jan kleerup 300x300

dela artikeln

FORUM NR 2 – 2019

  • Innehåll i detta nummer:

     

    1. Ordföranden har ordet
    2. Den framgångsrikaste Jockeyklubbsmedlemmen
    3. Andrew Kidney lämnar Sverige
    4. En svenskfödd sprinterchampion
    5. Fortsatt minskning i proffsstallen
    6. Dags för vårpremiärer
    7. Inför Svensk Galopps årsmöte
    8. Spelbolagen drog in 16,8 miljarder
    9. 35 miljoner står på spel i Dubai
    10. Debatt – Anders Unnerstad
    11. Debatt – Lars Herlin
    12. Sponsorer

    Bästa Jockeyklubbsmedlemmar!

  • Då är det äntligen dags för startboxarna att öppnas igen efter ett långt vinteruppehåll!
    Jockeyklubben ser fram mot året med stor tillförsikt! Styrelsen har fått in ett stort antal ansökningar om medlemskap, vilket är glädjande. Tyvärr har vi dock enligt stadgarna endast rätt att ha 200 medlemmar och om alla ansökningar skulle beviljas inträde skulle vi överstiga det antalet. Styrelsen har därför varit tvungen att begränsa antalet nya medlemmar som kommer att presenteras på årsmötet och där kunna röstas in.

    Årets första aktivitet i Jockeyklubben blir invigningen av vårt nya klubbrum högst upp i läktaren på Bro Park. Det är ett utrymme som tidigare varit öppet, men som nu är inglasat. Invigningen sker söndagen den 5 maj i samband med tävlingarna då. Vi hoppas att få se så många som möjligt av er då!

    Vidare har vi fått en ny löpning i vårt namn på Nationaldagsgaloppen den 6 juni på Gärdet. Det blir ett lopp som enbart är öppet för Skandinavien födda hästar och anledning till det är att vi vill gynna svensk avel. Till vinnande ägare delar vi för första gången ut ett vandringspris i form av en häststatyett som skänkts av Anders Zackrés. Vi hoppas den dagen kunna ordna ett särskilt arrangemang för Jockeyklubbens medlemmar, men det är i nuläget inte klart hur det kommer att bli. Årsmötet i år är den 5 juni och vi har stora förhoppningar om ett stort antal medlemmar kommer dit och sedan bevistar tävlingarna på Gärdet dagen därpå. Efter tävlingarna kan man fira nationaldagen vidare på Skansen med kungafamiljen!

    Jag hoppas ni får en trevlig läsning av vårt nya nummer av Forum. Intressant att vi fått in två debattartiklar och vi ser gärna att det blir fler i framtiden. En öppen debatt om galoppsporten i Sverige är viktig för att den ska kunna utvecklas! Det kan påpekas att inläggen naturligtvis är skribenternas personliga åsikter.

    Med hopp om en härlig galoppsäsong!

  • Jan Kleerup
    ordförande


    Jockeyklubbens framgångsrikaste medlem

    Kirsten Rausing är Sveriges mest framgångsrika uppfödare genom tiderna. Visserligen var hennes tid i Sverige begränsad. Efter att bland annat har fött upp 1977 års svenska Derbyvinnare, Cross Purpose, spände hon bågen högre och flyttade först till Irland och engagemang på Airlie Stud för att 1980 förvärva ett då tämligen nedgånget stuteri i Newmarket, Lanwades Stud. Till köpet fick den då 28-åriga svenskan låna upp pengar. Sedan dess har hon förvärvat ytterligare ett stuteri i Newmarket, St Simon, och ett i Irland, Staffordstown.

  • Kirstenrausin o Seathemoon

    Kirsten Rausing tillsammans med tillsammans med Sea The Moon, som står uppställd på Lanwades Stud. Sea The Moon är tysk derbyvinnare och var ledande beskällare i Tyskland 2018.

    Sedan många år är hon en av Englands stora uppfödare, som under nästan fyra decennier fått fram tolv Grupp 1-vinnare och ett nästan oräkneligt antal black type-vinnare. Men av en intervju i Thoroughbred Daily News gjord av journalisten Emma Berry framgår att hon inte tänker vila på sina lagrar.

    Denna säsong står tre hingstar uppställda på Lanwades, engelska derbyvinnaren Sir Percy, tyska derbyvinnaren Sea The Moon och Breeders’ Cup Sprint-triumfatorn Bobby’s Kitten.

    Bland stuteriets ston kan nämnas Here To Eternity, som är mor till helbröderna Time Warp och Glorious Forever, som båda vunnit den förnämsta löpningen i Hong Kong, Hong Kong Gold Cup, Gr 1, 2017 och 2018. Deras far Archipenko (e Kingmambo) fick en alldeles för kort karriär på Lanwades. Han var bara 13 år då han avled 2017.

    -Framgångarna för Time Warp och Glorious Forever är spännande, säger Kirsten Rausing till Emma Berry. Naturligtvis skulle vi ha låtit Here To Eternity ha fått tillbringa resten av livet med den beklagansvärda Archipenko,

    -Det var en gammaldags planerad betäckning. Folk trodde inte det låg mycket tanke bakom, men i själva verket var det resultatet av analyser under flera generationer, eftersom jag fortsatte planera efter linjer som gick tillbaka till det berömda avelsstoet Special.

    -Time Warp och Glorious Forever har Special fyra eller till och med fem gånger i sin härstamning. Så de är starkt inavlade på ett sto som aldrig vann en enda löpning. Men Special lämnade i aveln sonen Nureyev och dottersönerna Archipenko och Sadler’s Wells.

    Here To Eternity betäcks i år i Irland med världens ledande avelshingst Galileo.
    Den 17-åriga modern till Here To Eternity, Heat Of The Night (e Lear Fan), väntar föl med Bobby’s Kitten för att sedan betäckas med Sea The Moon.

    timewearp

    Time Warp ( e Archipenko-Here To Eternity vinner Hong Kong Cup 2017

    gloriousforever

    Glorious Forever – helbroder till Time Warp – vinner Hong Kong Cup 2018

    Mest kända stolinjen
    Stuteriets mest kända stolinje, den vars namn vanligen börjar med bokstäverna AL, finns fortfarande representerad på stuteriet. Det började med Alruccaba (e Crystal Palace) som Kirsten Rausing köpte 1985 tillsammans med Sonia Rogers på Airlie Stud. Alruccabas dotter Alouette (e Darshaan) utnämndes av Brittiska Fullblodsföreningen, TBA, till avelsstochampion efter att ha lämnat två championston på banan, Alborada och Albanova, båda efter Alzao.
    Alborada gjorde tio starter, alla i Lanwades vit-gröna färger och vann sex av dem. Hon vann Grupp 1-loppet Champion Stakes på Newmarket, riden av George Duffield både som tre- och fyraåring och vid båda tillfällena slog hon Europas bästa hingstar.

    Efter den sista triumfen beskrev Kirsten Rausing Alborada som ”a filly for the history books: a great filly who will always be remembered in Newmarket.” Därtill vann Alborada två Grupp 2- och ett Grupp 3-lopp.

    Helsystern Albanova tränades även hon av Sir Mark Prescott. Hon vann tre Gr 1-löpningar i Tyskland över distansen 2000 meter och korades till Årets Häst i Tyskland 2004. Hon utnämndes även till ”World Champion 340 Filly” av the international Ratings Comttee.

    De båda helsyskonen kröner nu som statyer entrén till Lanwades Stud.
    I december i fjol vann Alboradas sista föl, My Nordic Hero (e Archipenko) en Grupp 3-löpning i Australien.
    -Fortfarande har jag ett antal ston från AL-familjen, tre ska gå till Sea The Stars, ett till Roaring Lion, ett till Kendargent, ett till Lope De Vega, två till Sir Percy och ett till Expert Eye., och naturligtvis flera till Bobby’s Kitten och Sea The Moon.

    alborada

    Alborada (e Alzao-Alouette) vann Champion Stakes i England både 1998 och 1999

    albanova

    Albanova – helsyster till Alborada – utsågs till Årets Häst i Tyskland 2004, då hon vann tre Grupp 1-löpningar och slog de bästa inhemska hingstarna varje gång

    Kirsten Rausing är mycket lojal mot hingstar som tjänat stuteriet väl, oavsett var de står. Sålunda sänder hon i år ett sto (Karamela, som går tillbaka till Special) till nu 25-årige Stormy Atlantic (e Storm Cat) i USA.

    -Jag har använt honom fem gånger och fått fyra vinnare efter honom. Även om han nu är 25 så producerade han i fjol en Breeders’ Cup-vinnare (Stormy Liberal).

    Något färre avelsston
    -Numera har jag dragit ned på antalet avelsston, säger Kirsten Rausing. De har minskat med 25-30 procent. Jag är beroende av marknaden. Jag måste kunna sälja av hingståringarna.Den amerikanska championhingsten Kitten’s Joy,förutom far till Bobby Kitten också till Roaring Lion, var nära att bli uppställd på Lanwades men gick till ’N’ Dale Farms i Kentucky, men Kirsten behåller kontakten med honom genom att skicka två ston till honom.

    Bland de nya hingstar som ska användas i år finns Overbury Studs Cityscape, som är fallen efter tidigare Lanwades-beskällaren Selkirk. Han ska betäcka Kesara (e Sadler’s Wells) och Memory Lane (e With Approval). Det senare stoet är den enda kvarvarande länken till Kirstens tid på Simontorp Stuteri i Skåne – hennes mormors mor Highlight vann Svenskt Kriterium 1973.

    Tillsammans med Here To Eternity kommer Rausings vinnare av Champions Fillies and Mares Stakes (Gr 1) Madame Chiang (e Archipenko), att skickas till Galileo. Hon är för närvarande dräktig med Lope De Vega.

    -Jag är mycket tacksam mot Coolmore för att de tar emot dessa två ston till Galileo, säger Kirsten Rausing.

    -Och jag är glad att Sea The Moon står här, säger hon om den lovande hingsten, som numera ägs av ett syndikat. Han ser nästan ut som en kopia av sin far, men är inte så tung och inte lika stor som Sea The Stars. Han är fulltecknad och har också en väntlista. Speciellt tyska uppfödare är mycket positiva, eftersom han inte bara var championhingst där 2018 utan också far till Tysklands champion-tvååring 2018, Noble Moon, trots att han inte står uppställd där. Jag hoppas han får en tysk derbyvinnare detta år.

    Kirsten Rausing är medlem i Jockeyklubben sedan 1981 och i dess förebild, the Jockey Club sedan 1992. 2009 erhöll hon klubbens Förtjänstmärke.

    (Samtliga foton tillhandahållna av Lanwades Stud.)

  •  Tillbaka till toppen


    Andrew Kidney lämnar Sverige

    Ryktena har gått en tid men de kan nu bekräftas:

    -Ja, jag lämnar Sverige och de 14 hästarna i stallet inom den närmaste tiden, berättar Andrew Kidney. Jag skulle egentligen ha lämnat stallet i god tid före säsongsstarten, men det har dragit ut på tiden för ägaren att hitta en ny tränare.

    -Jag längtar hem till England och inte minst efter barnbarnen. Och jag är nöjd med vad jag åstadkommit. Framgångarna i Dubai är jag mycket stolt över. De kommer som en fin final för tränarkarriären.

    Andrew Kidney startade 3-årige Irish Trilogy och 5-årige Suspicious Mind i Dubai. Treåringen, vinnare av Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris på Bro Park, gjorde tre starter och var trea, tvåa (i Meydan Classic Trial) och fyra. Det inbringade motsvarande 380 618 kronor till ägande 360 North Horse Racing.

    Två starter för Suspicious Mind resulterade i en andra- och en fjärdeplats (i en Grupp 3-löpning). I kassan blev det 626 900 kronor.

    -Planen är nu för Irish Trilogy att gå i the Spring Mile på Jägersro i slutet av april och för första gången pröva dirt track. Går det bra, kan det bli Pramms Memorial den 19 maj. Sedan finns det djärva planer på att gå till Royal Ascot och Britannia Stakes, som rids över 1600 meter på rakbanan.

    -För Suspicious Mind kan det bli ett liknande upplägg som förra året, vilket bland annat innebär chans till revansch i Scandinavian Open Championship på Klampenborg, ett lopp han borde ha vunnit.
    Det framgår mellan raderna att Andrew Kidney tycker det är lättare att matcha hästar än hästägare, en uppfattning han nog inte är ensam om i tränarskrået.

    So, it’s time to relax, konstaterar den populäre engelsmannen.

    andrewkidney

    En leende Andrew Kidney tar emot hederspriset för Irish Trilogys seger i Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris från VD Fredrik Reuterskiöld. Vid tygeln Nina Lensvik och i sadeln Martin Rodriguez.

    Tillbaka till toppen


    En svenskfödd sprinterchampion

    Skandinaviens bästa sprinter är svenskfödd. Det är lika ovanligt som trevligt att konstatera. Efter segrar i Zawawi Cup (Grupp 3) och Lanwades Stud Jägersro Sprint (Listed), följde I Kirk upp med seger på Meydan i Dubai, en seger som belönades med drygt 725 000 kronor i svenska pengar.

    Därmed har fuxvalacken sprungit in 2 452 402 kronor på 14 starter, som gett hela nio segrar och två andraplatser.
    Det var en mycket imponerande seger som I Kirk erövrade i Dubai. Trots toppvikt vann den svenskfödde 4-åringen mycket lätt över 1200 meter. I den följande starten i Dubai fick han nöja sig med en sjätteplats efter ett inte helt optimalt löpningsförlopp.

    Carlos Lopez red med stort självförtroende och Susanne Berneklint fick sin största tränarseger. Hästgruppen i Lund är inte ovan vid framgångar men denna är förstås den mest spektakulära.

    Engelska vadhållningsfirmor betalade 7,5 gånger pengarna vid I Kirks seger på Meydan.

    Uppfödaren, Staffan Lidbeck i Löberöds Hästklinik, har i I Kirks mor I Could (efter Johannesburg) fått fram en rad goda avkommor som Jammy Acttion, Pocahontas Face och Joker Face . I Kirk är efter Rävdansens champion Eishin Dunkirk.

    I Could gjorde bara en tävlingsstart, då hon som treåring i Fredrik Reuterskiölds träning tog en femteplats på Jägersro.

    I Kirk är inte den första svenskuppfödda häst som segrat i Dubai. Det gjorde även Tertio Bloom (e Tertullian-Yankee Bloom) 2012. Även det på sprinterdistans. P-A Gråberg red, Fabricio Borges tränade, Med Horse HB och Stall Skattkistan ägde och Triple Crown Bloomers och Peter Frisk var uppfödare. Det var efter dött lopp som segern bärgades.

    Segrade på Meydan gjorde även Volatile (e Stratetic Prince-Look That Chick). Det var 2015, då valacken tre år gammal, med Wiliam Buick i sadeln och uppfödd och tränad av Jessica Long. Som ägare stod Easy KB. Loppet hette Meydan Classic och var en av Volatiles internationella framgångar.

    Dessutom bör redovisas en svenskfödd fullblodsarab som vunnit i Dubai: Per-Olof Scherlings El Wodkine (e Eldorado-Welona) som segrade 2003. Det skedde på den tidigare banan: Nad Al Sheba.
    (Delar av texten har hämtats från stallequo.wordpress.com)

    i kirk zawawi cup

    I Kirk vinner Zawawi Cup på Jägersro. Carlos Lopez i sadeln

    Fortsatt minskning av hästar i proffsträning

    Enligt Svensk Galopps förteckningar fanns det den 25 mars i år 608 hästar i professionell träning. Förra året var antalet 637. En minskning således med drygt 4 procent.

    Den avstämningen skedde dock 10 dagar senare, den 4 april. Sannolikt kommer antalet att öka något. Men det lär inte handla om någon stor förändring. 2018 ökade antalet marginellt från 637 den 4 april till 643 den 8 maj.

    Går man 10 år tillbaka i tiden, till 2009, har det skett en dramatisk minskning. Då redovisade SG:s skrift GaloppInfo att 1 263 hästar fanns i professionell träning. I procent innebär det på tio år en minskning med 52.

    Av de 608proffstränade hästarna finns 289 i stockholmsregionen, 265 i Skåne och 54 i Göteborg.
    Flest hästar i träning har för närvarande Patrick Wahl, 48. Därefter följer Lennart Reuterskiöld Jr, 37, och Francisco Castro 32.

    Fyra tränare har mer än 20 adepter i stallet: Roy Arne Kvisla, 29, Madeleine Smith, 24, Caroline Malmborg, 22 och Vanja Sandrup, 21.

    Mer än 15 hästar redovisar tio tränare: Dina Danekilde 19, Tobias Hellgren, 19, Hans-Inge Larsen, 19, Annika Sjökvist, 19, Ricardo Ramallo, 18, Sandra Brolin, 17, Henrik Engblom, 17, Jessica Long, 17, Catharina Vång, 16 och Julian McLaren, 15.

