Bruno Nilsson derbyt 2018

dela artikeln

LEGENDARISKA GALOPP-PROFILER – BRUNO NILSSON

Jag når Bruno Nilsson på telefon. Han är nere i Skåne, på besök hos dotter Lisbeth. Sedan hustru Gull avled, är det viktigt att extra hålla kontakt med gamla vänner, och de finns främst inom galoppsporten. Därför kunde han ses+ på Derbyt.

-Om vädret inte hindrar det ska jag åka till Göteborg Galopp i morgon, berättar Bruno, kanske mer för att träffa folk än för tävlingarna.

Bruno har tillbringat hela sitt liv inom hästsporten. Det är arv från farfar Anders och fadern Nils – som båda kallades ”Baltic”, vilket emanerar från den Baltiska utställningen 1914, där farfar var engagerad.

Fadern började som jockey men blev i rätt unga år tränare, först på Ulriksdal men i slutet av 40-talet på hemmabanan Jägersro, där han tränade många goda hästar för bland annat lundadirektören A M Arnkloo, tex Herodes, Lyrhanga, Norman, Pieter Kees.

När Nils Nilsson etablerade sig på Jägersro, blev Bruno lärling hos fadern. Redan andra tävlingssäsongen 1950 tog han tio segrar och väckte positiv uppmärksamhet.

I skriften ”Ryttare och Hästar”, som kom ut 1951, skrev den kände publicisten Frank Martin:

”Bruno Nilsson har tillgodogjort sig den undervisning han fått. Han rider kortaste vägen och en bra finish utan att i onödan fäkta omkring med spöet – det visar fotografier – och han har huvudet med sig.”
– Sedan rullade det på och jag red mitt första Derby 1951 på hästen Herodes, berättade Bruno i en artikel Lotta Malmborg skrev på svenskgalopp.se i samband med Brunos 80-årsdag.

Herodes (efter 1943 års derbyvinnare Heres) slutade tvåa efter den suveräne Hurricane. Därefter skulle Herodes starta i norska Derbyt. Stallet hade stora förhoppningar. Bruno beskrev det så här i artikeln:

Slagen favorit i Norsk Derby

-Vi åkte vi upp med honom till Övrevoll någon vecka i förväg. I sista snabbjobbet gick han ensam på en tid som var snabbare än banrekordet, och det väl i hand, menar Bruno.

Herodes skulle alltså inte kunna förlora loppet och han var en riktig frontrunner som drog i full fart från start till mål.
-När vi svängde in på upploppet får jag plötsligt se en skugga bakom mig. Jag hade solen i ryggen och kommer ihåg att jag tänkte att ”det ska fan inte vara någon skugga där”. När jag vänder mig om för att se efter så inser jag att jag har hela fältet i ryggen, precis bakom mig. Herodes tvärstannade och vi slutade femma. Det var en sådan chock att ägarens fru tappade talförmågan i åtta dagar!

-Ungefär tio år senare var det någon som berättade för mig att det var någon av konkurrenterna som hade manipulerat med hästens vatten. De hade hällt ut hans vatten på kvällen innan loppet och sedan hängt tillbaka en full hink med vatten på morgonen innan vi kom till stallet. När jag kom på söndagen hade han alltså druckit en hel hink och vi fyllde väl på vattnet som vanligt. Självklart kunde han inte prestera som vanligt med hela magen full av vatten. Herodes startade 14 dagar senare i St Leger med mig i sadeln och vi vann med 100 meter.

Sammanlagt blev det precis 200 segrar i ryttarkarriären.

1962 tog Bruno ut tränarlicens och flyttade upp till nyblivna galoppbanan i Täby, Han skulle träna sex hästar för Olle Edman på Ingeborgs säteri. Denne var både hästägare och uppfödare sedan mitten av 30-talet men satte under 40-talet även en del avtryck utanför galoppsporten. Han verkade aktivt för uppslutning bakom Finland när Tyskland anföll Ryssland 1941. Han krävde även partiförbud för kommunisterna i Sverige. Han var även med och finansierade den nazistiska tidningen Dagsposten.

Men några hästar från Edman blev det inte för Bruno, berättade han i artikeln på svenskgalopp.se

-Jag strödde boxarna och väntade på transporten. När den väl kom svängde den upp till Carl-Erik Peterssons stall och hästarna lastades ur där. Transportören berättade att Olle ringt upp under resans gång och ändrat sig, hästarna skulle tränas av Carl-Erik istället. Riktigt surt att bli blåst på det sättet, säger Bruno.

Planerna ändrades i och med detta och det innebar att det bara fanns en häst i Brunos stall. För att klara sig ekonomiskt blev han tvungen att sänka sin ridvikt från 55 till 53 kilo.

-Jag åt bara mat på onsdagarna och då blev det lite fisk. Sedan levde jag på råa äggulor från torsdag till söndag då det var tävlingar. Måndagen och tisdagen drack jag bara vatten för att återställa vätskebalansen och så rullade det på vecka efter vecka. Jag var väl ingen jätterolig familjefar under den tiden, menar Bruno, som förutom dottern Lisbeth, Sveriges första kvinnliga proffsjockey har dottern Christel, duktig amatörryttare och sonen Ryan.

Tränarrörelsen växte
Efterhand fylldes stallet som blev ett av Täbys större.
-Jag har haft tur som har fått så bra och fina hästägare i stallet. De har satsat på nytt material så att vi har kunnat hålla en hög nivå på hästarna och förnya stallet vartefter. Mr Ascot, Stall Question, Stall Lorry och Stall Erstavik för att nämna några. En av mina allra trognaste hästägare var Bengt Mattsson.

År 2000 kom då den efterlängtade derbysegern genom Stall Oxalis Double Net. Som vann det svenska Derbyt med Nicholas Cordrey i sadeln. Double Net vann även Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Breeders Trophy och SM för Stayers. Bruno vann totalt tre Breederslopp. Förutom med Double Net även med Locas AB och Stall Wides Our Toy och Munkbron AB:s Salad Days. Totalt blev det 14 storloppssegrar varav fyra klassiska för Bruno som tränare.
Bruno lämnade in tränarlicensen 2007.
-Min sista vinnare blev Pernilla Anderssons Japan som vann ett handicaplopp den 3 februari 2007 med Malin Svanberg i sadeln.

Under åren fram till Täbys final 2016 assisterade Bruno i baren på banans stallkafé Clock Corner, som drevs av dottern Lisbeth (sedan många är med efternamnet Jensen).

Bruno har själv också lämnat Täby och bor i Vallentuna men som sagt, dessutom kan han ofta ses på en bana nära dig.

Bruno Nilsson syns vid ledvolten på derbydagen – liksom en del andra kända ansikten

Bruno Nilsson 1950 001Utdrag ur Frank Martins ”Ryttare och Hästar” 1951


Jockeyklubbens Informationsforum

Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se

 

 

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen