dela artikeln
Oscar Berneklint, Proffstränare 2024
Oscar Berneklint är född rakt in i galoppsporten. Han vet att tränaryrket innebär tidiga morgnar, långa arbetsdagar och jobb på helgerna.
— Men det finns inget roligare, säger den nyblivne proffstränaren.
Oscar Berneklint har verkat som amatörtränare under 2023, han drog igång med två hästar på träningslistan.
En av de två hästarna är det nu sexåriga stoet Trollfjord (e. Appel Au Maitre), som han och sambon Rebecca Stålhandske lyckades höja från 72 i handicaptal till en bit över 80-strecket (Trollfjord har just nu 83 i handicap, var som mest uppe i 85).
— Jo, tanken var att tävla med henne som 72-73 handicapare. Hela resan med att höja henne ända upp till 85 var jättekul!
Oscar är en av de sju nya galopptränarna som utbildade sig på Wången under 2023.
Men Oscars utbildning inom galoppen har egentligen pågått hela livet.
Pappa Fredrik Reuterskiöld är galopptränare. Mamma Susanne Berneklint likaså, hon har även varit en av Sveriges bästa jockeys “back in the day”.
Och farbror Lennart Reuterskiöld Junior är svensk tränarchampion.
Även yngste farbrodern, Johan Reuterskiöld, har haft proffstränarlicens inom galoppen.
Oscar visste ganska tidigt att ett liv med fullbloden var det som gällde för honom också.
— Ganska direkt efter att jag tog studenten, det var 2017, så jobbade jag med “åringsprepp” hos Anna Sundström i Normandie i några månader. Fram till “August sales” i Deauville. Sedan tog jag bilen och åkte vidare till Pia och Joakim Brandt i Chantilly. Jag fick resa en del med deras hästar till tävlingar, det var väldigt lärorikt och roligt.
Företagarutbildningen på Wången oumbärlig
Oscar är hela tiden på jakt efter nya impulser. Han har till exempel, via ett Kirsten Rausing-stipendium som han fick 2018, förkovrat sig på National Stud i engelska Newmarket.
— Det var i ungefär sex månader, en hel “Breeding season”. Det var väldigt kul. Jag fick arbeta med allt från preparering av märrar till fölning och sedan med nya betäckningar. Jag jobbade även en del med hingstarna där, det var jättekul och väldigt intressant!
Men även om Oscar redan har hunnit förkovra sig en hel del i “The Sport of Kings” så tycker han att den senaste utbildningen, proffstränarkursen på Wången förra året varit oumbärlig inför en stundande karriär som tränare:
— Det som jag tycker var absolut viktigast, är att det blev väldigt tydligt vilka skyldigheter som jag har enligt lagen, inte bara som tränare utan även som företagare. Gentemot mina kunder och mina anställda och även i övrigt. Företagsbiten är en ovärderlig bit av utbildningen och egentligen det som behövdes mest, som komplettering för mig.
OSCAR
Namn: Oscar Berneklint
Födelseår: 1996
Familj: Susanne Berneklint & Fredrik Reuterskiöld. Sambo Rebbeca Stålhandske, jockeylärling
Hemmaort: Vellinge
Nuvarande hemmabana: Jägersro galopp
Första kontakten med hästar: Svårt att säga, jag har alltid varit runt hästar så länge jag kan minnas
Första segern som tränare: Första tränarsegern var med Trollfjord 2023
Favorithäst genom åren: Det är svårt att sätta ord på resan vi har gjort med I Kirk
Därför ska ni sätta er häst i träning hos mig: Vi är ett Team som sätter hästen i första hand. Men Teamets och hästägarens intressen och välmående är väldigt högt prioriterat
Resan med I Kirk slår allt
Oscar har arbetat i några år som andretränare hos sin mor Susanne. Men att stå helt på egna ben innebär givetvis ytterligare ansvar.
— Som tränare så får du hjälp av veterinärer, kiropraktorer, hovslagare och så vidare. Men företagsbiten måste du verkligen ha koll på själv.
Vad är det roligaste dom du har varit med om hittills, under ditt arbete med galoppen?
— Det finns ingenting som kan toppa att jag har varit med på hela resan med I Kirk, segern i Dubai och alltihop.
Förutom att Susanne Berneklint-tränade sprintern I Kirk (e. Eishin Dunkirk) segrade i en stor handicap på Meydan 2019, så blev han “Årets häst” i Sverige tre gånger, bland mycket annat.
Vad har du för ambitioner som egen tränare!?
— Ambitionen är helt enkelt att komma så långt som möjligt. Men det bästa vore, att kunna öka på verksamheten successivt, i lagom takt. Så att varken kvalitén eller förtroendet för mig och det varumärke som jag skapar, försvinner.
Samtidigt så är Oscar fullt medveten om att det ibland är snabba puckar som gäller i fullblodssporten.
— Om en internationell storhästägare skulle ringa och säga, “Hörrudu, vi har fått för oss att skicka 30 hästar till Skandinavien. Kan du träna dom åt oss, tror du?”…
Jag säger ju inte nej då, även om det där var ett överdrivet exempel. Men dyker det upp en möjlighet, så får man ta vara på den.
Erbjuder du och Rebecca något som sticker ut, tycker du!?
— Den “unique selling point” som jag och Rebecca har i vårt företag, är nog att vi är väldigt måna om att fina hästar förtjänar en andra chans. Bara för att de är klara som galopphästar betyder inte att livet slutar. Vi har lyckats skola om tre stycken till bra hästar inom andra discipliner som hoppning, dressyr och fälttävlan. Det är en liten grej som vi har. Vi hyr in oss på en liten gård i Gessie tio minuter från Jägersro, med ett stort ridhus och fina hagar. Dit brukar vi ta våra hästar ibland. Flera är ute på Gessie nu för att gå i hagarna. Jag tror att det är ett bra helhetskoncept som vi har.
Vad tycker du om galoppen här i Sverige?
— Vi har bara tre banor i Sverige. Ändå håller vi en ganska hög kvalité på våra tävlingar.
Vad har du för förhoppningar om den nya banan som planeras i Skåne?
— En dröm för mig vore att vi får till något som liknar gamla Täby Galopp. Det var en mysig bana tycker jag. “Everyone was happy”.
Dina tankar om alla utmaningar som den svenska galoppsporten står inför just nu?
— Vi får göra det bästa vi kan. Förhoppningsvis pekar siffrorna snart uppåt igen!
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se