    I intervallet 14-10 skyddslingar befinner sig Paul Fitzsimons, Andrew Kidney, Bodil Hallencreutz, Susanne Berneklint, Ylva Brandt, Ellinor Rasmusson, Jan-Erik Pettersson, Maria Sandh, Alice Elmerskog och Peter Jardby.

    I nästa intervall, 9-5 hästar, återfinns: Maria Johansson, Susanne Sivrup-Rosenqvist, Claes Björling. Sigyn Dysell, Josephine Kelly, Lars Kelp, Dennis Persson, Åsa Edvardsson, Catharina Östlund, Charlotte Goss och Jessica Olson.
    Färre än 5 hästar står hos: Nadja Bellander, Stefan Rödjare, Charlotte Dillner, Lotta Lien, Patricia Gordin, Pia Höiom, Camilla Nilsson, Tony Oscarsson, Erna van Doorn, Christer Hederud, Lennart Jarvén och Annelie Larsson.

    Det innebär 50 namn. I fjol var antalet 53. Nya innehavare av proffstränarlicenser är Nadja Bellander, Patricia Gordin och Stefan Rödjare.

    Jockeyklubbens Forum kommer att följa utvecklingen i kommande nummer.

    Tillbaka till toppen


    Dags för vårpremiärer

    Efter det långa vinterupphållet genrepade säsongen 2019 med en kvallöpning på Jägersro på onsdagen. Tre hästar startade och först i mål var en adept från Lennart Reuterskiöld Jr:s stora stall, Stall Tandems tyskfödda Frasetti Cieli, ett 3-årigt sto efter Juniper Tree-Female Voice. Tiden över 800 meter blev 50,5.

    Den egentliga vårpremiären blir på Bro Park den 7 april, då sex löpningar står på programmet.

    Annars är det ofta så att de första vårlöpningarna anordnas på Jägersro, medan stockholmsgaloppen hämtar andan efter de många vinterlöpningarna. Jägersro startade i fjol och så var det både för tio och för tjugo år sedan. Känns några vinnarnamn igen?

    Vinnare på Jägersro 4 april 2018:
    Järnlöpning 220 m: Glorias Express (Josefin Landgren/Hans-Inge Larsen) 9 startade
    Novislöpning 1000 m: Sambaheat (Martin Rodriguez/Vanja Sandrup) 5 st
    Maidenlöpning 1730 m: Shake The Disease (Maikel Narvaez Bravo/Francisco Castro) 6 st
    Silverhandicap 1730 m: Repeat Offender (Martin Rodriguez/Ricardo Ramallo) 9 st
    Silverhandicap 1200: Hills And Dales (Elione Chaves/Hans-Inge Larsen)

    Vinnare på Jägersro den 26 mars 2009
    Novispremiären 1200 m: Flip Flopping Fly (Rafael Schistl/Fredrik Reuterskiöld) 9 st
    Marslöpning 2200 m: Wiesensturm (Annelie Hollstenius/Catharina Östlund) 8 st
    Silver Mile 1600 m: Egon (Rafael Schistl/Fredrik Reuterskiöld) 8 st
    Torsdagstrion 1730 m: Wyclef (Annelie Hollstenius/Vanja Sandrup) 11 st

    Vinnare på Jägersro den 11 april 1999
    Fegentri Ladies 1730 m: Sha’s Dream (Lena Jarvén/Lennart Jarvén) 8 st
    Premiär Sprint 1200 m: Lawrence (Kim Andersen/Fredrik Reuterskiöld) 10 st
    Premiär Handicap 2300 m: Zerena Apache (Vanja Sandrup/Francisco Castro (7 st)
    Kvällsposten Cup 1200 m: Castlerea Lad (Jessica Lindberg/Rein Kuningas) 8 st
    Husielöpning 1730 m: Code Of Law (Fredrik Johansson/Fredrik Reuterskiöld) 6 st
    Kvällsposten Hästägare för en dag 2300 m: Way Of Walking (Fredrik Johansson/Nils Lindgren) 15 st
    Ekohallen Stosprint 1200 m: El Corazon (Luis Santos/Francisco Castro) 7 st
    Treårspremiären 1730 m: Holma King Love (Luis Santos/Francisco Castro) 14 st

    gloriaexpress

    Glorias Express premiärvinnare 2018. Här med tränare Hans-Inge Larsen, ryttare Josefin Landgren och skötare Kate Alvesparr

    Inför Svensk Galopps årsmöte
     

    Till Svensk Galopps årsmöte – eller ordinarie föreningsstämma som det egentligen heter – blir det mest omval. Om valberedningen får bestämma.

    Valberedningen förordar omval av ordförande Per Larsson, av Anders Östberg, av Roland Johansson och av Åsa Edvardsson. Enda nyvalet som föreslås är Anders Lilius. Det beror på att ledamoten Maria Sandell hoppar av styrelsen efter blott ett år.

    Återbruk kan ju vara bra och det gäller inte bara valberedningens förslag utan även dess motiveringar. Det åttasidiga dokument som valberedningen framlägger är nämligen nästan exakt det samma som i fjol. Samma inledning, samma rubriker och så gott som ordagrant samma brödtext.

    Förutom att extrastämman inte behöver behandlas i årets dokument är det egentligen bara en mening som fanns med i fjolårets skrivning som inte är med i år. Där hette det att tidigare styrelse ”inte helt lyckats skapa ett gott samarbetsklimat, inte helt följt Galopputredningen samt inte gått i takt med fullmäktiges viljeyttringar och beslut.” Den kritiken är nu borta, så en nöjd valberedning vill välja om merparten av styrelsen.

    Dock reserverar sig Leif Wretman i valberedningen mot omval av Per Larsson och Anders Östberg. Så han är inte lika nöjd som övriga: Maria Westman, Susanne Sivrup Rosenqvist och suppleanten Lars Gradin.

    Presentationen av den nya styrelsekandidaten Anders Lilius är förstås ny. Här är ett utdrag:

    Anders är född i Helsingfors. Han är 65 år och bosatt i Sverige sedan 1990. Anders startade sitt yrkesliv inom restaurangbranschen som utbildad krögare. Anders har gått i lära hos Tore Wretman på Riche och Operakällaren. Efter en stor operation lämnade Anders restauranglivet och började inom hotellbranschen. 1982-1990 var han verksam inom Sokos Hotels, Finlands största hotellkedja, som försäljningschef, marknadsdirektör och ansvarig för kedjans utlandsmarknadsföring.

    1992 blev Anders Lilius ansvarig för Scandic Sverige. 1994 utsågs han till vice koncernchef och resultatansvarig chef i Scandic för Sverige, Norge, Danmark och Finland samt ansvarig för alla förvärv som gjordes under denna period. 1998-2002 var han ansvarig för etableringar i Baltikum. Börsvärdet för Scandic Hotels steg under denna period från cirka 4 miljarder till cirka 8 miljarder.

    Efter att Hilton förvärvade Scandic Hotels slutade hela koncernledningen och Anders startade eget som rådgivare inom hotell-, turism- och hotellfastighetsbranschen. Anders har även 2004-2007 varit VD för Infront, ett schweiziskt företag som arbetar med rättigheter inom idrott.

    Anders arbetar fortfarande med sitt rådgivningsbolag samt sitter och har suttit i ett antal styrelser både inom hotell- och restaurangbranschen.

    Anders är genuint idrottsintresserad. Anders har kappseglat hela sitt liv och deltagit i EM och VM.
    Att han en gång i tiden satt i AIK:s ishockeystyrelse har valberedningen dock inte nämnt. Inte heller att vägen till galoppen har gått genom Patrick Wahls galoppstall.

    Om valberedningens förslag kommer att väcka mothugg är när dessa rader skrivs obekant. Det kommer dock inte att saknas kontroversiella punkter på dagordningen

    En sådan kan vara behandlingen av årsredovisningen och revisionsberättelse. Revisorn föreslår att bolagsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen och tillstyrker ansvarsfrihet, men lämnar även följande revisorsanmärkning:

    ”Som framgår av not nr 9 i årsredovisningen har styrelsen under det granskade räkenskapsåret beslutat om tillkommande arvode för utökade arbetsinsatser som enligt vår bedömning till viss del avser ersättning för styrelsearbete. Styrelsearvode skall enligt 8 kap 23 a § aktiebolagslagen beslutas av bolagsstämma, varför beslutet om tillkommande arvode såvitt avser den del som omfattar ersättning för styrelsearbete inte är fattat i den ordning som följer av nyssnämnda bestämmelse. Beträffande styrelseledamöterna som deltog i beslutet gäller också att beslutet står i strid med reglerna om jäv för styrelseledamöter i 8 kap 23 § aktiebolagslagen.”

    Denna skrivning tillkommer som en följd av att fyra av styrelsens ledamöter beviljade sig själva ett extra arvode på 80 000 kronor var. Det motiverades med det merarbete som uppstod till följd av att styrelsen under en period bara bestod av fyra ledamöter. Majoriteten i fullmäktige godkände vid årsstämman i fjol utbetalningarna.

    Däremot ha revisorerna inte kommenterat att styrelsen tilldelade tre av valberedningsledamöterna (en ledamot avstod) ett extra arvode på 6 000 kronor.

    Ett annat laddat ämne lär bli styrelsens förslag när det gäller vintergaloppen. Två alternativ presenteras. Enligt det ena blir det ingen vintergalopp alls på Bro Park. Enligt det andra kan det bli vintertävlingar till en kostnad av drygt 9 miljoner kronor, pengar som tas från prisbudgeten och genom förhöjda banavgifter på Bro Park. Ett val som för somliga nog blir som ett val mellan pest och kolera.

    Den ordinarie föreningsstämman äger rum lördagen den 13 april på Aronsbergs konferenshotell i Bålsta. Den startar kl 10.

     anderes lilius per larsson
    Anders Lilius föreslås bli invald i Svensk Galopps styrelse   Per Larsson föreslås av valberedningens majoritet bli omvald som ordförande

     


    Spelbolagen drog in 16,8 miljarder kr i januari
     

    Dagens Nyheters ekonomiredaktion presenterade nyligen tidigare oredovisad statistik som visar att spelbolagen tjänade 16,8 miljarder kronor på spel i januari. Tidningen har utgått från de siffror spelbolagen redovisat till Spelinspektionen i Strängnäs och som de enligt nya spellagen ska meddela en gång i månaden. På behållningen ska de betala 18 procent i skatt.
    ”Om trenden fortsätter kan staten räkna med betydligt mer skatteintäkter än förväntat”, skriver Dagens Nyheter”.
    Störst intäkter visar inte oväntat Svenska Spel och dess bolag (Svenska Spel & Casino AB och Casino Cosmopol AB): 737 miljoner kr. Det innebär 133 miljoner kronor i skatt till staten. På andra plats kommer ATG som i januari redovisade 348 miljoner kronor.

    Därefter följer:

      mkr
    Spooniker Ltd (Unibet och Maria Casino) 135,5 
    Leo Vegas Gaming Plc  46,7
    SafeEnt imiLted (Ninja Casino  44,4
    Hillside Enc (Bet 365)  43,6
    Hero Gaming Ltd  31,6
    Snabbare Ltd 31,6
    Mandalorian Technician Ltd (No Account Casino)  22,6
    Come On Sweden 17,6
    Mr Green Ltd  17,4
    TSG Interactive Plc (Poker Stars)  16,1
    Betsson Nordic Ltd  15,5

    Hittills har 74 bolag fått spellicens av Spelinspektionen. 50 av dem har deklarerat och betalat skatt för januari.

    casino

    Casinospel fortsätter locka trots ny spellag

    Tillbaka till toppen


     35 miljoner USA-dollar står på spel i Dubai
     

    Vid lördagens Dubai World Cup-tävlingar deltar stora delar av världens galoppelit. 35 miljoner USA-dollar fördelade på nio löpningar har stark dragkraft. I svenska pengar handlar det om cirka 350 miljoner kronor.

    Som vanligt är prissumman högst i Dubai World Cup som avslutar kvällen. Där slåss 13 ekipage om 12 miljoner. Förhandsfavorit är Godolphins Thunder Snow (e Helmet), som med Christophe Soumillon i sadeln siktar på att upprepa fjolårssegern.

    En annan spektakulär deltagare är det 4-åriga japanska stoet Almond Eye (e Lord Kanaloa), som är obesegrat i fem starter. Senast vann hon Japan Cup. Hon är förhandsfavorit i Dubai Turf, som rids över 1800 meter. Går det bra där lär hon sikta på Prix de l’Arc de Triomphe i höst. Även hon har en fransman i sadeln: Christophe Lemaire.

    Från Japan kommer också en annan favorit: 7-årige Rey De Oro (e King Kamehameha). Han startar Longines Dubai Sheema Classic (2410 m gräs), där prissumman liksom i Dubai Turf är 6 miljoner. Ryttare åter Christophe Lemaire.
    ”The Men in Blue”, det vill säga Schejk Mohammeds Godolphin stall möter upp med ytterligare tre förhandsfavoriter. De är Blue Point (e Shamardal) i Al Quoz Sprint (1200 m gräs), Ispolini (e Dubawi) i i Dubai Gold Cup (3200 m m gräs) och Divine Image (e Scat Daddy) i UAE Derby (1900 m dt), som senast vann UAE Oaks. Alla tre tränas av Charles Appleby. Wiliam Buick rider Blue Point och Divine Image och Brett Doyle Ispolini. Appleby tränar däremot inte World Cup-favoriten Thunder Snow utan det gör gamle partnern Saeed bin Suroor.

    Ytterligare en representant för den stora Al Maktoum-familjen hoppas på seger på lördagskvällen. Mycket betrodd i Godolphin Mile (1600 m dt) är nämligen 9-årige Heavy Metal (Exceed And Excel), som ägs av Schejk Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, således en son till Schejk Mohammed.

    Kvällen bjuder också på en amerikansk förhandsfavorit i 7-årige Roy H (e More Than Ready), som startar i Dubai Golden Shaheen (1200 m dt). Han tränas av Peter Miller och rids av Paco Lopez.

    När dessa rader rids är kanske resultaten redan kända. För den internationella sportens skull kan man hoppas på lite mer spridning av vinnarna. Det är ju inte alltid förhandsfavoriterna som vinner.

    Kvällen inleds med en löpning för de arabiska fullbloden, Dubai Kahahayla Classic (2000 m dt).


    Räcker pengarna?
     

    DEBATT: debatt 100px  Anders Unnerstad 

    På Jockeyklubbens Forum nr 1:2019 skriver Lars Herlin insiktsfullt om galoppsportens framtid. Han framför flera konstruktiva förslag till åtgärder som kunde förbättra sportens konkurrensförmåga, framför allt vad gäller presentationsteknik och spelinformation. Det är väl bara att hoppas att detta kan realiseras. Men, som Herlin mycket riktigt påpekar, det kommer att kosta pengar. Om man då lägger ihop detta med en mängd andra aktuella investeringsförslag, så tycks summan bli oöverstigligt stor. Jag tänker på:

    * Hinderbana på Bro
    * Läktare m m i Göteborg
    * Ny DT-bana på Bro (om vi ska kunna ha vintergalopp, vilket jag tycker är absolut nödvändigt)
    * Helt ny bana i Skåne.

    Allt detta, förmodligen flera hundra miljoner, ska tydligen finansieras med medel från markförsäljningen i Täby. Samtidigt finns det tydliga tecken på att dessa pengar kan komma att dröja många år eller att de blir väsentligt lägre än man tidigare räknat med.

    Ska man då låna pengarna? Som gammal bankman ställer jag mig tvivlande till att det är möjligt. Säkerheten skulle visserligen vara de banor vi har och det eventuellt kommande flödet från Täbymarken. Men bankmän i dag – visa av skadan – analyserar noga ränte- och återbetalningsförmågan, som i sin tur hänger intimt samman med löpande överskott från rörelsen. Och då aktualiseras det som även Herlin tar upp, nämligen betalningsviljan hos de stora spelföretagen, främst ATG. Man kan fråga sig hur stor den är när spelomsättningen på galopp i Sverige stadigt sjunker. Och när det gäller säkerheterna, vilket värde har Bro-anläggningen om det inte bedrivs galoppverksamhet där? En bråkdel av nedlagt kapital.

    Som sagt ovan, jag tror på Herlins förslag till åtgärder. Men de måste kompletteras med en koncentration – läs neddragning – av sportens ambitioner. Som jag ser det är det bara realistiskt med en stor galoppbana i Sverige, där tävlingsverksamhet sker i princip hela året om (en månads uppehåll under vintern kan man tänkas sig). Investeringsvilja hos hästägare, tillgång till hästar (bl a inhemsk uppfödning) samt spelintresse från allmänheten räcker helt enkelt bara till en bana (Gärdet och Strömsholm kan nog fortleva på sina speciella meriter).

    Sammanfattningsvis finns galoppsportens problem inom följande fyra områden, alla lika viktiga:

    * Likviditeten, hur ska man få fram pengar till alla aktuella projekt?
    * Lönsamheten, hur ska man få tillräckligt stora intäkter?
    * Hästägare, hur ska man attrahera tillräcklig många nya sådana?
    * Tävlingshästar, den svenska uppfödningen är otillräckligt stor och importerna är dyra.
    * Spelintresset. Omsättningen på galopp har minskat med ca 30 % de senaste 10 åren.

    Konsekvensen av detta borde bli att man skrinlägger alla planer på en ny bana i Skåne, liksom på förbättringar i Göteborg. Verksamheten på Jägersro kan fortsätta så länge avtalet om hyra av banan gäller. Inga nya större investeringar bör göras i Göteborg, och även den banan måste kanske på sikt läggas ned. Alla medel och allt arbete måste koncentreras till att få banan i Bro i toppklass med så mycket verksamhet som möjligt året runt. Skulle den planerade nya banan i Skåne kunna finansieras helt utanför SG:s balansräkning – och även driften säkras – kunde saken komma i ett annat läge. Men hur skulle det gå till?

    Jag är fullt medveten om att detta förslag väcker ont blod i framför allt Skåne. Själv född i Skåne, släkten därifrån och med mitt första galoppminne från Derbyt 1949, då Amigo vann, skulle jag inte ha något emot om det varit tvärt om, dvs om det redan fanns en egen bana i Skåne som kunde bli centralpunkten för sporten. Men nu är det inte så, och planer måste anpassas till verkligheten, inte tvärt om.

    Anders Unnerstad

    tabygalopp1960

    Täby Galopp innan det begav sig, före premiären 28 augusti 1960 och innan området kommit i galoppsportens ägo.

    Åsikterna i artikeln speglar som alla debattartiklar författarens egna åsikter och utgör inget ställningstagande för redaktionen

    Tillbaka till toppen


    Hur ökar galoppen attraktiviteten?
     

    DEBATT: debatt 100px  Lars Herlin

    När galoppsporten kommer igång för säsongen lovas ett lyft. Söndagspremiären 7 april på Bro Park kommer bjuda på en helt ny TV-upplevelse. Det blir som V75 direkt med fler kameror och direkta intervjuer, lovar Patrik Brissman, kommunikationsdirektör på ATG i ett samtal jag har med honom.

    Med andra ord vi får en rejäl uppgradering. Självfallet har också Bro Park-ledningen förstått, får vi anta, att en bra galoppsändning måste visa hästarna när de galopperar till start och därför ordnat en grässkyddande övergång till dirten. Driftsätter man direkt också det nya positioneringssystemet våras det ordentligt för galoppen redan i premiären

    Det blir lika spännande att se premiären på Jägersro, särskilt när hästarna hoppar ur startboxarna på 1200 meter. Blir det närbilder även där? Det är faktiskt bilderna som gör galoppen och dom visas i mobiltelefoner.

    Enligt mätanalysföretaget Similarweb surfar 85 procent in på ATG.se på mobiltelefonen. Och det tycks bli ATG som gäller även fortsättningsvis.

    Svensk Travsport har i avtal med alla sina banor säkrat upp att 85 procent av alla sponsor- och reklamintäkter från spelbolag (inte andra sponsorer) skall gå till en gemensam pott. Det finns inga tecken på att något spelbolag tecknat sådana avtal med någon travbana. Spelindustrin lägger fortfarande miljarder på reklam, pengar som sporten ännu inte fått se röken av.

    I utredningen om avregleringen talades om att sponsorintäkter och reklamintäkter från spelbolagen kunde bli en ny intäktskälla för banorna.

    Jag tror inte att galoppbanorna i samband med premiären är fyllda med reklam från spelbolag som Unibet, Betsson, Legolas med flera. Svenska Spel som erbjuder hästspel kommer inte erbjuda spel på galoppen, åtminstone inte i år har jag fått veta direkt från bolaget. Vilka av de andra bolagen som också kommer negligera svensk galoppsport får vi veta efter premiären. Det kan nog vara så att galoppen inte har något annat alternativ än att köra ATG spåret i enkelfil. Under våren ska Svensk Galopp dra igång en ny sajt med speltips under namnet Galopptips som ska se till att det finns tips till samtliga 800 galopplöp som är spelbara på ATG.se. Snälla, ta med hinderloppen som ATG brukar missa så blir det i alla fall lite mindre av ”otillbörligt gynnande” enligt konkurrensrätten.

    Det är förståeligt att galoppsporten satsar helhjärtat på ATG som ju står för den absoluta huvuddelen av våra intäkter särskilt när avregleringen skedde utan att hästsporten erbjöds ett alternativt finansieringssystem. Det utreds ju fortfarande.

    Ifjol ökade ATG stödet till Svensk Galopp centralt med 30 miljoner till 56 miljoner. Banorna fick 133 miljoner, en ökning med 10 miljoner, och de aktiva fick 7 miljoner vilket är oförändrat i förhållande till 2017. Travet ökade däremot stödet till de aktiva (transportstöd, uppfödarstöd mm) med 29 miljoner. ATG självt gick med förlust 2018 medan ökningarna till sporten byggde på gamla löften. Rapporterna om hur de första två månaderna gått för ATG är nedslående. När kvartalsrapport 1 kommer den 30 april vet vi hur illa ställt det är. Kommer inte att bli förvånad om 2018 penningmässigt är det bästa någonsin för hästsporten.

    Enloppspelen rasar hos ATG. Där märks konkurrensen av fasta odds och fräcka nya spelvarianter från övriga spelindustrin. Att ATG måste höja återbetalningsprocenten till spelarna tar många för givet. 90 procent av allt hästspel i världen sker på galopp och huvuddelen av spelet sker i just enloppspel. Spelet från TVG i USA går för övrigt direkt in i den svenska poolen hos ATG och borde ju synas i omsättningarna, åtminstone på de lopp som sänds när huvuddelen av amerikanarna vaknat. Den svaga kronan hjälper till att lyfta utlandsintäkterna för ATG.

