insidan av en travbana…

Men i Aftonbladet i veckan så säger Svensk Galopps styrelseordförande Anders Lilius, att det vore logiskt att vara med på “Europas största hästcenter” på Nya Jägersro!?

— Det är oväsentligt hur stort hästcentret är, om vi får en mindre bra bana och ingenstans i närheten att träna våra hästar. Det handlar om sporten, det handlar om djurskydd, om att ta hand om våra hästar. En ännu mindre bana än de 1460 meter i omkrets som vi har nu, som redan är Sveriges minsta permanenta galoppbana, det betyder bara snävare svängar och mer belastning för hästarna. 

Fredrik R Ranggon
Fredrik Reuterskiöld är numera tränare igen. Han har tre derbysegrar på sitt CV sedan tidigare. På bilden med frun Lisa, årets derbyhopp Rangoon (Mr Ascot-ägd) och stalljockeyn Valmir de Azeredo. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

”Skåne har strukits från alla prioriteringslistor”

Fredrik fortsätter:
— Det är som att simförbundet skulle satsa på “Europas största arena för simning” och banorna är 45 meter istället för 50. Det är ju bara floskler då. Det finns en anledning till att travet på Jägersro, vill bygga en betydligt större bana än nuvarande. Det är bättre för hästarna, det är framtiden helt enkelt!

Fredrik Reuterskiöld tycker att det är beklagligt att, som han uttrycker det, Svensk Galopps styrelse och ledning står och tittar på utan att göra någonting:

— Just nu är det så att Stockholms Galoppsällskap har kidnappat styrelsen och ledningen. Och är dom som i realiteten bestämmer allt. Allt fokus är på Bro Park. Göteborg får diverse “köttben” i form av lite fler investeringar, allt för att rösta med Stockholm.

Reuterskiöld vill betona att “Det är en styrelses plikt att jobba för alla ägare och göra kloka prioriteringar”.

— Sedan Per Larsson avgick och den “nya” styrelsen tog vid, har man helt enkelt strukit Skåne från alla prioriteringslistor och dödat all framtidstro här nere.

Fredrik Reuterskiöld påtalar återigen att pengarna från TPAB-avtalet tillhör samtliga tre sällskap:

— Stockholms ordförande verkar tro att de pengarna tillhör SGS till hundra procent. Så är det inte alls. Nu när Bro Park är på plats så måste det finnas någon klok människa uppe i Stockholm och Göteborg, som förstår att detta sätt att tänka är fel. Och att många människors arbeten håller på att försvinna, på grund av detta maktspel inom fullmäktige och styrelse, om galoppen försvinner i Skåne.

”Hade blivit ramaskri om Bro Park-tränarna flyttats till Angarn”

Tränarna i Skåne kommer nämligen inte, enligt Fredrik Reuterskiöld, att acceptera en bana som tar sporten bakåt i tiden, med en separat träningsanläggning som det ska pendlas emellan.

— Det blir början till slutet för galoppen i Skåne. Och då försvinner många jobb. Har vi inga tränare här så behövs inga banmästare eller marknadsmänniskor eller sportkansli heller… och så vidare.    

Fredrik Reuterskiöld tycker även att vissa förslag, vad anser Skånes framtid, är rent häpnadsväckande:

— Om Svensk Galopp skulle stänga ner stallarna på Bro Park och hänvisa alla Bro-tränarna till en separat träningsanläggning på Angarn, så skulle det bli ett ramaskri, ta hus i helvetet. Varför ska vi i Skåne behandlas annorlunda? I hundra års tid har det i Skandinavien funnits stora banor med träningsanläggningar på samma plats. Stockholm, Jägersro, Klampenborg och Övrevoll. Det här är våra arbetsplatser. Varför ska vi förstöra det upplägget nu?

Och att Svensk Galopp plötsligt inte skulle ha några pengar till en bättre lösning, är inget som Fredrik accepterar som logisk argumentation.

— Har man 160 miljoner kronor om året i säker inkomst, så handlar det bara om att göra rätt prioriteringar. När jag började träna 1999 fanns det cirka 1400 tävlingshästar i Sverige. Och hälften så många anställda inom Svensk Galopp. Idag har vi cirka 800 hästar i träning och antalet minskar kraftigt. Vi är på väg att skapa en jätte-organisation, till alldeles för få aktiva och hästar. 

Ny bana i Skåne” bör få en öronmärkt summa pengar

Fredrik Reuterskiöld tycker, tvärtemot styrelsen, att Svensk Galopp via Svensk Galopp AB är “förmögna”.

— Om vi har en säker intäkt på 160 miljoner kronor per år så kan vi inte påstå att vi har lite pengar. Plus TPAB-medel som ska komma framöver. Sedan har vi vissa skulder, ja. Men det är ingen av de borgenärerna, som säger att vi ska betala dom i morgon. ATG säger inte till oss att “ni måste kvitta den där skulden i morgon”. Men på styrelseordföranden låter det som att vi är barskrapade…

Fredrik Reuterskiöld säger att det inte är en dag för tidigt, för den nya Skåne-banan att ta plats högst upp på Svensk Galopps prioriteringslista:

— Det är inte så här man jobbar i en demokrati med tre ägare! På vems uppdrag förhandlar Svensk Galopps ordförande med Skånska Travsällskapet? Styrelsen är fullmäktiges förlängda arm och när styrelsen pekar åt en riktning, följer oftast fullmäktige efter.

Kan du vara ännu mer konkret?

— När man gör sin budget för Svensk Galopp AB måste “Ny bana i Skåne” få en öronmärkt summa pengar. Därefter skall våra hästägare prioriteras genom prispengar. Sedan anläggningar och finansiella poster. Det som blir över får användas till administration. Glöm inte att vår kärnverksamhet är galopptävlingar!

Vad anser du om kravet i den så kallade ”kravlistan” på att en eventuell Bara-lösning inte får vara dyrare än förslaget Nya Jägersro/Skönabäck?

— Att hyra in sig på två olika anläggningar kan nästan aldrig vara en billigare lösning på lång sikt, än att satsa på en enda egen anläggning. Förutsatt att det sköts på rätt sätt. Det borde de allra flesta begripa och vara överens om. Att köpa eget är nästan alltid bättre än att hyra, i det långa loppet. Man kan inte säga att “det finns inga pengar” och samtidigt vara beredd att omedelbart binda upp sig att betala travet 20 miljoner kronor om året i 25 år, eller vad det nu handlar om. Det är ju en affär på en halv miljard.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Gruppbild 1 1

Jockeyklubben-segrarna belönades med resor  

Jockeyklubben fortsätter att sponsra ponnygaloppen. Och den här säsongen, så fick flera duktiga ryttare sina utlovade resor, som uteblivit under “Covid-åren”. Nu publicerar vi ett ...
Japan MAL

Moores segerupplopp i Japan Cup veckans snackis

Helgens och veckans ”snackis” ute i den stora galoppvärlden är utan tvekan Ryan Moores slalomritt i Japan Cup – och segern med Vela Azul. Eller ...
Forty Love o I Am Yankee

Dubbelseger med unghästar för Stall Malmborg  

Bro Park tävlade på lördagen, vilket innebär att det återstår åtta tävlingsdagar den här säsongen på huvudstadsbanan: tre i december, tre i januari och två ...
Footfall o PA 9018

Gråberg segrade efter rafflande championstrid

Jägersros sista tävlingsdag för året erbjöd flera ljusglimtar. En av den var den oerhört hårda kampen om jockeychampionatet. Per-Anders Gråberg ledde med 19-18 inför dagen. Men ...
Toppbilden 2

Falkor fällde Espen Hill i hösthandicapen

Stockholms Galoppsällskaps Hösthandicap blev en riktigt rafflande historia.  Till slut lyckades Falkor och Alina Öhgren hålla undan för - och fälla - favoriten Espen Hill ...
King David Upplopp

King David först utanför pengarna i Bahrain

King David slutade sexa av tio hästar i Bahrain International Trophy på fredagen. Det blev en dubbelseger i loppet för Godolphin, genom Dubai Future och ...
Derby genrebild

Blichfeldt: ”Efteranmälan till derbyserien är fel”

Anmälningsreglerna kring Svenskt Derby, tillåter efteranmälning både som två- och treåringar. Det gör att så kallade “Breeze Up”-hästar kan köpas in och anmälas till den ...
Mountain 7822

Dubbelt guld till Junior och trippel till Stålhandske

Det blev mycket Lennart Reuterskiöld Junior och Rebecca Stålhandske under onsdagens tävlingar på Jägersro. Duktiga lärlingen Rebecca tog tre segrar för olika tränare. Och Junior-stallet ...
Rausing o Alpinista

Alpinista till avel, Cartier Awards – och ett år att minnas för Rausing

Tanken var att Kirsten Rausings succésto Alpinista skulle ha avslutat karriären i Japan Cup den 27 november.  Men den femåriga Arc-segrarinnan har ådragit sig en ...
Genrebild derbydagen

Svenskt Derby eller ”öppet” Derby? – nytt liv i den gamla debatten

Nyligen så släppte Svensk Galopp nya regler för anmälan till Svenskt Derby och derbyserien. Numera så kommer det gå att efteranmäla i juni när hästarna ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Scroll to Top