C.Roberts
Christopher Roberts i sadeln, här i samband med ett slätlopp, på stoet Foxcatcher. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

dela artikeln

Namn: Christopher Roberts, Proffstränare 2024

Nya proffstränare
Den 16 januari 2023 var det kursstart för proffstränarkursen på riksanläggningen Wången – och galoppen hade med sex deltagare av totalt 27. Denna kurs genomfördes av Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp och Svensk Travsport. Nu, nästan ett år senare så har galoppen sex nya proffstränare från kursen 2023 – plus även Roger Osberg som nu kompletterade sin utbildning från ett tidigare år. Dessa sju tränare kommer ni nu att få träffa med ungefär en veckas mellanrum – här på jockeyklubben.se 

Christopher Roberts segrade i Svenskt Grand National 2018 med Truckers Glory, tränad av Anders Herlin.
Han vann även det näst största loppet på Strömsholm, Champion Hurdle, samma dag. Men det är först nu som han satsar hundraprocentigt på galoppen – och blir proffstränare.

Cricke o Truckers Glory
Flashback till 2018. Christopher Roberts på väg mot seger i Svenskt Grand National, ombord på Truckers Glory. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

“Cricke” som han ofta kallas, kom in i galoppsporten via sin mor, amatörtränaren Maria Andersson som numera kanske mest är känd för sin två- och treårsstjärna från de senaste åren Maxmartin (e. Barocci), som dessvärre inte finns med oss längre. 

Som 33-åring (han fyller senare i år) så har Christopher vid det här laget varit med länge. Han har sedan flera år tillbaka etablerat sig som en av Skandinaviens bästa hinderryttare – och han är givetvis professionell jockey sedan tidigare.

Enligt Svensk Galopps officiella statistik så har “Cricke” fina 111 segrar som jockey, de flesta över häckar och hinder, men inräknat i detta en del slätlopp också. Vad gäller slätlopp så är hans lägsta ridvikt, 62 kilo, ibland ett litet problem vad beträffar möjligheten att få bra eller fler ritter. Men han sitter upp i lopp så ofta som tillfällighet ges.

Christopher Roberts har inte haft någon brådska med att fatta beslutet att bli proffstränare. Tillsammans med frun Elin har han hela tiden haft lite hästar hemma på gården, samtidigt som beslutet att börja träna på heltid sakta har växt fram:

— Jag tycker att det har känts bra fram till nu att träna i lite mindre skala. Och mest våra egna hästar, för att bli varm i kläderna. Jag har tidigare inte känt mig mogen för att bli någon större professionell tränare, helt enkelt.

Så förklarar han varför han först förra året tog det stora steget och gick proffstränarkursen på Wången.

Christopher betonar att yrket som proffstränare inte bara handlar om att kunna vinna lopp, eller att känna till hur dagliga träningsrutiner brukar se ut.

— Det finns lite olika saker som man ska ha koll på. Visst, man ska ha hästkunskaper, men också kunna driva ett företag. Dessutom ha anställda som trivs och kunna sköta kontakten med hästägare och så vidare och så vidare. Och det är först nu, som jag känner att jag är redo för det.

Cricke DDQS Super Trouper
DDQS Super Trouper, tränad av Elin Roberts, har just segrat i Stockholms Galoppsällskaps Sommarhandicap förra året. “Cricke” gratuleras på Gärdet av jockeyn Elione Chaves. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Christopher Roberts

Födelseår: 1991
Familj: Min fru, Elin, två barn och två bonusbarn
Hemmaort: Vi har en hästgård i Håbo-Tibble, tio minuter från Bro Park. Vi har sex boxplatser, flera hagar och en lösdrift. Träningsmässigt har vi ett skrittband, jordbana, sandbana och en ridbana. På ridavstånd från gården finns även flera träningsmöjligheter så som kuperade ridvägar, gräsbana och en travbana 
Nuvarande hemmabana: Bro Park 
Första kontakten med hästar: Hade tydligen havre i blöjan på BVC! Vid 13-årsåldern började jag följa med min mamma till stallet för att jag gillade hästarna, men började inte rida förrän jag blivit 15 år
Första segern som tränare eller ryttare: På min läromästare, Dow Jones 2008. Red faktiskt 32 löp på honom varav 4 gånger in i vinnarcirkeln.
Favorithäst genom åren: Dow Jones, en av många!
Därför ska ni sätta er häst i träning hos mig: Jag ser till din häst får alla förutsättningar att må som en kunglighet och prestera till det bästa av dennes förmåga. Sen involverar jag också ägaren i hästens utveckling med kontinuerlig information, bilder och videos, vilket uppskattas mycket!
Kuriosa/Övrigt: Nyligen skapade jag min hemsida helt själv utan någon förkunskap. Det var lite utmanande i början, men nu är jag nöjd med den. Ta gärna en titt för mer information och inspiration om min verksamhet: www.robertsracing.se

Hade valt tränaryrket oavsett

Men Christopher Roberts har även en akademisk examen i botten.

— Jag har en kandidatexamen i nationalekonomi och även en master, från Kungliga Tekniska Högskolan. Så det har jag att falla tillbaka på. 

Innan han utbildade sig vidare, så hann Christopher dessutom resa runt lite i världen:

— Efter gymnasiet så jobbade jag i galoppstall i några år utomlands. Australien, Frankrike, England… 

Och nu är det alltså fullt fokus på livet som professionell galopptränare som gäller. 

I ingressen avslöjades att “Cricke” segrade i Svenskt Grand National 2018 med Truckers Glory (e.Mahler). Han vann även det näst största loppet, Champion Hurdle, samma dag. Med Luris Pegasus (e. Gloria De Campeao) tränad av Christophers mor Maria Andersson.

Men “Cricke” tror inte att han, framgångarna till trots, hade lockats av ett liv som enbart jockey även om han hade vägt sisådär tio kilo mindre.

— Jag har alltid haft ett intresse för träningsdelen också. Allt runt omkring, hästhållning och träning och foder och allt som rör dom bitarna. Så även om jag hade vägt lite mindre så hade jag valt att göra samma satsning som jag gör nu, med fokus på träningen.

Men Christopher Roberts klargör:

— Även om jag satsar på att vara tränare nu, så är tanken att jag kommer att rida hästarna inte bara i träning, men även i löp i den mån som det går.

“Viktigt att fokusera på inkomst-möjligheter”

“Cricke” är en av sju nya proffstränare som fick sina licenser vid årsskiftet. En mycket positiv siffra, med tanke på rådande utmanande omständigheter kring galoppsporten: med exempelvis färre födda hästar i Sverige, färre hästar i loppen, färre tävlingsdagar och så vidare.

Cricke o Herlin Pris Galoppgalan
“Cricke” och tränare Anders Herlin, mitten, hämtar pris på galoppgalan på Bro Park för Årets Hinderhäst 2018, som vanns av Truckers Glory. Prisutdelare var Leif Zetterberg. Foto: Amie Karlsson / Svensk Galopp

Hur tänker du kring den svenska galoppen just nu!? 

— Det finns några orosmoln kring galoppen just nu. Och för oss aktiva… för tränare, ryttare, ägare, uppfödare, alla som är involverade, så behövs det verkligen en långsiktighet. Svensk Galopps kanske viktigaste roll är att övertyga oss aktiva, att det finns en galoppsport om 20 år, om 40 år.

“Cricke” funderar:

— När det gäller Svensk Galopps ekonomiska resultat upplevs det av mig ett stort fokus på utgifterna, när inkomsterna är minst lika viktiga. En sak som är självklar, men ändå så pass central att den tål att lyftas: att arrangera löp är Svensk Galopps ultimata slutprodukt.

Han utvecklar resonemanget:

— Problemet är att det uppfattas som att Svensk Galopp sparar pengar genom att minska på antalet löp. Här behövs en rockad, där man tar fram en affärsmodell som leder till att arrangemang av tävlingar är in källa till nettointäkter. Och bidrar till resultaträkningen, snarare än belastar den. Lättare sagt än gjort och ganska uppenbart, men ändå värt att poängtera.

“Skulle gärna ha en hinderhäst i träning”

Men Christopher Roberts säger att han verkligen känner sig taggad – och att han ser positivt på framtiden.

— Jag tror på min satsning och jag tror att jag kommer att ha 15-20 hästar i träning inom en snar framtid. Det är det som vi jobbar för nu. Och på ännu längre sikt så tror jag att det kan bli större.

Om du får sväva ut lite, åt vilket håll tror du att galoppen som helhet är på väg?

— Jag är ju optimistiskt lagd. En trend som går i samhället är hållbarhet och att komma tillbaka till naturen. Lite grann åt det hållet, öppna landskap och så. Där tror jag att det kan finnas en efterfrågan för galoppen, folk som vill stötta djurhållning och hästar som har det bra. Lite grann tillbaka till det gamla lantbruket. Till exempel, om jag är ute här på gården och spelar in bilder på hästar som springer runt och är pigga och har det bra, så tror jag att det ger energi till personer som sitter på kontor.

Hur ser du på hindergaloppen, som ny tränare?

— Jag skulle gärna ha en hinderhäst i träning. Helst en steepler, men även en häst som springer över häckar är gångbar. Hinderbanorna på Bro Park är riktigt bra, med skonsamt underlag och fina hinder. Sen, för att locka hästägare och tränare att satsa på en hinderhäst, så behöver prispengarna få sig en skjuts uppåt.

Kommer din fru att fortsätta som amatörtränare?

— Hon kommer inte att förnya sin licens i år. Men hon kommer att vara delaktig i stallet. Hon sitter inne på väldigt mycket hästkunskap. Hon kommer bland annat att vara rådgivare och bollplank i stallet.

“Gärdet var fantastiskt kul”

Christopher Roberts är med i satsningen ATG Talang i år och får bland annat åka till British Racing School i en vecka i början på februari. Något som han givetvis ser fram emot.

— Det ska bli intressant att ta del av den senaste forskningen, vad gäller träning av galopphästar.

Det kan bli ett riktigt roligt år för den nyblivne Bro Park-tränaren!

Vad är det roligaste du varit med om i sporten förutom dubbelsegern på Grand National-dagen 2018?

— Det var förra året när vår egentränade DDQS Super Trouper (e. Dragon Pulse) vann det första loppet på Gärdet under Nationaldagsgaloppen. Det var så kul. Jag har varit på Cheltenham-Festivalen… det var som att vara på Cheltenham. Inramningen var fantastisk och allt runt omkring var fantastiskt kul. Vi hade siktat på loppet på Gärdet i tre månader! Och när allt stämmer och hästen vinner lätt med två längder, så är det givetvis jätteroligt.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Churchill Downs toppbild

Norsk koppling i Kentucky Derby 

På lördag avgörs “The Greatest Two Minutes In Sports” eller “The Run For The Roses”... Eller - kort och gott - den 150:e upplagan av Kentucky ...
Beach Road One

Säsongspremiären avklarad på Bro

Bro Park inledde galoppsäsongen med en händelserik dag i onsdags. Beach Road One blev säsongens första vinnare i Sverige. Och lärlingen Angelika Berg gjorde storstilad ...
KAJSA L med Annie o Andreas

Smakstart på proffskarriären för Kajsa 

Klampenborgs skandinaviska premiär i lördags blev välbesökt.  Det blev en svensk tränarseger under dagen, dessutom med en egen uppfödning!    Kajsa Lindsjö är en av de sju ...
Swinging Of Venice

Svensk galopp-premiär på onsdag

På onsdag rids det sju lopp på Bro Park.Det är startskottet för den svenska galoppsäsongen 2024. Championjockey Per-Anders Gråberg är tillbaka i sadeln, efter en ...
Klampen TOPPBILD

Nu är vi igång i Skandinavien!

Säsongspremiär för galoppen på dessa breddgrader, på Klampenborg på lördag. Flera svenska tränare finns på plats, med starthästar från sina stall: Francisco Castro, Peter Jardby, Kajsa Lindsjö, Jessica Long, Roger ...
Eneboga herrgård

Ur den svenska galopphistorien: Eneboga stuteri

Då och då hör läsare av sig till Jockeyklubben för att få information om hästar, ryttare och andra aktiva från äldre tider. Så till exempel ...
Laurel River TOPPBILD

Utklassningsseger i Dubai World Cup

Det kom som en blixt från klar himmel.Inte många hade förväntat sig en ren och skär uppvisning, i årets upplaga av Dubai World Cup. Och ...
Ushba Tesoro TOPPBILD

Förra årets segrare favorit i Dubai World Cup  

Då var det dags för Dubai World Cup.Världsstjärnornas drabbning i ökensanden, med tolv miljoner dollar i total prissumma i huvudlöpningen. Inte helt oväntat så har ...
Markytan i Bara som Svedala kommun är beredda att avyttra för att brukas som galoppanläggning, är på cirka 52 hektar. Foto: Svedala kommun

Hyresavtal nästa stora steg för Bara-projektet

Kathrine Heiberg och Lotta Strömgren Jönsson är personerna bakom Fastighets AB Bara Hippdrom, bolaget som är drivmotorn för att en ny galoppanläggning i Skåne blir ...
Gammal är äldst: Willie Mullins, längst till höger i sedvanlig hatt, efter Galopin Des Champs seger i Cheltenham Gold Cup. Foto: Patrick McCann / Racing Post

Mullins-dominans under årets Cheltenham Festival

Cheltenham-festivalen blev en klang-och-jubel föreställning för hindernestorn Willie Mullins.Irländaren Mullins stall segrade i Champion Hurdle på öppningsdagen, Gold Cup på avslutningsdagen och firade stor framgång ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen