jan kleerup 300x300

dela artikeln

FORUM NR 6 – 2019

Innehåll i detta nummer:

 

  1. Ordföranden har ordet
  2. Bo Jardby
  3. Jakten på superhästen
  4. Enable nästan superhäst
  5. Derbyvinnaren Red Cactus
  6. Dansk Derby 1910
  7. Dansk Derby 2019
  8. Storlopp på Jägersro
  9. Ur Uppis arkiv
  10. Extra föreningsstämma
  11. Galoppens publiksiffror
  12. Spelet på galoppen
  13. Sponsorer

Bästa Jockeyklubbsmedlemmar!

Så är galoppens högsäsong i full gång och det är många härliga lopp varje vecka! Höjdpunkten för året är som vanligt det svenska derbyt, som i år vanns en mycket värdig hästägare genom Lone Kaj-Nielsen, en verklig nestor inom skandinavisk galopp!
Intressant läsning i detta Forum med koppling till derbyt är artikeln om Bo Jardby, som i år bevistade sitt åttonde derby! Ett otroligt rekord, som nog är omöjligt att slå. Bo har dessutom instiftat ett särskilt vandringspris i derbyt till uppfödaren av den främst placerade svenskfödda hästen. Extra roligt var det då jag själv är delägare och uppfödare av Realize Rock som kom femma och vi fick en mycket fin tavla för det!

I sommar har jag haft stort nöje av Svensk Galopps nya tips- och nyhetssida, Galopptipps.se. Den ger enormt mycket nyheter från galoppens härliga värld och dessutom fina tips. En stor eloge till Svensk Galopp för den sidan!

Än kvarstå många härliga tävlingsdagar i Sverige, med Svenskt Oaks, Breederslöpningarna, SM löpningarna, Stockholm Cup, S:t Leger m m. Sedan har vi högtidsdagen för alla spekulanter på åringar, åringsauktionen, som i år är på Bro Park lördagen den 28 september. Katalogen lämnas snart till tryck har jag hört och vi kan nog förvänta oss den i mitten av augusti. Det är 95 åringar som ska hitta nya hem, med förväntansfulla nya ägare!

Jockeyklubben har som bekant inrättat ett särskilt klubbrum på Bro Park, det alla medlemmar är välkomna de dagar som vi har bokat med Svensk Galopp. Lokalen delas nämligen med Svensk Galopp. Vi har skickat ut en lista över vilka dagar som vi har öppet, men vi kommer också att i framtiden ha en annons i programmet om detta. Förhoppningsvis ska vi även kunna hitta en motsvarande lösning på Jägersro.

Med hopp om en fortsatt varm och skön sommar!

Jan Kleerup
Ordförande

Jan Kleerup
ordförande

Tillbaks till toppen


logo jk forum

    

Redaktion:
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)

  • Länkar till enskilda artiklar hittar du här
  Forum ger även plats för annonser med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter. 
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

 Han har sett varje Derby sedan 1939

I år bevittnade Bo Jardby Svenskt Derby för åttionde gången.

-Det kan ha varit något derby dessförinnan, berättar Bo, som besitter en oerhörd historisk kunskap om svensk galoppsport, men det första derbyt som jag tydligt minns var när Marsk Stig vann 1939, tränad av Axel Thorngren på Klampenborg men ägd av Stall Bassano i Malmö.

-Det jag minns helst var förstås derbyt 1957 som vanns av min fars uppfödning Gold (efter Darbhanga-Grand Flier och tränad av Axel Thorngren) men också min bror Einars derbyvinnare Jambler 1967 och Cross Purpose 1977.

Bo Jardby är född in i galoppsporten, för snart 90 år sedan. Hans far Sven skaffade sin första galopphäst 1924, som riden av sergeant Grundström tävlade i jaktlopp runtom i Skåne, i Ystad, Helsingborg, Kristianstad och Jägersro.

-1929 blev far godsarrendator på Torreberga gård utanför Staffanstorp, där han senare började med fullblodsavel.
Fullblodsaveln pågick i cirka 25 år. Förutom Gold så föddes där framgångsrika hästar som Sportsman (13 segrar), Black Beauty (10 segrar), Miriam (Vinterfavoriternas Pris), Light Star (17 segrar inklusive Jockeyklubbens Jubileumslöpning), Condor (14 segrar inklusive Svenskt Kriterium). Om Gold bör också sägas att han som femåring vann den omtalade uppgörelsen om Foreningen til den Aedle Hesteavls 100 Aars Jubilaeumslöb och besegrade 15 konkurrenter, varav fem derbyvinnare.
Ofta avyttrades uppfödningarna i samband med de visningar som varje sommar anordnades på Torreberga (och som artikelförfattaren minns från sin barndom).

-En som nästan alltid var på visningarna var Georg Wiedesheim-Paul, som gjorde många inköp här, till exempel Sportsman, Light Star och Miriam.
Wiedesheim-Paul var championtränare 1943-1952. Han tränade storheter som Bataclan, Clubman Junior, Julianus, Eyebright och Coast Guard).

Efter faderns död flyttade Bo till hästgården Domme norr om Trelleborg. Där bedrev han avel med bland annat den segerrika Stormy Belle, som i Bo Jardbys färger segrade 11 gånger. Hon är mormor till den gode Stormy Ocean, som bland annat vunnit Breeder’s Prize i Norge och nyligen segrade i en guldhandicap på Jägersro.

Bos tävlingsfärger, gul med gröna korslagda ärmar och grön mössa går tillbaka till faderns dress, som från början registrerades som guldfärgad med grönt axelskärp, innan en regementsändring plötsligt förbjöd användning av guld och silver i dresserna, vilket dessbättre är ändrat nu.

I Bo färger tävlade även pappa Svens sista uppfödning, Hurring (e Hurricane-Mid-day Star) som under sju säsonger på tävlingsbanan segrade inte mindre än 24 gånger. Hela tiden tränad av bror Einar.

Än i dag är Bo hästägare i sonen Peters stall. Som nu huserar på Domme gård. Peter är proffstränare sedan 2013.

-Jag är med på en fem-sex hästar i stallet, säger Bosse. Två av dem äger jag helt.

Trots att Bosse nått en aktningsvärd ålder är han varje tävlingsdag på Jägersro.

-Och jag följer träningen nästan varje morgon. Jag bor inte långt ifrån, i Anderslöv. Även om lite krämpor gör att jag inte kan hugga i lika mycket som tidigare.

I motsats till brodern Einar har Bo inte tävlingsridit.

-Jag blev lite för tung, men det blev jaktlöpningar, dressyr och fälttävlan.

-Förutom familjens derbysegrar minns jag mest min tid i styrelsen för Skånska Fältrittklubben. Den tiden gav mig väldigt mycket. Till den tråkiga sidan hör den plötsliga förlusten av vår hinderhäst Hero, som 1950 gick omkull i ett lopp och bröt ned. Hero räknades inte som fullblod utan var registrerad som ’övrig’, eftersom han bara var fullblod i två generationer, resten var halvblod. Men det gick bra ändå.

-Men, påminner Bo, vi kunde vid samma tid glädja oss åt Jehu (e Darbhanga) som vann 16 löpningar i följd. Han startade i Einars namn och färger (guldfärgad med lila axelskärp), men var inte född på Torreberga utan på Vasaholm som tvååring. Jehu hade ett stort överbett och var ingen vacker häst. Uppfödaren Gösta Dalman – den legendariske Hurricanes ägare – varnade oss för att ta ut honom på hösten: ”Han ser ut som en älg och kan bli skjuten!”

Bo Jardby är medlem i Jockeyklubben sedan 1973.

-Det var Malte Ramel som föreslog mig. Det var tydligt att det inte var något att säga nej till. Jag är mycket glad för medlemskapet, som gett många goda minnen.

Jardby1

Bo Jardby är nästan dagligen i sonen Peters träningsstall. Foto Lindafoto.com

Jardby2

Bo Jardby (t v) nöjd delägare samman med svärdotter Gisela och sonen Peter till Fast Feet vid seger på Jägersro 2011.

Hurring

Segermaskinen Hurring ses i gamla ledvolten på Jägersro den 15 juli 1973. Hurring vann loppet. I sadeln alltför tidigt bortgångne Colin Holman. Hurring vann loppet. Foto BFE.

 Tillbaks till toppen


Jakten på Superhästen 

Vid årsmötet i the European and Mediterranean Horseracing Federation (EMHF) berättade Simon Cooper, som är ordförande i avelsorganisationen European and African Stud Book Committee, om arbetet att hindra genmanipulation genom dopning i fullblodsvärlden.

I sitt anförande konstaterade han att DNA kan införas, ersättas och förstöras på många olika sätt. Man kan på internet köpa verktyg som påverkar generna.
Simon Cooper berättade också om försök med möss i Australien, där forskningen ligger långt framme.

”Möss springer normalt ungefär 800 meter innan de fått nog. Men sedan några möss fått injektioner med uthållighetsproteinet PEPCK and genetiskt manipulerats orkade de springa i sex kilometer.”

Risken för att samvetslösa individer prövar att också gendopa kapplöpningshästar är uppenbar. Ingen gendopning har ännu inte upptäckts, men ”vi kan inte med bestämdhet säga att det inte har förekommit, eftersom vi i dag inte har några metoder för att testa om en häst har utsatts för genmanipulation”. Vilket naturligtvis är helt förbjudet i fullblodsvärlden.
Den mest riskabla perioden bland hästar är den mellan betäckning och födelse,

Gendopning skulle kunna förändra utvecklingen och locka dem som vill vinna galopplöpningar med kriminella metoder att få fram en oslagbar häst – en Superhäst.

Nazisternas hippologiska dröm

Drömmen att hitta en Superhäst är långt ifrån ny. Adolf Hitler och hans nazistiska medlöpare försökte under världskriget hitta en ”Super Pferd”. Men det handlade inte i första hand om fullblod utan om lippizanerhästar.

Elizabeth Letts skrev i sin bok ””The Perfecy Horse”: ”Precis som den nazistiska ideologin fuskade med pseudovetenskap när det gällde att skapa en mänsklig ’elitras’ trodde Hitler att man kunde selektivt avla hästar för att skapa de bästa, djärvaste och ’renaste’ krigshästarna i militärhistorien. Detta var inte bara en icke-akademisk önskedröm utan ett noggrant övervägt svar på landets blygsamma framgångar under första världskriget.”

”Genom första världskriget hade hästpopulationen minskat med hälften. Till det kom att de inflatoriska förhållandena i Tyskland gjorde det svårt att sälja och föda upp hästar. 

Ytterligare börda medförde fredsbestämmelserna i Versailles som tvingade Tyskland att exportera hästar. Tyska ledare var övertygade om att de behövde mer hästar till krigsansträngningarna”, skriver Elizabeth Letts.

Hon hävdar också att 1938 använde tyska armén mer än 180 000 hästar och åsnor – och Hitler var övertygad om att det behövdes ännu fler.

Hitler utsåg hippologen Gustav Rau, som hade ägnat åratal åt att uppmuntra den tyska hästuppfödningsmarknaden att skapa en perfekt ren ”superhäst”. I det syftet hade Rau fastnat för de berömda lipizzanerhingstarna, som han trodde kunde framställa legioner av rena, vita militärhästar genom aggressiv inbreeding på bara tre år. ”Vi måste marknadsföra inbreeding av de bästa blodslinjerna”, sade han (Elizabeth Letts konstaterar att Rau inte förstod sambandet mellan genetiska defekter och inbreednng).

På Raus uppdrag började tyska soldater stjäla lipizzanerhingstar från berömda stuterier och ridskolor runt om i Europa. De var väl mottagna och behandlade. Det var ett märkligt utslag av den nazistiska ideologin, som var så omänsklig mot människor, att djur behandlades med stor omsorg och omtanke”, skriver Letts.

Runt 1942 hade Rau tillgång till så gott som samtliga topphärstammade lipizzanerhästar i världen.

Men nazisterna ville också förbättra det engelska fullblodet i Tyskland. När Frankrike ockuperades importerade eller rättare sagt stal tyskarna 600 kvalitetssston och flera ledande avelshingstar. Bland de senare var Pharis II och Brantome.

Stulna beskällare

Pharis II var föd 1936. Han var efter Pharos och ägdes av storhästägaren Marcel Boussac.

Pharis tävlade inte som unghäst och det blev bara tre starter i livet. Det var som treåring, då han segrade i Prix du Jockey Club (det franska derbyt) och Grand Prix de Paris. Sedan kom kriget i vägen för tävlingskarriären. Prix de l’Arc de Triomphe ställdes in på hösten 1939.

Han togs till aveln som fyraåring och blev mycket framgångsrik. Han lämnade bland annat fyra vinnare av Prix du Jockey Club och en Prix de l’Arc-vinnare. Han var championhingst 1944, 1950, 1951 och 1952 i Frankrike.

Men någon Superhingst kunde varken Pharis II eller någon annan skapa i Tyskland. Pharis lämnade dock ett championsto i Tyskland, Asterblüte. Hon vann tyska Derbyt, 1000 Guineas och Oaks 1946. Hon är mor i femte generationen till Prix de l’Arc-vinnaren Urban Sea,
Brantome (e Blandford) var äldre än Pharis. Han föddes 1931. Han var oslagen som två- och treåring i ägo hos baron Edouard Rothschild.

Bland Brantomes segrar kan nämnas franska 2000 Guineas, franska St Leger och Prix de l’Arc de Triomphe.

Både Pharis II och Brantome, liksom många av stona, kunde dessbättre återföras till Frankrike 1945.

Mer dramatik gällde lipizzanerhästarna. Men den 12 maj 1945 fördes 375 lipizzanerhästar från ett nazikontrollerat stuteri i Tjeckoslovaken till ett stuteri i Bayern. Det skedde genom ett märkligt samarbete mellan en tysk stuterichef och de amerikanska styrkorna. Båda parterna hade samma intresse att rädda hästarna från de framryckande ryska trupperna. De visste att ryska soldater skulle både skjuta och äta hästarna om de fann dem.

Den amerikanska insatsen fick starkt stöd av den berömde amerikanske generalen George Patton, som hade ett starkt hästintresse.

Underlag till artikeln har hämtats från Simon Cooper, British Horseracing Authority, tidskriften ”Trainer”, författaren Elizabet Letts och Google,

Pharis II

Pharis II, champion både på banan och i aveln, kidnappades till Tyskland, 1940-45. Foto Google.

Lipica

Besök på Lipizzanerstuteriet Lipica i Slovenien, där bland annat Spanska Ridskolans i Wien hästar föds upp. Foto Toni Sturm

Tillbaks till toppen


Enable – nästan en superhäst

Det engelska stoet Enable är inte långt från att vara en superhäst i galoppen. Häromdagen vann hon för andra gången en av galoppens stora prestigelöpningar, King George VI and Queen Elizabeth II Stakes på Ascot.

Men detta var bara hennes trettonde start under de fem säsonger hon hittills varit i träning, så det har inte varit okomplicerat att träna henne. Hon har gjort två längre tävlingsuppehåll i karriären, varav det ena varade mer än ett år.

Av de tretton starter hon gjort har hon vunnit hela tolv. Enda förlusten kom vid andra livsstarten, vilket var första som treåring. Då slutade hon trea, riden av norsk-engelske Wiliam Buick. Därefter har sportens trollkarl, Frankie Dettori suttit i sadeln varje gång och ridit henne till segrar i Cheshire Oaks (Listed), Epsom Oaks (Grupp 1), Yorkshire Oaks (Grupp 1), Irish Oaks (Grupp 1), King George VI och Queen Elizabeth II Stakes (Grupp 1) – två gånger, September Stakes (Grupp 3), Prix de l’Arc de Triomphe (Grupp 1) – två gånger, Breeders’ Cup Turf (Grade 1) och Eclipse Stakes (Grupp 1).

Frankie Dettori fick använda hela sin styrka, när hon senast i ”King George” fick hård utmaning av Crystal Ocean (e Sea The Stars-Crystal Star e Mark Of Esteem) längs nästan hela upploppet. Segermarginalen stannade vid en hals.

Enable är ett femårigt sto efter Nathaniel (e Galileo) -Concentric e Sadler’s Wells. Hon ägs av Prins Khalid Abdullah och tränas av John Gosden i Newmarket. Prins Khalid ägde också en annan champion, Frankel.

Den engelska galoppubliken hoppas att få se Enable tävla härnäst i Yorkshire Oaks eller juddmonte International, men det kan hända att hon går direkt till Prix de l’Arc de Triomphe. Skulle hon lyckas vinna den löpningen för tredje året i rad – ja, då kan vi nog tala om ett supersto.

enable2

Enable (längst bort) kämpar ner Crystal Ocean i King George VI and Queen Elizabeth II Stakes. Foto Racing Post.

Tillbaks till toppen


Derbyvinnaren Red Cactus’ härstamning

Första generationen

Hard Spun (USA) f 2004 10 starter 4-3-1. Vann King’s Bishop Stakes, tvåa i Kentucky Derby, trea i Preakness Stakes, fyra i Belmont Stakes. Står för 40 000 dollar
Strut The Canary (USA) f 2006. 4 starter 1-0-1

Andra generationen

Danzig (USA) f 1977 e Northern Dancer-Pas De Nom. Ostartad. Beskällare av högsta klass. Amerikansk championbeskällare tre gånger. Stod för 275 000 dollar
Turkish Tryst (USA) f 1991 e Turkoman-Darbyvail. 15 starter – 4 segrar. Lämnat fem vinnare.
Mineshaft (USA) f 1999 e A.P. Indy-Prospectors Delite. 6 starter 2-1-0. Tävlade i England. Framgångsrik beskällare i USA.
Flash Of Fashion (USA) f 2001 e Petionville-Danzigs Fashion. Vinnare

Tredje generationen

Northern Dancer (CAN) f 1961 e Nearctic-Natalma. 18 starter – 14 segrar. En av världens mest inflytelserika beskällare. Championbeskällare i USA två gånger.
Pas De Nom (USA) f 1968 e Admiral’s Voyage-Petioner. 10 segrar.
Turkoman (USA) f 1982 e Alydar-Tabu. 22 stater – 8 segrar. Gr 1-vinnare (Jockey Club Gold Cup(-
Darbyvail (USA) f 1984 e Roberto-Lutana. 13 starter – 2 segrar.
A.P. Indy (USA) f 1989 e Seattle Slew-Weekend Surprise. Vinnare av Belmont Stakes och Breeders’ Cup Classic. Högklassig beskällare.
Prospectors Delite (USA) f 1989 e Mr Prospector-Hoist The Flag. Gr 1-vinnare.
Petionville (USA) f 1992 e Seeking The Gold-Vana Turns. 15 starter – 7 segrar, däribland Gr 3.
Danzigs Fashion (USA) f 1988 e A Native Dancer-High View Fashion. Vinnare.

Omgivning
Red Cactus tränas på Klampenborg av Bent Olsen, som har cirka 50 hästar i träning, däribland 12 som tillhör Lone Kaj-Nielsen. Förutom Red Cactus äger hon bl a Learn By Heart, den nyligen avlidne Brownie och Jubilance.

red cactus

Den vinnande derbytrion kring Red Cactus, fr v Eduardo Pedrosa, Bent Olsen och Lone Kaj-Nielsen

Tillbaks till toppen


Det första Danska Derbyt

Den 5 juni – Grundlovsdagen – 1910 invigdes Klampenborgs galoppbana. Evenemanget lockade en stor publik, som spelade för drygt 70 000 danska kronor.

En dryg månad senare, söndagen den 10 juli reds första upplagan av Dansk Derby, då kallat Skandinavisk Derby. Som framgår av programsidan nedan var det en ansenlig prissumma, som delades ut, 10 000 danska kronor, varav vinnaren erhöll 7 000.

Förstapriset gick till favoriten, som bar det lämpliga namnet Klampenborg. Han var fallen efter Corner Boy-Baladine och reds av C Weatherdon. Ägare var ryttmästare Gustav Clauson-Kaas, som var en de främsta initiativtagarna till den nya banan. Inga svenska hästar kom till start i det åtta hästar starka fältet.

Klampenborg vann med hela tio längder före Forest King. Sedan skiljde halvannan längd till Kronborg (ägd av den kända galoppsläkten Trock), som i sin tur var två och en halv längd före LIvadia.

Resultatlistan tyder på att de flesta ryttarna var engelsmän, vilket även gällde övriga löpningar den dagen. Dock vanns en handicap med 1100 kronor i förstapris av Axel Thorngren, som året därpå skulle slå sig ner som tränare på Jägersro och starta en oerhört framgångsrik karriär, som bland annat innefattade åtta svenska tränarchampionat och åtta svenska derbyvinster.

Klampenborg vann som tvååring det nyinstiftade Dansk Kriterium, Det var sista året den gamla banan på Eremitagen användes.

Veckan innan derbyt segrade Klampenborg i Pokallöb, där han mötte sju konkurrenter – flera av dem äldre – den gången riden av R Kleminson i ryttmästare Clauson-Kaas ljusblå färger.

Egentligen var Skandinaviskt Derby 1910 inte det första i sitt slag. Redan 1875 reds ett Skandinaviskt Derby på Eremitagen genom ett initiativ av Nordisk Jockeyklubb, som i sin tur hade svenske C G Wrangel som en av de främsta inspiratörerna. Löpningen vanns av King of Norfolk, ägd av länsbaron Reedtz-Thott. Bara tre hästar startade. Under 1880-talet öppnades löpningen för tyska hästar. Deras framgångar i löpningen bidrog till att Derbyt avvecklades 1895.

derbyprogram dansk1

derbyprogram dansk2

Programmet från den 10 juli är en kopia på ett facsimil av det ursprungliga programmet som Dansk Galopp tog fram till Derbyts hundraårsjubileum 2010. Vi ber om överseende med den tekniska kvaliteten.

painting klampenborg1910

En målning från ledvolten på Klampenborg inför 1910 års Pokallöb, som vanns av hästen Klampenborg, som en vecka senare vann det första Derbyt på den nya banan. Bilden hämtad ur ”Dansk Fulblod gennem 100 år”, som utkom 1959 till Foreningen til den Aedle Hesteavls Fremmes hundraårsjubileum.

Tillbaks till toppen


Dansk Derby för hundrationde gången

Söndag den 11 augusti avgörs Dansk Derby på Klampenborg. Prissumman är 100 000 kronor. Vinnaren erhåller 500 000 kr.

34 hästar kvarstår i dagsläget. Startlistan blir känd först på fredag den 2 augusti, men sannolikt kommer de flesta topprankade hästarna att möta upp i Derbyt. De som har ett handicaptal på minst 78 är:

Queen Rouge (M Stott) e Lord Of England-Tolerate 85
Two Eyed Jack (L Reuterskiöld Jr) e Juniper Tree-Gift From The Sea 81
Wings Of Love (L Reuterskiöld Jr) e Mingun-Canadian Wings 81
Silverstone (B Olsen) e Pistacchio-Loquita 80
Primacor (B Olsen) e Primatico-Jolie Fleur 79
Good Fella (S Jensen) e Center Divider-Good Girl 78
Nokengang (S Jensen) Center Divider-Victoria Dream 78
Prince Charming (B Olsen) e Lord Of England-Prinsessen 78
Sankt Peder (B Olsen) e Reliable Man-Savanah Blues 78
Wishformore (N Petersen) e Center Divider-Fleur En Fleur 78

Man kan notera att tidigare Ljungstorpshingsten Center Divider, numera i Danmark, har tre avkommor bland de tio högst rankade.

Bland de storlöpningar som de tio ovan vunnit är:

Dansk och Svenskt 1000 Guineas: Queen Rouge
Svenskt Kriterium: Two Eyed Jack
Vinterfavoritternes Aerespraemie, Derby Trial: Silverstone
Skandinavisk Mesterskap: Wishformore
Jydsk Derby: Sant Peder
Dansk 2000 Guineas: Prince Charming

Ovan har nämnts 10 av dem som står kvar i Dansk derby 2019, men sista insats har erlagts av ytterligare 24 skandinaviskuppfödda 3-åringar. Kanske finns vinnaren bland dem, även om Queen Rouge måste ses som klar favorit.

queenrouge

Queen Rouge efter segern i Svenskt 1000 Guineas på Bro Park, med bl a tränare Marc Stott och ägare Mme Fernande (Karin Salling).

Tillbaks till toppen


Storloppsdag på Jägersro

På söndag rids Svenskt Oaks för 68:e gången. Det var nämligen 1950 som löpningen reds för första gången, då på Åbys galoppbana utanför Göteborg. Initiativtagare var framför allt skeppsredare Gösta Dalman (bland annat uppfödare och ägare till den legendariske derbyvinnaren Hurricane).

Dalman arbetade hårt för att höja galoppsportens status i Göteborg. Han medverkade även till att Svenskt S:t Leger tre år senare flyttades till Åby från Ulriksdal.

Den första Oakslöpningen fick en värdig vinnare i fuxstoet Vendula (e Sidenhuset II), som dessutom vann Jockeyklubbens Avelslöpning, Malmö Hösthandicap och Oslo Löp. Dessutom var hon tvåa till danske Far West i Norsk Derby.

Svenskt Oaks går som mycket annat i sporten tillbaka till det tidiga England, där Oaks reds för första gången 1779, året innan det första engelska derbyt. Löpningens namn ’Ekarna’ kommer från det lantgods, där lord Derby huserade. Han var en av dem som starkast pläderade för en rejäl satsning på treåriga hästar.

I årets upplaga kämpar tolv ston om 1,4 miljoner kronor, varav hälften till vinnaren. Högst rankade är svenkuppfödda Wings Of Love från Lennart Reuterskiöld Juniors stall och tyskfödda Nouvelle Lune från Wido Neuroths stall. De har talen 81 respektive 80.

En som saknas är danska Queen Rouge, senast trea i Svenskt Derby. Det beror på att hon siktar på Dansk Derby nästa söndag. Prissumman är lite mindre (500 000 danska kronor) till vinnaren, men prestigen sannolikt större.

Queen Rouge kunde också varit en segerkandidat i Hurricanelöpning, tredje benet i Jägersros treårstrippel. Men att ge sig på derbyvinnaren Red Cactus igen, bedöms sannolikt som en tuffare uppgift än det danska derbyt.

I Hurricanelöpning (2650 meter) möter Red Cactus åtta konkurrenter, däribland fyran och femman i Derbyt, Jazz Explosion och Realize Rock. De ståtar med talen 83 respektive 81. 81 har även norske St Paul De Venice.

Hurricanelöpning är uppkallad efter den store Hurricane, som nämndes inledningsvis. Löpningen har tillkommit betydligt senare än Oaks och reds första gången 2008, då Golden Metalimo segrade.

Förutom Hurricane ingår Derbyt och Voterlöpning i Jägersros treårstrippel, Det första benet, Voter, vanns i åt av danske Nippozano.
Andra storlopp denna dag är Altamiralöpning, Lambada Cup och Jägersro Cup.

bearfoot

18-oddsaren Bearfoot vinner Svenskt Oaks 2018. På insidan tvåan Reet Petite.

Tillbaks till toppen


 Ur Stefan Uppströms fotoarkiv: Grand National 1974

grandnational1974

-Strömsholm är fantastiskt, säger den mångårige galoppfotografen Stefan Uppström, som tagit fram denna bild från 1974.

Bilden han valt visar ryttarna i Svenskt Grand National, uppställda framför prisbordet, där Mrs Tophams pampiga silverpokal tronar.

Det var fjärde gången det nya storloppet för hinderhästarna reds. Bara fyra hästar kom till start detta år. Kanske hade storfavoriten, den polskfödde Rodan skrämt bort konkurrenterna, trots att han bar toppvikten 78 kilo – löpningen var detta år en handicap. Rodan är en av de bästa steeplers som tävlat i Skandinavien.

Från vänster ses Bent Larsen som ska rida norsktränade Jontek, även denne polskfödd men norsktränad, därefter engelske gästjockyen Martin Blackshaw, som ska rida engelskfödde Jamaican Tweed, tränad av Stig Gademan i Skåne och ägd av Stall Evrik (Tommy och Anita Mårtensson), amatörryttaren Tore Persson, som ska tygla sin egen Fury, och ytterst Terje Dahl som ska sitta upp på Rodan, som han tränar själv och som ägs av Einar Vaage i Norge.

Som väntat vinner Rodan löpningen, enligt årsboken 12 längder före Jamaican Tweed, som är två längder före Jontek, medan det är många längder ner till Fury.

För segern får Rodans ägare 18 000 kronor i pris. Rodan startar ytterligare tre gånger i Sverige detta och vinner samtliga starter: Jockeyklubbens Steeplechase, St Eriks Pris och Finalsteeplechase på Täby Galopp.

Dessutom vinner Rodan även Grand National året därpå, då tio år gammal. Även då med Terje Dahl i sadeln. Terje blir en mycket framgångsrik tränare i Norge men tränar i början av 80-talet nockså ågra år i Sverige, på Prammsholm.

Rodan tog den första av totalt 19 polska segrar i Grand National. I Polen framställdes hårda, oömma hästar, som kunde handlas till en rimlig peng.

Jamaican Tweed blev segerlös 1974. Jockeyn Martin Blackshaw var mycket populär som gästjockey under 1970-talet, då han bland annat var champion över hinder tre gånger i Norge. Han blev sedermera tränare, liksom hans far Harry som vann både Dansk och Svenskt Derby i sadeln på danske Lundtofte 1938.

Jonteks ryttare Bent Larsen arbetade och red i många år för Åge Paus stall på Täby Galopp. Han följer fortfarande galoppsporten och är ofta besökare på Bro Park.

Tore Persson var ännu amatörryttare vid denna tid och hade fyra kilo viktlättnad i Grand National. Svenskfödde Fury (uppfödd hos Gustav Nordén i Värmland och fallen efter likaledes svenskfödde Hong Kong) hade en framgångsrik säsong 1974. Det var bara i Grand National som han slutade sämre än trea. På åtta starter blev det tre segrar.

Tore Persson blev proffstränare, baserad på Strömsholm, och fostrade tre blivande ryttare, Johan, Dicke och Dennis, av vilka Dicke var championjockey på slätt 1981 och Dennis vunnit Grand National två gånger som tränare – 2008 och 2010 med Lights Out.

rodan

Polskfödde Rodan (e Negresco) vann Svenskt Grand National 1974 och 175. I sadeln tränaren Terje Dahl. Foto BFE

Tillbaks till toppen


Extra föreningsstämma i Svensk Galopp

Den 1 september blir det extra föreningsstämma i Svensk Galopp. Den är förlagd tilli Göteborg.. Det sker i första hand för att utse en efterträdare till Susanne Hamllton, som lämnade sin plats i styrelsen direkt efter den ordinarie stämman i våras.

Kvar i styrelsen finns nu Per Larsson, ordförande, Åsa Edvardsson, Roland Johansson, Anders Lilius, Leif Zetterberg och Anders Östberg.
På stämman kommer också att behandlas en utredning som gjorts av en arbetsgrupp om vintergaloppens framtid. En snabbläsning av den ambitiösa utredningen ger vid handen att kostnaderna för att bedriva tävlingar under perioden 1 december till 28 februari kan beräknas till ca 2 miljoner kronor. Det är oerhört mycket mindre än vad som angavs i det förslag styrelsen lade fram vid stämman i våras. Då angavs kostnaderna blir cirka fem gånger högre, det vill säga närmare 10 miljoner. I utredningen heter det: ”För den som har någon inblick i hur det har fungerat tidigare
är detta naturligtvis fullkomligt orimligt.”

Utredningen har huvudsakligen gjorts av K-B Wirenstål, Stockholms Galoppsällskap med egna erfarenheter som anläggningsansvarig på Täby Galopp. Men arbetet har gjorts i samråd med representanter från de andra sällskapen, som huvudsakligen delar Wirenståls slutsatser och ställer sig bakom ett fortsatt tävlande under vintersäsongen, vilket fullmäktige senast beslöt 2014.

Per Gellström, Skånska Fältrittklubben, som också är positiv till utredningen, föreslår i ett särskilt yttrande, att en utvärdering av kostnader och underlag ska göra efter vintersäsongen 2019/2020. Därvid får han stöd av Peter Jardby och Lotta Månsby.

Även ett förslag från den förstärkta tillväxtgruppen om avelns framtid ska presenteras på stämman. Gruppens förslag är ännu inte presenterade när dessa rader skrivs.

Tillbaks till toppen


 Galoppens publiksiffror

Det har varit svårt att hitta publikstatistik för de svenska galoppbanorna i år, vilket Hans Engblom påpekat i ARK-nytt. Dock har han fått fram siffror från några av de större publikevenemangen, som gör att det går att få ett bättre grepp.

Den enda bana som i Svensk Galopps tävlingsresultat konsekvent visat alla publiksiffror är Bro Park. På de sexton tävlingsdagar som genomförts från den 3 april till den 21 juli har 6 528 åskådare räknats in. Det gör 470 per dag.

Lägsta siffran noterades just premiärdagen den 3 april, då antalet angavs till 286 stycken. Högsta siffran var storloppsdagen den 16 juni, 1 423.

För Jägersro saknas uppgifter för tre dagar, inklusive derbydagen. Men enligt den uppgift Hans Engblom fått fram mötte då 4 071 åskådare upp. I övrigt varierar siffrorna mellan 427 och 1 793 den 5 juli (då avgjordes Hästarna Mästare).

I övrigt lyser rapportkolumnerna tämligen tomma. För Göteborg Galopps fem första tävlingsdagar saknas uppgifter helt. Den första kom först den 28 juli, sannolikt efter ingripande av sportchefen. Den dagen räknades 204 åskådare in.

För Strömsholm finns en inofficiell siffra på 3 100 personer och för Gärdet pekar de flesta uppskattningarna på cirka 50 000.
Förhoppningsvis fortsätter den uppryckning som setts informationsområdet även här.

publik bropark

Publik på Bro Park vid Familjedagen 2018

Tillbaks till toppen


Hur går spelet för galoppen?

Hästsportens nya spelordning har inneburit många förändringar, vilkas konsekvenser ännu är för tidiga att överblicka.

En av dem är att det är svårt att få fram omsättningssiffror för galoppen. På Svensk Galopp resultatrapporter finns en rubrik som heter ”Dagsomsättning”. Den lyser tom vid alla galoppdagar i år. Se nedan exemplet från Göteborg Galopp den 28 juli.

Göteborg Galopp SÖNDAG 28 JULI 2019

Dagsomsättning Spelformer Utbetalade prispengar (Bonus)
    777 880 kr (69 880 kr)
Publik Väder Banans kondition
204 personer Mulet, svag vind, 23°C Gräs god, Häckbana god.
Lokal Galoppdomstol
B-G Paulsson (ordf.), C. Larsen, L. Tandari, N. Grant. SG:s repr: T. Gladh-Brandt. Veterinär: C. Svanholm.

En anledning sägs vara ”konkurrensskäl”. Eftersom ATG:s konkurrenter inte uppger omsättningssiffror, vill ATG inte heller göra det. Men som Svensk Galopps sportchef påpekar, så finns omsättningar angivna för alla tävlingsdagar på atg.se. Men de anges bara spel för spel och lopp för lopp. Så det är svårt att få en samlad bild.

Utan hjälp av lämpligt dataprogram och en räknestab, så har Forum tagit fram siffror för några större tävlingsdagar. Inom parentes visas spelet för motsvarande dag i fjol:

Jägersro 19 maj (Prammsdagen   3 681 032 kr (6 018 242) 
 Gärdet 6/6  2 830 224 kr (4 225 777)
 Bro Park 16/6 (Stockholms Stora m m)  3 595 879 kr (8 253 374)
 Bro Park 30/6 (Women’s Jockeys World Cup)  7 680 431 kr (2 768 447)
 Jägersro 14/7 (Derbydagen)  13 449 182 kr (10 952 724)

Det bör direkt påpekas att förekomst av jackpot – eller inte – har stor betydelse. Vidare att dessa siffror är resultatet av enkelt manuellt arbete (med hjälp av en räknedosa) och att det säkert finns betydligt mer omfattande och korrekta redovisningar än dessa, men i väntan på information från ATG och Svensk Galopp, kan siffrorna kanske ge en viss bild.

Något som tillkommit i år är Premiumdagarna vilka uppenbarligen varit positiva. Ett exempel kan belysa det. Senaste tävlingsdagen på Göteborg Galopp, som inte bjöd på några stora publikatraktioner och bara lockade 204 personer till banan, gav en omsättning på 4 328 845 kronor enligt Forums beräkningar. Fördelningen ser ut så här:

V64 2 034 794 kr
Lunch Dubbel 732 966 kr
V3 12 760 kr
Trio 319 355 kr
Vinnare, Plats, Komb 1 237 970 kr

Fördelningen per lopp av V/P/K var:

Lopp Startande Oms
 1 109 610 kr
2 8 104 569 kr
3 7 72 055 kr
4 9 75 745 kr
5 10 75 125 kr
6 13 94 525 kr (Sunday Special)
7 4 14 945 kr (häck)
8 6 36 256 kr (häck)

Av TV-bilderna tycks en del av tävlingarna ha drabbats av regn, vilket dock inte framgår av resultatrapporten ovan.
Fler siffror och analyser är önskvärda.

Tillbaks till toppen


Sponsorer:

lanwades nr4  31.05.19

SGS Annons

SFAF Annons

 Tillbaks till toppen


Save

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...
Falkor

Ulriksdals Minneslöpning – en bakgrund

Stockholm har gamla anor i galoppsporten. Redan vid pingsthelgen 1831 tävlades det vid två dagar på Ladugårdsgärde – som Gärdet då kallades. Det är bäst ...
Björn Nilsson

Svensk Galopps vd om ekonomi, framtid – och Bara

Den 16 augusti så blev Björn Nilsson vd för Svensk Galopp. En organisation som haft “ett dussin olika direktörer, de senaste dussinet åren”.Och en verksamhet ...
Lovgren tittar i kamera

“Samarbete omöjligt utan en samsyn inom galoppen”  

Förra veckan publicerades pressmeddelandet / informationen “Skånska Travsällskapet  och Svensk Galopp återupptar diskussionen om gemensam anläggning på nya Jägersro”, på Svensk Galopps hemsida.Men Jägersros travtränarförening ...
Moms TOPPBILD genrebild

Fortsatt besvärligt momsläge för ägare med en eller två hästar  

Personer som äger en eller två tävlingshästar, kommer att ha en fortsatt besvärlig situation. Skatteverket väljer nämligen att inte följa Högsta Förvaltningsdomstolens prejudicerande dom angående ...
Jagersro genrebild

SFK: “Vi stödjer inte det som pågår mellan SG och STS”

Den 10 oktober så publicerade Svensk Galopp pressmeddelandet “Skånska Travsällskapet och Svensk Galopp återupptar diskussionen om gemensam anläggning på nya Jägersro”. Eftersom Jockeyklubben stödjer byggandet ...
Jagers genrebild 2

Tillbaka till ruta ett! Nu får det vara nog!

Med hänvisning till pressrelease 2024-10-10 17:00 från Skånska Travsällskapet (STS) och Svensk Galopp (SG), vill Jockeyklubben (JK) gärna klargöra sin ståndpunkt angående ny galoppbana i ...
Rausing TOPPBILD

Nästan 38 miljoner för Rausings Alpinista-syster

Kirsten Rausings Staffordstown Stud sålde på tisdagen en helsyster till Arc-vinnaren Alpinista för 2,5 miljoner Guineas.Det motsvarar cirka 37,8 miljoner svenska kronor.Köparen är hårdsatsande Amo ...
Bluestocking

Bluestocking: Efteranmälda stoet segrade i Arcen

Hon efteranmäldes till Prix de l’Arc d Triomphe för 120 000 euro, bara dagar före loppet.Och efter en perfekt ritt av sin jockey Rossa Ryan, ...
toppbild LOS ANGELES

Arcen: 16 stjärnor gör upp på Longchamp

16 hästar väntas göra upp i Prix de l’Arc de Triomphe på Longchamp i Paris på söndagen — Europas och kanske även världens främsta löpning. ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen