Daniella o BLACK PEPPER
Barocci-dottern Black Pepper levererade Daniella Haglunds (till höger) hittills roligaste ögonblick i galoppen, när hon segrade på Gärdet förra sommaren med Angelika Berg ombord. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

dela artikeln

Namn: Daniella Haglund, Proffstränare 2024

Daniella presenterade sig på Nationaldagsgaloppen.

Nya proffstränare
Den 16 januari 2023 var det kursstart för proffstränarkursen på riksanläggningen Wången – och galoppen hade med sex deltagare av totalt 27. Denna kurs genomfördes av Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp och Svensk Travsport. Nu, nästan ett år senare, så har galoppen sex nya proffstränare! Dessa sex tränare kommer ni nu att få träffa med en veckas mellanrum – här på jockeyklubben.se Först ut är Daniella Haglund.

Den 6 juni 2022 så segrade det mörkbruna stoet Black Pepper under Nationaldagsgaloppen. Den uppmärksamma åskådaren kunde notera att hästens tränare, en ung dam i vita byxor och vit kavaj, verkade vara en av de gladaste människorna bland de drygt 40 000 personerna på Gärdet den dagen.
Nu blir Daniella Haglund proffstränare.

Likt galoppens övriga fem nya proffstränare som har utbildats på Wången under 2023, så är Daniella Haglund ingen dununge när det gäller arbete med – och erfarenhet av – hästar i tävlingssammanhang.
Men i hennes fall, så började det med trav.
Hon sommarjobbade i skolåren, i travtränaren Claes Svenssons stall utanför Söderköping. Innan hon ens hade börjat på gymnasiet.
Daniella gick sedan faktiskt på travgymnasiet på Wången, back in the day.
— På den tiden så ville jag i första hand rida monté. Men det var för att jag tyckte, då, att alla montéryttare red så fruktansvärt dåligt…
Daniella konstaterar att nivån på montéridningen i Sverige verkligen har förbättrats sedan dess.
— Men då, som en del av min strävan att bli montéryttare, så valde jag i nästa steg att praktisera hos en galopptränare. Och det blev Catharina Vång.
Daniella fick blodad tand för fullbloden hos Catharina i Bälinge utanför Uppsala.
— Då tyckte jag att det var så roligt, att jag hoppade av sista året på gymnasiet på Wången och valde att börja jobba hos Catharina istället. Så i tre år, så var jag kvar och jobbade där, jag bodde även där.
Och Daniella blev kvar inom galoppen, i nästa steg så blev hon så småningom amatörtränare.
Vad är det som fick dig att nyligen fatta beslutet att satsa på en egen proffskarriär, istället för att fortsätta som amatörtränare!?
— Ska jag träna andras hästar, så tycker jag inte att det räcker att bara ha en amatörtränarlicens. Och vill man ta emot nya hästar så tycker jag att man av respekt för de nya hästägarna, ska gå proffstränarkursen på Wången och visa att man “verkligen vill”. Alltså att man vill satsa. Och då får man också ge lite för det.
Är du nöjd med utbildningsåret?
— Ja! Och det var jättekul att det var så många i galoppgruppen i år, det var ett jätteroligt gäng!
De övriga sex nya proffstränarna inför säsongen 2024 är:

Oscar Berneklint, Annika Delinder, Max W Friberg, Kajsa Lindsjö, Roger Osberg och
Christopher Roberts.

Har kämpat mot besvärlig sjukdom

De nybakade proffstränarna har givetvis olika tankar, om en framtida inriktning.
I Daniellas fall vurmar hon verkligen för individanpassad träning. Och har inget alls emot att få arbeta med hästar, som inte fått en problemfri start på karriären.

Daniella o PINE WOOD
Daniella fick blodad tand för galoppen när hon jobbade hos Catharina Vång, till höger. Hennes ögonsten var Pine Wood, som på den här bilden från 2014 precis segrat på Täby Galopp, med Rebecca Colldin i sadeln. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Daniella

Namn: Daniella Haglund
Födelseår: 1994
Familj: Består av min man Henrik Haglund , sonen Liam 5 år och mina två bonusbarn Saga och Moa 15 år 
Hemmaort: Sävsjö
Nuvarande hemmabana: Göteborg 
Första kontakten med hästar: Uppväxt med hästar och red innan jag kunde gå. Första ponnyn var “Larry” 
Första segern som tränare: Black Pepper på Gärdet 
Favorithäst genom åren: Pine Wood, Black Pepper
Därför ska ni sätta er häst i träning hos mig: Jag individanpassar träningen efter hästens behov och förutsättningar. Skapar glädje gemenskap och minnen för livet tillsammans. Hos oss är alla välkomna! 
Övrigt: Jag är noggrann, envis och ser till hästarnas välmående


— Jag jobbar gärna med hästar som kanske inte har visat det bästa på en gång, där det finns lite att jobba med. Som Black Pepper som segrade för mig på Gärdet förra året, hon kom efter att ha opererat bort lösa benbitar och hade massor med problem med kroppen, egentligen.
Daniella fortsätter:
— Där tog vi ett helt år för att bara “rehaba” henne helt enkelt. Sedan visade det sig efter hennes två segrar förra året, att det inte höll riktigt. Hon har fortfarande problem med kotorna. Så nu har vi betäckt henne istället. Men det är smällar man får ta helt enkelt, det blir spännande att se vad det blir.
Daniella har själv haft problem med en kronisk inflammatorisk sjukdom som hon har kämpat sig tillbaka från, en elak form av reumatism kallad SLE.
Men med hjälp av stöd från omgivningen, så känner hon sig stark igen.
— Jag har exempelvis fått en del stöd från Patrick Wahl på Bro Park och det är jag tacksam för. Jag har jobbat hos Patrick tidigare, han ger mig fortfarande tips och råd ibland. Och har vi starthäst på Bro, så står hästen hos honom, snarare än att den står i ett gäststall.

“Travgänget har varit väldigt nyfikna”

Daniella betonar att vad gäller den årslånga kursen på Wången, så är det kontakten och gemenskapen hon fått med sina nya kollegor som smäller högst.
— Visst får man en del teoretiska kunskaper under kursens gång. Men vi delar väldigt mycket erfarenhet med varandra och det är väl egentligen det som man har tagit till sig mest under det här året, skulle jag vilja säga.
Även kontakten med travutbildningen tycker Daniella har varit intressant.
— Travgänget har varit väldigt nyfikna på hur vi tränar. Och vi har bytt lite idéer och tankar.
Vad är det som lockar mest med att träna häst?
— Att se hästarna utvecklas. Visst, det är klart att man strävar efter att vinna, det gör ju alla. Men det är även tillfredställande att se att hästarna går framåt. Och att de gör tillfredställande resultat, att de mår bra. Jag har många hästägare som tycker att det är kul, bara att komma ut till stallet och vara med hästarna. Och det ska vara kul att äga häst, det ska vara roligt. Men självklart så vill man vinna, självklart vill man vara med i de större loppen, så klart. Daniella och hennes man Henrik håller till på en gård utanför Sävsjö, sisådär 45 minuter från Jönköping.
— Just nu kan jag ha sex hästar på gården. Men jag har tänkt att vi ska bygga ut. Jag har precis fått lösdrift och så också. Jag siktar på att kanske ha max tio hästar här, jag vill gärna sköta det mesta själv. Så gott som möjligt, i alla fall. Men just nu, så står det bara tre hästar på gården.
Så man kan säga att du välkomnar nya hästägare 2024!?
— Ja, det kan man verkligen säga!

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen