Kajsa o jockeys TOPPBILD
Kajsa Lindsjö har själv 51 segrar i sadeln, men överlåter numera ridandet åt kollegorna. Som Annie Nilsson Lindahl (t v) och Andreas Tapia Dalbark. Foto: Stefan Uppström / Svensk Galopp

dela artikeln

Kajsa Lindsjö, Proffstränare 2024

Redan för fem år sedan så hade Kajsa Lindsjö ett färdigt stall med hästar att tillgå, om hon hade haft viljan att ta ut proffslicensen redan då. Men hon valde istället att åka utomlands för att förkovra sig … och först nu så är 27-åringen beredd att ge sig in i leken på allvar.
Hennes träningsanläggning Vomb har redan producerat många tävlingshästar i världsklass… fast på travbanan.

Nya proffstränare
Den 16 januari 2023 var det kursstart för proffstränarkursen på riksanläggningen Wången – och galoppen hade med sex deltagare av totalt 27. Denna kurs genomfördes av Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp och Svensk Travsport. Nu, nästan ett år senare så har galoppen sex nya proffstränare från kursen 2023 – plus även Roger Osberg som nu kompletterade sin utbildning från ett tidigare år. Dessa sju tränare kommer ni nu att få träffa med ungefär en veckas mellanrum – här på jockeyklubben.se 

Vomb i Skåne är den träningscamp där Lutfi Kolgjini och på senare år hans son Adrian, tränat fram världsstjärnor inom travet. Nu senast förra årets egenuppfödda vinnare av Europaderbyt, Barack Face

Även Kajsa Lindsjös första kontakt med hästar handlade om trav, ponytrav. 

Hon började med Shetlandsponys och Gotlandsruss som hon tränade för travtävlingar.

Det var först i 18- eller 19-årsåldern som hon växlade över till galoppen. Då började hon arbeta i Hans Adielssons galoppstall på Jägersro.

— Det var inte alls min plan, att jobba i ett galoppstall. Det var Hans som hittade mig. Jag var “rätt storlek”, tyckte han, haha. 

Kajsa fann sig tillrätta direkt:

— Det fanns ett helt annat adrenalin i galoppen än i travet, det var mycket roligare tyckte jag.

Enligt Svensk Galopps statistik så är Kajsa Lindsjö noterad för 51 segrar som ryttare, med 69 andraplatser och 57 tredjeplatser.

— Men bara efter något år i sadeln som tävlingsryttare, så insåg jag faktiskt att jag hellre ville bli tränare än satsa på att bli jockey.

Att arbeta med hästarnas utveckling och förbättring, var något som gav henne tillfredställelse redan i väldigt ung ålder.

— När jag höll på med ponnytrav så hade jag tio hästar i träning, redan då. Även om det var shettisar och russ så var det att skapa en utveckling och att följa utvecklingen i hästarna, som jag tyckte var kul.

Malik Alfaykinj
American Pharoah-sonen Malik Alfaykinj, här vid seger med Oliver Wilson, tränades på Bro Park tidigare, gjorde ingen start 2022 och en start förra året. Men Kajsa tror att hingsten kan få ett trevligt 2024. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Utbildade sig i England

Men att själv ha ridit över 500 lopp, är knappast något minus för en nybliven tränare, även om Kajsa inte har ridit något fullblod i lopp sedan 2019.

— Jag fick rida många fina hästar hos Hans, men jag tyckte nästan att det var roligare att rida ut med hästarna och förbereda dom för deras kommande uppgifter, än att själv rida dom i loppen. När de vann löp, så kände jag mig delaktig ändå.

Och det fungerade så pass bra hos Hans Adielsson, att Kajsa blev erbjuden möjligheten att ta över rörelsen när Hans slutade. Men att satsa på att ta ut en proffslicens vid 22 års ålder, kände hon sig inte redo för. Trots att resan med hästar börjat redan tio år tidigare, med shettisarna och russen.

— Jag kände att jag behövde åka utomlands och se något annat än Sverige och den skandinaviska galoppen.

Så Kajsa åkte till England och hamnade i tre år hos Ed Walker, tränare i Lambourn. 

Detta var under år då Walker fått bra snurr på sin rörelse, 2021 segrade Starman i July Cup på Newmarket och blev stallets första Grupp 1-segrare, året efter vann Dreamloper både Prix d’Ispahan och Prix de Moulin på Longchamp och blev stallets första dubbla Grupp 1-vinnare. 

Kajsa fick arbeta med Grupp-hästar och uppleva tävlingsmiljöer som Royal Ascot, Glorious Goodwood och Saudi Cup.

Hon lärde känna ägaren Lord Andrew Lloyd-Webber, tack vare sitt arbete med Webbers toppsto Royal Intervention (e. Exceed And Excel) och fick betäcka sitt sto Melissa Jordan med Time Test (e. Dubawi), avkomman Royal Time är nu tre år. 

— Att få de kontakterna… och så mycket som jag har hunnit med på så få år, jag hade aldrig velat vara utan det. 

Kajsa konstaterar att det med facit i hand, var helt rätt att försöka utbilda sig mer, innan hon förra året gav sig in på proffstränarutbildningen på Wången.

— Efter de tre åren hos Ed Walker, så hade jag ett år då jag gjorde lite allt möjligt. Det var allt från pre-training till åringsprepp på auktioner, nästan allt möjligt. Jag var uppe i Hereford på en hinderhäst-yard, jag försökte verkligen ta in så mycket intryck som möjligt. 

Arbetet med pre-training och åringar gav Kajsa en bra start, när hon kom tillbaka till Sverige 2022 och hyrde in sig på Lutfi Kolgjinis gård Vomb i Veberöd.

— När jag kom hem så tänkte jag att “Det kanske saknas i Sverige, någon som kan rida in lite åringar och så”. Det var så jag började när jag kom till Vomb, att arbeta med att förbereda åringar för andra tränare.

Guadeloupe 4 (3)
Femåriga stoet Guadeloupe har varit lite reklampelare för Kajsa hittills, med sina sex segrar. Här med Mathilde Lund Johansen i sadeln. Foto: Stefan Uppström / Svensk Galopp

Inleder med 18-20 hästar

Det visade sig vara ett lyckat koncept för att starta igång en verksamhet, i alla fall för Kajsa.

— Redan den första vintern så hade jag fått in 24 åringar att arbeta med. Visst, hälften försvann sen, men det var ett väldigt bra sätt för mig att synas direkt.

Kajsa kom även med i projektet “ATG Talang”, en möjlighet att lära sig – och att synas – ännu lite mer.

Nu när Kajsa har tagit ut sin proffslicens, så har hon flyttat fokus till hästarna på den egna träningslistan.

— Men jag har även haft fem stycken inridningar för andra tränare i år.

KAJSA
Namn: Kajsa Lindsjö
Födelseår: 1996
Familj: Mamma Karin
Hemmaort: Vollsjö
Nuvarande hemmabana: Jägersro galopp 
Första kontakten med hästar: Vi har alltid haft hästar hemma. Då var det fullblod, bland annat en syster till Scoop som vann derbyt 1988
Första segern som tränare eller ryttare: En spare ride på Finial som Dina Danekilde tränade
Favorithäst genom åren:  Det får nog ändå bli Royal Intervention, för alla äventyr och kontakter som hon tog mig till 
Därför ska ni sätta er häst i träning hos mig: Jag är en ung, ambitiös tränare som vill uppåt i sporten och har med mig mycket erfarenhet från både svenska och utländska tränare. Vi tränar på landet, på en fantastisk anläggning där banorna är skonsamma och där det är lätt för hästar att trivas och må bra. Hästarna får gå i hage och vistas i en miljö där både ryttare, ägare och hästar trivs. Detta gör att jag i längden ser stor potential att utveckla dem till bättre och mer hållbara tävlingshästar
Kuriosa/Övrigt: Jag är i många avseenden den ständiga optimisten. Och det finns inte en utmaning som jag tycker är för svår, förrän jag verkligen provat alla idéer och tankar!

Hur många hästar har du på träningslistan till att börja med?

— De är 18-20. Några är inte registrerade än, men någonstans där.

Kajsa försöker även nå ut till ägare utanför Skandinavien, just nu så har hon två stycken i England, var av en är ganska känd här i Sverige. 

— Jo, Mikael Magnusson är ju svensk, men han bor i England. Han har häst hos mig. Kan man få in några internationella ägare så vore det kul, det finns exempelvis handicap-hästar som har det tufft i England, som skulle ha möjlighet att tjäna lite pengar här. 

Den brittiska galoppsporten är, som bekant, lite tuffare än den skandinaviska.

Och inom vissa klasser och handicap-spann, så finns det ganska stora möjligheter.

— Jag minns att jag satt och pratade med Ed Walker om en häst en gång. Han sa till mig, “Jag vet inte, vi kanske kan starta den i en handicap på Lingfield”. Jag sa till honom, “Sätter du den hästen i träning på Jägersro, så kommer den att tjäna pengar… och kanske till och med gå ut i Pramms”.

Hur trivs du på Vomb!?

— 2023 var ett år för oss, att lära oss hur vi ska träna hästar här. Jag är på en fantastisk anläggning, men ingen har tränat galopphästar här förut. Jag har alla faciliteter här, allt som kan tänkas behövas. Men alla kloka och erfarna personer som jag har talat med, säger att det brukar ta ett år, innan man lär sig hur du ska anpassa din rörelse efter anläggningen.   

Har du några hästar som du kan drömma om att få med i Svenskt Derby!?

— Lutfi Kolgjinis hingst Shahansha (e. Olympic Glory) känns väldigt intressant. Även Kolgjinis sto Dimitria (e. Areion), som gick ut över 1200 meter i debuten förra året, vilket var alldeles för kort distans för henne. Om jag ska sikta på Svenskt Derby med båda återstår att se, Oaks kanske är en rimlig målsättning med Dimitria. Men båda “Luddes” treåringar känns som att de har något extra!

Det är mest 2- och 3-åringar på Kajsas träningslista, så hon är förväntansfull inför året.

— Bland treåringarna så är det inte en enda, som jag inte är riktigt nyfiken på, att se vad den kan göra på tävlingsbanan i år!

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Churchill Downs toppbild

Norsk koppling i Kentucky Derby 

På lördag avgörs “The Greatest Two Minutes In Sports” eller “The Run For The Roses”... Eller - kort och gott - den 150:e upplagan av Kentucky ...
Beach Road One

Säsongspremiären avklarad på Bro

Bro Park inledde galoppsäsongen med en händelserik dag i onsdags. Beach Road One blev säsongens första vinnare i Sverige. Och lärlingen Angelika Berg gjorde storstilad ...
KAJSA L med Annie o Andreas

Smakstart på proffskarriären för Kajsa 

Klampenborgs skandinaviska premiär i lördags blev välbesökt.  Det blev en svensk tränarseger under dagen, dessutom med en egen uppfödning!    Kajsa Lindsjö är en av de sju ...
Swinging Of Venice

Svensk galopp-premiär på onsdag

På onsdag rids det sju lopp på Bro Park.Det är startskottet för den svenska galoppsäsongen 2024. Championjockey Per-Anders Gråberg är tillbaka i sadeln, efter en ...
Klampen TOPPBILD

Nu är vi igång i Skandinavien!

Säsongspremiär för galoppen på dessa breddgrader, på Klampenborg på lördag. Flera svenska tränare finns på plats, med starthästar från sina stall: Francisco Castro, Peter Jardby, Kajsa Lindsjö, Jessica Long, Roger ...
Eneboga herrgård

Ur den svenska galopphistorien: Eneboga stuteri

Då och då hör läsare av sig till Jockeyklubben för att få information om hästar, ryttare och andra aktiva från äldre tider. Så till exempel ...
Laurel River TOPPBILD

Utklassningsseger i Dubai World Cup

Det kom som en blixt från klar himmel.Inte många hade förväntat sig en ren och skär uppvisning, i årets upplaga av Dubai World Cup. Och ...
Ushba Tesoro TOPPBILD

Förra årets segrare favorit i Dubai World Cup  

Då var det dags för Dubai World Cup.Världsstjärnornas drabbning i ökensanden, med tolv miljoner dollar i total prissumma i huvudlöpningen. Inte helt oväntat så har ...
Markytan i Bara som Svedala kommun är beredda att avyttra för att brukas som galoppanläggning, är på cirka 52 hektar. Foto: Svedala kommun

Hyresavtal nästa stora steg för Bara-projektet

Kathrine Heiberg och Lotta Strömgren Jönsson är personerna bakom Fastighets AB Bara Hippdrom, bolaget som är drivmotorn för att en ny galoppanläggning i Skåne blir ...
Gammal är äldst: Willie Mullins, längst till höger i sedvanlig hatt, efter Galopin Des Champs seger i Cheltenham Gold Cup. Foto: Patrick McCann / Racing Post

Mullins-dominans under årets Cheltenham Festival

Cheltenham-festivalen blev en klang-och-jubel föreställning för hindernestorn Willie Mullins.Irländaren Mullins stall segrade i Champion Hurdle på öppningsdagen, Gold Cup på avslutningsdagen och firade stor framgång ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen