dela artikeln
VAD ÄR TRIPLE CROWN?
’The Derby is the second leg of the Triple Crown’, som engelsmännen säger. Så är det också i Sverige, där Svenskt Derby utgör andra ”benet” i Sveriges Triple Crown.
Liksom i många andra länder ingår även 2000 Guineas och St Leger i Triple Crown. Den häst som vunnit trippelkronan anses vara en riktig champion som vunnit över 1600 meter på våren, 2400 meter på sommaren och 2800 meter (2900 i England) på hösten.
Elva vinnande Triple Crown-dresser (Internet-arkiv)
Begreppet går som så mycket annat i galoppsporten tillbaka till England, där det infördes 1853 som en hyllning till hingsten West Australian (e Melbourne), som vann alla tre loppen. Sedan dess har ytterligare 14 hästar vunnit Triple Crown. Senast det skedde var för så länge sedan som 1970, då Nijinsky (e Northern Dancer) tog hem alla loppen.
Att det är så länge sedan hänger samman med sportens utveckling mot snabbare och tidigare utvecklade hästar. Att vinna över 2900 meter är inte längre en så stor merit som tidigare. Tvärtom, det kan minska en hingsts avelsvärde.
Dock är det inte så länge sedan som det var nära i England. 2012 vann Camelot (e Montjeu), ägd av Coolmore-konsortiet och tränad av Aidan O’Brien både 2000 Guineas och The Derby – liksom det irländska Derbyt – när det meddelades att Camelot skulle göra ett försök att bli den första Triple Crown-vinnaren på 42 år. Det väckte stor uppmärksamhet och lockade 32 000 åskådare till York, som är hemvist för St Leger.
Camelot startade som stor favorit men fick inte grepp på outsidern Encke (e Kingmambo), som fick en förmånligare löpning.
Även i Sverige är det glest med Triple Crown-vinnarna. De är bara tre stycken. Det började med stoet Birgit (e Monsieur d’Ypres) som 1940 vann alla tre loppen. Därefter har bara följt Coast Guard (e Lighthouse II) 1952 och Homosassa (e Lane Court).
Sannolikheten att det ska bli en ny svensk triple crown-vinnare är liten, eftersom det är olika propositioner i loppen. Jockeyklubbens 2000 Guineas (tidigare Jockeyklubbens Jubileumslöpning) är bara öppen för skandinaviskfödda hästar, medan de andra två ”benen” är öppna.
Detta har man på Jägersro kompenserat med en egen treårsserie, som består av Voterlöpning (1600 meter), Derbyt och Hurricanelöpning (2650 meter). Här är propositionen desamma: för 3-åriga hästar, punkt slut. Löpningarna genomförs under en betydligt kortare tidrymd än Triple Crown-loppen, under tre månader, vilket gör det lättare att vara med hela vägen. Så är också flera hästar vunnit denna trippelserie som inleddes 2008: Moe Green (e Xaar) 2010, Bomar (e Sir Percy) och Hurricane Red (e Hurricane Run).
De få vinnarna av det traditionella Triple Crown har naturligtvis minskat intresset för detta championat. Desto mer lever trippelserien i USA, där de tre loppen Kentucky Derby, Preakness Stakes och Belmont Stakes ingår. Distanserna är 2000, 1900 respektive 2400 meter. De avgörs alla inom en femveckorsperiod, vilket lättare håller intresset uppe.
Första gången alla tre loppen vanns av samma häst var 1918, vilket var Sir Barton (e Star Shoot), men det var först nästa gång som uttrycket ’Triple Crown’ började användas i USA. Det var 1930, då Gallant Fox (e Sir Gallahad III) vann. Men sedan Affirmed (e Exclusive Native) tagit hem the Triple Crown 1978 blev det en lång frustrerande väntan och många near-misses tills nästa triumfator kunde krönas. Det var 2015, då American Pharaoh (e Pioneerof the Nile) blev en nationell hjälte. Och så dröjde det bara tre år till nästa gång – till i år, då Justify (e Scat Daddy) lyckades med bedriften. De båda senaste vinnarna har båda Bob Baffert som tränare.
I USA liksom i England är förutsättningarna desamma i alla tre triple crown-loppen. Samma treåringar kan delta i alla loppen och de rids över samma slags banunderlag. Sverige utgör här ett undantag, med både olika hästurval och skiftande underlag. Men det var många år sedan som kravet att bara hingstar och ston får delta släpptes.
Jockeyklubbens Informationsforum
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se