Lopp 4 9576
Från årsskiftet 2026/2027 kommer inte galopptävlingar att ridas på Jägersro Galopp längre, då travet flyttar. Många av Jockeyklubbens medlemmar har hört av sig till styrelsen och redaktionen med frågan: vad kommer egentligen att hända nu? Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

dela artikeln

Ny bana i Skåne: vad händer? – och vad har ”hänt” med Bara?

I april 2021 så röstade Svensk Galopps fullmäktige ner det förslag, som i praktiken hade inneburit att Sveriges nästa galoppbana byggs i Bara i Svedala kommun.

På måndag lämnar arbetsgruppen för “Ny Bana i Skåne” över sitt nya förslag till Svensk Galopps styrelse. Många är spända:

-Jag kan fortfarande inte se något alternativ till Bara, vidhåller Håkan Birger, ordförande i Skånska Fältrittklubben.

Oavsett vart svensk galoppsport kommer att se en ny bana byggas i Skåne, så är det viktigt att beslut ska kunna tas på korrekta underlag. 

Jockeyklubben är en stor sponsor till svensk galoppsport. Och för att kunna bilda sig en uppfattning när SG nu säkerställer den geografiska spridning av sporten som åligger dem, har vi därför intervjuat några kunniga inblandade kring det “första huvudspåret”, Bara i Svedala kommun. Då marken nu fått lägre miljöklassning av Länsstyrelsen och dessutom köpts av Svedala Kommun.

Kontroversen kring Bara handlade i första hand om miljöaspekter. En kontrovers som de inblandade parterna i Skåne hade svårt att förstå. Ett enat SFK ställde sig bakom Bara-förslaget i fullmäktigeomröstningen i april 2021.

Men i en TV12-intervju efter omröstningen 2021 (18-15 röstade emot Bara, två nedlagda röster) på en extrastämma, så slog Svensk Galopps styrelseordförande Anders Lilius fast att marken i Bara var kontaminerad.

Men hur exakt förhåller sig ordet “kontaminerad”, till det cirka 52 hektar stora området som det var tänkt att Svensk Galopp skulle förvärva?

Pudelns kärna ligger i begreppen “KM” och “MKM”, alltså Känslig Markanvändning och Mindre Känslig Markanvändning.

Den korta förklaringen är att riktvärden för Känslig Markanvändning (KM) används exempelvis för bostäder, dagis och skolor. 

Riktvärden för Mindre Känslig Markanvändning (MKM) kan användas som utgångspunkt för exempelvis industri och kontor.

När fullmäktige röstade nej i april 2021 var hela området klassat som KM. Beslutet om detta överklagades till Länsstyrelsen som ändrade beslutet och klassade om hela området som MKM.

Därigenom minskade riskerna för att marken måste saneras avsevärt.

Kleerup: “Finansiering för Bara finns”

Den nuvarande arbetsgruppen har tagit del av handlingar från en förberedande arbetsgrupp, vars sammankallande var Jockeyklubbens ordförande Jan Kleerup:

-Detta gjorde att den arbetsgrupp som jag ledde rekommenderade Svensk Galopp att Bara åter skulle vara ett alternativ till ny bana. Det var då ett av gruppens förslag. Vi hade även uppdrag att hitta finansieringsmöjligheter till projektet, vilket vi fick fram, säger Kleerup.

JANNE KLEERUP
Jan Kleerup: Var med och förberedde underlaget som arbetsgruppen för ”Ny Bana i Skåne” har arbetat med. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

-Vår rapport lämnades till Svensk Galopp i slutet av november 2021, avslutar Kleerup.

Kleerup förtydligar att det är en helt avgörande punkt är att hela markområdet nu klassas som “MKM”-område: det kan alltså användas för kontor, industri eller (som i det här fallet) rekreation.

En del av motståndet mot Bara berodde på att delar av området hade så kallade “massor” av olämplig jord och annat, som sannolikt skulle behöva saneras.

-Men det här är en mindre del av det stora “galoppområdet”, berättar Per-Joel Wessman som är projektchef hos byggjätten Peab.

