IMG 2445
I mitten Lisa Staples (fd Bivemark) som hon ser ut i dag. Här på en middag tillsammans med sin man Craig Staples och lärlingsväninnan Madison Brown.

dela artikeln

Lisa Staples berättar om sin fenomenala femling

I Sverige var hon Lisa Bivemark, lärlingen och sedan jockeyn som kunde rida låga vikter och som slog till när man minst anade det.

Nu heter hon Lisa Staples och är proffsjockey i Australien sedan många år tillbaka.

I lördags vann hon fem av sex lopp på banan Esperance Bay Turf Club. 

-En bra dag på jobbet!

Så beskriver Lisa sin femling från i lördags.

“Staples on fire with five of six races on offer”, var rubriken i lokaltidningen.

Många av Täby Galopps stammisar för sisådär 15 år sedan minns Lisa Bivemark. Som blev av med sin lärlingslicens och kom igång som proffsjockey 2007.

Och som i november 2008 tillsammans med väninnan Therese Andersson bestämde sig för att åka till Australien på vinst och förlust.

-Det var lite för tråkigt på vintrarna i Sverige. Vi red ett löp i veckan. Så vi bestämde oss för att åka iväg på arbetssemester. Till Australien.

När de väl kom fram visste de inte vart de skulle ta vägen: Perth, Melbourne eller Sydney?

Perth verkade förenat med mindre kostnader, än de andra två alternativen. Så dit blev det.

-Via en kontakt på Facebook så fick vi jobb som arbetsryttare ganska snart. Folk var så oerhört vänliga och hjälpsamma. Så är det rent generellt här. Vi hälsar på folk som vi inte känner med ett leende!

Lisa satsade på en jockeykarriär. Therese Andersson nöjde sig med att jobba som arbetsryttare.

-Men hon har tränarlicens. Även om hon bara tränar en häst just nu. Hon bor också i Perth.

Lisa började snart fara och flänga över ett stort antal banor i “Western Australia”. 2013 gifte hon sig med jockeyn Craig Staples och de bor idag i en villa i utkanten av Perth.

-Jag har en egen häst, men det är en pensionerad galoppör, en sällskapshäst.

Fem säkra segrar

Lisa har inte haft några problem att försörja sig som frilansande jockey. Även om det är ett tufft liv, precis som många andra jockeys så har hon haft sin beskärda del av skador.

-Men det går verkligen att försörja sig och leva på det. Och den situationen hade jag inte när jag lämnade Sverige.

Redan för sisådär tio år sedan lyckades Lisa vinna fyra lopp samma dag (med en andraplats), på en bana som heter Leinster och som bara har en tävlingsdag om året. 

Men i lördags på Esperance Bay blev det snäppet värre: Fem segrar på sex ritter! Lisa vann i tur och ordning med:

Shadow Shifter (tränare Gary Burger)

Häst2 Shadow Shifter tränare Gary Burger 1

Wheatstack Thief (Jane Hossell)

Häst1 Wheatstack Thief tränare Jane Hossell

Alcina (Josh Brown)

Häst3 Alcina tränare Josh Brown

Fair Justice (Rod Brown)

Häst4 Fair Justice tränare Rod Brown

och Warzachantz (Gary Burger).

Häst5 Warzachantz tränare Gary Burger

-Det var alla hyfsade ritter på förhand, men verkligen inga jättefavoriter. Det var bara en av hästarna som jag verkligen kände att jag skulle vinna med, Alcina i en handicap, det var en fyraoddsare.

Hon fortsätter:

-Men det blev rätt så säkra segrar, den minsta segermarginalen var en halv längd.

Hur ser en normal vecka ut för dig?

– Då är det tävlingar onsdag, torsdag, ibland fredag, sedan lördag och söndag. Men det varierar. Det finns oerhört många banor som tävlar här och säsongerna för dem är lite olika. Esperance Bay Turf Club till exempel där jag tog min femling nu, är en så kallad provincial track som har en “sommarsäsong”. Från november till mars.

Ingen semester för Melbourne Cup

Australien är det land i världen med flest galoppbanor, det finns faktiskt över 300! Under en säsong är över 30,000 fullblod igång i träning och tävling (USA har färre banor men faktiskt aningen fler hästar).

-Det är alltid löp här. Det är som natt och dag jämfört med Sverige. Folk klär oftast upp sig när de går på tävlingar. Det som sitter i skiljedomstolarna har det som yrke. Allting är oerhört professionellt.

Lisa har inte bytt ut Täby Galopp, Jägersro och Göteborg Galopp mot en handfull banor “down under”. Nu är utbudet betydligt större, nu rider hon regelbundet på banor med namn som: Ascot, Belmont Park, Pinjarra Park, Bunbury, Northam, Broome, Derby, Albany, Geraldton och Esperance Bay. Och sporadiskt på en uppsjö av banor med färre tävlingsdagar, eller som helt enkelt ligger lite längre bort – och dit hon bara reser ibland. 

På vissa banor krävs det nästan en “full bok” med ritter för att det ska vara värt att göra den långa resan.

Är ni i Melbourne på Melbourne Cup-dagen?

-Nej, nej. Då skulle jag missa två eller tre tävlingsdagar i hemmaregionen. Några sådana semestrar får man inte som jockey här!

Robert Okpu

redaktor@jockeyklubben.se

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen