logo JKinformationsforum 700px

dela artikeln

FORUM NR 6 – 2018

Innehåll i detta nummer:

Jockeyklubbens medlemsbrev
Artikel om Hans Adielsson (En mästare checkar ut)
En magisk kväll
Champion Stakes
Breeders’ Cup
SG:s fullmäktige
Utmärkelse till Niels Petersen
Rio de la Plata
Galopptävling
Dubbel-Nisse


Bästa Jockeyklubbsmedlemmar!

Så har galoppens huvudsäsong i princip passerat och det har som vanligt varit en mängd härliga upplevelser på galoppbanorna. För mig själv har den första tiden som ordförande varit mycket stimulerande och intressant. Vad har då hänt? Av Jockeyklubbens alla sponsrade löpningar blev för mig den starkaste upplevelsen Novis Häcklöpning på härliga Strömsholm där min delägda häst Dallas vann loppet och jag fick dela ut pris till mig själv! Det nyligen avgjorda Magic Million loppet på Bro Park var också en mäktig upplevelse då hemmabanans Jamaica vann loppet. Jag har nog aldrig sett tränare Patric Wahl så lycklig!

Jockeyklubben har även utanför galoppbanorna varit aktiv under perioden. Vi har instiftat ett nyhetsbrev på vår hemsida, Nyhets Forum, som Björn Eklund ansvarar för. Där intervjuar vi profiler inom vår sport och bland våra medlemmar samt tar upp nyheter m.m. inom galoppsporten. Vi har fått många lovord för denna satsning. Tänk på att vi tar gärna emot bidrag till forumet från er medlemmar! Vidare har vi haft en klubbafton där Kjell Sjöberg och Fredrik Reuterskiöld berättade om hur man väljer ut en åring och det skedde ett par veckor före åringsauktionen. Mycket uppskattat av deltagarna. Vi hoppas kunna återkomma med fler klubbaftnar framöver. Jockeyklubbens styrelse hade ett informellt möte med Svensk Galopps styrelse en hel lördag i höst där det diskuterades en mängd frågor runt vår sport. Bland dessa kan nämnas framtiden för svensk avel, spelmarknaden, förhållandet till ATG och travet, marknadsföring av galoppen, ekonomin, hur få in fler hästägare, hindersporten samt vintergaloppen. Båda styrelserna var överens om att det varit ett mycket givande möte och vi planerar för en fortsättning.

Så vill jag påminna om gåsamiddagen som i år är den 3 november på Börshuset i Malmö kl 19.00. Särskild inbjudan till denna har skickats ut. Före middagen kl. 18.30 har vi kallat till ett extra sammanträde då styrelsen vill ändra stadgarna så att vi kan ha årsmötet lite senare än vad som står i nuvarande stadgar, nämligen den 31 maj. Vi föreslår istället den 30 juni som sista dag. Detta beror på att vi vill förlägga årsmötet i anslutning till en tävlingsdag på Bro Park alternativt Gärdet så att fler medlemmar från övriga landet vill närvara.

Bästa hälsningar / Jan Kleerup


En mästare checkar ut

Han har varit svensk tränarchampion nio gånger. Han har vunnit två svenska derbyn, ett danskt derby, nio andra svenska klassiker, sex danska klassiker, fem svenska kriterier, fem Vinterfavoriternas Pris och sju Amacitalöpningar, senast i år. Dessutom har han vunnit Kapplöpningssällskapets Stora Pris, Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning och Jockeyklubbens Avelslöpning.

Han är förstås Hans Adielsson, som – bör understrykas – vunnit framgångarna tillsammans med hustru Mai, som stått för tränarlicensen, när Hans upprätthållit sin lärarstatus.

Hittills har Hans och Mais adepter gjort 2 930 starter i Sverige. De har vunnit 471 segrar och sprungit in nästan 25 miljoner svenska kronor. Det hade blivit mer om Hans inte också prövat rollen som travtränare, vilken inbringade mer än 100 rikstotosegrar under perioden 1988-2009. Till den imponerande cv:n kan också läggas fyra år som tränare i galoppsportens hemland England (2010-2013).
Men nu är det slut. Efter denna säsong stänger Hans stallet på Jägersro och flyttar till Upplands Väsby, där sonen Erik, oerhört framgångsrik travkusk, huserar tillsammans med legendariske travtränaren Stig Johansson.

-Mai och jag har velat komma närmare Erik och barnbarnen, och Erik har underlättat flytten, säger Hans, som reserverar sig för någon stor hyllningsartikel.
-Jag har gjort mitt jobb, som jag gillat. Galoppsporten är en fin sport och jag gillar galopphästarna. Det finns också mycket kompetens i sporten, men nu är det nog, säger Hans som fyller 75 år i december.

Familjen flyttade 1958 från Östersund till Malmö, som han nu lämnar. Hans galoppengagemang, som också delas av bröderna Bengt och Göran, går tillbaka till 60-talets Jägersro, där Hans började rida ut hos tränare Henry ”Taffy” Jones. Där hade han sin första häst, som hette Wild Scarlett och som han red framgångsrikt i amatörlopp. Hans var nationell amatörryttarchampion både 1966 och 1967.

1972 blev Hans utrustad med tränarlicens. Året därpå kom den första segern som tränare och sedan blev segrarna allt fler. Första championtiteln erövrades 1980 (i Mais namn) och sedan återkom de varje år fram till 1989, då Hans tog steget över till travet, något som väckte stor uppmärksamhet.

Då hade stallet vunnit derbyt både 1982 och 1983 med stona Humbug och Rossard. Den senare uppvisade en fantastisk segersvit 1983. Det danskfödda stoet segrade i sex klassiska löpningar: Mowerinalöb (1000 Guineas), Dansk Derby, Svenskt Derby, Dansk Oaks, Svenskt Oaks och Dansk St Leger. En fantastisk svit som knappast kommer att upprepas. Att Rossard som såldes till USA dessutom blev vinnare av Grade I-lopp och framgångsrikt avelssto, som bland annat lämnade avelshingsten Unusual Heat gör inte saken sämre för denna dotter till danskfödde Glacial som kostade 15 000 danska kronor som åring.

Att sedan komma tillbaka efter åren i travet och i England och åter slå sig ner som tränare på Jägersro 70 år gammal är en prestation utöver det vanliga. För det är inte någon liten pensionärshobbyverksamhet Hans ägnat sig åt de senaste fem åren. Han har årligen tränat bortåt 20 hästar och även utan att ha kvar sina gamla hästägare, har han förutom årets Amacita-vinnare fått fram en tvåa i Amacita, Reet Petite, som också var tvåa i Oaks i år. Dessutom ytterligare en klassisk vinnare genom Pocahontas Face som vann Dianalöpning 2016. Och fjol var Perfect For You tvåa i Hurricanelöpning.

Det är svårt att inte bli imponerad av Hans Adielsons karriär. Men jag försöker i Hans anda att hålla igen på superlativerna.
Men Hans är angelägen att framhålla att han är glad att ha en efterträdare i stallet i irländaren Paul Fitzsimons, som han samarbetade med redan i England och som tog över hans tränarrörelse där.
-Han är en oerhört duktig yrkesman, som dessutom är positiv och social, säger Hans om den 39-årige Fitzsimons.
BFE

Hans Adielsson är medlem i Jockeyklubben sedan 2015.

adielssonFar och son (T/R-bild)

Stall Adielssons storloppsvinnare
Svenskt Derby
1982 Humbug
1983 Rossard

Dansk Derby
Rossard 1983

Dianalöpning
1976 Nigra Nymphaea
1979 Happy Again
1984 Sobine
2016 Pocahontas Face

Svenskt Oaks
1978 So Long
1982 Humbug
1983 Rossard

Svenskt St Leger
1982 Humbug
1984 Skutte

Mowerinalöb (Dansk 1000 Guineas)
1983 Rossard

Dansk 2000 Guineas
1983 Hjovial

Dansk St Leger
Rossard 1983

Svenskt Kriterium
1981 Glenfiddich
1983 Sobine
1984 Dialog
1985 White Week
1987 Masada

Vinterfavoriternas Pris
1973 Walky-Talky
1981 Glenfiddich
1982 Grant’s
1983 Skutte
1986 Bloobert

Svealandlöpning
1985 Skyline
1988 Römi Martäng

Amacitalöpning
1982 Plastflickan
1983 Sobine
1984 Dialog
1985 Skyline
1986 Star Express
1987 Masada
2018 Sea Race

Kapplöpningssällskapets Stora Pris
1987 White Week

Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning
1987 White Week

Jockeyklubbens Avelslöpning
1987 White Week

(Listan gör inte anspråk på att vara fullständig)

happytalk

Happy Talk, nära klassisk vinnare: tvåa i Oaks och trea i Diana 1981. Som dotter till Lovey Dovey var hon helsyster och stallkamrat med Walky-Talky och Happy Again – samt Happiness. I sadeln Sofia Nordgren.

searace

Stallets senaste storloppsvinnare: Sea Race som vann Amacitalöpning i år. I sadeln Carlos Lopez. Bredvid ses ägaren Bo Jacobsson och Hans Adielsson.


En magisk kväll för Cathrine Erichsen

Ofta dominerar de norska tränarna storloppen på Bro Park – och även Jägersro. Så var det också när Svenskt St Leger, Vinterfavoriternas Pris. Mischa Kahns Minneslöpning och Jockeyklubben Magic Million avgjordes. Vanligen är det Wido Neuroth eller Niels Petersen, som hämtar hem lejonparten av prissummorna, men denna gång var det Cathrine Erichsen.
Cathrine startade tre hästar under kvällen och vann med samtliga tre: Master Bloom i Svenskt St Leger, Duca di Como i Mischa Kahns Minneslöpning och Shantou i Ellicat-Sprinten (denna gång omdöpt till Tjejkvällssprinten). Därför kunde hon och hennes ägare (IKC Racing till Master Bloom och Stall Como till Duca di Como) återvända 900 000 kronor rikare (inklusive hästägarpremier). Fem tränare i topp blev därmed:
Cathrine Erichsen 900 000 kr
Niels Petersen 691 500
Patrick Wahl 691 000
Jan Björdal 314 000
Andrew Kidney 300 000

För Master Bloom (e Pastorius) var detta tredje klassiska viktorian. Tidigare har Bloomers-ättlingen vunnit Dansk Derby och Norsk St Leger och hittills sprungit in mer än 2 miljoner kronor. Imponerande men än mer imponerande under kvällen var stallkamraten Duca di Comos insats i i Mischa Kahns Minneslöpning. Efter ett förödande upplopp vann sonen till franske Clodovil förhållen med mer än sex längder. Generalhandicapper Nicholas Cordrey höjde hans formtal från 89 till 91.

Cathrine Erichsen har noterat stora framgångar på Bro Park tidigare. 2016 segrade Coprah i Stockholms Stora Pris och Easy Road i Bro Park Sprint Championship.

cathrine erichsen     Cathrine Erichsen (foto Övrevoll)

En som inte heller kan klaga på kvällen var hemmatränaren Patrick Wahl som tog hem nya storloppet Jockeyklubben Magic Million med Stall Klövers Jamaica (e Barocci), som efter två nederlag mot Ramone (e Eishin Dunkirk) fick revansch, väl riden av Martin Rodriguez, som dessutom vann kvällens andra stora tvåårslopp, Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris med överraskningen Irish Trilogy (e Gregorian). Därmed blev det också en Jägersroseger, efter valacken – skimmel liksom Jamaica – tränas av Andrew Kidney. Denne får dock inte följa upp vinterfavoriten, eftersom han efter denna säsong återvänder till England.

Och inte lär Ivan Sjöberg klaga på kvällen och miljonloppet. För på Rävdansen är inte bara Jamaica och Ramone uppfödda utan även loppets trea Casinobutler DK (e Barocci). Som en trevlig efterrätt vanns även kvällens sista löpning av en uppfödning från Rävdansen, Manassas, tränad av Julian McLaren.

ducadicomo

Duca di Como (Elione Chaves i sadeln)

jamaica

Snart miljonär? Jamaica (e Barocci-Rum Sun N Sand) efter segern i Jockeyklubben Magic Milion.
Förutom nöjda ägare i Stall Klöver ses uppfödarna Berit och Ivan Sjöberg och Jockeryklubbens prisutdelare Jan Kleerup och Eva Isacsson Sjunnesson. Tränare Patrick Wahl närmast hästens huvud.


Cracksman – a real Champion

För andra året i rad vann 4-årige Cracksman Qipco Champion Stakes, riden av den oförliknelige Frankie Dettori och tränad av John Gosden. Det blev en överlägsen seger på den 2000 meter långa distansen.

Cracksman var förhandsfavorit i Prix de l’Arc de Triomphe men ströks till följd av den torka som drabbade Paris i september. Men i början av den gångna veckan föll det mycket regn över Londontrakten och gav en mjuk bana.

Segern var värd ca 8,6 miljoner i svenska kronor och när nu Cracksman drar sig tillbaka till avelsboxen har han tjänat ca 26 miljoner kr. Vilket skett i elva starter som gett åtta segrar. Han är fallen efter 2000-talets kanske största champion på turfen: Frankel.
Han segrade före Crystal Ocean, tidigare andre i King George and Queen Elizabeth Stakes, och loppets stora sensation, den i Tjeckien (Radek Koplik) tränade Subway Dancer.

Ytterligare tre Grupp 1-lopp reds på denna brittiska motsvarighet till Prix de l’Arc-meetinget. Dessutom reds en Grupp 2-löpning. Sammanlagt uppgick förstaprisen i dessa löpningar till drygt 28 miljoner kronor.
Queen Elizabeth II Stakes (1600 meter) vanns av favoriten Roaring Lion (e Kitten’s Joy), som enligt ridande Oisin Murphy hatade varje meter av den tunga banan men till slut bärgade segern. Men ägande Qatar Racing var angeläget att starta hästen, eftersom familjen är en del av dagens sponsor Qipco. Därmed har Roaring Lion vunnit fyra Grupp 1-lopp. Tidigare har den USA-födde hingsten också vunnit Coral Eclipse, Juddmonte International Stakes och Irish Champion Stakes.

Tvåa i loppet slutade Coolmore-representanten I Can Fly, riden av tränarsonen Donnacha O’Brien. Men Coolmore vann förstås också ett av dagens storlopp, Qipco British Champions Fillies and Mares Stakes. Det skedde genom Galileo-dottern Magical, som tyglades av Ryan Moore.
Sprinterloppet Qipco British Champions Sprint Stakes (1200 meter) vanns tilldrygt 30 gånger pengarna av franskfödde Sands Of Mall (e Panis), som reds till seger av Paul Hanagan och tränas av Richard Fahey.

En mycket stor dag hade John Gosden. Inte nog med att han tränar både Cracksman och Roaring Lion. Han ansvarade även för vinnaren av det 3200 meter långa Qipco British Champions Long Distance Cup (Gr 2), favoritspelade Stradivarius. Ryttare – Frankie Dettori, som snart fyller 48 år men verkar evigt ung och fortfarande praktiserar the ”Flying Dismount”, när han hoppar av sina storloppsvinnare.
Han har vunnit mer än 60 Grupp 1-löpningar. T ex i början av oktober Prix de l’Arc de Triomphe på Enable, som tränas av – John Gosden.

cracksman

Cracksman vinner tillsammans med Frankie Dettori (foto Internet)28 miljoner dollar på spel i Breeders’ Cup-programmet
Lördagen den 3 november rids nio Breeders’ Cup-löpningar på Churchill Downs i Kentucky. Sammanlagt står 28 miljoner dollar på spel, som vanligt mest i Breeders’ Cup Classic, som rids över 2000 meter dirt track. Prissumman är på 6 miljoner dollar.

I Longines Breeders’ Cup Turf är prissumman 4 miljoner. Distansen är 2400 meter och underlaget gräs. Därefter följer Longines BC Distaff (2 miljoner 1800 m), BC Mile (2miljoner 1600 m), Turnspires BC Sprint (2 miljoner 1200 m), Makers’ Mark Filly & Mare (2 miljoner 2175 m), BC Dirt Mile (1 miljon 1600 m), BC Turf Sprint (1 miljon 1100 m) och BC Filly & Mare Sprint (1 miljon 1400 m).

I år rids inga tvåårslöpningar i lördagsprogrammet utan dessa flyttas till fredagen, då fem tvåårslopp med sammanlagt 7 miljoner dollar avgörs under namnet Future Stars.


28 miljoner dollar på spel i Breeders’ Cup-programmet

 
Lördagen den 3 november rids nio Breeders’ Cup-löpningar på Churchill Downs i Kentucky. Sammanlagt står 28 miljoner dollar på spel, som vanligt mest i
Breeders’ Cup Classic, som rids över 2000 meter dirt track. Prissumman är på 6 miljoner dollar.
breeders
I Longines Breeders’ Cup Turf är prissumman 4 miljoner. Distansen är 2400 meter och underlaget gräs. Därefter följer Longines BC Distaff (2 miljoner 1800 m), BC Mile (2miljoner 1600 m), Turnspires BC Sprint (2 miljoner 1200 m), Makers’ Mark Filly & Mare (2 miljoner 2175 m), BC Dirt Mile (1 miljon 1600 m), BC Turf Sprint (1 miljon 1100 m) och BC Filly & Mare Sprint (1 miljon 1400 m).
 
I år rids inga tvåårslöpningar i lördagsprogrammet utan dessa flyttas till fredagen, då fem tvåårslopp med sammanlagt 7 miljoner dollar avgörs under namnet Future Stars.

 

Den som vill se mer galopp kan bege sig till Jägersro söndagen den 4 november. Då står svenskt Kriterium, Janos Tandari Minneslöpning Götalandlöpning och Jockeyklubbens Avelslöpning på programmet.


SG:s fullmäktige sammanträder i Bålsta

 
Svensk Galopps 35 fullmäktigeledamöter möts på söndag i ett konferenshotell i Bålsta, grannkommun till Upplands Bro.
Förutom sedvanliga procedurfrågor upptar dagordningen till höstmötet ett nya punkter. Styrelsen lägger ett förslag om arvodering och ett ”gällande ägande i ATG”. Dessutom finns det två motioner, en om St Leger och en om omfördelning av prispengar.
 
Vad dessa förslag och motioner innebär framgår inte av Svensk Galopps hemsida, som presenterade dagordningen först tre dagar före höstmötet, för andra än fullmäktigeledamöterna.
 
Enligt, som det brukar heta, ”välunderrättade källor” lär arvodesfrågan gälla att i efterhand godkänna en utdelning av extra arvoden till de fyra ledamöter som utgjorde styrelse i julas.
Det andra styrelseförslaget lär gå ut på att Svensk Galopp ska avyttra en aktie i ATG till Svensk Travsport. Därmed har SG inte längre tio procent av aktierna och därmed inget minoritetsskydd. Detta ska motverkas genom ett avtal.
 
Förhoppningsvis ska också besked lämnas om hur galoppsporten ska finansieras nästa år efter separationen med ATG.

aronsborg konferens

Viktiga frågor avhandlas i helgen på Aronsborgs konferenshotell i Bålsta


Niels Petersen hedras av Europeiska Tränarföreningen

 
Den norsk-danske tränaren Niels Petersen har utsetts till kvartalets TRM-tränare. TRM står för Trainer Magazine och ges ut av den Europeiska Tränarföreningen.
 
Det bland för prestationen att träna både vinnaren av Svenskt Derby, Nordic Defense, och Norsk Derby, Square de Luynes, som Niels Petersen får utmärkelsen.

 

ourlastsummer

2016 års norska derbyvinnare, Our Last Summer, har bidragit till Niels Petersens framgångar i år, bland annat genom seger i Marit Sveaas Minnelöp. (Foto Övrevoll).


Ny hingst till Ljungstorp

Ljungstorps stuteri har skaffat en ersättare till Casamento. Det är nu 13-årige Rio de la Plata som ställs upp inför betäckningssäsongen 2019.

Det är återigen ett gott samarbete med Darley Studs som resulterat i detta förvärv. I detta fall via Darleys franska sektion.
Rio de la Plata är en fux efter Rahy-Express Way e Ahmad.

Tävlingskarriären medförde 8 segrar på 30 starter, däribland tre Grupp-1 triumfer: Prix Jean-Luc Lagardère Grand Criterium, Premio Roma och Premio Vittorio di Capua. Dessutom var Rio de la Plata tvåa i Poule d’Essai des Pouliches (franska 2000 Guineas.

Rio de la Plata har hittills lämnat tre stakesvinnare: Thais, Aiming For Rio och Rioticism.

riodelaplata

Rio de la Plata (foto Darley Stud)


Tävling i galoppkunskap

I Forum prövas det mest, till exempel läsekretsens kunskaper om galopp. Nedan syns fyra hästar, som alla vunnit Svenskt Derby. Bilderna – från Stall Equos arkiv – är dock inte tagna i samband med derbyvinsten.

Namnge de fyra derbyvinnarna och årtalet för deras derbyseger. Rätt svar skickas till info@jockeyklubben.se. En vinnare dras bland dem med fyra rätt. Belöningen blir en av Dick Francis galoppthriller – om hans hjälte Sid Halley. Boken heter ”Come To Grief” och kom ut 1995.

galopptävling

Ryttarna som ses ovan är överst Eric Eldin och Ole Larsen och nedanför Gert Hansen och William Rickaby.


Minns ni Dubbel-Nisse?

En känd profil på Täby Galopp var hästägaren Nils Nilsson, ofta kallad Dubbel-Nisse, som bland annat ägde dansrestaurangen Lorry i Sundbyberg. Hans dotter Annelie har tillsammans med författaren Kjell E Genberg skrivit en bok om Dubbel-Nisse, ”Lorry – det tragiska nöjespalatset” (Limousinförlaget).

Att skildra Dubbel-Nisses med- och motgångar i nöjesbranschen är Jockeyklubbens Forum inte rätt plats för. Men eftersom boken innehåller en hel del inslag om galoppsporten, kan det vara värt att minnas nöjeskungen.

I boken ägnas ett kapitel åt galopp- och spelintresset. På Täby Galopp var Nisse en frekvent besökare. Han var där så ofta han kunde ”med sin kikare, sin cigarr och en öl att svalka sig med. Han tyckte om att betrakta hästarnas graciösa rörelser när de med sin jockey på ryggen rasade fram mot målet. Men det var spelet han brann för. V5:an som skulle ge storvinsten. Om den sprack i tredje avdelningen – vilket hände oftare än han önskade – svepte han sin öl och beställde in en till. Om det däremot gick bra – vilket också hände ganska ofta – stannade han kvar till efter sista loppet och gick sedan till stallområdet för att prata med tränaren Bruno Nilsson och hans jockey Margareta ”Gagga” Lindström, som ofta red Nisses hästar. När någon av hans hästar segrade fick han bråttom till vinnarcirkeln för att vara med vid fotograferingen. Efter löpen var hästarna alldeles vitlöddriga. Ägaren brukade få hålla i tygeln när vinnarfotot skulle tas och eftersom Nisse var rädd om sina speciella Täbykavajer sträckte han armen extra långt innan kameran klickade.”

Några av de hästar Bruno Nilsson tränade för Dubbel-Nisse var Air Traffic, Elmanoak och Sir Lorry. Men även Mr Lorry som ses på bilden nedan. Men då Slabang-sonen dock kommit i träning hos Lajos Vudi.

Nisse stod även bakom en annan pseudonym, Stall Virveln. Även Virveln var en restaurang i nöjesbranschen. I Stall Virvelns färger – gulsvarta liksom Stall Lorrys – tävlade bland andra Carrasco som var tvåa Derbyt 1976 bakom Long John.

Nils Nilsson dog 1986, 63 år gammal. Då fanns inga hästar kvar och restaurang Lorry hade gått i konkurs.

mr lorry

Dubbel-Nisse skymtar vid tygeln, när han den 13 september 1975 tar emot Mr Lorry i vinnarcirkeln. Janos Tandari sitter i sadeln och tränare Lajos Vudi ses till höger. Det ljusa håret i förgrunden tillhör dottern Annelie.



easy kb


Jockeyklubbens Informationsforum
Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här

Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

 

 

 

Save

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Beach Road One

Säsongspremiären avklarad på Bro

Bro Park inledde galoppsäsongen med en händelserik dag i onsdags. Beach Road One blev säsongens första vinnare i Sverige. Och lärlingen Angelika Berg gjorde storstilad ...
KAJSA L med Annie o Andreas

Smakstart på proffskarriären för Kajsa 

Klampenborgs skandinaviska premiär i lördags blev välbesökt.  Det blev en svensk tränarseger under dagen, dessutom med en egen uppfödning!    Kajsa Lindsjö är en av de sju ...
Swinging Of Venice

Svensk galopp-premiär på onsdag

På onsdag rids det sju lopp på Bro Park.Det är startskottet för den svenska galoppsäsongen 2024. Championjockey Per-Anders Gråberg är tillbaka i sadeln, efter en ...
Klampen TOPPBILD

Nu är vi igång i Skandinavien!

Säsongspremiär för galoppen på dessa breddgrader, på Klampenborg på lördag. Flera svenska tränare finns på plats, med starthästar från sina stall: Francisco Castro, Peter Jardby, Kajsa Lindsjö, Jessica Long, Roger ...
Eneboga herrgård

Ur den svenska galopphistorien: Eneboga stuteri

Då och då hör läsare av sig till Jockeyklubben för att få information om hästar, ryttare och andra aktiva från äldre tider. Så till exempel ...
Laurel River TOPPBILD

Utklassningsseger i Dubai World Cup

Det kom som en blixt från klar himmel.Inte många hade förväntat sig en ren och skär uppvisning, i årets upplaga av Dubai World Cup. Och ...
Ushba Tesoro TOPPBILD

Förra årets segrare favorit i Dubai World Cup  

Då var det dags för Dubai World Cup.Världsstjärnornas drabbning i ökensanden, med tolv miljoner dollar i total prissumma i huvudlöpningen. Inte helt oväntat så har ...
Markytan i Bara som Svedala kommun är beredda att avyttra för att brukas som galoppanläggning, är på cirka 52 hektar. Foto: Svedala kommun

Hyresavtal nästa stora steg för Bara-projektet

Kathrine Heiberg och Lotta Strömgren Jönsson är personerna bakom Fastighets AB Bara Hippdrom, bolaget som är drivmotorn för att en ny galoppanläggning i Skåne blir ...
Gammal är äldst: Willie Mullins, längst till höger i sedvanlig hatt, efter Galopin Des Champs seger i Cheltenham Gold Cup. Foto: Patrick McCann / Racing Post

Mullins-dominans under årets Cheltenham Festival

Cheltenham-festivalen blev en klang-och-jubel föreställning för hindernestorn Willie Mullins.Irländaren Mullins stall segrade i Champion Hurdle på öppningsdagen, Gold Cup på avslutningsdagen och firade stor framgång ...
Jagers NY GENREBILD

Skåne: Läget uppe på ministernivå 

 Jockeyklubben har tidigare berättat att riksdagsman Per-Arne Håkansson väckt frågan om framtiden för galoppen i Skåne.Detta skedde via en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Niklas Wykman.Nu ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen