logo JKinformationsforum 700px

dela artikeln

FORUM NR 2 – 2018


Innehåll:

Dansk Derby på söndag
Vanjas stora kväll
Mannen bakom Svenskt Oaks och Hurricanelöpning
Planer på ny bana i Skåne
ATG:s spelutveckling
Momsfrågan
JK:s medlemmar – Ebbe Cronberg
Legendariska galopprofiler – Bruno Nilsson
Coolmore prisas
Notiser
Jockeyklubbens jubileumsbok

Nästa nummer
Nr 3 av Jockeyklubbens Informationsforum beräknas utkomma i vecka 34 inför Norsk Derby.


Dansk Derby på söndag

Tolv hästar möter upp i det danska Derbyt på söndag. Åtta är födda i Danmark och fyra i Sverige. Det mesta talar för hemmaseger, i första hand genom King David, som hittills noterat sex segrar på sju starter. Imponerande. Det gäller även senaste segern, som togs i Jockeyklubbens 2000 Guineas på Bro Park. Oliver Wilson rider, Marc Stott tränar och Mme Fernande (Karin Salling) äger.
Ranking Dansk Derby
A-hästar: Gemstone, King David, Master Bloom
B-hästar: Chivas. Garcon, Good Eye, Reliable Carlras
C-hästar: Appcor, Iron Lady, Lea, Loveatfirstsight, Theatricals Oscar
På lördagen rids Grupp 3-loppet Scandinavian Open Championship. Några favoriter är Eye In The Sky, Ginnman och Suspicious Mind. 

VANJAS STORA KVÄLL

Jägersros storloppskväll, då närmare 4 miljoner kronor plus hästägarpremier delades ut, blev triumfatorisk för hemmatränaren Vanja Sandrup. Hon vann tre segrar däribland klassiska Svenskt Oaks och den kortare pendanglöpningen Altamiralöpning. Sammanlagt sprang stallets hästar in 1 215 300 kronor inklusive premier.

Segern för Oaksvinnaren Bearfoot var oväntad, odds 18.33, medan Martas Altamira-triumf var mer tippad, odds 2.05. Ur uppfödarsynpunkt var det glädjande att båda stona är svenskuppfödda, Bearfoot av Alebäcks stuteri och Marta av Buck Racing. Marta dock med ett litet (gb) – hon är alltså svenskuppfödd men inte svenskfödd.

Marta är efter 14-årige Appell Au Maitre, som redan är etablerad på hög skandinavisk avelsnivå, medan Bearfoot tillhör 11-årige Verde Mars första årgång. Uppenbarligen är brasilianskfödde Verde Mars avkommor inte lika distansbegränsade som fadern. Denne var en av de snabbaste hästar vi sett i Sverige och vann bland annat Zawawi Cup (Grupp 3) två gånger. Det finns anledning att tacka framlidne Stefan Friborg för hans satsning på svensk galoppsport, som bringade inte bara Verde Mar till landet utan också gav oss en årgång efter Dubai World Cup-vinnaren Gloria De Campeao.
Bearfoot var den tredje svenskuppfödda Oaks-vinnaren under den senaste tioårsperioden. Övriga har varit Jive (2011) och Obrigada (2015). Den senare likasom både Bearfoot och Marta ägd av konsortiet SGS III, vars drivande kraft är Vanja Sandrups mor Kristina.

Näst vinstrikaste stall denna storloppskväll var Francisco Castros, vars hästar tjänade 762 500 kronor, mest genom engelskfödde Sea Lieutenant (IRE) (e Mastercraftsman), som visade att debaclet i Svenskt Derby var en tillfällighet. Segern före danske Miintaka blev säker, medan favoriten Nordic Defense – nedspelad till 17 på tian – inte uppvisade samma finishglöd som i Derbyt och fick nöja sig med en fjärdeplats
Fortsättning följer i Norsk Derby den 26 augusti, där de nämnda hästarna lär återkomma.
En mer än hygglig kväll hade också tränare Hans Adielsson, vars hästägare premierades med 541 200 kronor, mest genom placeringarna i Svenskt Oaks för Reet Petite (tvåa) och Hedgerow Fizz (fyra).
Omsättningen stannade vid knappt 6,1 miljoner kronor. Det är drygt en miljon lägre än motsvarande dag i fjol, då det dock reds en löpning mer.

 bearfoot vinner oaks

Stall SGS III:s Bearfoot vinner Svenskt Oaks och ger Alebäcks Stuteri (Peter Björnsson) en första klassisk seger. I sadeln Valmir De Azeredo.

 

Han inspirerade till två storlopp

Svenskt Oaks och Hurricanelöpning har en del gemensamt. Inte bara att de rids samma dag på Jägersro och är stayeruppgörelser för den treåriga eliten. De har också samma person att tacka för sin existens. Denne är Gösta Dalman, skeppsredare i Göteborg (Broström-koncernen), hästägare och uppfödare på 40- och 50-talen.
Gösta Dalman startade sitt galoppengagemang med Klampenborg som bas, Där fick han sin första klassiska vinnare 1943 i Rollo (e Gunnel), som segrade i både Forårslöb (2000 Guineas) och Dansk Derby.

Forårslöbet vann han även med Harris (e Husson) 1947, innan han åter vann både Forårslöb och Dansk Derby 1951. Det var med Hurricane (e Husson), som han själv födde upp på Vasaholms stuteri.

Hurricane är ett av de stora namnen i svensk galopphistoria. Hingsten startade totalt 20 gånger i Skandinavien och vann 17 gånger. Däribland var Svenskt Derby och i övrigt alla storlopp i Skandinavien. Som 4-åring prövades han i England, men där var bestämmelserna sådana på den tiden att utländska gästhästar i de stora handicaplopp de hänvisades till, fick starta med dryga toppvikter. Det blev för mycket också för en häst av Hurricanes kaliber.

Hurricane blev också en framgång som beskällare. Hingsten är mer än förtjänt att ge namn åt Jägersros avslutande klassiska treårstrippel, Hurricanelöpning.
Vad har detta med Svenskt Oaks att göra? Jo, loppet kom till på Jockeyklubbsmedlemmen Gösta Dalmans initiativ. Gösta Dalman värnade starkt om Åbys galoppbana och försökte höja dess status. Ett initiativ var införandet av Svenskt Oaks på Åby 1950, helt efter den engelska modellen.

Löpningen fick premiäråret 1950 en värdig vinnare i Vendula (e svenskfödde Sidenhuset II), som inte bara vann detta lopp utan även löpte dött lopp om segern i Jockeyklubbens Avelslöpning och slutade tvåa i Norsk Derby efter danske Far West som vunnit både Dansk och Svenskt Derby. Dessutom avslutade Vendula treårssäsongen genom att vinna Malmö Hösthandicap på Jägersro efter en sedvanligt stark slutspeed. Fuxstoet tränades av Nils Hellman på Ulriksdal och ägdes av Erik Dahlgren och Erik Hallsén, som var fiskhandlare.

Gösta Dalman vann aldrig Svenskt Oaks. Däremot danska Oaks två gånger: 1948 med Hopewell) (e Husson) och 1952 med Cikade (e Sirtam eller Tribi). Dessa var liksom de flesta av Dalmans tävlingshästar tränade av Axel Thorngren på Klampenborg, vilket även gällde Hurricanes franskfödde far Husson.

Ytterligare en klassisk vinnare för Gösta Dalman var Avanti (e Gunnel) 1943 i Dansk St Leger, samma år som Rollo som hemförde de andra Triple Crown-loppen.
Givetvis var Gösta Dalman medlem i Jockeyklubben.

Gösta Dalman hedrades under flera år med en minneslöpning på Åby, men i och med banans nedläggning 1977 försvann den ur historien.
Med denna artikel har vi försökt påminna om en rese i svensk – och skandinavisk – galoppsport.

Hurricane 1951 001

Hurricane efter segern i Dansk Derby 1951. I sadeln Albert Klimscha s:r och vid tygeln tränare Axel Thorngren. (Foto arkiv)

HurricaneDalman

Gösta Dalman med Hurricane


Måndag 6 juli Jägersro
Svenskt Oaks 2016

Ranking
A-hästar: Hedgerow Fizz (ire), Monza (IRE), Step’s Divine (IRE), Zahara (GER)
B-hästar: Appel La Légende (SWE), Fingerprints (FR), Reet Petite (DEN)
C-hästar: All My Lovin (GB), Bearfoot (SWE), Lady In Focus (SWE), Ronja (SWE)

Hurricanelöpning
A-häst: Nordic Defense (FR)
B-hästar: Arctic Way (SWE), Miintaka (IRE) Sea Lieutenant (IRE), Shake The Disease (IRE), Snake Lane (SWE)
C-hästar: Be My Shine (SWE), Frans (SWE), Liiqing Hill (SWE)
D-häst: Hereyouare (GB)
Inom respektive rankinggrupp är hästarna placerade i alfabetisk ordning.
/Redaktionen u p a

 

Skånegaloppen planerar flytta till Bara

-Jag ser det här som en stor utvecklingsmöjlighet för hela galoppsporten.
Så säger Håkan Birger, nybliven ordförande i Skånska Fältrittklubben (och medlem i Jockeyklubben) om planerna på en ny galoppbana i Skåne, som presenterades den 11 juni.
Vid en presskonferens med deltagande av Svedala kommun, Svensk Galopp och andra intressenter meddelades att en avsiktsförklaring skrivits mellan parterna, som bland annat även innefattar en golfklubb.
Avsiktsförklaringen innebär att i Bara, en del av Svedala kommun, får Svensk Galopp förvärva mark för en framtida galoppanläggning.
-Det finns två markägare till det aktuella området, dels kommunen och dels en privat ägare, en lantbrukare. Enligt avsiktsförklaringen faller avtalet om det blir avslag på något av markförvärven, det vill säga om länsstyrelsen nekar tillstånd, berättar Håkan Birger.
Vid presskonferensen konstaterade Per Larsson Svensk Galopps ordförande följande:
-Tider och förutsättningar förändras och vi har nu nått en milstolpe, där vi nu har möjlighet att förverkliga drömmen om en ny galoppbana. Det är en oerhörd känsla av tillfredsställelse och jag vet att alla intressenter kommer att göra allt för att vår framtid blir framgångsrik.
-Det är ett projekt som kommer att ta tid att genomföra, understryker Håkan Birger. Jag tror att det i alla fall rör sig om fem år. Den är ungefär samma tidsperspektiv som gäller travet, som ju ska flytta från Jägersro lite österut till nuvarande träningsanläggningen Husie.
-Vi kunde följa med till Husie, men det hade bara kunnat gälla en tävlingsarena. Någon plats för stallar finns inte. På Jägersro blir galoppen kvar minst två år till.
-Jag anser att det är viktigt att ha generösa utrymmen, så att vi kan ha separata delar för tävlingsverksamheten och träningsarbetet. Det måste också finnas plats för andra aktiviteter än galopp, om vi ska få ekonomi på det hela.

På den planerade banan ska tävlas både på gräs och dirt track.
-Jag tror att det kommer att innebära en ökad tävlingsverksamhet för galoppsporten, även om vi fått en del oroliga från kommentarer från Danmark om att det ska bli färre gästhästar till Klampenborg. Det gäller att samordna propositionerna och rikta löpningarna till olika sorters hästar.

Derbyceremoni 2018

Håkan Birger ses till höger vid segerceremonin efter Derbyt 2018

karta omrade galoppbana (1)Det gulmarkerade området är marken för den planerade galoppanläggningen i Svedala kommun


Spelet via ATG går bra

I väntan på den nya spelmarknaden och de förändrade villkor den medför, kan konstateras att det går bra för ATG, det bolag i vilket Svensk Galopp äger 10 procent.

Delårsrapporten för det första kvartalet för ATG visar på en fortsatt positiv trend för bolaget. Det svenska spelets omsättning blev 3,2 miljarder kronor, en ökning med 79 miljoner eller 2,5 procent i jämförelse med samma period 2017. Spelets nettoomsättning blev nästan 1 miljarder kronor, vilket är en tillväxt med 2,9 procent. Båda siffrorna är de högsta någonsin för ett första kvartal i bolagets historia.

– Sett i ljuset av den hårdnande konkurrensen, både från reglerade och oreglerade bolag, på den svenska spelmarknaden så är det en stark rapport. Intresset för spel på hästar har aldrig varit större än nu, säger Lotta Nilsson Viitala, ekonomichef på ATG

Den totala spelomsättningen växte med 1,2 procent till drygt 3,7 miljarder, trots att ATG:s
internationella omsättning har minskat med 5,9 procent under perioden.

– Det är i huvudsak våra två stora speldagar V75 på lördagar och Grand Slam 75 på
söndagar som bidrar till den ökade omsättningen. Tillväxten tar oss ytterligare ett steg närmare vår vision att bli Nordens största och mest lönsamma spelbolag samt skapar också en god förutsättning för att ATG ska kunna skaffa sig en stark marknadsposition inför den kommande licensmarknaden.

Nettokostnaderna för de tre första månaderna blev 219 miljoner, det är en minskning på 6,8 procent i jämförelse med samma period förra året. Under det första kvartalet 2018 delade ATG ut 400 miljoner kronor (+10 procent) till Svensk Travsport och Svensk Galopp.

– På ATG vill vi göra Sverige mer levande, och de medel vi inbringar till trav- och galoppsporten gör oss till motorn i svensk hästnäring. Under 2018 ökar vi utdelningen till våra ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp till totalt drygt två miljarder kronor, säger Lotta Nilsson Viitala.

ATG:s resultat, efter utdelning till trav- och galoppsporten, blev 11 miljoner kronor, vilket gör att de balanserade vinstmedlen ökar till 682 miljoner kronor. Totalt har 2,2 miljarder kronor delats ut i vinster under första kvartalet. Båda sifforna är, återigen, rekordsiffror.

ATG i siffror, januari-mars 2018
Svenska spelets omsättning: + 2,5 procent
Nettoomsättning: + 2,9 procent
Nettokostnader: – 6,8 procent
ATG-medlemmar: 510 000 medlemmar
Utbetalda vinster (Sverige): 2,2 miljarder kronor
Medel till trav- och galoppsporten: 399,6 miljoner kronor
Resultat: 11,4 miljoner kronor
Balanserade vinstmedel: 682,2 miljoner kronor

atg spel

ATG:s omsättning 1974-2017 (Graf ATG)


Moms på prispengar?

Sedan början på 90 talet har det varit moms i Sverige på prispengar i trav- och galopplopp. Det har medfört att hästägare fått avdrag för ingående moms på inköp av hästar, träning av hästar m.m.

Momsen har således aldrig varit en kostnad för hästägaren eftersom den återbetalts till denne av Skatteverket. Hästägaren har dock inte redovisat den utgående momsen på prispengarna till Skatteverket utan det har skett av Svensk Travsport respektive Svensk Galopp för alla ägares räkning.

Det förfarandet har dock stridit mot mervärdesskattelagen, men godtagits av Skatteverket av praktiska skäl. Det accepteras dock inte längre och fr o m i vår har hästägarna fått moms på prispengar utbetald och själva blivit tvungna att inbetala den till Skatteverket. Likvidmässigt en fördel för hästägarna, men måhända något mer komplicerat.

Vad gäller frågan om det ska vara moms på prispengar prövades den av EU-domstolen hösten 2016, och man kom då fram till att det inte skulle vara moms på prispengar om inte alla hästar i ett lopp fick prispengar. Det skulle innebära att prispengarna blev momsfria, men samtidigt skulle inte hästägarna få avdrag för den ingående moms man har på alla inköp och kostnader för hästarna.

Fr o m 2018 har därför såväl trav- som galoppbranschen infört att samtliga hästar som startar i lopp får prispengar. Därigenom borde dessa bli momspliktiga med analog tolkning av EU-domstolens dom. Det ansåg dock inte Skatteverket utan menade att prispengarna ändå skulle vara momsfria. För att lösa denna fråga har då trav- och galoppbranschen tillsammans sökt ett förhandsbesked hos Skatterättsnämnden för att få svar om det ska vara moms på prispengar om samtliga hästar i ett lopp får sådana utbetalda.

Vi väntar ett svar (förhandsbesked) från Skatterättsnämnden i höst. Om en part, branschen eller Skatteverket, inte är nöjd med svaret kan det överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen. En dom därifrån kan i så fall förväntas i början av år 2019. Skatteverket har informellt framfört att man avvaktar med åtgärder tills frågan är löst i högsta instans. Till dess utbetalas således moms på prispengar.

Det finns även en möjlighet att Högsta Förvaltningsdomstolen frågar EU-domstolen om hur detta ska tolkas. I så fall torde frågan inte vara löst förrän någon gång 2020-2021!

Jan Kleerup
Skattejurist

 


Mångåriga medlemmar i Jockeyklubben – 
Ebbe Cronberg

Invald 1970

-Det var Stig Holm och Malte Ramel som föreslog att jag skulle väljas in i Jockeyklubben. Jag hade då haft olika funktionärsroller i nästan 20 år. Jag började som ringmaster på Jägersro 1953. Sedan blev jag löpreferent., till en början tillsamman med min bror. Innan jag började fick jag lära mig mikrofonteknik och annat på radion i Malmö. Jägersro var faktiskt först med löpreferat.
Detta berättar Ebbe Cronberg, som visserligen hade sitt sista funktionärsuppdrag 2014 – efter 61 är som funktionär – men fortfarande följer sporten aktivt.
I år blev det dock inget besök på Derbyt. Det var första gången sedan 1938. Apropå löpreferat och Derby minns Ebbe en pikant händelse från 1946.
Det året skulle den populäre sportreferenten Lennart Hyland för första gången referera derbylöpningen.
-Men det blev bara en gång, för Hyland lyckades röra ihop ordningsföljden mellan de tre första i mål. Så de som lyssnade på radion trodde att den svenska hästen Juanna, ägd av Allan Westermark, vunnit loppet. I stället var det danske Hallo.
Ebbe Cronbergs tid som referent blev rätt kort. Desto längre blev den som banläkare, inte bara på Jägersro utan även Åby Galopp och Göteborg Galopp. Men han har även upprätthållit uppdraget som handicapper. Det var på den tiden varje bana hade sin egen handicapper.
-Handikappjobbet hade jag lärt av min far, Nils-Erik Cronberg, som hade den tjänsten i många år. Även han var läkare.
-Familjen har varit engagerad i sporten i många år. Alla mina tre barn fungerade som totopersonal, liksom min fru Birgitta, som tyvärr gick bort för tidigt, Två av mina söner är alltjämt aktiva, Niclas som tippare och kommentator och Calle som delägare i Mrs Loreen. På segerbilderna brukar hans barn också vara med.
Även Ebbe har ett förflutet som hästägare.
-Den bästa var Marco (e Hyperbole), en ättling till Manina. Tyvärr skadades han tre veckor före Derbyt men han var trea i St Leger. Han blev mycket segerrik, inte minst på Åby där han satte tre banrekord. Sammanlagt triumferade han 17 gånger.
-Också Birgittas Pilaris (e Borealis), som jag köpte för 3000 kronor av Knut Laurin var en segermaskin.
-På senare år har jag under pseudonymen Il Dottore varit delägare i hästar hos Janos Tandari, bland annat Farad (e Funambule), en dotterson till fantomstoet Gyllen. Även han hade visste väl var målet låg. Han vann 14 gånger.
Men denne stöttepelare i galoppsporten har inte bara haft funktionärsuppdrag utan även haft förtroendemannauppdrag. I många var Ebbe Cronberg ledamot i Skånska Fältrittklubbens styrelse och i Svensk Galopps fullmäktige.

ebbe cronberg
Få har ett lika långt och brett perspektiv inom galoppsporten som Ebbe Cronberg. Varför inte testa honom nästa gång han ses på Jägersro.


Legendariska galopp-profiler – Bruno Nilsson

Jag når Bruno Nilsson på telefon. Han är nere i Skåne, på besök hos dotter Lisbeth. Sedan hustru Gull avled, är det viktigt att extra hålla kontakt med gamla vänner, och de finns främst inom galoppsporten. Därför kunde han ses+ på Derbyt.

-Om vädret inte hindrar det ska jag åka till Göteborg Galopp i morgon, berättar Bruno, kanske mer för att träffa folk än för tävlingarna.

Bruno har tillbringat hela sitt liv inom hästsporten. Det är arv från farfar Anders och fadern Nils – som båda kallades ”Baltic”, vilket emanerar från den Baltiska utställningen 1914, där farfar var engagerad.

Fadern började som jockey men blev i rätt unga år tränare, först på Ulriksdal men i slutet av 40-talet på hemmabanan Jägersro, där han tränade många goda hästar för bland annat lundadirektören A M Arnkloo, tex Herodes, Lyrhanga, Norman, Pieter Kees.

När Nils Nilsson etablerade sig på Jägersro, blev Bruno lärling hos fadern. Redan andra tävlingssäsongen 1950 tog han tio segrar och väckte positiv uppmärksamhet.

I skriften ”Ryttare och Hästar”, som kom ut 1951, skrev den kände publicisten Frank Martin:

”Bruno Nilsson har tillgodogjort sig den undervisning han fått. Han rider kortaste vägen och en bra finish utan att i onödan fäkta omkring med spöet – det visar fotografier – och han har huvudet med sig.”
– Sedan rullade det på och jag red mitt första Derby 1951 på hästen Herodes, berättade Bruno i en artikel Lotta Malmborg skrev på svenskgalopp.se i samband med Brunos 80-årsdag.

Herodes (efter 1943 års derbyvinnare Heres) slutade tvåa efter den suveräne Hurricane. Därefter skulle Herodes starta i norska Derbyt. Stallet hade stora förhoppningar. Bruno beskrev det så här i artikeln:

Slagen favorit i Norsk Derby

-Vi åkte vi upp med honom till Övrevoll någon vecka i förväg. I sista snabbjobbet gick han ensam på en tid som var snabbare än banrekordet, och det väl i hand, menar Bruno.

Herodes skulle alltså inte kunna förlora loppet och han var en riktig frontrunner som drog i full fart från start till mål.
-När vi svängde in på upploppet får jag plötsligt se en skugga bakom mig. Jag hade solen i ryggen och kommer ihåg att jag tänkte att ”det ska fan inte vara någon skugga där”. När jag vänder mig om för att se efter så inser jag att jag har hela fältet i ryggen, precis bakom mig. Herodes tvärstannade och vi slutade femma. Det var en sådan chock att ägarens fru tappade talförmågan i åtta dagar!

-Ungefär tio år senare var det någon som berättade för mig att det var någon av konkurrenterna som hade manipulerat med hästens vatten. De hade hällt ut hans vatten på kvällen innan loppet och sedan hängt tillbaka en full hink med vatten på morgonen innan vi kom till stallet. När jag kom på söndagen hade han alltså druckit en hel hink och vi fyllde väl på vattnet som vanligt. Självklart kunde han inte prestera som vanligt med hela magen full av vatten. Herodes startade 14 dagar senare i St Leger med mig i sadeln och vi vann med 100 meter.

Sammanlagt blev det precis 200 segrar i ryttarkarriären.

1962 tog Bruno ut tränarlicens och flyttade upp till nyblivna galoppbanan i Täby, Han skulle träna sex hästar för Olle Edman på Ingeborgs säteri. Denne var både hästägare och uppfödare sedan mitten av 30-talet men satte under 40-talet även en del avtryck utanför galoppsporten. Han verkade aktivt för uppslutning bakom Finland när Tyskland anföll Ryssland 1941. Han krävde även partiförbud för kommunisterna i Sverige. Han var även med och finansierade den nazistiska tidningen Dagsposten.

Men några hästar från Edman blev det inte för Bruno, berättade han i artikeln på svenskgalopp.se

-Jag strödde boxarna och väntade på transporten. När den väl kom svängde den upp till Carl-Erik Peterssons stall och hästarna lastades ur där. Transportören berättade att Olle ringt upp under resans gång och ändrat sig, hästarna skulle tränas av Carl-Erik istället. Riktigt surt att bli blåst på det sättet, säger Bruno.

Planerna ändrades i och med detta och det innebar att det bara fanns en häst i Brunos stall. För att klara sig ekonomiskt blev han tvungen att sänka sin ridvikt från 55 till 53 kilo.

-Jag åt bara mat på onsdagarna och då blev det lite fisk. Sedan levde jag på råa äggulor från torsdag till söndag då det var tävlingar. Måndagen och tisdagen drack jag bara vatten för att återställa vätskebalansen och så rullade det på vecka efter vecka. Jag var väl ingen jätterolig familjefar under den tiden, menar Bruno, som förutom dottern Lisbeth, Sveriges första kvinnliga proffsjockey har dottern Christel, duktig amatörryttare och sonen Ryan.

Tränarrörelsen växte
Efterhand fylldes stallet som blev ett av Täbys större.
-Jag har haft tur som har fått så bra och fina hästägare i stallet. De har satsat på nytt material så att vi har kunnat hålla en hög nivå på hästarna och förnya stallet vartefter. Mr Ascot, Stall Question, Stall Lorry och Stall Erstavik för att nämna några. En av mina allra trognaste hästägare var Bengt Mattsson.

År 2000 kom då den efterlängtade derbysegern genom Stall Oxalis Double Net. Som vann det svenska Derbyt med Nicholas Cordrey i sadeln. Double Net vann även Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Breeders Trophy och SM för Stayers. Bruno vann totalt tre Breederslopp. Förutom med Double Net även med Locas AB och Stall Wides Our Toy och Munkbron AB:s Salad Days. Totalt blev det 14 storloppssegrar varav fyra klassiska för Bruno som tränare.
Bruno lämnade in tränarlicensen 2007.
-Min sista vinnare blev Pernilla Anderssons Japan som vann ett handicaplopp den 3 februari 2007 med Malin Svanberg i sadeln.

Under åren fram till Täbys final 2016 assisterade Bruno i baren på banans stallkafé Clock Corner, som drevs av dottern Lisbeth (sedan många är med efternamnet Jensen).

Bruno har själv också lämnat Täby och bor i Vallentuna men som sagt, dessutom kan han ofta ses på en bana nära dig.

Bruno Nilsson derbyt 2018

Bruno Nilsson syns vid ledvolten på derbydagen – liksom en del andra kända ansikten

Bruno Nilsson 1950 001Utdrag ur Frank Martins ”Ryttare och Hästar” 1951


 Världens ledande galoppkonsortium belönas

Coolmore-imperiet, manifesterat av familjen Magnier och tränare Aidan O’ Brien, har utsetts till mottagare av Longines och IFHA International Award of Merit för 2018. Denna utmärkelse tilldelas bemärkta personer som gjort bestående insatser inom galoppsporten.
Tidigare mottagare har bland annat varit irländske tränaren Jim Bolger, franske jockeyn, tränaren och uppfödaren Alec Head samt japanske jockeyn Yutaka Take.
Priset kommer att utdelas av Longines vicepresident Juan-Carlos Capelli och Horse Racing Irelands chef Brian Kavanagh vid ceremonier på Leopardstowns galoppbana den 15 september och på The Curraghs galoppbana dagen därpå.

Coolmore har blivit ett begrepp synonymt med internationell succé på allra högsta nivå, både på tävlingsbanan och i aveln. Starten skedde när den skicklige stuterichefen John Magnier förenade sina krafter med den ledande tränaren Vincent O’Brien och den hästägande affärsmannen Robert Sangster, bland annat ägare till spelbolaget Vernons Pool.
Deras första stora vinnare var The Minstrel, som vann engelska derbyt 1977. Trions första framgångsrika egna uppfödning blev Sadler’s Wells, en champion på banan men ännu större succé i aveln. Han blev ledande avelshingst i Storbritannien och Irland inte mindre än 14 gånger.
När både Vincent O’Brien och Robert Sangster avlidit, köpte John Magnier, som var gift med O’Briens dotter Susan, både stuteriet Coolmore och träningsanläggningen Ballydoyle.
Ny tränare för Coolmore blev Aidan O’Brien 1996. Han är ingen släkting till Vincent O’Brien utan fick uppdraget på egna meriter, som han främst skaffat inom hindersporten. Redan första året fick Aidan O’Brien sin första Grupp 1-vinnare i Desert King, som vann National Stakes.

Galileo (efter Sadler’s Wells) blev den förste av hittills sex engelska derbyvinnare för O’Brien, när han triumferade på Epsom 2002. Galileo är en av de framgångsrikaste beskällare som fullblodsvärlden skådat. Hittills har han varit champion i England och Irland nio gånger, senast i fjol.
Förra året satte O’Brien nytt världsrekord som tränare när det gäller segrar i Grupp eller Grade 1. Tidigare hade amerikanen Bobby Frankel rekordet med 25 segrar under ett och samma är, men nu noterade O’Brien 28.
Varje år sedan 1999 har O’Brien varit ledande tränare i Irland, samtidigt som han vunnit storlopp i Australien, Frankrike, Förenade Arabemiraten (Dubai), Hong Kong, Italien, Kanada och USA. De flesta vinsterna har skett i familjen Magniers mörkblå färger och för några av deras partners som Michael Tabor och John Smith.
Aidan O’Brien och hans hustru Anne Marie har fyra barn, Joseph, Sara, Ana och Donnacha, som alla ridit som jockeys. 2012 red Joseph den av fadern tränade Camelot till seger i Epsom Derby. I år vann Joseph, nu som tränare, det irländska Derbyt med Latrobe (e Camelot) och besegrade därmed faderns Rostraprovich och Saxon Warrior. I segersadeln satt 20-årige brodern Donnacha.
Dottern Ana red i fjol på Bro Park i den internationella damjockeyturneringen.
Aidan och Anne Marie möttes på tävlingsbanan, när de båda red som amatörryttare.
Utnämningen från Longines och IFHA kommenterades av M V Magnier, ett av John och Susans fem barn:
-Vi är tacksamma för erkännandet från Longines och the International Federation of Horseracing Federations. Visserligen bär utmärkelse namnet Magnier, men vi vet att det är en del av en mycket större familj som inkluderar familjerna Smith och Tabor liksom alla i familjen O’Brien på Ballydoyle.
Bekant i galoppvärlden är konkurrensen mellan Coolmore-imperiet och Schejk Mohammeds Godolphin. Godolphin använder aldrig till exempel någon av Coolmores avelshingstar och vice versa.
Anm.
IFHA är galoppsportens världsorganisation som leds av fransmannen Louis Romanet. Ett drygt 80-tal galoppländer är medlemmar.

Aidan O'Brien

Aidan O’Brien (arkiv)

Sadler's Wells 001

Sadler’s Wells vid ett besök på Coolmore 2005 (BFE)


Notiser

• Liksom i fjol representerar Danielle Johnson Nya Zeeland vid Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship vid tävlingarna på Bro Park på söndag den 5 augusti. I få länder har kvinnliga ryttare fått ett sådant genomslag som i Nya Zeeland. Fyra av de sex ledande ryttarna är för närvarande kvinnor. Kvinnliga jockeys utgör 43 procent av proffsryttarna. Motsvarande siffra i Sverige är 33 procent.
I jockeyturneringen representeras Sverige av Josefin Landgren. Bland dem hon möter finns fjolårsvinnaren Maryline Eon från Frankrike.

DjGjLjpW4AAnnWp
Danielle Johnson

• Den 11 och 12 augusti är det storloppshelg på Klampenborg. På lördagen rids bland annat Scandinavian Open Championship, Danmarks enda Grupp 3-löpning, och på söndagen Dansk Derby. Förstaprisen är 250 000 danska kronor respektive 400 000. Dansk Derby är endast öppet för skandinaviskfödda hästar.

• Söndagen den 9 september sammanträder det europeiska galoppförbundet, EMHF (European and Mediterranean Horseracing Federation) i Prag. Svensk Galopp representeras av Helena Gärtner som sitter i styrelsen.

• Årets åringsauktion äger rum den lördagen den 22 september, i samband med Festival of Swedish Racing. Liksom de två senaste åren arrangeras auktionen på Happy Tammsvik Konferens av föreningen Stockholms Åringsauktioner.
Säljare som vill annonsera i Jockeyklubbens Informationsforum kan kontakta info@jockeyklubben.se


Jockeyklubben – 125 år i galoppsportens tjänst

”Björn Eklund har gjort en djuplodande forskningsinsats och i Jockeyklubbens arkiv bland annat hittat gamla okända protokoll och handlingar. Resultatet av hans arbete har blivit en bok som rymmer en spännande historia om svensk galoppsport. Men den historien fördjupas och berikas av att vi får möta ett stort persongalleri av människor med olika positioner inom sporten. Från de gamla handlingarna kommer inte bara kungligheter och baroner oss till mötes utan även ägare, tränare, ryttare och ledamöter i skiljedomstolen. Vi får ta del av diskussioner om tränare och antal hästar, om huruvida jockeyer får vara utlänningar, om doping, om kvinnors ryttarlicenser, om skiljedomstolens bedömningar och så vidare. Det är en helt obetalbar läsning, som får läsaren att ibland skratta, ibland ta sig för pannan och undra: ’tänkte de verkligen så?’”
(ur Christina Odenbergs förord)

Jockeyklubbens jubileumsbok

Boken kan beställas via info@jockeyklubben.se.

Utdrag ur boken gällande 1931
”Ett annat ärende av följetongskaraktär återkom. Styrelsen beslöt att frågan om särskilda damlöpningar skulle utredas. Det påpekades att det var mycket populärt i Köpenhamn. Två månader senare återkom frågan. Major Ahlström förklarade sig vara motståndare. Om det skulle tillåtas menade Ahlström att det inte fick vara kapplöpningshästar i träning. General Linder ansåg att ’införandet av damlöpningar vore ett tecken på bolsjevism inom kapplöpningssporten, vilket tyvärr dock inte kunde hindras.’
Så småningom utfärdades en dispens från regelförbudet och en damlöpning anordnades i Helsingborg den 14 juni 1931, under namnet Amazon-löpning. Den historiska första vinnaren hette Elsa Kuylenstierna, som red hästen Red Rust. Övriga sex deltagare var för övrigt alla danskor.”
Major Ahlström, som nämns, var tidens största hästägare (Stall Phosphoros). Han var svåger till Ivar Kreuger och drogs med i dennes fall 1932. General Linder blev vice ordförande i Jockeyklubben och kom att bli chef för den svenska frivilligkåren i Finland under kriget 1939-40. Elsa Kuylenstierna tillhörde den kända galoppfamiljen Kuylenstierna från Sperlingsholm i Halland.


Jockeyklubbens Informationsforum
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se

 

 

Albaran Stefan Olsson

Tysk gäst högst rankad i Stockholm Cup – what gives?

Högsta formtalet i Stockholm Cup International på söndag har tyske Best of Lips, som ståtar med 97. 6-åringen som tränas av Andreas Suborics, rids av Hugo ...
TOPPBILD Hard One To Please

“Cupen”: Bra klass och bra mix i år 

Tysktränade Best Of Lips blir högst rankad, i årets Stockholm Cup International.— Han kommer från en tredjeplats i en bra Grupp 1-löpning, så han borde ...
AUKTION genrebild

Jockeyklubben sponsrar med totalt 300 000 svenska kronor, de åringar som säljs på årets skandinaviska åringsauktion i Danmark. 

— Vi gör det genom att sponsra Auktionslöpningen på Jägersro hösten 2025. Vidare sponsrar Jockeyklubben en bonus till svenskuppfödda hästar som sålts på auktionen i ...
BRIGADIER toppbild (2)

Derbysegrare i TV-sänt tungviktsmöte från Bro Park

Bro Park bjuder på topptävlingar, helgen före Stockholm Cup.Breeders’ Trophy har givevis samlat “en hel hög” med lovande och kapabla hästar i olika kategorier. Och ...
Ulrika TOPPBILD vinner JK GP

Skrälljockeyn Ulrika: “Jag är optimist när startboxarna öppnas”   

Det är ingen överdrift att kalla Ulrika Holmquist för augusti månads stora skrälljockey.Under den andra halvan av månaden segrade hon inte bara i Jockeyklubbens Grand ...
City Of Troy toppbild

Hur bra är City Of Troy?

Förra veckan segrade City Of Troy i Juddmonte International i engelska York.Det var den andra raka Grupp 1-segern, sedan uppvisningen i Epsom Derby i juni.Just ...
Novalie Andersson TOPPBILD Foto Jan Jacobsson

Svensk Fegentri-seger: Jockeyklubbens satsning ger utdelning 

Sverige vann totalen i Fegentri Junior i Belgien i tisdags, där Linnea Östlund slutade tvåa på ponnyn Zina i Waregem.— Tack vare Jockeyklubben, så kan ...
GNvinnaremaln

Kommentar till Björn Eklunds debattartikel  ”Avveckla hindersporten – men med förnuft”

Ja visst behöver den krympande hindersporten ryckas upp, men det gäller ju dessvärre hela den svenska galoppsporten. Att då se det som en lösning att ...
CHIANTI OG ULRIKA HOLMQUIST TOPPBILD

Schamyl igen – och Ulrika i Marit Sveaas!

Neuroth-stallets Schamyl med Sandro de Paiva, segrade i Norsk Derby på söndagen - och duon vann alltså sitt andra skandinaviska derby för säsongen.Dagens Grupp-löpning, Marit ...
TOPPBILD hinder

Debatt: “Avveckla hindersporten – men med förnuft”

Debattartikel av Björn Eklund:Rubriken kommer inte att väcka någon anklang bland alla hindervänner. Inte heller innehållet i artikeln. Men något måste göras åt den krympande hindersporten. Ryck ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen