
dela artikeln
Lilius: “Det här är den bästa vägen framåt”
Nu går “sista tåget” för möjligheten att få till en ny galopparena på plats i Skåne från 2028. Svensk Galopp avser att ingå ett långsiktigt outsourcingavtal med Skånska Fältrittklubben, som nu tar över den största delen av ansvaret för verkställandet av en bana.
— Beslutet fattades på extrastämman, efter en saklig genomgång och ett gott samarbete. Det här är den bästa vägen framåt just nu, konstaterar Svensk Galopps ordförande Anders Lilius.
Ärendet “Ny bana i Skåne” har haft många stopp, sedan det skrevs en avsiktsförklaring för en bana i Bara i Svedala kommun redan 2018.
Den stora stötestenen har varit ekonomin, med grunden i Svensk Galopps dåliga ekonomi. Och olika synsätt mellan Svensk Galopps styrelse och Skånska Fältrittklubben, kring vad som är möjligt eller realistiskt. Men även miljöaspekter har debatterats.
Bara Hippodrom AB som arbetar med projektet, har begärt ett hyresavtal, för att kunna inleda letandet av en extern finansiär. Men Svensk Galopps styrelse har hänvisat till en ekonomi som inte är i balans – och har därmed inte undertecknat något hyresavtal.
Nu har en ny väg framåt hittats, med ett outsourcingavtal som godkändes av en extrastämma i Svensk Galopps fullmäktige förra veckan. Detta ger projektet en ny “roadmap” i Skånska Fältrittklubbens regi, med en avgörande deadline för avstämning satt till den 31 mars 2026.
Avtalet beskrivs som “Ett strategiskt steg för att säkra galoppsportens framtid i Skåne. Och ge Skånska Fältrittklubben AB möjlighet att kunna utföra sitt uppdrag som outsourcingleverantör”.
Detta nya spår har utkristalliserats, efter att fullmäktige med minsta möjliga majoritet i december röstade nej till att försöka gå vidare med en samlokalisering med travet på Nya Jägersro (som ska stå färdigt till 2028).

“Det blir ett jättetufft arbete”
Anders Lilius tycker fortfarande att en samlokalisering med travet hade varit det mest logiska alternativet.
Vad tänkte du, när fullmäktige röstade “nej” till travspåret?
— Nej, det är inte sant. Så tänkte jag. Jag blev besviken. Jag trodde att de skulle säga, “Jo, tack, vi tittar på det”. Sannolikheten var trots allt stor, att travet skulle säga nej, även om Svensk Galopps fullmäktige röstat ja. Men man borde ha synat det kortet.
Anders Lilius fortsätter:
— Alla pengar som vi får, kommer från samma källa. Travets och galoppens pengar, alltså. De kommer från AB Trav och Galopp (ATG). Och den källan har problem, eftersom det finns utmaningar i spelbranschen. Mycket stora utmaningar. Plus att det finns spelskatt och så vidare. Ska vi då i sporten, investera i två banor, bara tolv kilometer från varandra? Den ena med 20 tävlingsdagar och den andra med nästan 50 tävlingsdagar, och totalt investera 1,2 eller 1,3 miljarder för två olika banor? Det är så jag ser det.
Nu har det beslutats om ett outsourcingavtal mellan Svensk Galopp och Skånska Fältrittklubben. Men många i Skåne betraktar dig som en motståndare till en bana i Bara?
— Jag har aldrig varit motståndare till Bara, eller till en bana i Skåne. Jag har däremot varit motståndare till att galoppen ska bygga en egen bana, eftersom vår ekonomi inte håller för det. Vi gjorde en förlust 2024 på 25 miljoner kronor. Föregående år på 20 miljoner kronor. Vi kan inte fortsätta att tära på vår ekonomi, på det här sättet.
Miljön kring den planerade Bara-anläggningen har varit en stötesten tidigare. Är vi förbi den punkten nu?
— Från Svensk Galopps sida är vi förbi den punkten. Men den som ska finansiera bygget av en bana där, får ta hänsyn till det.
Givet att det inte blev ett ja till någon samlokalisering med travet, är det här det bästa sättet att gå vidare nu? Med ett outsourcingavtal!?
— Absolut. Men det kräver väldigt mycket av Skånska Fältrittklubben, av det nybildade bolaget SFK AB och av Bara Hippodrom AB, att nå fram till de här målen. Vad man har gjort, är att man har bestämt en “outsourcing-avgift”. Den kostnaden är bestämd, det är den kostnad som vi hade 2023 för Jägersro Galopp, uppräknat med index. Detta betalar Svensk Galopp. Och så finns ansvaret för prispengar och kostnaden för att arrangera tävlingar och tävlingsdagar, det är rörliga kostnader. Men resten av det här ska Skånska Fältrittklubben nu skramla ihop. Och det är ett jättetufft arbete. Det är verkligen ett tufft arbete.
Lilius kommenterar avtalets punkter
Anders Lilius kommenterar här de punkter, som måste vara i ordning, vid avstämningen den 31 mars 2026. För att outsourcingavtalet ska fortsätta att gälla.
Godkänd projektkalkyl och tidsplan. “Det finns ett belopp, en siffra som togs fram av Bara Hippodrom AB och den har reviderats av SFK:s arbetsgrupp. Detta är inte riktigt färdigställt ännu, men det är den siffran som ska vara basen för projektet”.
Godkänd finansiär. “Det här är en stor utmaning. För vår del är det viktigt att det är en långsiktig finansiär. Det är trots allt Svensk Galopp som bedriver tävlingsverksamhet på tre orter i Sverige. Vi vill ha en finansiär som är kliniskt moraliskt och etiskt ren. Inga svarta pengar, finansiären måste klara en så kallad “KYC-undersökning”. Det är viktigt att finansiären är långsiktig och seriös, helt enkelt. Och det andra kravet är att finansiären godkänner villkor, som innebär att den bestämda summan inte sticker iväg.
Borgensåtagande för att garantera två årshyror enligt hyresavtalet. “Det ska finnas en säkerhet på två årshyror. Ingen finansiär går in i det här, för att vi plötsligt ska säga till dem 2026 eller 2027 att nej, det blir ingenting. De måste ha en garanti. Och det här är mycket pengar, nästan 40 miljoner kronor”.
SG:s ekonomi måste vara i balans. “Vi har gjort en del besparingar. Men vi måste göra mer. Vi lever med lite “dopad ekonomi” just nu, i och med att vi har fått pengar från Husie-fältet som travet nu lagt beslag på. Vårt ekonomiska resultat har därmed förbättrats markant för både 2025 och 2026. Men 2027 försvinner det här och då måste vi klara oss på egna ben. Vi måste hitta nya intäktskällor. Hur kan vi öka intäkterna på Bro Park? Hur kan vi öka intäkterna på andra ställen? Hur kan vi minska kostnaderna? Bro Park är en stor del i det här. Vi har ganska mycket mark där. Kan vi sälja? Kan vi hyra ut? Vi tittar på allt just nu. Allt genomlyses.
Tidplan för träning och tävlingsanläggning. I skrivelsen kring outsourcingavtalet, så står det att anläggningen ska stå färdig senast vid Jägersros stängning. Det står vidare att Tävlingsanläggning får dröja max tolv månader.
“Det är ett rörligt mål. Det finns de som säger att Nya Jägersro inte kommer att vara helt klart till januari 2028. Vilket betyder att vi kan komma att få stanna kvar, den tid som det tar. Det är inte i våra händer. Det andra som vi vill poängtera, är att tävlingsanläggningen inte måste vara klar till 2028. Det kan vara tufft att hinna. Men träningsanläggning och stallar måste vara klara. I värsta fall så får vi tävla i Göteborg och på Klampenborg under en säsong, om vi vet att vi har en bana på gång”.
“Imponerad av Fältrittklubbens vilja”
I avtalet står det att detta ska reglera ett långsiktigt samarbete, där Skånska Fältrittklubben AB ges i uppdrag av Svensk Galopp AB att skapa träningsförutsättningar samt anordna galopptävlingar i Skåne från och med 2028. Förutsatt att en ny anläggning står färdig.
SGAB ersätter SFK AB för följande komponenter:
• Galoppanläggning för träning och tävling.
• Minst 80 boxplatser eller efter behov.
• Läktare.
• Restaurang etc.
• Tävlingsfunktionärer.
• Lämplig IT-infrastruktur (lokaler, nätverk).
• Drift av ovanstående.
Anders Lilius avslutar:
— Jag är imponerad av att Skånska Fältrittklubben har den viljan och den lusten, att kämpa för det här. Det är inte lätt att hitta investerare i dagens läge. Men om det här paketeras på rätt sätt, så är det möjligt. Och jag tror att SFK kommer att göra ett jättebra jobb med det.
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se