    Även om våra sötebrödsdagar snart kan vara slut så måste det jobbas för framtiden för att fånga nya aktiva, hästägare och spelare.

    Svensk Galopp har nu fått en egen kommunikationsansvarig, Amie Karlsson. Hon har en delikat uppgift för att få sporten att lyfta och börjar jobbet i rejäl uppförsbacke i vad som kan kallas medietystnad.

    Hon kan ha nog ha fått Svensk Galopps tuffaste jobb. Trots Nationaldagsgalopp och världsmästerskap för kvinnliga jockeys och klassikerna Derbyt och Grand National har ju vår sport inte fått det stora mediala genombrottet i modern tid. Och om det blir norska eller danska miljonärers hästar som får chansen att få resan betald till Goodwood blir det inte heller då mycket uppmärksamhet.

    Galopprånet på Bro Park för två och ett halvt år sedan är nog fortfarande den händelse som gett banan i Upplands Bro mest publicitet. Och efter det långa vinteruppehållet är det nog en del som undrar om sporten finns kvar.

    Traditionella medier har för länge sedan mer eller mindre glömt vår sport trots att vi för inte allt för många år sedan hade målsättningen att bli Sveriges tionde mest omskrivna sport. Ibland blir vi dock omskrivna. Svenskfödda I Kirks vinst i Dubai fångades upp av TT och fick därmed en hel del publiceringar i traditionella medier.

    Sporten har en hård kärna av ca 2000 ”galoppnördar” som läser, ser och slukar allt om vår sport. Det är en mjukvara som både måste förvaltas och utnyttjas för ge sporten större spridning.

    Antalet galoppnördar i Sverige är förstås subjektivt och i princip taget från antalet medlemmar i Marie Lustigs grupp ”Galoppsportens aktiva” på Facebook. Det är en delvis kontroversiell grupp, men har ändå lyckats fånga in en betydande del galoppaktiva.

    Det är då lite sorgligt att se hur få visningarna på t ex Youtube som kanalen Svensk Galopp har med endast drygt 200 prenumeranter och som högst kanske 500 visningar för den vanligaste typen av inslag som intervjuer och loppvisningar. Bättre går det på Facebook och video-visningarna där. Det verkar som om Facebook är galoppfolkets kanal redan, men ännu viktigare är kanske det som lockar andra än nördarna. Botaniserar man bland visningarna i olika kanaler så är galoppsuccéerna inte direkt lopprelaterade. En absolut höjdare är Fredriks Johanssons presentation av jockeyträning i en stallgång. Så stort att de virala framgångarna fångas upp i en artikel i Expressen.

    Så ett råd till Svensk Galopp. Ge gärna oss nördar vad vi behöver i detaljerad information om hästar och lopp på svenskgalopp.se. Men ska sporten sluta tappa utövare och hästägare måste vi locka med riktiga berättelser och bra bilder. En slow motion bild på en hinderhäst som tränar över steeplarna på Strömsholm är en annan framgångsrik video. En video om att man inte ska missa vårens galoppkurser har till exempel nästan 9000 visningar. Lägg krutet på den typen av berättelser.

    Det finns för övrigt ett sätt för alla redan frälsta att sprida galoppsporten. Titta inte bara, dela och gilla. Facebook och Instagram bygger numera mycket i sina algoritmer på användarnas engagemang. Gillanden och delningar leder till fler exponeringar utan att Svensk Galopp behöver lägga pengar på sponsrade inslag.

    Lars Herlin
    Analytiker, frilansjournalist och hästägare

    Åsikterna i artikeln speglar som alla debattartiklar författarens egna åsikter och utgör inget ställningstagande för redaktionen

    Tillbaka till toppen


    Vi tackar våra sponsorer till detta nr:

     

    Lanwades www.jockeyklubben.se banner

    Tattersall annons

    SFAF Annons

    SGS Annons

     

    Tillbaka till toppen


    logo jk forum

  • Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här

  • Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
    Texter: Björn F Eklund
    Webmaster: Jan Sjunnesson

    Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
    Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
    Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
    Maila till 
    info@jockeyklubben.se.

    Tillbaka till toppen

     

     

  •  
  • Save
bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Galopp Malmo 174 (1)

“Travspåret”: 1530 – 1560 meter troligt banmått på galoppovalen

ATG:s och Svensk Galopps styrelser, vill verka för en samlokalisering av travet och galoppen i Skåne. Och det har spekulerats om vad galoppens bana skulle ...
rollerdex

Meddelande till Jockeyklubbens medlemmar

Vi uppdaterar just nu klubbens medlemsregister med korrekt kontaktinformation, och vi saknar uppgifter för knappt tio medlemmar. Ett mail har skickats ut till samtliga medlemmar ...
Derbykurva Jagers

Skåne: avgörande extrastämma 18 december

Framtiden för galoppen i Skåne, kan i praktiken avgöras den 18 december.Då har Svensk Galopp kallat till extrastämma.Kallelsen är väldigt tydlig med att styrelsen i-n-t-e ...
Jagers NY GENREBILD

Fältrittklubben svarar ATGs ledning

Brevet från ATGs vd och styrelseordförande har väckt mycket stor debatt - Skånska Fältrittklubben har publicerat ett svar på brevet som gått ut till en ...
Do Deuce

Do Deuce gav Take femte Japan Cup-segern

Turf-säsongen i Europa är slut. Men på andra sidan jordklotet, så är det full fart. I helgen avgjordes Japan Cup i Tokyo, som vanns av ...
TOPPBILD Jagers

Skåne: ATG ställer sig bakom gemensam flytt

Svensk Galopps styrelse har länge varit tveksamma till de finansieringsmöjligheterna som finns, för huvudspåret till “Ny bana i Skåne”, Bara. I helgen meddelades en ny utveckling ...
Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen