jan kleerup 300x300

dela artikeln

FORUM NR 5 – 2019

Innehåll i detta nummer:

 

  1. Ordföranden har ordet
  2. Svenskt Derby 2019
  3. Derbyt 1919
  4. Palatal 1969
  5. Intervju med Annika Sjökvist
  6. Om Arabianranta
  7. Young Riders
  8. Om vintergaloppen
  9. Galopptips
  10. Ur Uppis arkiv
  11. Sponsorer

Bästa Jockeyklubbsmedlemmar!

Så har vi haft vår årsstämma med middag efteråt och allt blev mycket lyckat.

På stämman valdes det in hela 11 nya medlemmar, vilket är glädjande!

Två tidigare styrelsemedlemmar, Eva Isacsson Sjunnesson och Louis de Geer blev avtackade för fint styrelsearbete och de nya medlemmarna Mats Genberg och Ivan Sjöbergs hälsades varmt välkomna till styrelsearbetet.

Under den stämningsfulla middagen blev Fredrik Johansson tilldelad sitt pris från Anders Zackrés donation och fick också möjlighet att berätta från sin fantastiska karriär och vad han gör idag då han delar med sig av sina kunskaper till unga nya ryttare. Även om det var något högljutt under middagen, var det knäpptyst under tiden för min intervju med Fredrik. Det var en mycket glad Fredrik som tog emot detta pris och jag kan försäkra att alla närvarande medlemmar gladdes med honom! Det är svårt att hitta någon som idag är mer värdig än Fredrik att ta emot detta fina pris! Priset delas ut till någon som betytt och betyder mycket för svensk galopp.

Jockeyklubben var aktiv även dagen efter årsstämman då vi sponsrar ett lopp på Nationaldagsgaloppen. Loppet vanns av Meglio som ägs av Chonsiri Racing och tränas av Dennis Persson. Det var mycket lyckligt sällskap som fick ta emot Jockeyklubbens vandringspris i detta lopp, en fin häststatyett skänkt av Anders Zackrés. Loppet är endast öppet för svenskfödda hästar och detta för att Jockeyklubben enligt sina stadgar ska främja ”den ädla hästaveln och galoppsporten i Sverige”. Ett utmärkt sätt att göra det är denna sponsring av Nationaldagsgaloppen med dess enorma publikhav!

På Bro Park hade Jockeyklubben sin första normala tävlingsdag med öppen klubblokal söndagen den 16 juni då också Jockeyklubbens Jubileumslöpning reds. Jockey P.A. Gråberg var inbjuden och gav oss tips till dagens tävlingar. Även om man inte blev rik på dessa tips var det, som vanligt av P.A, ett mycket trevligt framförande som uppskattades av alla närvarande.
Under juli har Jockeyklubben som vanligt sitt ”bubbel med jordgubbar” på Jägersros derbydag. PÅ Bro Park är vårt klubbrum öppet tävlingsdagarna 9 och 21 juli. Välkomna!

Med hopp om en skön och avkopplande sommar för er alla och att vi ses på någon galoppbana i sommarvärmen!

Slutligen vill jag påminna om den trevliga resan till Paris första helgen i oktober och bevista Prix de l’Arc. Resan som Equi Tour arrangerar inkluder både besök hos Pia Brandt och familjen Sundströms stuterier. Inbjudan bifogas.

Jag har anmält mig och hoppas vi bli många medlemmar på den! 

Jan Kleerup
Ordförande

Jan Kleerup
ordförande


logo jk forum

    

Redaktion:
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)

  • Länkar till enskilda artiklar hittar du här
  Forum ger även plats för annonser med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter. 
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

117 ska bli 15 som ska bli en historisk vinnare 

117 hästar står kvar efter sista insats till Svenskt Derby 2019, nummer 102 i ordningen. 15 får starta och slåss om prissumman på 3 miljoner kronor, som fördelas till de sex främsta i mål, varav hälften till vinnaren.

De flesta är naturligtvis inte aktuella får derbystart. De har inte utvecklats enligt förhoppningarna, de har inte erövrat tillräckligt med poäng eller formtal eller siktar på någon annan löpning i Derbyserien.

20 av hästarna har i dag ett formtal på 80 eller högre. De är:

Lavender’s Blue (IRE) e Sea The Stars-Beatrice Aurore 90
Irish Trilogy (IRE) e Gregorian-Maya de La Luiz 89
Dubai Dominion (GB) e Pivotal-Hoodna 89
Red Cactus (USA) e Hard Spun-Strut The Canary 86
Queen Rouge e (DEN) e Lord Of England-Tolerate 85
Nippozano (IRE) e War Command-Amor Fatal 85
Es Raco (IRE) Holy Roman Emperor-Laureldean Lady 85
Reliable Son (FR) e Reliable Man-Hot Fudge 84
Sir Churchill (USA) e Elusive Quality-Blue Dress 83
Two Eyed Jack (DEN) e Juniper Tree-Gift From The Sea 83
Tribhuvan (FR) e Toronado-Mahandra 83
Amon Ra (GB) e Exceed And Excel 82
Sea Race (IRE) e Charm Spirit-Sea Chorus 82
Jazz Explosion (IRE) e Red Jazz-Rousing Applause 81
Privilegiado (GB) e Sea The Moon-Scarlett’s Pride 81
Cash (SWE) e Verde Mar-Premier 81
Nouvelle Lune (GER) e Sea The Moon-Nouvelle Niege 81
Wings Of Love (SWE) e Mingun-Canadian Wings 81
St Paul de Vence (GER) e Lawman-Sine Tempore 81
Wishformore (DEN) e Center Divider-Fleur En Fleur 80
Jeck Yeah (FR) e Makfi-Jeu de Plume 80

Av dessa är fem tränade utanför Skandinavien: Lavender’s Blue och Dubai Dominion i England och Reliable Son, Tribhuvan och Jeck Yeah i Frankrike. Lavender’s Blue och Reliable Son är svenskägda – av Chess Racing respektive Mr Ascot.

Hästarnas mödrar var också svenskägda. Beatrice Aurore var Grupp 3-vinnare i Frankrike och tvåa i Marit Sveaas Minnelöp till stallkamraten Berling. Hot Fudge vann bland annat Dansk Oaks och Skandinavisk Grand Prix för Stall Övrevoll.

Den högt rankade Dubai Dominion, som tränas av Ed Vaughan, var senast oplacerad i Grupp 3-löpningen Jersey Stakes (1400 meter) på Royal Ascot och är oprövad på derbydistansen.

Ett par av hästarna startar sannolikt i någon av de andra löpningar under tävlingsdagen som ingår i derbyserien. Snabbe Es Raco till exempel föredrar förmodligen Derby Day Sprint (500 000 kronor) eller möjligen Malmö Stads Pris (tidigare Sofierolöpning) också med 500 000 kronor i prissumma.

Till Derbyt uttas 10 hästar på formtalet och 3 på poäng. De tre som i dag har högst poäng är dubbla klassiska vinnaren Queen Rouge, vinterfavoriten Irish Trilogy och trefaldige norske vinnaren Privilegiado, men de utomskandinaviska hästarnas poäng har ännu lagts in. Dessutom tilldelas två hästar i Bro Park Derby Trial var sitt wild card till löpningen. Utnyttjas inte detta blir det ytterligare två deltagare på poäng.

Vilka 15 som slutligen startanmäls och erlägger startavgiften på 16 000 kronor blir klart måndagen den 8 juli. Söndagen den 14 juli avgörs vem av de 117 hästar som i dag står kvar i löpningen som avgår med segern.

redcactus

Lone Kaj-Nielsens Red Cactus lär bli en av de mest betrodda i Svenskt Derby 2019 efter sin imponerande Derby Trial-seger. I sadeln Carlos Lopez. Tränare gör Bent Olsen på Klampenborg

Tillbaks till toppen


Derbyt för 100 år sedan

1919 var det andra gången som Svenskt Derby avgjordes, då som nu på Jägersro. Det skedde på banans sjätte tävlingsdag det året, den 29 juni.

Sex löpningar stod på programmet, tre slätlöpningar och tre steeplechaser. Derbyt reds som det tredje.

Åtta hästar kom till start. Fyra var svensktränade och lika många dansktränade. Stor favorit var den danske storhästägaren Dethlef Jürgensens Dronning Wilhelmina, som strax innan vunnit det danska derbyt. Hon besegrade bästa svenska häst, godsägare Nils Treschows Rien ne va plus, säkert med en längd.

Dronning Wilhelmina var ett högklassiskt sto, både på tävlingsbanan och i aveln. Hennes hårdsatsande ägare hade betäckt modern Skip i England med en framgångsrik hingst, King Wiliam, och fött upp fölet på sin högklassiga anläggning Carlsminde i Solleröd, norr om Köpenhamn.

Efter den svenska derbysegern triumferade hon två gånger i det danska storloppet Pokallöb. Dessutom var hon framgångsrik i Tyskland. Sammanlagt segrade hon 16 gånger, innan Dethlef Jürgensen tog henne till aveln. Han skickade henne tre år i rad till betäckning i England. Två gånger blev det gall men sedan födde hon hingsten Carlsminde, som 1928 vann både Danskt och Svenskt Derby.

Svårigheterna att få Dronning Wilhelmina i föl medförde att svenske uppfödaren och hästägaren Gösta Wahlstedt kunde förvärva Dronning Wilhelmina och föra henne till Sverige. Hos honom föddes Princess Juliana, som segrade fem gånger, var trea i Jockeyklubbens Jubileumslöpning och tvåa i Svenskt St Leger – fast i Derbyt var hon sist.

Dronning Wilhelmina tränades av den danske veteranen Jens Carlsen och reds till seger av landsmannen Emil Funch, som en kort tid blev privattränare i Sverige, innan han satte upp träningskvarter i Odense.

Nedan visas resultredovisningen från Jockeyklubbens Årsbok 1919.

derby1919

Tillbaks till toppen


Delad dansk-svensk derbyseger 1969

För 50 år sedan vanns Svenskt Derby av Stall Annelis Spot, som var danskfödd men hade hela tävlingskarriären baserad i Sverige.

Fuxhingsten Spot (e Remainder-Clyde Rose) gjorde sin debut som tvååring först den 30 november, då han blev tvåa men han hann med ytterligare två starter innan året var slut. De gav en seger och en andraplats. Men de pekade knappast på att det handlade om en blivande derbyvinnare.

Starterna blev inte fler under treårssäsongen men utdelningen kan man inte klaga på. Fuxen var först i samtliga. Det började med seger över 1400 meter i början på maj på Täby Galopp och fortsatte en knapp månad senare med en säker seger i Jockeyklubbens Jubileumslöpning, före Cardinal.

Sedan blev det ingen mer start före Svenskt Derby den 20 juli. Spot startade som sjättehandsfavorit i det 20 hästar stora fältet, riden av svenske Göte Lundqvist. Favorit var stoet Macushla, en syster till Foggy Dew som bland annat vunnit Svenskt Kriterium 1965. Men hon slutade i det slagna fältet.

Närmast vinnaren placerade sig Stove Friend (efter 1960 års svenske derbyvinnare Aleppo) och Cardinal. Fyra var C.C, som varit tvåa i det danska derbyt, som vanns av maidenhästen Four Socks (e Souverain) som i likhet med svenske Tarzan 1926 ”bara” vann ett derby. Både Four Socks och C.C. var uppfödda av Stutteri Favrebrogaard (ägt av möbelhandlaren Jörgen Krause).

Den sköre Spot startade inte fler gånger men hann likväl sätta den norske tränaren Åge Paus namn i derbyvinnarannalerna under sin korta men oerhört framgångsrika karriär i Sverige. Han blev svensk tränarchampion fyra gånger innan han flyttade till den större galoppmarknaden i Frankrike 1974. 

För Göte Lundqvist var detta största segern i karriären, även om hans engagemang hos Åge Paus gav honom många goda ritter, bland annat på elithästen Triumph.

Bakom pseudonymen Stall Anneli stod familjen Mannbrink från Täbytrakten. Deras ägarkarriär blev rätt kort.
Uppfödare till Spot var danska Stutteri Nippon, vars innehavare Mogens och Gitte Holm firade många framgångar med hästar som Pompös, Long John och Birkum Bob och beskällare som Belmont.

Vid 1960-talets utgång var ställningen i uppfödarkampen Danmark-Sverige absolut jämn: 26-26.

age paus

1969 gav danskfödde men svenskägde Spot norrmannen Åge Paus (1937-2012) hans enda svenska derbyseger. Foto Norsk Jockeyklub.

Tillbaks till toppen


Närmast chockad efter segern i 2000 Guineas

-När jag kom till Skåne hade jag inte sett någon galopp eller galoppör. Efter gymnasiet tog jag ett sabbatsår för att sedan bli veterinär. När jag sökte praktik, kom jag till Tommy K Nilsson på Stuteri Sacc.

Så började det för Annika Sjökvist, som fortfarande njuter av första klassiska segern, som togs med Arabianranta i Jockeyklubbens 2000 Guineas, till ett odds på drygt 50 gånger insatsen.

-Det var förstås jättetrevligt men vi blev närmast chockade. Som bäst hade vi hoppats på en smyglöpning och en penningplats. Hästen hade ju inte levererat så mycket tidigare. Han har varit lite nervös och feg. Ville inte ha någon häst i närheten. Nu fick han en fin löpning och behövde inte gå i några tränga luckor.

-Han är inte anmäld i några andra stora löpningar. Vi får leta andra lösningar. Han bör stå längre än 1600, även om mamman var en sprinter.

Till Bro Park kom Annika efter 15 år i Skåne och arbete hos flera tränare, eftersom det inte fanns något eget stall på Jägersro. Men det fick hon på Bro Park.

-Det var ett bra drag, även om det kändes som ett nervöst äventyr att börja i en ny omgivning och som nybliven mamma.

-Jag har nu 18 hästar i stallet och hoppas kunna ligga kring ett 20-tal. Vi är väl mest kända för att ta fram bra handikaphästar men fortsätter gärna att vara med i större löpningar. Det är en bonus.

Annika är nu inne på sin femte säsong som tränare. Hittills har det blivit 60 segrar. Den första tog Rossmos Secret (e Deceptor), som Annika äger tillsammans med gamle arbetsgivaren Tommy K Nilsson. Det var den 12 april 2015. Rossmos finns kvar i stallet, för vilket han segrat hela tio gånger.

Förutom Ulrika Holmquist som är ny som jockey för stallet, rider även Andres Polanco.

Att Annika Sjökvist inte hade stiftat bekantskap med galoppsporten som ung, kan förklaras med att uppväxten skedde på Orust i Bohuslän, en plats knappast känd i kapplöpningssammanhang.

RossmosSecret

Annika klappar stallets trogne kämpe, den norskfödde Rossmos Secret efter seger på Bro Park den 7 april i år. I sadeln Ulrika Holmquist.

Tillbaks till toppen


Vinnare av Jockeyklubbens 2000 Guineas 2019 

Arabianranta mbr v född 2016 e Helsinki-Filigree e Kyllachy
Uppfödare ScanStar Farm AB
Ägare: Stall Ladybird
Tränare Annika Sjökvist

Arabianranta hade (tillsammans med Halldorsson) det lägsta formtalet inför starten i Jockeyklubbens 2000 Guineas, 69. Det har nu gått upp till 79.

Att vinsten var oväntad framgår även av oddset 50,40.

Tidigare hade valacken en seger på 10 starter. Den togs i december på Bro Park före Mr Pimms och Double Cash, då liksom nu med Ulrika Holmquist i sadeln.

Arabianrantas far Helsinki tog tre segrar i USA innan han importerades som avelshingst till Sverige av Eva C S Pettersson. Numera är han uppställd i Norge.

Helsinkis tidigare framgångsrikaste avkomma var Last Interviewer. Helsinkis halvbror Well Armed vann som sexåring Dubai World Cup före svenskägde Gloria De Campeao

Modern, Filigree (filigran på svenska), föddes i Irland men startade huvudsakligen i England, där hon segrade fem gånger 2009-2010, innan hon importerades till Norge. Där kom hon till start 18 gånger och segrade vid tre tillfällen, över kortare distanser. Bland annat vann hon ett Elitelöp 2012 med toppsprintern Beat Baby i det slagna fältet. Alla starterna skedde med Mette Hanssen i sadeln.

Sammanlagt blev det åtta segrar på 47 starter och en prissumma på drygt 500 000 kronor för Filigree. Maximalt formtal blev goda 83.

Namnet Arabianranta har vållat en del diskussioner. Vad betyder det och hur ska det uttalas? Bro Parks eminente referent brukar ta till en engelsk variant.

Svaret är att namnet är finskt och betyder Arabiastranden på svenska. Arabienranta är en stadsdel i Helsingfors som tidigare hörde till stadsdelen Majstad i Gammelstadens distrikt. Stadens planeringsnämnden beslöt i mars 2006 att stadsdelen skulle delas i två delar: Majstad och Arabiastranden.
Tidigare var området ett gammalt industriområde som bland annat innehöll Arabias porslinsfabrik. Porslinsfabriken grundades som en filial till Rörstrand år 1874. På 1930-talet var fabriken Europas största porslinsfabrik med över 1 500 arbetare. I dag hör fabriken till Iittala. Arabiastranden började byggas om till ett modernt stads-, campus- och bostadsområde år 2000, vilket huvudsakligen färdigställdes år 2015.[1].

Man kan ana att hästens namn inspirerats av faderns namn, Helsinki, som är Helsingfors på svenska och engelska, vilket tränare Annika Sjökvist bekräftar:

-Det var Arabianrantas ägare, Dag Holmen och hans fru i Stall Ladybird, som döpte hästen, inspirerad av pappa Helsinki.

Arabianranta

Ulrika Holmquist vinner Jockeyklubbens 2000 Guineas på Arabienranta

Tillbaks till toppen


Ole Larsen Young Riders Championship – Annie Nilsson-Lindahl

Ole Larsen, med tio derbysegrar som ryttare och fem som tränare bakom sig, tog 2003 ett utmärkt initiativ för att uppmuntra unga ryttare. Det året reds den första turneringen för ryttare som inte fyllt 25 år och sedan dess genomförs varje år denna tävling på de skandinaviska huvudbanorna.

I år har vardera två löpningar avgjorts på Övrevoll, Klampenborg och Göteborg Galopp. Någon resultatredovisning har ännu inte skett. Men om samma poängsystem tillämpas som under senare år är den aktuella ställningen:

Annie Nilsson-Lindahl 49 poäng
Susanne Lyseng 41
Alan Wallace 40
Andreas Tapia Dalbark 27
Nora Hagelund-Holm 25
Silja Stören 24
Liam Doran 23
Hanna Mårtensson 19
Chatarina Gundelack 12
Kaia S Ingolfsland 9
Cornelia Hartsman 6

Nästa omgång i mästerskapet sker den 7 augusti på Bro Park, då två löpningar avgörs. Veckan därpå, den 14 augusti, är det finaldags på Jägersro, då tre löpningar rids.

youngriders

Annie Nilsson-Lindahl vann Ole Larsen Young Riders-turneringen i fjol och har tagit ledningen även i år efter bland annat två segrar. Här gratuleras hon efter den senaste, som skedde på Göteborg Galopp, av Ole Larsen.

Tillbaks till toppen


Vintergaloppens framtid utreds

Ska vintergaloppen finnas kvar? Frågan har spetsats till sedan tävlingarna ställts in de två senaste åren.

Vid Svensk Galopps ordinarie föreningsstämma togs frågan upp. Styrelsen lade fram två alternativ, dels att lägga ned vintergaloppen och ersätta den med fler löpningar under huvudsäsongen, dels att behålla vintergaloppen – till en ökad kostnad av bortåt 10 miljoner kronor.
Inget av alternativen gillades av fullmäktige, som ville ha en konsekvensutredning. Denna ska vara klar till den 1 augusti och ska behandlas av en extra stämma under slutet av augusti – i så god tid att man hinner förbereda tävlingar kommande vinter, om fullmäktige säger ja till fortsatt vintergalopp.

Denna utredning ska göras av två personer från vardera banan. Till sammankallande utsågs K-B Wirenstål. Stockholms Galoppsällskap representeras också av Annika Sjökvist. Från Skånska Fältrittklubben utsågs Peter Jardby och Lennart Reuterskiöld Junior och från Göteborgs Galoppsällskap Lotta Månsby och Henrik Engblom. Senare har Reuterskiöld Junior ersatts av Per Gellström.

K-B Wirenstål bekräftar att utredningen är i gång:

-Jag räknar med att vi ska vara klara som sagts till den 1 augusti. Vi har hunnit ha många kontakter, med SG:s ledning, banarbetare och olika experter.

Vintergaloppen tillkom 1963 och har sedan dess flera gånger utretts. Senast i samband med den stora utredningen om galoppens framtid, 2009. Då fanns inte Bro Park med i bilden utan det var Täby Galopp som gällde. Att då lägga ned vintergaloppen beräknades innebära en besparing på cirka 2 miljoner. Men utredningen underströk att det inte bara handlar om ekonomi. I stället förordade utredningen att frågan bedöms i ett större och längre perspektiv. Ett alternativ kunde vara att höja kvalitetsnivån på tävlingarna genom ökade prissummor.

Så sent som 2015 gjordes en ny granskning av vintergaloppen. Det var Svensk Galopps styrelse som tillsatte en utredning. Den var positiv till fortsatt tävlingsverksamhet på vintern och fick stöd av fullmäktige vid årsmötet. Något annat beslut har inte tagits sedan dess.

wirenstal

K-B Wirenstål

Tillbaks till toppen


Ny sajt – Galopptips

Svensk Galopp har startat en ny sajt, Galopptips, som precis som namnet säger lämnar tips till alla galopptävlingar som ATG tar spel till och visar i bild. Projektet är mycket ambitiöst och lovvärt. Speciellt som det också ger allmän information om vad som händer i galoppvärlden, på hemmaplan och internationellt. Ett exempel är denna notis:

”Thundering Blue tjusade ifjol den svenska publiken när han segrade i Stockholm Cup International (Gr.3). På söndag styr han kosan till Paris för att ge sig på Grand Prix de Saint-Cloud (Gr.1).

Den som följer fotbolls VM i Frankrike har inte missat att det råder en värmebölja i Frankrike. Tisdagens tävlingar på Auteuil fick ställas in på grund av värmen som stundtals nått 40 grader. Tränare David Menuisier är inte överdrivet bekymrad och räknar inte med några större problem. Det ser bra ut på förhand för Thundering Blue (e.Exchange Rate) som visade att formen är på väg tillbaka vid en tredjeplats i en Listedlöpning på Goodwood i slutet av maj.

Motstånd saknas verkligen inte, men Menuisier hoppas att ett antal av de hästar som startade på Royal Ascot inte kommer att startanmälas, till exempel Waldgeist och Hunting Horn som var trea och fyra i Prince of Wales’s Stakes (Gr.1). Det finns anledning att återkomma, särskilt som ATG anordnar spel till Saint Cloud.”

Ett önskemål kunde vara att även publicera en del av denna information i tävlingsprogrammen, där det kanske inte varje gång behöver finnas generella sidor om ”Galoppsport – en sport för alla” och ”Hur går det till på en tävlingsdag” utan då och då kan ersättas av texter från Galopptips.

En besvikelse i år med ATG:s spel- och bildbevakning var att det inte blev möjligt att vare sig se eller spela till Royal Ascot. Camilla Filipsson på ATG förklarar det med att ”i år har vi inte rättigheterna till den feed som sänder bilderna och då har vi inte heller spel på Ascot.” Hon tror dock att det är en engångshändelse.

galopptips

Tillbaks till toppen


Ur Stefan Uppströms fotoarkiv

fredrik o Appelaumaitre

Två favoriter för Stefan Uppström: Fredrik Johansson och Appel Au Maitre.

Mångårige galoppfotografen Stefan Uppström fortsätter att ta bilder som sticker ut i hans omfattande fotoarkiv. Denna gång en bild på två mästare, en tvåbent och en fyrbent, Fredrik Johansson och Appel Au Maitre..

Fredrik Johansson hedrades vid Jockeyklubbens årsmöte med klubbens stipendium, efter en enastående jockeykarriär och genom sin nuvarande verksamhet som instruktör för Svensk Galopp. Fredrik vann nära 2000 segrar under sin karriär, 1988-2014. Bland dessa fanns 16 derbysegrar, varav 8 i Sverige, 2 i Danmark, 4 i Norge och 2 i Tyskland. Vidare hemförde han Stockholm Cup International vid sex tillfällen.

Nio gånger satt Fredrik i Appel Au Maitres segersadel.

Appel Au Maitre (FR) f 2004 e Starborough-Rotina e C rystal Glitters är en av de bästa hästar som tävlast i Skandinavien under 2000-talet.

Han segrade 12 gånger på 26 starter. Det skedde bland annat i Stockholm Cup International (Grupp 3) två gånger, Marit Sveaas Minnelöp (Grupp 3), Stockholms Stora Pris (Grupp 3), Grand Prix Premiere, Köln (Grupp 3), Valley Chapel Memorial (Listed), Walter Nielsens Minneslöp (Listed), Svenskt Derby (Listed), Norskt Derby och Vinterfavoriternas Pris. Han var dessutom andre i Rheinland-Pokal, Köln (Grupp 1).

Sammanlagt sprang Appel Au Maitre in mer än 8,6 miljoner kr. Han har därefter haft en mycket framgångsrik avelskarriär.

Tillbaks till toppen


Sponsorer:

lanwades nr4  31.05.19

SGS Annons

SFAF Annons

 Tillbaks till toppen


Save

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

toppbild LOS ANGELES

Arcen: 16 stjärnor gör upp på Longchamp

16 hästar väntas göra upp i Prix de l’Arc de Triomphe på Longchamp i Paris på söndagen — Europas och kanske även världens främsta löpning. ...
Schamyl o TT

Späckad helg: Schamyl jagar ännu en segerkrans

Den treårige valacken Schamyl har gått som en slåttermaskin denna säsong.Segrar i både Svenskt och Norsk Derby, dessförinnan Voterlöpning på Jägersro… och därefter vann han ...
Backe Hans TOPPBILD

Backe: “Sporten måste enas, det måste alla förstå!” 

Hasse Backe fick upp ögonen för hästar som springer fort, när hans pappa tog honom till Solvalla för att se den franska travdrottningen Roquepine 1966.Hasse har haft ...
Brigadier JK

Auktion med fina toppnummer – men hälften ropades åter

Det finns, som vanligt, två sidor av myntet vad gäller utfallet av årets Scandinavian Open Yearling Sale.Det går att glädjas åt välbetalda toppnummer - och ...
Zidane JK l (1)

Dags för årets enda åringsauktion!

Under fredagen så äger årets enda skandinaviska åringsauktion rum, på York Stutteri i Danmark.133 åringar finns med i katalogen, drygt hälften är uppfödda i Sverige.Auktionen ...
CUPEN upplopp TOPPBILD

Tyske favoriten segrade i Stockholm Cup 

Stockholm Cup 2024 blev en tävlingsdag att minnas. Dessvärre av olika anledningar. Slutstriden mellan segraren Best Of Lips och Hard One To Please blev verkligen ...
Albaran Stefan Olsson

Tysk gäst högst rankad i Stockholm Cup – what gives?

Högsta formtalet i Stockholm Cup International på söndag har tyske Best of Lips, som ståtar med 97. 6-åringen som tränas av Andreas Suborics, rids av Hugo ...
TOPPBILD Hard One To Please

“Cupen”: Bra klass och bra mix i år 

Tysktränade Best Of Lips blir högst rankad, i årets Stockholm Cup International.— Han kommer från en tredjeplats i en bra Grupp 1-löpning, så han borde ...
AUKTION genrebild

Jockeyklubben sponsrar med totalt 300 000 svenska kronor, de åringar som säljs på årets skandinaviska åringsauktion i Danmark. 

— Vi gör det genom att sponsra Auktionslöpningen på Jägersro hösten 2025. Vidare sponsrar Jockeyklubben en bonus till svenskuppfödda hästar som sålts på auktionen i ...
BRIGADIER toppbild (2)

Derbysegrare i TV-sänt tungviktsmöte från Bro Park

Bro Park bjuder på topptävlingar, helgen före Stockholm Cup.Breeders’ Trophy har givevis samlat “en hel hög” med lovande och kapabla hästar i olika kategorier. Och ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen