jan kleerup 300x300

dela artikeln

FORUM NR 9 – 2019

Innehåll i detta nummer:

  1. Ordföranden har ordet
  2. Anders Lilius
  3. Breeder´s Cup 2019
  4. Melbourne Cup 2019
  5. Mer internationellt
  6. Ur Uppis fotoarkiv – Carnoustie
  7. Champions 2010 – 2019
  8. Blivande treårsstjärnor?
  9. Ivan Andersen i film
  10. Sponsorer

Bästa medlemmar!

Så är vi inne i kalla och mörka tider och galoppens huvudsäsong är över. Vi får nu glädja oss åt att vintergaloppen lever vidare och att vi kan njuta fin internationell galopp genom ATG och SG:s Galopptips.se.

Sedan sist har flera medlemmar i klubben varit på en mycket trevlig resa till Pris och Normandie i samarrangemang med Equi Tours. Det började med ett besök hos Pia Brandt till hennes förträffliga stall i Chantilly där vi fick följa ett träningsjobb på den fantastiska träningsbanan intill hennes stallområde. Sedan berättade Pia om sin framgångsrika tränarkarriär i Frankrike och vi gick runt och tittade på alla fina hästar i stallet. I förra vecka hade för övrigt Pia en grupp vinnare i Paris!

På söndagen blev det besök på Longchamp och Prix de l´Arc de Triomphe där vi hade förväntat oss att få se en historisk tredje vinst för fantomstoet Enable. Som ni vet blev det dock endast en andraplats. Större delen av publiken hade förväntat sig och önskat att hon skulle segra, så när vinnaren gick förbi henne på upploppet var det nästen tyst från publiken.

På måndagen åkte dom flesta av oss vidare till Normandie för besök hos makarna Sundströms stuteri. Vi fick en varmt välkomnande av Maja Sundström som fängslande beskrev hur dom startat sin verksamhet med kallblodsuppfödning i Norrbotten och senare flyttade till Frankrike utan några kunskaper i franska! Sedan fick, dom genom hårt satsande på kvalité i uppfödningen en sådan häst som Le Havre. Enligt Maja ”öppnade han alla portar för dom i Frankrike”. Efter besöket där blev det en uppskattad visit hos Sundströms grannar, som är Calvados tillverkare med försäljning på gården!

Hemma i Sverige har Jockeyklubbens Magic Million lopp avridits. Alltid spännande att se vilka hästar från föregående års åringsauktion som kommer ut och vad dom kostade att förvärva. Det är inte alltid dom dyraste åringarna som fyller startfältet! Vann gjorde Ascot Brass från Norge med Per Anders Gråberg i sadeln. På auktionen 2018 klubbades Ascot Brass för 140 000 kr.

Vi har redan börjat diskutera en studieresa nästa år och det lutar åt Irland med besök på The Curragh och Coolmore stuteri samt någon tränare!

Så har den traditionsenliga Gåsamiddagen inmundigats i Malmö den 9 november med många medlemmar och gäster. Sedvanligt besök på Jägersro dagen efter för beskådande av bl.a. Jockeyklubbens Avelslöpning som vanns av Nouvelle Lune från Wido Neuroth. Svenskfödda Marta var tvåa vilket ger uppfödaren 25.000 kr från Jockeyklubben för inköp av ett dräktigt sto på auktion. Svenskt kriterium vanns av svenskfödda Serenity Bloom där vi kunde dela glädjen med vår medlem Eva Isacsson Sjunnesson som född upp segraren.

Så får jag önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År med många fina galoppupplevelser!

Jan Kleerup
Ordförande

Tillbaks till toppen


logo jk forum

    

Redaktion:
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)

  • Länkar till enskilda artiklar hittar du här
  Forum ger även plats för annonser med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter. 
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

 ”Jag gillar utmaningar och att göra konkreta saker”,

-Det är ingen tvekan om att vi står inför en tuff situation. För 2019 väntar ett jätteunderskott.

Det konstaterar Anders Lilius som nu är tillförordnad ordförande i Svensk Galopp efter Per Larssons hastiga avgång.

-Jag var vice ordförande i styrelsen, så det var kanske naturligt att jag skulle ta över, säger Anders Lilius på sin klingande finlandssvenska.

-Dessutom är jag nu en nybliven glad pensionär med mer tid att engagera mig.

-Jag vet inte mer om motiven för Per Larssons avgång än vad han berättat själv. Men irritationen var stor i styrelsen över bristen på information om bland annat om ekonomin. Vi visste inte mycket mer än allmänheten. Majoriteten i styrelsen var beredd att rikta ett misstroendevotum, som Per nu föregick med sin avgång.

Vad händer med banan i Skåne?

-Vi har sagt till alla berörda att projektet måste ta time out. Vi måste undersöka alla åtaganden och kostnader. En ny bana innebär ju inte bara investeringskostnader utan även driftkostnader. Det ser vi ju tydligt på Bro Park.

-Galoppens ekonomiska situation har skärpts kraftigt. Inte minst på grund av den ändrade relationen med ATG. Där vi kan räkna med ett stort intäktsbortfall. Dessutom har den försämrade situationen på bostadsmarknaden lett till att byggandet på Täby Galopps gamla mark fått tillflödet av intäkter, som sker vartannat år, att rinna betydligt långsammare.

-Men naturligtvis måste vi tillförsäkra galoppen i Skåne goda tävlingsmöjligheter också i framtiden.

-Min telefon har gått varm den senaste tiden. Kontakterna med Skåne har varit många. Håkan Birger och Per Gellström är några av samtalspartnerna. Anders Östberg, som sitter kvar i styrelsen, har hjälpt till att förstå den ekonomiska processen. I Göteborg har jag pratat med Susanne Sivrup- Rosenqvist och det har varit många diskussioner med Maria Westman, som är valberedningens sammankallande.

Anders Lilius beklagar starkt att styrelsen inte längre har tillgång till Leif Zetterbergs stora kunskap som tidigare ATG-ordförande och politiker.

-Hans bortgång var en stor tragik.

Vad sker nu?

-Vi måste titta på alla möjligheter till kostnadsbesparingar. Det gäller löner, personal, prispengar. investeringar. I stället för att måla om något varje år, kan vi kanske göra det vartannat, för att ta ett litet konkret exempel.

Anders Lilius använder inte ordet ’stålbad’ men det ligger nära till hands.

-Vi samlar nu in alla uppgifter om gjorda åtaganden och beslutade kostnader. Vi ska gå igenom dem i styrelsen den 12 december för att den 18 december fatta beslut om budget nästa år.

-Personligen känner jag det som en stor utmaning och jag gillar sådana. Att kavla upp ärmarna och gå in i konkreta uppgifter. Det har jag gjort tidigare. Till exempel när jag kom in i hotellkedjan Scandic som vice VD och fann att den vara nära körd i botten. Men vi vände på alla stenar och lyfte Scandic till stora framgångar.

-Det är en viktigt att vara neutral och objektiv för att ge galoppsporten så bra möjligheter som möjligt. Jag har inga personliga intressen, varken i Stockholm, Göteborg eller Skåne.

-Jag har nu fått många inblickar i denna fascinerande sport men tidigare hade jag bara sett galopp en enda gång, då Erik Söderberg (Mr Ascot), som då var engagerad i Scandic, bjöd in mig till ett event på Täby Galopp.

– Vi måste få fler att bli intresserade av sporten och komma till banorna. Gärdet har ju visat att möjligheterna är nästan oändliga.
Så verkar också Anders Lilius krafter vara och krafttag behövs i galoppsporten.

Anders Lilius leder styrelsen åtminstone fram tills en extrastämma eventuellt inkallas eller till ordinarie föreningsmöte i maj.

anderes lilius

Anders Lilius

Data om Anders Lilius

Anders Lilius är född i Helsingfors. Han är 66 år och bosatt i Sverige sedan 1990. Anders startade sitt yrkesliv inom restaurangbranschen som utbildad krögare. Anders har gått i lära hos Tore Wretman på Riche och Operakällaren. Senare lämnade Anders restauranglivet och började inom hotellbranschen. 1982-1990 var han verksam inom Sokos Hotels, Finlands största hotellkedja, som försäljningschef, marknadsdirektör och ansvarig för kedjans utlandsmarknadsföring.

1992 blev Anders Lilius ansvarig för Scandic Sverige. 1994 utsågs han till vice koncernchef och resultatansvarig chef i Scandic för Sverige, Norge, Danmark och Finland samt ansvarig för alla förvärv som gjordes under denna period. 1998-2002 var han ansvarig för etableringar i Baltikum. Börsvärdet för Scandic Hotels steg under denna period från cirka 4 miljarder till cirka 8 miljarder.

Efter att Hilton förvärvade Scandic Hotels slutade hela koncernledningen och Anders startade eget som rådgivare inom hotell-, turism- och hotellfastighetsbranschen. Anders har även 2004-2007 varit VD för Infront, ett schweiziskt företag som arbetar med rättigheter inom idrott.

Anders arbetar fortfarande med sitt rådgivningsbolag samt sitter och har suttit i ett antal styrelser både inom hotell- och restaurangbranschen.

Anders är genuint idrottsintresserad. Anders har kappseglat hela sitt liv och deltagit i EM och VM.

(Utdrag ur valberedningens presentation inför SG:s ordinarie föreningsmöte i maj.)

SG:s styrelse

Svensk Galopps styrelse består nu av Anders Lilius, Åsa Edvardsson, Roland Johansson, Jan Ohlsson och Anders Östberg.

Tillbaks till toppen


Breeders’ Cup-miljonerna stannade i USA

Vid årets Breeders’ Cup-meeting, som reds på Santa Anita i Kalifornien delades 30 miljoner dollar ut i prispengar. De stannade huvudsakligen i USA.

Enda europeiska vinnaren var Iridessa (e Ruler Of The Worldi Breeders’ Cup Filly and Mare Turf. Hon tränas av Joseph O’Brien i Irland. Får åtta år sedan van 26-åringen breeders’ Cup men då som ryttare. Som son till Aidan O’Brien är förstås Joseph inte ovan vid elitsammanhang som dessa. I Sadeln satt nu Wayne Lordan.

Huvudlöpningen Breeders’ Cup Classic vanns av 5-oddsaren Vino Rosso (e Curlin) som reds av Irad Ortiz Jr och tränas av Todd Pletcher. Ryttaren satt också i sadeln på ytterligare tre BC-vinnare.

Andra vinnare vid lördagens Breeders’-löpningar var:
Breeders’ Cup Fillies and Mares Turf: Toinette (e Scat Daddy). Ryttare: Flavien Prat; tränare Neil Drysdale.
Breeders’ Cup Dirt Mile: Spun to Run (e Hard Spun), Juan Carlos; Guerrero.
Breeders’ Cup Filly and Mare Sprint: Covfete (e Into Mischief). Joel Rosario; Brad H Cox.
Breeders’ Cup Turf Sprint: Belvoir Bay (e Equiano). Javier Castillano; Peter Miller.
Breeders’ Cup Sprint; Mitole (e Eskendereya). Richard Santos Jr; Steven Asmussen.
Breeders Cup Distaff: Blue Prize (e Pure Prize). Joe Bravo; Ignaccio Correas IV.
Breeders’ Cup Miler: Uni (e More Than Ready). Joel Rosario; Chad C Brown.
Breeders’ Cup Turf: Bricks And Mortar (e Giant’s Causeway), Irad Ortiz Jr; Chad C Brown.

På fredagen reds dessutom fem Breeders’-löpningar för tvååringar:
Breeders’ Cup Juvenile Turf Sprint: Four wheel Drive (e American Pharaoah). Irad Ortiz Jr: Wesly A Ward.
Breeders’ Cup Juvenile Turf: Structor (e Palace Malice). José L Ortiz; Chad C Brown,
Breeders’ Cup Juvenile Fillies: British Indian (e Flashback). Javier Castellano; Brad H Cox,
Breeders’ Cup Fillies Turf: Sharing (e Speightstown). Manuel Franco; H Graham Motion.
Breeders’ Cup Juvenile: Storm The Court (e Court Main). Flavien Prat; Peter Earton.

Storm The Court var tävlingarnas största högoddsare. Han vann till 50-1.

Tävlingarna ådrog sig mindre önskad uppmärksamhet av grupper som protesterade mot den grymhet de anser att galopphästar utsätts för. Det handlar inte bara om dåliga banor utan även att vara instängda i stallet 23 timmar om dygnet och att sättas i träning som ett och ett halvt-åringar.

Bakgrunden är att sedan december i fjol har 36 hästar avlivats på Santa Anita. Dessvärre blev det en 37:e då i lördagens sista löpning, huvudloppet Breeders Cup Classic, hästen Mongolian Groom fick sätta livet till.

Galoppsporten har anledning att öka ansträngningarna att ge hästarna ett bra liv och att visa det. Inte bara i USA.

iridessa

Iridessa (Wayne Lordan) skaffar Europa enda segern vid årets Breeders’ Cup-tävlingar på Santa Anita i USA. Foto Racing Post

Tillbaks till toppen


Mycket O’Brien i Melbourne Cup

Det blev hemmaseger i årets upplaga av Melbourne Cup genom Vow And Declare (e War of Declaration) som reds till seger av Craig Williams. Tränare är Danny O’Brien.

Tränaren förklarade att det lite ovanliga hästnamnet som, på svenska betyder ungefär ’Jag lovar och försäkrar’, beror på ägarens ovana att säga: ”I vow and declare I’ve only had a few beers”.

Totala prissumman var 8 miljoner australiska dollar. Det motsvarar cirka 52 miljoner svenska kronor.

En protest efter löpningen förändrade placeringarna bakom vinnaren. Engelska gästen Prince of Arran flyttades upp till andraplatsen och Il Paradiso till tredjeplatsen. Den senare tränas av en mer berömd O’Brien, nämligen Aidan O’Brien. Och den som förorsakade protesten och flyttades ner till fjärdeplatsen, Master Of Reality, tränas av Aidans son Joseph.

Master Of Reality reds av en inte mindre känd stjärna. Frankie Dettori, som dömdes till nio dagars ridförbud, som mest vållande till trängningarna..

Cirka 81 000 åskådare bevittnade den 159:e upplagan av Melbourne Cup.

wowanddeclareVow And Declare vinner Melbourne Cup. I sadeln Craig Williams

Tillbaks till toppen


Mer internationellt

Japan Cup som reds den 24 november vanns av tredjehandsfavoriten Suave Richard, som även segrade i fjol. 5-åringen är fallen efter Heart’s City. I sadeln satt Oisin Murphy och tränare är Yasushi Shono.

15 hästar startade i löpningen. Distansen är 2400 meter.

Prissumman uppgick till cirka 40 miljoner SEK

Söndagen den 8 december är det dags för nästa stora internationella löpning, Hong Kong Cup. Distansen är 2000 meter. Löpningen kantas av flera penningstinna uppgörelser.

Preliminärt väntas åtta hästar till start. Bland dessa märks Coolmore-stjärnan Magic Wand.

Tillbaks till toppen


Ur Stefan Uppströms fotoarkiv:
Carnoustie – en av de största beskällarna

carnousti

Stefan Uppström, vår meste galopphästfotograf, har inte bara fotograferat tävlingshästar på banan utan även fullblod i aveln. Här ses en av de framgångsrikaste avelshingstarna, Carnoustie, fotograferad på Strömsholm.

Den svarte hingsten föddes 1956 hos överstelöjtnant Giles Loder i England. Han var fallen efter derbyvinnaren Dante och Winged Foot efter Big Game. Han hade en utmärkt tävlingskarriär bakom sig när han 1960 hamnade i svenska statens ägo och ställdes upp på Flyinge.

I England vann han två gånger som tvååring och var andre i Champagne Stakes, som numera är en Grupp 2-löpning. Som treåring segrade Carnoustie i Thirsk Classic Trial Stakes och var trea i 2000 Guineas (numera Grupp 1).

I Sverige verkade Carnoustie 1960-78 och lämnade 365 föl, som segrade 930 gånger i Sverige, där de sprang in drygt 10 miljoner kronor.

Redan i första årgången 1961, som bara rymde fyra avkommor, avlade Carnoustie en derbyvinnare i Manoustie, som också vann Svenskt St Leger.

Andra klassiska vinnare var Romeo (Jockeyklubbens Jubileumslöpning 1965, Happiness (Jockeyklubbens Jubileumslöpning 1973). Hilton (Jockeyklubbens Jubileumslöpning 1974) och Caruso (Jockeyklubbens Jubileumslöpning 1979). Vidare Marina (Dianalöpning 1967), Happiness (Dianalöpning 1973), Nigra Nymphaea (1976), Caniara (Dianalöpning 1977) och Happy Again (Dianalöpning 1979).
I St Leger segrade förutom Manoustie Scotch (1968. Och i Svenskt Oaks Stove Sister (1970), Happiness (1973) och Mahogany !1979).

Han lämnade även den snabbe Rebell Fortuna som var tvåa två gånger i Tysklands största sprinterlöpning, Goldene Peitsche.
Så här beskriver Kurt Graaf Carnoustie i ”galoppbibeln” Galopp – kapplöpningar och fullblodsavel:

”Exteriört var Carnoustie en harmonisk, sluten, välbyggd hingst. Han hade det ibland hos fullblod förekommande långa men slutande korset. Benverket var torrt och rent.”

Tillbaks till toppen


Champions i Sverige senaste 10 åren

En genomgång av de senaste tio årens championat visar att avelshingsten Eishin Dunkirk är den som vunnit flest championat, hela sju stycken. Därnäst kommer uppfödaren Rävdansens Stuteri, hemvist för Eishin Dunkirk, och tränaren Lennart Reuterskiöld junior. Båda med sex titlar.

Hästägare

2010              Stall Gransäter                      2 102 900 kr

2011              Omar Zawawi                       2 330 410

2012              Stall Trick or Treat AB            1 959 156

2013              Einar Nagell Erichsen            2 337 800

2014              Einar Nagell Erichsen            1 910 421

2015              Stall Bonne Nuit                    1 685 665

2016              Stall Perlen                           3 212 520

2017              Stall Q C                               3 112 500

2018              Hästgruppen i Lund AB         3 059 000

2019              Lone Kaj-Nielsen                   3 602 400 *

Uppfödare

2010              Bo Helander                         2 361 300 kr

2011              Bo Helander                         3 613 320

2012              Rävdansens Stuteri               4 404 325

2013              Rävdansens Stuteri               3 377 812

2014              Rävdansens Stuteri               2 252 718

2015              Bo Helander                         2 185 319

2016              Rävdansens Stuteri               3 572 298

2017              Rävdansens Stuteri               5 363 433

2018              Rävdansens Stuteri               5 774 768

2019              Stutteri Hjortebo                  4 704 366 *

Tränare         

2010              Lennart Reuterskiöld jr         6 594 380 kr

2011              Lennart Reuterskiöld jr         5 929 906

2012              Patrick Wahl                         5 772 197

2013              Niels Petersen                      8 451 173

2014              Niels Petersen                      7 612 568

2015              Lennart Reuterskiöld jr         5 644 237

2016              Lennart Reuterskiöld jr         6 351 421

2017              Lennart Reuterskiöld jr         10 794 986

2018              Niels Petersen                      5 943 920

2019              Lennart Reuterskiöld jr         6 079 240 *

Jockeys

2010              P-A Gråberg                         52 segrar

2011              Jacob Johansen                     67

2012              P-A Gråberg                         82

2013              P-A Gråberg                         83

2014              Elione Chavez                       88

2015              Elione Chavez                       93

2016              P-A Gråberg                         60

2017              Elione Chavez                       60

2018              Carlos Lopez                         64

2019              Elione Chavez                       65 *

Vinstrikaste hästar

2010              Moe Green (IRE)                   1 467 000 kr

2011              Uppercut Action (SWE)         1 687 056

2012              Jimmy Mack (SWE)               1 617 882

2013              Hurricane Red (IRE)               1 955 900

2014              Duke Derby (IRE)                  1 160 550

2015              Bokan (FR)                            1 250 000

2016              Appelina (DEN)                     1 149 520

2017              Dorcia (GB)                           3 112 500

2018              Snake Lake (SWE)                 1 885 404

2019              Red Cactus (USA)                   2 260 000 *

Avelshingstar

2010              Mest Welcome (GB)              3 394 395 kr

2011              Eishin Dunkirk (USA)             2 575 194

2012              Eishin Dunkirk (USA)             5 906 125

2013              Eishin Dunkirk (USA)             4 752 172

2014              Academy Award (IRE)            4 273 628

2015              Academy Award (IRE)            4 719 049

2016              Eishin Dunkirk (USA)             5 877 820

2017              Eishin Dunkirk (USA)             5 869 308

2018              Eishin Dunkirk (USA)             11 065 791

2019              Eishin Dunkirk (USA)             7 518 260 *

*Säsongen 2019 är ännu inte avslutad. Någon förändring av vilka som blir champions lär dock inte ske.

eishindunkirk

Eishin Dunkirk har erövrat sju av tio beskällarchampionat under de senaste tio åren i Sverige. Foto Scandinavian Racing

Tillbaks till toppen


Blivande treårsstjärnor?

De största tvåårslöpningarna i Skandinavien (med minst 200 000 kronor i prissumma) fick följande vinnare. Sannolikheten är stor att här finns blivande stjärnor i derbykullen.

Sverige

Futurity Stakes, Bro                                  30/6                                    Silent Night (SWE)

Lambada Cup, Jägersro                            4/8                                      Nocentsinkentucky (USA)

SM för 2-åringar, Bro                               29/8                                    Silent Night (SWE)

Amacitalöpning, Bro                                4/9                                      Victoria Placa (FR)

Breeders’ Trophy Juvenile                       20/9                                    Ascot Brass (SWE)

Svealandlöpning, Bro                               22/9                                    Old News (GB)

Stig Holms Memorial, Jägersro                29/9                                    Mrs Swift (SWE)

Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris, Bro      20/10                                  Timo Nurmos (FR)

Jockeyklubben Magic Milion, Bro            20/10                                  Ascot Brass (SWE)

Autumn Fillies, Bro                                   3/11                                    Ma Autre Beauté (FR)

Svenskt Kriterium, Jägersro                     10/11                                  Serenity Bloom (SWE)

Janos Tandaris Minneslöpning                10/11                                  Mountain (SWE)

Skånelandlöpning, Jägersro                     27/11                                  Chinese Emperor (GB)

Manoustielöpning, Jägersro                    27/11                                  Youonlyliveonce (FR)

Danmark

Produce Stakes                                         27/7                                    Speedman (DEN)

Futurity Stakes                                         11/9                                    Radiant Carlras (DEN)

Dansk Kriterium                                       1/9                                      Admiralty Law (DEN)

Dansk Galops Auktionslöb                       14/9                                    New Target (DEN)

Vinterfavoritternes Arespremielöb         26/10                                  Palazzi (DEN)

Norge

Eyvind Eckbos Legats Minelöp                 1/8                                      Debbie Dawn (IRE)

The Heatherwold Cup                              25/8                                    Coleur Cafe (IRE)

Skandinavisk Mesterskap för 2-åringar   25/8                                    Ascot Brass (SWE)

Norsk Mesterskap                                    18/9                                    Cardhu (NOR)

Tattersalls Norsk Kriterium                      6/10                                    Reine de Vega (IRE)

Norsk Forening för Fullblodsavls löb       6/10                                    Neruidinana (NOR)

Norsk Rikstotos Oppdraetslöp                 31/10                                  Cardhu (NOR)

De toppar den skandinaviska tvåårskullen
Många av de tvååriga tvåårsvinnarna ovan återfinns förstås i den skandinaviska generalhandicappen. Generalhandicappern Nicholas Cordrey har lämnat följande tal för hästar med minst 80, Siffrorna är preliminära fram tills the European Pattern Committees möte i januari.
Nocentsinkentucky (USA) e Goldencents 88
Ascot Brass (SWE) e Juniper Tree 85
Timo Nurmos (FR) e Le Havre 85
Jet Action (IRE) e Camelot 84
Careless Whisper (SWE) e Barocci 82
Chinese Emperor (GB) e Royal Applause 82
Youonlyliveonce (FR) e Sidestep 82
Reine de Vega (IRE) e Lope de Vega 81
Silent Night (SWE) e Night of Thunder 81
Cotignac (DEN) e Born To Sea 80
Couleur Cafe (IRE) e Rock Of Gibraltar 80
I Rely (SWE) e Reliable Man 80
Midnight Oil (SWE) e Wilshire Boulevard 80
More Caviar (IRE) e Brazen Beau 80
Mrs Swift (SWE) e Wootton Bassett 80
Palazzi (DEN) e Center Divider 80
Serenity Bloom (SWE) e Reliable Man 80

nocentsinkentuckyNocentsinkentucky – skandinavisk tvåårstopp 2019. Här vinner hingsten Lambada Cup på Jägersro medCarlos Lopez på ryggen. Tränar gör Francisco Castro.

Tillbaks till toppen


Dokumentärfilmen om Ivan Andersen klar

Förra numret av Forum (nr 8) berättades om jockeyn och tränaren Ivan Andersen, som dominerade de så kallade bonnalöpningarna på Jägersro under 1930- och 40-talen. Det skedde med anledning av en förfrågan från dokumentärfilmaren Per Söderhielm.

Han berättar att filmen om Ivan nu är färdig och har haft premiär i Sjöbo, men den kan också ses här:  
Filmen innehåller många fina galoppbilder men visar också många andra miljöer där Ivan Andersen var verksam. I filmen beskrivs han som en tusenkonstnär.

Den olycka på Jägersro 1949, som ändade hans jockeykarriär ges i filmen inte belägg för misstankarna om att Andersen medvetet trängdes omkull av konkurrenterna. Ett barnbarn säger att enligt Ivan Andersen berodde olyckan på att en fotoblixt från en fotograf bländade hösten som ryggade till och gick omkull.

ivan andersen

Förre jockeyn och tränaren Ivan Andersen har uppmärksammats i en dokumentärfilm

Tillbaks till toppen


Sponsor:

Lanwades annons nr9 19

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

toppbild LOS ANGELES

Arcen: 16 stjärnor gör upp på Longchamp

16 hästar väntas göra upp i Prix de l’Arc de Triomphe på Longchamp i Paris på söndagen — Europas och kanske även världens främsta löpning. ...
Schamyl o TT

Späckad helg: Schamyl jagar ännu en segerkrans

Den treårige valacken Schamyl har gått som en slåttermaskin denna säsong.Segrar i både Svenskt och Norsk Derby, dessförinnan Voterlöpning på Jägersro… och därefter vann han ...
Backe Hans TOPPBILD

Backe: “Sporten måste enas, det måste alla förstå!” 

Hasse Backe fick upp ögonen för hästar som springer fort, när hans pappa tog honom till Solvalla för att se den franska travdrottningen Roquepine 1966.Hasse har haft ...
Brigadier JK

Auktion med fina toppnummer – men hälften ropades åter

Det finns, som vanligt, två sidor av myntet vad gäller utfallet av årets Scandinavian Open Yearling Sale.Det går att glädjas åt välbetalda toppnummer - och ...
Zidane JK l (1)

Dags för årets enda åringsauktion!

Under fredagen så äger årets enda skandinaviska åringsauktion rum, på York Stutteri i Danmark.133 åringar finns med i katalogen, drygt hälften är uppfödda i Sverige.Auktionen ...
CUPEN upplopp TOPPBILD

Tyske favoriten segrade i Stockholm Cup 

Stockholm Cup 2024 blev en tävlingsdag att minnas. Dessvärre av olika anledningar. Slutstriden mellan segraren Best Of Lips och Hard One To Please blev verkligen ...
Albaran Stefan Olsson

Tysk gäst högst rankad i Stockholm Cup – what gives?

Högsta formtalet i Stockholm Cup International på söndag har tyske Best of Lips, som ståtar med 97. 6-åringen som tränas av Andreas Suborics, rids av Hugo ...
TOPPBILD Hard One To Please

“Cupen”: Bra klass och bra mix i år 

Tysktränade Best Of Lips blir högst rankad, i årets Stockholm Cup International.— Han kommer från en tredjeplats i en bra Grupp 1-löpning, så han borde ...
AUKTION genrebild

Jockeyklubben sponsrar med totalt 300 000 svenska kronor, de åringar som säljs på årets skandinaviska åringsauktion i Danmark. 

— Vi gör det genom att sponsra Auktionslöpningen på Jägersro hösten 2025. Vidare sponsrar Jockeyklubben en bonus till svenskuppfödda hästar som sålts på auktionen i ...
BRIGADIER toppbild (2)

Derbysegrare i TV-sänt tungviktsmöte från Bro Park

Bro Park bjuder på topptävlingar, helgen före Stockholm Cup.Breeders’ Trophy har givevis samlat “en hel hög” med lovande och kapabla hästar i olika kategorier. Och ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen