dela artikeln
FORUM NR 4 – 2019
|
Det blir några hektiska dagar nu med Jockeyklubben. Styrelsemöte, årsmöte och vårmiddag på onsdag och sedan Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni!
På årsmötet har vi hela 11 ansökningar om medlemskap att besluta om. Mycket trevligt med så stort intresse för Jockeyklubben! På middagen ser vi fram emot att utdela en donation till Fredrik Johansson för hans fantastiska karriär som jockey och för hans insatser idag för nya unga jockeys! Vi kommer också att få höra om honom berätta om detta. Som vanligt blir det en sweepstake till svenska derbyt till kaffet.
På Gärdet den 6 juni har Jockeyklubben ett tält som vi delar med dagens hästägare och tränare. Dit är du välkommen, men kom ihåg att du måste bära klubbmärket för att komma in. Vi bjuder på bubbel och jordgubbar. Nationalsång kl. 12.00. Sedan har vi ett lopp som vi sponsrar, Jockeyklubbens Nationaldagshandicap. Det är endast öppet för svenskfödda hästar, då det är ett sätt för oss att ”främja den ädla hästaveln och galoppsporten i Sverige” som det står i våra stadgar. Till vinnande ägare i det loppet delar vi ut ett fint vandringspris, en häststatyett, som skänkts till oss av Anders Zackrés.
Apropå Nationaldag var jag i Oslo på 17 maj och fick vara med om en fin seger på Övrevoll med min delägda Seaside Song. Det var en härlig stämning på banan med många folkdräkter och senare riktig feststämning i Oslo. Verkligen en skön känsla att åka så långt och få uppleva en seger, dessutom på ”syttende mai”. Glädjen smolkades något när jag kom hem och fick brev från norska polisen att jag får böta för fortkörning. Hastighet 78 km/tim där det gällde 70 km/tim. Dold fartkamera!
Med önskan om en trevlig och skön Nationaldagshelg!
Jan Kleerup
Ordförande
Redaktion: |
||
|
Forum ger även plats för annonser med anknytning till galoppsporten. Spalterna står öppna för kommentarer och debatter. Maila till info@jockeyklubben.se. |
Nya framgångar för Susanne Berneklint på Prammsdagen
På de två säsonger under vilka Susanne Berneklint varit proffstränare har hennes hästar gjort 76 starter i Sverige och tagit 22 segrar. Det ger en segerprocent på nästan 30.
I prispengar det blivit drygt 5,2 miljoner kronor. Av dessa har drygt 2 miljoner tagits redan i år, trots att säsongen ännu inte hunnit halvvägs. Till det bidrar förstås Susannes framgångsrika Prammsdag, då Plata O Plomo vann huvudlöpningen Pramms Memorial och svenskfödde I Kirk Lanwades Stud Jägersro Sprint.
Är detta din bästa dag som tränare, Susanne?
-Det var en fantastisk dag, men Derbydagen i fjol var inte dålig heller, och I Kirks seger i Dubai på Meydan var helt osannolik. Det är svårt att jämföra.
På derbydagen i fjol vann Susanne Zawawi Cup med I Kirk, Malmö Sommarhandikap med Plata O Plomo och Malmö Stads Pris med Master Blaster.
I siffrorna ovan för 2018 ingår de prispengar I Kirk, Plata O Plomo och Trickbag sprang in. De motsvarar 931 603 kronor.
Till saken hör att Susanne inte heller är ovan vid framgångar som ryttare. Hon är blott den en av två kvinnliga jockeys som blivit champions och hon är den enda kvinnan som ridit hem en vinnare i Stockholm Cup International (med Mr Eubanks).
De vinnande hästarna på Prammsdagen verkade ännu bättre än tidigare. Vad beror det på?
-Ja, de var otroliga. Det är inget nytt koncept jag infört, men de har blivit äldre och starkare. I Kirk är född i slutet av maj och har fortsatt utvecklas. Han har ju inte gjort så många starter. Han är lite speciell och gillar inte att resa. Så nästa start blir nog sprintloppet på derbydagen.
-För Plata O Plomo blir det sannolikt en start i Stockholms Stora Pris. I Dubai påpekade flera amerikanska tränare att hans pappa, Paddy O’Prado (en sonson till Sadler’s Wells) ofta lämnar goda gräshästar. Dessutom trivs Plata O Plomo på Bro Park.
-På derbydagen räknar jag med att starta Master Blaster i Malmö Sommarhandikap. Han har inte startat i år men jobbar bra.
-I övrigt tror jag att Martin kan bli en bra sprinter. Men han är mycket stor och har tagits försiktigt,
-Det är mycket inspirerande att ha ägare som Berno Fonzander i Hästgruppen, som helt litar på en.
-För mig är det lagom att ha som nu en elva hästar i stallet. Det gör det lättare att ge full uppmärksamhet till varje häst. Jag har stor hjälp av min son Oscar, som jobbar heltid.
Att en ”rookietränare” är ledande tränare som Susanne Berneklint är ovanligt, men mycket talar för att hon kommer att fortsätta att finnas i toppgardet.
Susanne Berneklint efter segern med Plata O Plomo i Pramms Memorial. Till höger segerjockey Carlos Lopez.
I Kirk vinner i Dubai med Carlos Lopez i sadeln. Foto Erika Rasmussen/Dubai Racing Club.
-Ett skönt minne från en skön bana, minns Stefan Uppström, från Songlines överlägsna triumf i Pokallöb på Klampenborg 1997.
Songline (e Diaghlyphard-Princess Persian) föddes 1993. Hingsten gjorde 23 starter och vann 14 av dem. Två gånger utsågs han till Årets Galoppör, 1996 och 1997.
Bland de många storsegrarna kan nämnas Svenskt Kriterium, SM för 2-åriga hästar, Svenskt St Leger, Agria Breeders’ Trophy, Norsk Breeder’s Prize, Stockholms Stora Pris (Listed),
Kapplöpningssällskapets Stora Pris (två gånger), Jägersro Cup och Pokallöb (Listed). Därtill var han andre i Svenskt Derby.
Songlines uppfödare Stall Åkerkullen (Roger Asp) behöll honom som tävlingshäst, liksom avelshingst. I aveln framstår han som en av de mest framgångsrika svenskfödda hingstarna genom tiderna. Bland annat lämnade han Halfsong vinnare av 12 löpningar, inklusive Dansk Derby, Svenskt Oaks, Danskt Oaks och Grupp 3-löpningen Scandinavian Open Championship.
Tränade gjorde Tommy Gustafsson och Janos Tandari var oftast Songlines partner i sadeln, såsom på bilden.
Han är närmast en institution inom svensk galopp. Precis som sina tidigare hästfotografkollegor Erik Andersson och Einar Andersson.
Det var hos Einar Andersson som Stefan Uppström köpte in sig i mitten av 60talet. Först som anställd men efter två år beslöt de att dela på sig. Einar tog hand om travfotograferingen och Stefan galoppen. Och de beslöt att aldrig konkurrera.
Dessförinnan hade Stefan, eller ”Uppis” som många kallar honom, börjat arbeta på tidningen Hästsport. Han hade också aktivt ägnat sig åt ridsport och dressyr, innan han började gå på Täby Galopp.
-Jag började också rida ut hos Bruno Nilsson på morgnarna, innan jag åkte in till mitt dåvarande arbete inne i stan.
-Jag red fem lopp som amatör och var som bäst tvåa.
Även om det är som fotograf han är mest känd inom galoppen, har han flera strängar på sin lyra. Inte minst som importör av tävlingshästar.
-Första gången var 1976, då vi flög ett gäng i ett hyrt taxiplan till Doncaster.
Det blev många sådana turer, oftast med Stefan själv vid spakarna.
-Dom kallade mig den flygande hovfotografen, skrattar Stefan. ’Hov’ uttalas naturligtvis med ett ’o’, inte ’å’.
På Doncaster blev han skandinavisk agent.
-Jag har väl importerat en 60-70 galoppörer och uppskattningsvis har cirka 90 procent av dem vunnit. En av de senaste vinnarna är The Rigger som vann på Bro Park. Han har en fin stam som kommer från Aga Khan.
-Jag har också suttit i Flyingestiftelsen och i många år tillhört SFAF:s styrelse, vilket jag fortfarande gör.
I Jockeyklubben blev han invald 1978, således ett mer än 40-årigt medlemskap.
Stefan Uppström (till vänster) med The Riggers tränare och ägare Henrik Engblom. I sadeln Maikel Narvaez Bravo.
Överklagande av översiktsplan för Bara avslås
I Sydsvenskan rapporterar reporterMats Amnellom senaste nytt för den planerade galoppbanan i Bara i Svedala kommun:
”Ett färskt domstolsutlåtande och ett nytt avtal gör att planerna på bostäder, hotell och en hästsportanläggning söder om Bara tar ett steg framåt.
Nu ansöker Svensk Galopp och Peab om detaljplan som ska möjliggöra byggstart om två till tre år.”
Svedala kommun, byggföretaget PEAB och Svensk Galopp slöt för snart ett år sedan en avsiktsförklaring om planer på att bygga hotell, konferensanläggning, spa och galoppanläggning. För galoppens del rör det sig om stallar och hagar för cirka 250 hästar på ett 515 000 kvadratmeter stort område.
”Hittills har parterna väntat på kommunens översiktsplan som blev klar i slutet av 2018, men som överklagades. Nyligen avslogs överklagandet och översiktsplanen är därmed giltig och har vunnit laga kraft”, skriver Mats Amnell i sin artikel. Han fortsätter:
” Svensk galopp hoppas att detaljplanen ska vara klar och beslutad under 2021 och att byggstarten ska kunna ske året efter. Uppbyggnaden av hela anläggningen är sedan tänkt att ske under en femårsperiod.”
Uppgifterna har ännu inte kommenterats på Svensk Galopps hemsida.
Bild: Krister Cronqvist. Text: Sydsvenska
Fullmäktige klubbade igenom ny avelsutredning
Vid Svensk Galopps årsmöte antogs en motion från Svenska Fullblodsavelsföreningen, skriven av Jacqueline Henriksson, tidigare ordförande i Skånska Fältrittklubben. Styrelsen hade avstyrkt motionen, eftersom man inte ville ”bryta ut ett enskilt område för en enskild del av sporten”. Man hänvisade till den redan tillsätta utredning om sportens ”tillväxt” som tillsatts. Dock sade sig styrelsen vara ”mycket positiva till om SFAF vill genomför en egen utredning avseende vad som kan göras för att öka tillväxten inom svensk fullblodsavelavel.”
I motionen hette det bland annat: ”Vi i Svenska fullblodsavelsföreningen, SFAF anser att den absolut viktigaste frågan är ”Tillväxt”. Utan hästar och aktiva har vi ingen sport och vi behöver således inte diskutera övriga 3 områden/ledord. Antalet födda föl har halverats sedan år 2000 och är nu nere på ca 200 födda föl/år. Antalet hästar i träning har också minskat kraftigt och är nere på ca 800-850 hästar i Sverige.
Med anledning av ovanstående negativa fakta anser SFAF att det är ytterst nödvändigt, med stöd från fullmäktige, att arbeta med denna viktiga fråga”.
” SFAF föreslår att fullmäktige ger sitt stöd till att frågan kan beredas i den tidigare tillsatta arbetsgruppen (ägardirektiv), som representeras av de tre sällskapen (Roger Asp, Henrik Haglund, Per Gellström, Jacqueline Henriksson och Lars Gradin) men som även bör kompletteras med 3 st. representanter från avelsidan”
”Gruppens syfte är att ta fram olika förslag och idéer som kan främja svensk avel och öka tillväxten av fler svenskuppfödda hästar. Gruppens mål är att till Svensk Galopps höststämma 2019 kunna redogöra och lägga fram sitt arbete till fullmäktige för beslut. ”
Fullmäktiges beslut blev att tillstyrka motionen och att komplettera den tidigare utsedda gruppen med Ivan Sjöberg, Eva C S Pettersson och Helena Sigfridsson, helt enligt SFAF:s förslag. Ivan Sjöberg utsågs till gruppens ordförande.
Enligt uppgift har gruppen redan hunnit genomföra flera möten med syfte att lägga förslag till hösten. Man kommer även att jämföra svensk avel med utvecklingen i andra länder, inte minst Danmark, vars utveckling visar en liknande utveckling som Sverige.
En grafisk kurva som Svensk Galopp tidigare tagit fram visar på födelsesiffror för åren 1990-2016 (se nedan). De två senaste åren har kurvorna fortsatt visa en svag positiv utveckling.
Dock är siffrorna långt från de mål som Svensk Galopp satte i början på 2000-talet och sattes till 400-450 föl om året.
Nära storslam för Aidan O’Brien i Epsom Derby
Favoriten Sir Dragonet nådde inte ända fram när engelska Derbyt reds på lördagseftermiddagen utan fick nöja sig med femteplatsen. Men tränare Aidan O’Brien var knappast missnöjd med resultatet, för segern gick till en annan av O’Briens adepter, Anthony Van Dyck (e Galileo-Believe ’N’Succed (e Exceed And Excel). Han reds till seger av Seamie Heffernan, som tog sin första seger i Derbyt, i Susan Magniers rosa andrafärger. Hon är maka till Coolmorebasen John Magnier.
För Aidan O’Brien var det inte första derbysegern utan den sjunde. Förutom Anthony Van Dyck har det varit Galile0 (2001), High Chaparral (2002), Camelot (2012), Ruler Of The World (2013), Australia (2014) och Wings Of Eagles (2017).
Inte nog med första- och femteplatsen i lördagens uppgörelse för Ballydoyletränaren. Hans deltagare Japan (e Galileo) och Broome (e Australia) slutade trea och fyra. Det var bara Hamdan Al Maktoums Madhmoon (e Dawn Approach) som trängde sig emellan på andraplatsen. Sammanlagt svarade O’Brien för sju av derbydeltagarna.
Anthony Van Dyck var den sjunde derbyvinnande sonen till avelsgiganten Galileo. Hans segerodds blev 13/2.
Vinnarens namn kommer från en flamländsk konstnär som också blev engelsk hovmålare på 1500-talet.
Detta var det 239:e derbyt som avgjordes i England. 1780 reds det engelska Derbyt för första gången. Då erhöll vinnaren, som hette Diomed, en prissumma på 1 065 pund. Denna gång handlar det om cirka 927 000 pund, det vill säga drygt 11 miljoner svenska kronor.
Distansen de första åren, fram till 1784 var en engelsk mil. Men sedan dess har den varit en och en halv engelsk mil.
Derbyt har under alla dessa år ridits på Epsom utanför London – med undantag för krigsåren, då banan användes för militära ändamål. I stället reds löpningen både 1915-18 och 1940-45 på Newmarkets July Course.
Aidan O’Brien har vunnit ytterligare en klassisk triumf i England i år, 2000 Guineas, en löpning som gick till Magna Grecia (e Invincible Spirit), som reds av tränarsonen Donnacha.
Fredagens Oaks vanns av Anapurna (e Frankel), som reds till seger av Frankie Dettori och tränas av John Gosden. Odds 8/1.
Anthony Van Dyck vinner engelska Derbyt, riden av irländaren Seamie Heffernan. Det är mycket jämnt om andraplatsen, som erövrades av Madhmoon. Foto: Racing Post.
Femte franska derbysegern för André Fabre?
Även om det franska Derbyt har en lika lång historia som det engelska, så är det länge sedan den franska galoppsporten instiftade sin motsvarighet, kallad Prix du Jockey Club, namngivet för att hedra den engelska jockeyklubben.
När Prix du Jockey Club reds första gången, 1836, var distansen 2500 meter, vilken sju år senare ändrades till klassiska 2400 meter.
Löpningen har vanligen ridits på Chantilly, utanför Paris. Under de båda världskrigen reds substitut för derbyt på olika arenor, till exempel Longchamps och Le Tremblay.
En mycket omdebatterad propositionsändring gjordes 2005, då distansen kortades till 2100 meter. Det skedde bland annat för att minska konkurrensen med det engelska derbyt.
Löpningen vanns detta år av Godolphins Shamardal, som tränades av Saeed bin Suroor och reds av Frankie Dettori.
I år heter favoriten Persian King (e Kingman), som tränas av André Fabre, som vunnit löpningen fyra gånger tidigare, och rids av Pierre Charles Boudot. Förhandsoddset är 5/4. Persian King är i år vinnare av franska 2000 Guineas.
Fabré tränar även den näst mest tippade hästen, Slalom, som ägs av Wertheimer & Frere. Slaloms far Intello, vann Prix du Jockey Club 2013 för Fabre och bröderna Wertheimer . Slalom står i 9/1.
Förhandsoddset är 10/1 för Motomarris (e Le Havre) och Surfman (e Kingman). Le Havre är uppfödd av familjen Sundström på stuteri Coulonces, medan Surfman är ännu en son till Kingman (e Invincible Spirit).
Tränare respektive ryttare för dessa är Freddy Head/Aurrelien Lemaire respektive Roger Varian/Andrea Atzeni.
Förstapriset motsvarar 9,2 miljoner kronor.
Löpningen rids söndag eftermiddag 2 juni.
Persian King. Foto arkiv.
Belmont Stakes nästa vecka (8/6)
Nästa lördag, den 8 juni, rids den tredje Derbylöpningen i amerikanska Triple Crown.
Första löpningen, Kentucky Derby, blev mycket dramatisk sedan målettan Maximum Security, tillika nästfavorit, diskvalificerats efter trängning i kurvan in mot upploppet. Efter en 20 minuter lång utredning utsåg galoppdomstolen i stället måltvåan Country House (e Lookin At Lucky) till vinnare. Oddset blev 65-1. Country House tränas av Bill Mott och reds av Flavien Prat.
Som vanligt följdes löpningen på Churchill Downs blöta bana av cirka 100 000 åskådare på plats och av många miljoner framför TV-apparaterna. En av dem var president Donald Trump, som inte kunde avhålla sig från att tweeta om utgången. Så här skrev han ordagrant:
“The Kentuky Derby decision was not a good one. It was a rough and tumble race on a wet and sloppy track, actually, a beautiful thing to watch. Only in these days of political correctness could such an overturn occur. The best horse did NOT win the Kentucky Derby – not even close!”
Varken Country House eller Maximum Security startade i andra ”benet”, Preakness Stakes, som vanns av War of Will (e War Front), som tränas av Mark Cassi och reds av Tyler Gafaliane.
I Kentucky Derby slutade War of Will sjua. Han väntas starta i Belmont Stakes.
War of Will är en dryg vecka före löpningen andrahandsfavorit bakom Tacitus (e Tapit), som var fyra i mål i Kentucky Derby och stod över Preakness Stakes.
Prissumman i Belmont Stakes är 1,5 miljoner dollar. Distansen klassiska 2400 meter, underlaget dirt.
Den dramatiska uppgörelsen i Kentucky Derby. I mitten (rosa dress) ses den diskvalificerade målettan Maximum Security. Foto arkiv.
En av de stora Belmont Stakes-vinnarna, American Pharoah, som är den senaste Triple Crown-vinnaren i USA. Året var 2015. Foto arkiv.
Galoppens Europaorganisation möttes i Oslo
För tionde gången möttes Europas och Medelhavsländernas galopporganisationer till årsmöte. Det engelska namnet är European and Mediterranean Horseracing Federation (EMHF).
Denna gång stod Norsk Jockeyklub som värd och hade lämpligt förlagt mötet till dagen före den Syttende Mai, vars firande kunde följas av delegaterna från de 20 deltagande galoppförbunden.
Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar, som bland annat innebar att den norska sportchefen Liv Kristiansen valdes in i EMHF:s styrelse, där hon ersätter Helena Gärtner som numera arbetar i Svensk Travsport, medverkade Brant Dunshea, som arbetar på regelavdelningen på British Horseracing Association, med uppskakande siffror om det illegala spelet i världen. Kopplingen till annan brottslighet är omfattande. Hans Petter Eriksen, tidigare VD och sportchef i Norsk Jockeyklub, pläderade i en annan föredragning mot användning av spö i tävlingarna och pekade på goda erfarenheter i Norge.
Paull Khan som är generalsekreterare i EMH sammanfattade i övergripande siffror galoppsporten i Europa:
- Den årliga totalomsättningen är 12 miljarder euros
- Av denna utgör cirka 40 miljarder spelomsättning
- Mer än 155 000 människor är direkt anställda
- Det finns 350 galoppbanor
- Det arrangeraras 32 423 galopplöpningar
Som vanligt rapporterades från olika internationella kommittéer, bland annat European Pattern Committee, där den stora frågan är om Italien kan förbli permanent ledamot vid sidan av England, Frankrike, Irland och Tyskland sedan landets sista Grupp 1-löpning nedgraderats till Grupp 2. Men även i Tyskland finns kvalitetsproblem. Både det tyska Derbyt och Preis von Europa riskerar nedgradering till Grupp 2.
I Italien handlar det inte bara om kvalitet. Antalet löpningar minskade i fjol med drygt 11 procent. Ett annat nyckelproblem är det minskade antalet uppfödare som i fjol uppgick till 269, 60 färre än året innan.
Ett annat gammalt galoppland med stora bekymmer är Österrike, vars galoppsport nu är nästan utraderad. Landets galoppförbund kan inte längre betala medlemsavgiften till EMHF och får i fortsättningen endast delta som observatör. Detsamma gäller Libyen, ett land där det finns större bekymmer än hästkapplöpningar.
Nästa år arrangeras årsmötet i Polen, sannolikt i Warszawa.
Som vanligt höll Irlands galoppchef, Brian Kavanagh i klubban. Han är också vice ordförande i det internationella galoppförbundet, IFHA.
Svensk Galopp representerades av sportchefen Dennis Madsen. Dessutom deltog Björn Eklund i egenskap av Life Time Honorary President.
EMHF-mötet kombinerades med ett arrangemang av the International Forum for the Aftercare of Racehorses. Frågan om galopphästars liv efter tävlingstiden har blivit en allt större fråga i galoppsporten. Här har Sverige mycket att lära.
Bland de medverkande föreläsarna kan nämnas Jim Gagliano, som den amerikanska Jockeyklubbens president och Andrew Chesser, som är generalsekretare i IFHA.
Alla deltagarna i EMHF:s årsmöte och IFAR:s seminarium i Oslo samlade utanför Hotell Holmenkollen Park med utsikt över Oslofjorden. Foto: Norsk Jockeyklub
Det traditionella barntåget på Syttende Mai vandrar upp mot Kungliga Slottet. Många kvinnor och barn iförda folkdräkter, ”bunad”. Foto: Norsk Jockeyklub.
Marianne Ek från Norsk Jockeyklub introducerar EMHF:s ordförande Brian Kavanagh i 17 Mai-firandet. I bakgrunden ses Nationalteatern. Foto: Norsk Jockeyklub.
En imponerande vinnare i sin comeback vid Övrevolls nationaldagstävlingar var svenskägda Seaside Song, som vann Familjen E Nagell-Erichsens Hoppelöp. Tillsammans med tränare Cathrine Erichsen och prisutdelare Einar Nagell Erichsen syns några av ägarna, Per Jardetun, Jan Kleerup och Mar
Mowerina
Årets två första klassiska löpningar i Skandinavien har ridits i Danmark. Tidigare vanns Mowerinalöb (1000 Guineas) av Mme Fernandes Queen Rouge (e Lord of England), uppfödd på Hjortebo. Oliver Wilson red stoet åt tränare Marc Stott.
Mme Fernande står för Karin Salling, framgångsrik affärskvinna och konstmecenat i Århus, som tidigare bland annat vunnit 2000 Guineas med Sir Randolph (2010) och Dansk Derby med Sir Herman (2017) – båda dessa undan La Sall – och med Sir Henry (2017).
Karin Salling, Mme Fernande, framgångrsrik dansk hästägare, här tillsammans med prins Henrik. Foto Jyllands-Posten.
Dansk 2000 Guineas
På lördagen reds 2000 Guineas på Klampenborg. Löpningen resulterade i seger för Bent Olsen-tränade Prince Charming också efter Lord Of England), som ledde från start till mål, riden av Carlos Lopez. Prince Charming är uppfödd av Marc Ellsberg i Sverige.
Dansk Breeders’ Cup
Svensk uppfödarseger blev det även i Dansk Breeders’ Cup genom Sören-Jensen tränade Reliable Carlras (e Reliable Man- Yaliho Bloom), som kommer från Staffan Lidbäcks framgångsrika stuteri i Löberöd. Segerryttare var Nicolaj Stott.
Svenska klassiker
Årets första klassiska löpningar i Sverige, Jockeyklubbens 2000 Guineas och Svenskt 1000 Guineas, avgörs vid den stora kapplöpningsdagen den 16 juni på Bro Park, då även Stockholms Stora Pris (Gr 3), Zawawi Bro Park Vårsprint (Listed) och Bloomers’ Vase (Listed) rids.
Nationaldagsgaloppen
För sjunde gången avgörs den 6 juni Nationaldagsgaloppen, som håller på att bli en institution i huvudstaden. Sex löpningar avgörs på Gärdet, varav två för arabiska Fullblod. Ett av loppen för de engelska fullbloden sponsras av Jockeyklubben, med namnet Jockeyklubbens Nationaldagshandicap.
Jockeyklubbens lounge på Bro Park
Jockeyklubbens lounge på Bro Park invigdes den 5 maj. På bilden ses två av de medlemmar som deltog, Björn Zacke (t v) och Louis De Geer. Foto: Stefan Uppström.