Det kan tilläggas att den aktuella marken nyligen är såld av Peab till Svedala kommun.

Per-Joel, till att börja med, skulle man exempelvis kunna ha kontor och industri på den här marken idag, utan att sanera alls?

-Ja.

Enligt dig, som arbetar med sådana här ärenden nästan dagligen, krävs det någon sanering för att börja bygga en galoppbana på den här marken redan idag?

-Nej. Eftersom det inte ska odlas någonting där som du ska äta, exempelvis. Sedan är det så att Länsstyrelsen har fastslagit att då man ej vet vilken verksamhet som skall vara på platsen kan man i dagsläget inte kräva sanering.

BARAperjoelwessman
Per-Joel Wessman: ”Utifrån det vi vet gällande galoppbanor så är det fullt möjligt att bygga en galoppbana på denna platsen”.

En galoppanläggning kan byggas på mark som är “MKM” eller delvis “MKM”.

-Under den tiden som man håller på och bygger och gräver, upptäcker man då att “här luktar det olja” eller “här är det något som inte stämmer, här är det någonting som är fel”, då sanerar man där, förklarar Wessman.

Vem står för saneringskostnaden på den här marken?

-Den som har tagit dit de massorna. Är det Peab eller Värby Fastigheter så gör vi det. Är det Sysav så gör dom det. Regelverket här är ganska tydligt. Vi gör det som föreläggs oss.

Wessman fortsätter:

-I de samtal vi fört med Svensk Galopp har de haft inne advokaten Anna Bryngelsson från Mannheimer Swartling, med spetskompetens inom miljörätt.

Wessman säger att miljöaspekten alltid är viktig för Peab:

-Vi har våra egna miljöutredare, vi har vår miljöadvokat som vi arbetat med. Gällande denna marken har Länsstyrelsen fastslagit att då man ej vet vilken verksamhet som skall vara på platsen kan man i dagsläget inte kräva sanering. 

Hur stor del av marken är det som är ifrågasatt?

-Svensk Galopp har tittat på förvärv av 52 hektar. Där finns det 5,2 hektar som har ifrågasatts.

Och de andra 90 procenten?

-Det är åkermark som används idag och ett vattendrag.

Kan du säga att det, med bred marginal, är lämpligt att bygga en galoppbana på den här marken?

-Utifrån det vi vet gällande galoppbanor så är det möjligt på denna platsen.

Vad har Peab för intressen här i övrigt?

-Vi vill bygga ett hotell i området. En av Sveriges bästa golfbanor finns redan området. Vi ser att en galoppbana är ett bra komplement. Där finns Torups Slott och en fin bokskog. Det finns ett “destinationstänk” kring hela området.

Måste ha lämnat Jägersro före 2027

Svedalas kommundirektör Johan Lundgren, som förvisso har ett starkt intresse av att skaffa en lämplig intressent för marken, säger att en galoppbana är precis den typ av verksamhet som välkomnas:

-Vart än galoppen hamnar i Skåne, så kommer det inte gå att hitta mark som är som är så här stort… som inte delvis är “MKM” och kanske behöver någon form av mindre sanering, säger han.

BARAjohanlundgren
Johan Lundgren: ”I översiktsplanen så är detta område upptaget som rekreationsområde”.

Hur ser översiktsplanen ut?

-I översiktsplanen så finns det här området upptaget som ett “rekreationsområde”. Alltså för fotboll, galopp eller en anläggning för hundars agility-tävlingar, eller vad det nu kan vara, berättar Johan Lundgren.

Arbetsgruppen lämnar över rekommendation den 28 februari

Håkan Birger, ordförande i Skånska Fältrittklubben, säger att SFK:s styrelse i nuläget fortfarande inte bara ser Bara som den bästa lösningen för att hinna få fram en ny galoppbana i Skåne till den 1 januari 2027, då man måste lämna Jägersro. För SFK:s styrelse är Bara fortfarande den e-n-d-a lösningen.

-Jag kan inte se något alternativ till Bara här i Skåne, säger Håkan Birger.

På måndag den 28 februari lämnar arbetsgruppen för “Ny Bana i Skåne” över sin rekommendation till Svensk Galopps styrelse.

I arbetsgruppen Ny Bana i Skåne ingår Svensk Galopps styrelseorförande Anders Lilius och styrelse-representant Urban Jonsson, vd Harald Dörum och Skånska Fältrittklubbens vice ordförande Anders Klemedsson.

“Vi välkomnar ett beslut så vi får en väg framåt”

Jockeyklubbens styrelse anser att detta inte bara handlar om tränare och all den personal som arbetar i företag verksamma inom galoppen i Skåne. Det handlar även om uppfödare och hästägare i hela Sverige som kommer lida av att ett beslut “aldrig tas” om en bana i Skåne.

För snart är det för sent. När intresset dör och pengarna flyttas till andra sporter, så är de nästintill omöjliga att få tillbaka. Vem vill satsa i en sport som just nu genomsyras av bråk och maktstrider? 

Jockeyklubbens prioritet är en bana i Skåne, oavsett var den hamnar. Vi välkomnar Bara – men framför allt så välkomnar vi ett beslut så vi får en väg framåt!

För hela sportens bästa.

Robert Okpu

redaktor@jockeykluben.se

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Seattle Blossom 5000

Fredrik Reuterskiölds treåringar är “i zonen”

Efter några år som vd för Svensk Galopp, är Fredrik Reuterskiöld tillbaka som tränare. Som tidigare trefaldig derbyvinnare, är många säkert nyfikna på hur hans ...
Hurricane Red 5161

Vårens största löpning i Stockholm sedan 1930!

Den 12 juni rids vårens största löpning på Bro Park, Stockholms Stora Pris. En av Sveriges blott två Grupp 3-löpningar. Den har en prissumma på ...
DSC 8787

Falkor visade framfötterna igen

Den minnesgode kommer säkert ihåg tisdagkvällarna på gamla Täby Galopp. Och den här veckan var tidsdagsstämningen tillbaka på huvudstadsturfen igen. Rent sportsligt så var det ...
RP ID00342925 1

Utvilad Early Voting bäst i Preakness

Kentucky Derby-vinnaren Rich Strike var inte med i Preakness Stakes i helgen. Och Preakness Stakes-vinnaren Early Voting, ja hans ägare och tränare stod över Kentucky ...
Pramms 4838

Duca Di Como är tillbaka – El Guanche dagens sprinterkung

Det var två favoriter med ifrågasatt form som lämnade startboxarna på Jägersro i söndagens två Listed-lopp. Men båda levererade - de lämnade motståndet! Dagens största ...
pramms 7525 2

Pramms Memorial: Hittar ”post-Covid”-publiken tillbaka till banorna?

Äntligen är det dags för stora publikarrangemang igen. I helgen får galoppen en fingervisning kring “post-Covid”-publiken… Anna Thelander tycker att det är särskilt viktigt framöver ...
Horses o Publik

Gärdet-publiken bjuds på kaffe den 6 juni

Det blir gratis kaffe på Nationaldagsgaloppen i år. För samtliga besökare! — Kaffedrickande är bland det mest svenska som finns, så det passar verkligen bra ...
Mutadaffeq 2

Mutadaffeq mot Grand National!

För andra året i rad segrade Mutadaffeq i Jockeyklubbens Stora Pris. Nu är siktet inställt på Svenskt Grand National. Upplandlöpningen på Bro Park vanns av ...
Steve Asmussen

Inför Preakness: Nu tror alla på Asmussens häst

Inför årets Kentucky Derby trodde Steve Asmussen att han skulle vinna loppet för första gången. Men 80-oddsaren Rich Strike förstörde festen den dagen. Inför uppföljningen ...
Curragh

Senaste siffrorna: 25 000 galoppörer i Storbritannien

Att Storbritannien är störst i Europa vad gäller galoppörer i träning, är knappast någon överraskning. Men noterbart är att den senaste siffran är drygt 25 ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Scroll to Top