dela artikeln
Namn: Roger Osberg, Proffstränare 2024
Roger Osberg praktiserade i Lennart Reuterskiöld seniors galoppstall på 90-talet, och blev sedan jockeylärling. Men han hade sin längd emot sig. Och det tog ett tag, 2014, innan Roger tog ut sin licens som amatörtränare.
Nu blir han äntligen proffs!
Roger Osberg är lite av “katten bland hermelinerna”, vad gäller de sju nya proffstränarna som förstärker galoppen från årsskiftet. Eftersom han är den enda som påbörjade sin kurs på Wången redan 2022.
Men tiden räckte inte till det året, han var dessutom den enda galopptränaren på Wången då. Han valde därför förra året att komplettera sin utbildning, tillsammans med de sex nya galopptränarna som gick kursen 2023 – och nu är han alltså klar.
Men 45-åringens utbildning inom galoppsporten har pågått betydligt längre än så. Redan på 90-talet hittade han alltså till Lennart Reuterskiöld seniors stall på Jägersro.
— Det började med en praktik när jag gick i sjuan, om jag minns rätt, säger han.
— Sedan fastnade jag där. Jag var i Lennart seniors stall all min lediga tid, på sommarlov och helger och så vidare.
Tankarna då, var att bli proffsjockey. Och att man helst ska vara kortare än 180 centimeter vid strumplästen, för att kunna ta sig in i yrket, såg den ambitiöse Roger Osberg inte som något hinder, på den tiden.
— Jag var helt inne i det. Det fanns så många duktiga människor runt omkring. Joakim Brandt red ju där då, Fredrik Johansson, Kajsa Möller. De var duktiga förebilder för mig. Redan som 14-åring var målet för mig att bli jockey.
Vad hände sedan?
— Jag sköt i höjden, blev alldeles för lång, haha. Och fick börja kämpa med vikten på grund av det. Och till slut fick jag ge upp den drömmen.
Roger började alltså rida löp för sisådär 30 år sedan…
— Jag minns att jag kom tvåa med min andra ritt, det var på derbydagen 1994 med Days Like These. Dryga tjugo år senare, alltså för nästan tio år sedan, fick jag revansch när jag red för Johan Reuterskiöld på derbydagen och lyckades vinna.
Det var Hat Parade som med Osberg ombord 2015 segrade på Jägersro i “Amatörernas derby”, vars riktiga namn är Kronprinsens Husarregementes Memorial.
Skaffade gård tillsammans med Alexandra
För att sammanfatta Roger Osbergs ryttarkarriär och upprinnelsen till den: han red fyra amatörlöpningar 1994 och blev sedan, året efter, lärling hos Lennart Reuterskiöld senior. Det blev cirka 50 ritter och sex segrar innan han runt 1997 fick erkänna, att han hade de fysiska förutsättningarna emot sig.
— Jag hade ett uppehåll från 1998 och cirka tio år framåt. Jag jobbade bland annat som inköpsansvarig på en mekanisk verkstad, berättar han.
Men så träffade han Alexandra Granrot igen, en god vän sedan tidigare.
— Hon hade återvänt hem, efter att ha arbetat med galopphästar i England i tio år. Vi började umgås igen och i den vevan annonserade Johan Reuterskiöld om, att han behövde hjälp i stallet. Och vips så var jag tillbaka i galoppsporten, där jag hör hemma.
Så Roger började rida ut för Johan Reuterskiöld. Och ställde samtidigt in siktet på att bli amatörtränare.
Mycket vatten har flutit under bron sedan dess… idag har han sedan lång tid tillbaka, ett stall på en gård i Blentarp i Skåne. Som han driver tillsammans med sin sambo, läkaren Alexandra Granrot.
Och att Roger Osberg inte blev någon stjärnjockey, är inget som han grubblar över i dag.
— Nej. Jag tror att jag är bättre som arbetsryttare och tränare, än jag hade kunna bli som jockey, även med lite bättre fysiska förutsättningar.
Namn: Roger Osberg
Födelseår: 1978
Familj: Sambo Alexandra Granrot och två barn, Nora tolv år och Elna tio år
Hemmaort: Blentarp
Nuvarande hemmabana: Jägersro Galopp
Första kontakten med hästar: Började på ridskola i tioårsåldern och var fast från dag ettFörsta segern som tränare: Första tränarsegern kom 2014 med Hi Pressure. Första ryttarsegern tog jag med Makarow redan 1995
Favorithäst genom åren: Oj, jag har så många att jag kan omöjligt välj
Därför ska ni sätta er häst i träning hos mig: Jag är väldigt noggrann med att hästarna lever ett bra liv. De går i hagen med kompisar hela dagarna och blir ompysslade varje dag. Jag har en klar målbild för varje häst och planerar noga med allt. Från foder till hur den ska tränas och matchas för att prestera på bästa sätt i ett hållbart perspektiv. Jag sätter stort värde i ett välmående fungerande team, och är väldigt mån om att våra hästägare är nöjda och får den upplevelse de betalar för. Hos oss är alla välkomna!
Kuriosa/övrigt: Envis som en åsna. Bör äta minst var tredje timme för att hålla humöret på topp, hehe!
Blue Gem blev reklampelare för stallet
Idag har Roger tio hästar på träningslistan.
— Jag är uppe i ett hästantal, som gjorde att jag mer eller mindre blivit “tvungen” att ta ut en proffslicens. Men det är jag bara glad över.
Mest känd av Osbergs adepter på senare år har Barocci-dottern Blue Gem varit. En 83-handicapare som nu gått till avelsboxen, men som bland annat stred väl i stoeliten vid ett flertal tillfällen.
Blue Gem gjorde sin sista start i november 2022, i Jockeyklubbens Avelslöpning. Då slutade hon tvåa bakom Susanne Berneklint-tränade Scarlett. Men Blue Gem hade bakom sig, med samma viktläge, toppston som Takeko, Go On Carlras och Havana Red.
— Hon går omkring och betar i Normandie nu. Och ska betäckas med Romanized. Det blir första betäckningen för henne.
Osbergs rörelse sysslar även med uppfödning av hästar, som kan leasas ut till ägare.
— Vi har tio hästar i påträningslistan, men även avelsmärrar, och två föl har vi nu. Och sedan så har vi två avelsston i Frankrike.
Hur får ni ihop hela den här ekvationen rent ekonomiskt!?
— Hårt arbete!
Roger utvecklar lite närmare:
— Jag tycker att vi har en bra affärsidé. Vi har ett aktiebolag där vi har både träningsverksamhet och avelsverksamhet.
Och: bolaget har även en “räddningsplanka” som försäkring.
— Min sambo Alexandra är läkare, så hon har möjligheten att jobba extra som “hyrläkare” när det behövs.
Att utbilda sig till proffstränare har hela tiden funnits i baktankarna för Roger Osberg. Men tiden har helt enkelt inte räckt till. Han påbörjade 2022 års proffstränarkurs på Wången, men hann inte fullfölja det året.
— Det blir lite fel, när hjulet snurrar och man är mitt i det. Det finns enormt mycket jobb här på gården varje dag, det har inte varit helt lätt att genomföra den här utbildningen. 2022 kunde jag inte fullfölja, då vi hade starthästar och det var mitt i träningssäsongen… då är det svårt att sticka iväg på kurs.
“Vi måste visa upp vår sport på bästa sättet”
Men Roger är nästan glad över att det blev som det blev.
— När jag gick första delen av kursen för min del, 2022, så var det bara jag från galoppen. Men 2023 var vi ett helt gäng och det var både mer givande och roligare.
Roger är medveten om att han blir proffs i en tid, då den svenska galoppen står inför många utmaningar.
— Men jag är optimist. Det är väldigt mycket upp till oss aktiva, att visa vilken fantastisk sport vi har och hur kul det här är. Och det måste vi allihop hjälpas åt med nu. Alla måste dra sitt strå till stacken.
Osberg är inne på att organisationen Svensk Galopp inte kan ordna allt.
— Vi kan inte skylla på en organisation hela tiden, även om den måste göra ett bra jobb. Det är ändå vi aktiva som syns utåt. Vi måste visa upp vår sport på bästa sättet.
Hur tänker ni jobba med din rörelse?
— Förut har galoppen haft lite etikett av att vara en “rikemanssport”. Men vi försöker jobba väldigt mycket med andelshästar. Och att alla människor ska kunna ha en häst. Vi erbjuder andelar i alla prisklasser. Just för att folk lättare ska få upp ögonen för det här igen.
Roger Osberg och Alexandra Granrot satsar på framtiden. Både vad gäller träningsbiten och uppfödningen.
De har bland annat varit med och köpt in Lennart Junior Reuterskiölds stjärnsto Mrs Loreen (e. Needwood Blade), som fölmärr. Nu tolvåriga Mrs Loreen, uppfödd av Christer Schildt, segrade 17 gånger, nådde handicaptalet 92 och sprang in över 2,7 miljoner kronor som tävlingshäst.
— Hon är också i Frankrike. Och ska när som helst få ett föl med superstayern Stradivarius som far. Det ska bli väldigt spännande!
Roger Osbergs huvudspår är att tillsammans med sambon Alexandra föda upp hästar – och sedan leasa ut dom i andelar.
— Men jag är givetvis beredd att lyssna på precis alla möjliga förslag på ägande-upplägg. Alla typer av hästägare är varmt välkomna till vårt stall. Det är bara att höra av sig!
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se