bjoerling1

dela artikeln

Claes Björling startar 46:e året som tränare

Claes Björling hade ett nytt fint år 2018 både som tränare och ägare (Stall Hipp). Stallets hästar tog 14 segrar och sprang in mer än 1,2 miljoner kronor. Det placerade Claes på en nionde plats bland landets mest framgångsrika hästägare.

-Jag är nöjd, säger Claes, även om jag vann en seger mer året innan.

Det är en minst sagt anmärkningsvärd karriär som Claes haft inom galoppsporten. Den började för snart 70 år sedan. Det var på Åby, där Claes red ut för tränarna Carl Magnus Isaksson och Bobby Killick.

Claes Björlings galoppintresse startade 1951 då han började rida ut åt tränare Carl-Magnus Isaksson och Bobby Killick på Åby i Göteborg.

-Första loppet var 1953 på Åby då jag red hästen Forget Me Not som tränades av Carl-Magnus Isaksson och som ägdes av Mischa Kahns pappa Hasse Kahn. Det var faktiskt Hasses allra första galopphäst, berättade Claes i en intervju som Lotta Malmborg gjorde på svenskgalopp.se för två år sedan.

Första segern kom 1955 på Stall Skånes sto Little Ann som vann loppet Whips Whip, därav namnet på amatörloppet som Claes sponsrar vilket han har döpt till Hipp’s Whip.
-Jag jobbade på ett rederikontor så jag cyklade till Åby varje morgon vilket var ett par mil tur och retur. Jag började jobbet klockan 9.00 och då skulle jag ju vara duschad och klar så det var en tuff tid.
1955 gick flyttlasset till Malmö där Claes fortsatte att jobba på ett rederi. Galoppintresset fortsatte och han red ut hos Einar Jardby och fortsatte att rida amatörlopp.

-Totalt red jag 78 lopp och tog åtta segrar. De flesta lopp jag vann var så kallade bonnalöp där amatörer, lärlingar och jockeys fick rida.

På julafton 1959 gifte sig Claes med sin fru Jole och samma år fick han jobb i Stuttgart, Tyskland. Där var han försäljningschef under fem år för Baden Wurtenberg som tillverkade hundmat på burk.

När företaget etablerade sig i Sverige blev Claes marknadschef. Men 1973 startade han ett eget företag i branschen, kallat Best Friend.

Under åren i Tyskland hade engagemanget för hästar och galopp legat på is men när han flyttade tillbaka till Sverige igen återupptog han galoppintresset.

-Jag drev företaget till 1990 på julafton, då var försäljningen av firman klar och det var en lyckans dag, jag fick väldigt bra betalt, berättade Claes i Lotta Malmborgs intervju.
1973 tog Claes ut sin egen licens och det blev en proffstränarlicens direkt.

-Jag red och tränade hästarna på morgonen och åkte sedan till kontoret så det blev långa dagar, konstaterar Claes.

Tre goda importer som i början av 80-talet sprang i Claes Björlings vit-bruna färger: Korkoun (Rolf Wuscha), Hardi Belleau (Willie Carson) och Blustery (Johan Stenström).

Tränade i såväl Italien som Spanien

I samma veva som firman såldes bestämde sig Claes för att flytta till Italien. Han hade ungefär 15 hästar i träning i sitt stall på ön Albarella.

-Albarella var ett kanonställe att träna hästar på. Jag hade personal med mig från Sverige. Stallets hästar tävlade över hela Italien och de vann många lopp. Bland annat ett Listedlopp i Milano där Kim Andersen red stora fuxen Prairie till seger.

Framgångarna sågs med avund av de nationalistiska italienarna, som gjorde flera regeländringar för att försvåra den utländska konkurrensen.

-Jag tröttnade på Italien, tog hästarna med mig och flyttade tillbaka till Täby 1995.

Även där gick det bra. Både 1998 och 1999 var Claes ledande hästägare i hela landet. Claes stannade på Täby Galopp under fem år. Men när Mijasbanan byggdes i Spanien lockades Claes dit.

-Jag kom ner till Mijas ungefär ett halvår efter att banan hade öppnat, berättade han 2017 för Lotta Malmborg. Det gick kanonbra och där vann jag mitt allra största lopp, Mijas Cup, med ungefär en miljon kronor i förstapris. Hästen hette Anbari och honom köpte jag för 11 000 pund på hösten som tvååring, ett bra köp.

Den spanska galoppen fick problem och Claes flyttade hem igen, först till Täby Galopp och sedan 2016 till Bro Park.

Nu står han redo att börja sin 46:e säsong som tränare. Stallet står laddat med sju hästar, köpta i claimers och försäljningslöpningar i England och Irland. Flera av dem är som Claes veteraner, 10-åringarna Free Zone, Stonefield Flyer och Fort Bastion samt 9-årige Tatlisu. De kompletteras med fyraåringen Grimeford Lane och treåringarna Bandola och Irene’s Prince. Samtliga segrade under fjolåret.

-Favoriten är nog Free Zone som jag köpte för 8000 pund, och som utvecklades här så pass att han fick ett handikptal på 92. Men nu står han lite för högt.

-Men jag är på jakt efter ytterligare någon häst, tillägger Claes.

Hästarna sköts av en stallman, medan Rebecca Colldin och Leonard Rios rider ut. Med Rebecca har Claes samarbetat sedan hon började tävla på Jägersro.
Själv är han varje dag i stallet och följer verksamheten intensivt. Resten av tiden ägnas mycket åt galopp på nätet.

-Tyvärr är kommunikationen inom galoppsporten i dag bristfällig, konstaterar Claes, som är mycket orolig för konsekvenserna av att vintergaloppen ställts in för andra året i följd. Jag är rädd för att det kommer att skapa en utslagning bland de mindre tränarna.

Men Claes Björling räknar med att vara kvar ett tag till. Han är ju inte mer än 89 år – fyller den 10 mars.

bjoerling2

Två framgångsrika galoppörer från Claes Björlings stall 2018: Free Zone (ThereseGustavsson) ovan och Grimeford Lane (Annie Nilsson-Lindahl) nedan.

bjoerling3


logo jk forum

Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här

Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

 

 

 

Save

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen