dela artikeln
Fullmäktige klubbade igenom ny avelsutredning
Vid Svensk Galopps årsmöte antogs en motion från Svenska Fullblodsavelsföreningen, skriven av Jacqueline Henriksson, tidigare ordförande i Skånska Fältrittklubben. Styrelsen hade avstyrkt motionen, eftersom man inte ville ”bryta ut ett enskilt område för en enskild del av sporten”. Man hänvisade till den redan tillsätta utredning om sportens ”tillväxt” som tillsatts. Dock sade sig styrelsen vara ”mycket positiva till om SFAF vill genomför en egen utredning avseende vad som kan göras för att öka tillväxten inom svensk fullblodsavelavel.”
I motionen hette det bland annat: ”Vi i Svenska fullblodsavelsföreningen, SFAF anser att den absolut viktigaste frågan är ”Tillväxt”. Utan hästar och aktiva har vi ingen sport och vi behöver således inte diskutera övriga 3 områden/ledord. Antalet födda föl har halverats sedan år 2000 och är nu nere på ca 200 födda föl/år. Antalet hästar i träning har också minskat kraftigt och är nere på ca 800-850 hästar i Sverige.
Med anledning av ovanstående negativa fakta anser SFAF att det är ytterst nödvändigt, med stöd från fullmäktige, att arbeta med denna viktiga fråga”.
” SFAF föreslår att fullmäktige ger sitt stöd till att frågan kan beredas i den tidigare tillsatta arbetsgruppen (ägardirektiv), som representeras av de tre sällskapen (Roger Asp, Henrik Haglund, Per Gellström, Jacqueline Henriksson och Lars Gradin) men som även bör kompletteras med 3 st. representanter från avelsidan”
”Gruppens syfte är att ta fram olika förslag och idéer som kan främja svensk avel och öka tillväxten av fler svenskuppfödda hästar. Gruppens mål är att till Svensk Galopps höststämma 2019 kunna redogöra och lägga fram sitt arbete till fullmäktige för beslut. ”
Fullmäktiges beslut blev att tillstyrka motionen och att komplettera den tidigare utsedda gruppen med Ivan Sjöberg, Eva C S Pettersson och Helena Sigfridsson, helt enligt SFAF:s förslag. Ivan Sjöberg utsågs till gruppens ordförande.
Enligt uppgift har gruppen redan hunnit genomföra flera möten med syfte att lägga förslag till hösten. Man kommer även att jämföra svensk avel med utvecklingen i andra länder, inte minst Danmark, vars utveckling visar en liknande utveckling som Sverige.
En grafisk kurva som Svensk Galopp tidigare tagit fram visar på födelsesiffror för åren 1990-2016 (se nedan). De två senaste åren har kurvorna fortsatt visa en svag positiv utveckling.
Dock är siffrorna långt från de mål som Svensk Galopp satte i början på 2000-talet och sattes till 400-450 föl om året.
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till info@jockeyklubben.se.