Kleerup o Benny TOPPBILD
Jockeyklubben sponsrade Svenskt Derby på Jägersro förra året, och Jan Kleerup hade nöjet att lämna över derbybucklan till den segrande ägaren och uppfödaren till Ayani, musikern Benny Andersson. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

dela artikeln

Kleerup: “Det har varit ett stort ansvar” 

Efter sex år vid rodret, så kliver skattejuristen Jan Kleerup av som ordförande för Jockeyklubben.

Glad över vad han har åstadkommit, men samtidigt lite lättad.         

— Det är inte jättemycket jobb, men det är ett stort ansvar, konstaterar han.

Jan Kleerup har varit med om mycket, under ett halvdussin år som ordförande för Jockeyklubben.

Back In The Day FRENCH ARTIST
Jan Kleerup har tappat räkningen över alla hästar som han har ägt, delägt eller varit med och fött upp under åren. Här med French Artist och Espen Ski efter en seger på Jägersro för över tio år sedan. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Och mycket har varit positivt. Han har delat ut pris till segrare i det nyinstiftade storloppet Jockeyklubbens Grand Prix, han har presenterat ponnyryttare på Strömsholm för Kung Carl XVI Gustaf och han har på Jägersro räckt över derbybucklan till förra årets segrare i Svenskt Derby, musikern Benny Andersson. Som är uppfödare och ägare till Jessica Long-tränade Ayani.

Men det finns många andra viktiga saker som han glädjer sig över.               

— Jockeyklubben har de senaste åren ökat informationsflödet via våra nyhetssidor. Och det har också uppmärksammats väldigt mycket. Att vi tar upp sådant, som det inte skrivs om någon annanstans.

Jockeyklubben har också fortsatt satsat på en ökad sponsring av sporten:

— Vi har till exempel skapat ett nytt storlopp, Jockeyklubbens Grand Prix. Tanken var att skapa ett alternativ till Svenskt Derby. Ett lopp bara för Skandinavien-födda hästar, som är tre år. Och dessutom på gräs, vilket är ett alternativ till dirten på Jägersro. En motsvarighet till franska Prix du Jockey Club på Chantilly, som egentligen är det franska derbyt, berättar Jan.

Jockeyklubbens Grand Prix reds första gången 2021 på Bro Park och vanns då av Sören Jensen-tränade Good Fortune (e. Appel Au Maitre). Förra året segrade Patrick Wahl-tränade Little Arabella (e. Karakontie).

JK vandringspris
Jockeyklubbens Grand Prix har numera ett vandringspris som delades ut i galopp-sammanhang för första gången 1831. Förra året så kunde Jan Kleerup dela ut priset till Little Arabellas ägare, Global Farm och Hans Nélen. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

När Good Fortune segrade var förstapriset 400 000 kronor. När Little Arabella vann i fjol var förstapriset bara 150 000 kronor. Tanken är det förstapriset återigen ska vara 400 000 kronor i år.

Dessutom så har Jockeyklubben köpt in ett nytt vandringspris till loppet från auktionsfirman Bukowskis. Den inköpta silverbucklan är det första priset som delats ut efter en större löpning i Sverige, året var 1831.      

Samtidigt så säger Kleerup att det, oavsett, inte alls har blivit, som det var tänkt.                

— Nej. Tanken har varit att marknadsföra det här som en fransk dag, eftersom förebilden är det franska derbyt. Att marknadsföra det här väldigt kraftigt. Men den senaste gången som loppet reds, så reds det samma dag som SM-dagen. Och på banprogrammet profilerades SM-dagen… och Jockeyklubbens Grand Prix stod bara med i lite mindre bokstäver. Det var inte riktigt tanken.

Little Arabella
Little Arabella, en dotter till Breeders’ Cup Mile-segraren Karakontie och uppfödd av Rävdansens Stuteri, segrade i Jockeyklubbens Grand Prix förra året. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Jockeyklubbens sponsring ökar

Kleerup fortsätter:

— Det går att göra mycket mer av det här loppet, tycker jag.

Det har funnits tankar från Jockeyklubbens håll att göra loppet till ett “Jockeyklubbens Derby” men det har skrotats helt eftersom Skånska Fältrittklubben vill behålla namnet “Derby”.

— Men loppet har hur som helst inte marknadsförts tillräckligt. Och det gäller för övrigt galoppen som helhet, marknadsföringen är otillräckligt.      

Idag ger Jockeyklubben 200 000 kronor till loppet Skandinaviskt Grand Prix. Men Kleerup påpekar att prispengar inte är Jockeyklubbens enda sätt att sponsra den svenska galoppen.  

— Vi sponsrar Jockeyklubbens Auktionslöpning med 200 000 kronor också. Annars handlar det mest om att sponsra med priser, stötta uppfödningen och sponsra amatörryttare och ponnygaloppen. Vi ger ut nästan två miljoner kronor per år i olika bidrag till sporten. Det har ökat lite sedan jag inledde min tid som ordförande. Det har ökat stadigt.

Konsekvent strategi kring aktieportföljen 

Kleerup förklarar att Jockeyklubbens förmåga att vara med att bidra påverkas av värdet på Jockeyklubbens värdepappersportfölj, som nu sakteliga börjar närma sig den aktningsvärda summan 50 miljoner kronor.

— Aktieportföljen har tacksamt nog ökat i värde, sedan jag började som ordförande. Summan har mer än dubblerats, faktiskt. Men det är inte min förtjänst. 

En sak vill Kleerup dock påpeka kring detta: 

— Vi har inte ändrat strategi för vårt aktieinnehav. Vi har fått en hel del propåer från aktieförvaltare, om att ha en aktivare förvaltning och att de ska ta procent på det och så vidare. Men vi har tackat nej till det. För att vi har ett bra innehav och stadiga intäkter. Vi säljer aktier för ungefär en miljon kronor per år, ändå så har vi ett fortsatt väldigt starkt värde på aktieportföljen. 

Vad investerar Jockeyklubben i?  

— Det är rena svenska klassiska bolag som vi har i portföljen. Som Investor och svenska industriföretag.

Något som dock har försämrats under Jan Kleerups tid som Jockeyklubbens ordförande, är relationen med Svensk Galopps ledning och styrelse.   

— Dels så var det incidenten då Svensk Galopps ordförande ringde och skällde ut mig, då vi intervjuat Fredrik Reuterskiöld på vår hemsida, en tid efter att han slutat som vd och valt att bli tränare igen.

Jan Kleerup menar att omständigheten att den tränaren råkade befinna sig i en tvist med Svensk Galopp om sitt avgångsvederlag, från sin tid som vd, naturligtvis inte diskvalificerade tränare från att bli intervjuad av Jockeyklubben.        

Du har varit samordnare i en arbetsgrupp, på Svensk Galopps uppdrag, för att hitta alternativ till en ny bana i Skåne? 

— Ja. Vi var två personer från Jockeyklubben, två från Svensk Galopps styrelse och en person från Skånska Fältrittklubben, berättar Kleerup.             

Good Fortune (3)
Good Fortune, den första segraren i Jockeyklubbens Grand Prix, 2021. Good Fortune segrade även i Stockholms Stora Pris, en Grupp 3-löpning, i år. Foto: Elina Björklund, Svensk Galopp

“Hade inga befogenheter” 

Jan Kleerup är fortfarande upprörd över att Jockeyklubben blev anklagade av Svensk Galopps ordförande för att ljuga, vad gäller tillgång till möjliga finansiärer, när det även ingick två SG-representanter i styrelsen:

— Vi tog fram tre finansiärer. Men vi kunde inte förhandla om någonting, vi hade inga befogenheter att göra det. 

Vad gäller handlingsförmåga, så hade arbetsgruppen bakbundna händer, berättar Kleerup.   

— Vi kunde bara säga till Svensk Galopp att “De här personerna har visat ett intresse”. Och så åkte de ut till dessa personer, ett var ett Erik Penser-bolag, och visade hur dålig ekonomi Svensk Galopp har, med förluster i flera år framåt. Det är klart att de backar ur då. Och så blir Jockeyklubben beskylld för att ljuga för Svensk Galopp, som påstod att vi inte hade finansiärer, när vi hade det. Men Svensk Galopp skrämde bort dem. 

Har Jockeyklubben någon egentlig makt?  

— Nej. Vi har pratat om att vi istället för dagens fullmäktige, borde ha ett fullmäktige som består av intressegrupper. Som Jockeyklubben, tränarföreningen, amatörryttarklubben, hästägarföreningen och kanske någon grupp till. Så att vi får en bred förankring, ungefär som i ett parliament. Just nu har vi tre galoppsällskap, som i princip röstar gruppvis och inte individuellt.          

Kleerup tillägger:

— Vi satt och räknade, lite på skoj, häromdagen och kom fram till att de som sitter i Jockeyklubbens styrelse har cirka 330 års erfarenhet av svensk galoppsport. Jag tror att den typ av fullmäktige som jag föreslår skulle ha både en ännu bredare kompetens och även visa mindre tendens till lokalpatriotism än vad som nu är fallet.            

“Svensk Galopps ansvar att lösa frågan” 

Jan Kleerup är klar över att organisationen för Svensk Galopp, som det ser ut i dag, inte blivit bra.

— Vi i Jockeyklubben jobbar för Svensk Galopps bästa, det har vi alltid framför ögonen. Oavsett var i Sverige. Och vi anser att Bara är det absolut bästa alternativet för Skåne och för Svensk Galopp, och för att öka intresset för galoppen generellt. Och det kom vi fram till ganska tidigt.    

Jan Kleerup tycker att det är beklagligt att Svensk Galopp och sällskapen, förutom Skånska Fältrittklubben, inte har hjälpt till med Bara-frågan, trots vissa positiva uttalanden:         

— Det är Svensk Galopps ansvar att lösa den här frågan. De säger nu att de vill ha ett alternativ till Bara, vilket de skånska tränarna i-n-t-e vill ha. Och vilket är lite märkligt. Det borde vara mer förankring hos de aktiva i det området, som ska ha och driva banan. Det vore logiskt att premiera det som tränarna och ägarna på orten vill ha.

Uppmärksammade TPAB-avtalet  

Jan Kleerup tycker även att  Jockeyklubben kan ta åt sig en del av äran, för att det omdiskuterade TPAB-avtalet inte “blöder” lika mycket pengar, som det gjorde för bara några år sedan.         

— Det var Jockeyklubben som tog initiativ till att intervjua Dag Johansson om hur illa situationen var. Och han blev sedan engagerad av Svensk Galopp för att se över det här avtalet. Och nu finns det även en styrgrupp inblandad som håller på att titta på det här. Men innan dess så var det inte så. Och där verkar miljonerna ha rullat iväg.

Även om Jan Kleerup nu lämnar ordförandeposten för JK så försvinner han inte från galopparenan. Han har dragit ner på sin egen verksamhet inom hästägande och uppfödning, men kommer att fortsätta att vara aktiv som vice ordförande i Jockeyklubben.

Det fanns dock ingen vice ordförande under Kleerups tid som ordförande.                     

— Men det har funnits vice ordföranden tidigare, så det är inget konstigt. Och självklart så har vår nye ordförande Benny Carlsson det övergripande ansvaret. Och vi har redan etablerat ett fint samarbete.            

Något mer som du vill tillägga?

— Att jag fortsatt vill försöka se positivt på de utmaningar som galoppen står inför. Och så vill jag önska alla våra medlemmar och alla andra galoppälskare, en riktigt fin midsommar!

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se

Fotnot: Jan Kleerup har suttit som JK-ordförande under två treåriga mandatperioder. Stadgarna tillåter inte ett längre ordförandeskap än så.


      

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...
SwingingOfVenice TOPPBILD

Fina fyrlingar för Ulrika och Alina

Att en jockey vinner ett par, tre segrar samma tävlingsdag, är inte alldeles ovanligt. Men under veckan som har gått så har både Ulrika Holmquist ...
ZidaneTOPPBILD

Inför Svenskt Derby: Dubbelt Junior i Bros derbytest 

Det blev dubbelseger i Bro Park Trial för stall Lennart Reuterskiöld Junior på tisdagen, via Zidane och Masters Call.   Läget börjar nu klarna en aning ...
GNvinnareTOPPBILD

Svenskt Grand National: Lovén igen!

Det var Niklas Lovéns fjärde Grand National-seger.Och - den enklaste.Pretty King var kung på Strömsholm. Svenskt Grand National vanns helt överlägset av femårige Pretty King (e. Bathyrhon), ...
GN topham pokal toppbild

Dags för Grand National!

Det är dags igen för Grand National.Det blåser lite snåla vindar över hindersporten just nu, men som vanligt så har tävlingarna på Strömsholm fått ihop ...
BRIGADIER toppbild

Danskt i Jockeyklubbens 2000 Guineas

Brigadier från Danmark segrade i Jockeyklubbens 2000 Guineas.Och Good Fortune från Danmark segrade i dagens huvudnummer - Stockholms Stora Pris.Även de norsktränade hästarna gjorde bra ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen