dela artikeln
God prognos för söndagens försenade årspremiär
Kommer söndagens tävlingar på Bro Park verkligen att bli av? Vem är egentligen bäst av Frankel och Flightline? Och vad handlar Björn Eklunds nästa artikelserie på denna sajt om?
Läs gärna vidare om ni är intresserade av svaren på dessa frågor…
Det är planerat för V64-tävlingar på Bro Park den 22a januari. Suck… kanske vissa säger, eftersom den tilltänkta årspremiären redan blivit inställd såväl den 1a, 8e och även den 15e januari.
Den 15e januari skulle dessutom ha varit en ersättningsdag för den 1a.
Verkligen en blytung inledning för “Vintergaloppen”.
Men nu meddelar Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen att prognosen för att det faktiskt blir tävlingar kommande söndag är väldigt bra…
— Vi ser positivt på söndagen. Eftersom att det har varit så varmt under en längre period, så har vi haft mycket mer material och djup i banan att jobba med. Med rådande prognos, så ser vi inga problem med att tävla på söndag. Just nu känner jag mig rätt säker, meddelade Madsen på onsdagen när jockeyklubben.se var i kontakt med honom.
Fortsättningen på Bro de kommande veckorna? Det står skrivet i stjärnorna… men just nu jobbas det med att få till nästa tävlingsdag (efter den 22a) redan söndagen den 29e januari.
Om det finns tillräckligt intresse för denna tävlingsdag så räknar Svensk Galopp med att skicka ut propositioner under fredagen.
Detta är dock Prix d’Amerique-helg för travet, vilket innebär att om det blir tävlingar, så blir det inget direktsänd “V64 Direkt” i TV12.
Den 15 januari så anmäldes de svenskfödda åringarna (som nu fyllt två år) till derbyserien 2024. Anmälningarna skulle egentligen skett i december, men då ingick efteranmälnings-möjligheter på sommaren för tvååringar och i januari för treåringar. Ett upplägg som nu skrotats. Hur utfallet blev vad gäller antalet anmälda hoppas vi att kunna redovisa nästa vecka. Det pågår i skrivande stund lite registreringsarbete. Det är inte bara anmälningarna i sig som behöver gås igenom, även att hästarna och deras ägare är korrekt registrerade i systemet osv osv – varav en omedelbar redovisning av utfallet inte kunnat ske ännu.
Men vi räknar med att kunna berätta mer om detta på dessa sidor redan nästa vecka!
Vem var bäst som tävlingshäst, av den brittiske ikonen Frankel och den senaste amerikanske dirttrack-stjärnan Flightline? Ja, detta vållar en del debatt just nu. Anledningen är att Flightline (e. Tapit u. Feathered / Indian Charlie) i tisdags utsågs till “World’s Best Racehorse” för 2022 och tillskrevs samtidigt en officiell rating på 140 (inte att förväxla med skandinaviskt handicaptal).
140 är precis samma tal som Frankel fick år 2012. Denna jämförelse har debatteras lite här och var nyligen, bland annat på Racing Post’s sidor. Det finns de tyckare som anser att det är som att svära i kyrkan att jämföra Flightline, med sina blott sex starter i livet, med Frankel.
Frankel (e. Galileo u. Kind/Danehill) – som är en obesegrad tiofaldig Grupp 1-segrare i hårdast möjliga konkurrens i Europa. Och som har hunnit fylla 15 år nu. Han har även gjort ett stort avtryck i aveln. Men vi nöjer oss med att nämna den mest framgångsrika Frankel-avkomman med svensk anknytning, Kirsten Rausings Arc-vinnare Alpinista (u. Alwilda / Hernando). Frankel står för närvarande på Banstead Manor Stud i England och betäckningsavgiften för 2023 är 275 000 pund.
Flightline segrade i samtliga sina sex starter. Han vann Breeders’ Cup Classic i sin sista start i fjol. Men fick sitt höga tal, när han besegrade den regerande Dubai World Cup-segraren Country Grammer (e. Tonalist, tvåa i loppet) med drygt 19 längder i starten före det, i Pacific Classic i Del Mar. Flightline kommer att kosta 200 000 dollar att betäcka med under 2023.
Han uppstallas på Lane’s End Farm i Versailles, Kentucky.
Många uppskattar Björn Eklunds djupdykningar tillbaka i tiden på dessa sidor. Det har kanske varit lite tyst om Björn de senaste veckorna, men de har att göra med att han håller på med ett väldigt omfattande projekt. Björn kommer att under den första halvan av detta år redovisa för oss vad som hände i galoppsporten i Sverige under tävlingsåret 1943 – alltså för 80 år sedan! Den första delen, av totalt 20, kommer att publiceras på de här sidorna redan nästa vecka.
Att Björn Eklund älskar att frossa i galopphistoria är allmänt känt.
Han har tidigare skrivit, bland annat, böckerna “Jockeyklubben – 125 år i galoppsportens tjänst” och “Från Heden till Bro Park – Galoppsporten i Sverige under två århundraden”.
Till sist: En av våra trogna läsare, fd. sportchefen Bo Gillborg, uppmärksammar oss på att galoppen i Storbritannien frodats under jul- och nyårshelgerna: https://www.racingpost.com/news/racing-rejoices-as-attendances-boom-over-christmas-and-new-year/595734
Robert Okpu