Solb U 1988 118 1
Hästarna lämnar ledvolten på Ulriksdal inför Stockholms Stora Pris 1943. Foto: Erik Andersson

dela artikeln

Byline1

GALOPP för 80 år sedan:

Avsnitt I, Inledning



Detta är det första avsnittet av 20, signerat Björn F Eklund, om galopp för 80 år sedan.
Men det kommer inte bara att handla om galopp.
Hur var det att leva 1943, för 80 år sedan? Vi vet att det rådde krig och att mycket inte fungerade på samma sätt som i normala tider.

Det var ransoneringar på många matvaror och andra nyttigheter. För att handla behövde man ofta särskilda ransoneringskuponger.
Många var inkallade och befann sig långt från hemmen. Det handlade vid olika tidpunkter under året om 150 000 – 200 000 man.
De tre föregående krigsvintrarna hade varit extremt kalla och ytterligare försvårat livsförhållandena. En vanlig syn i städerna var stora vedupplag som samlades på gator och torg. Oron var stor för en ny kall vinter 1943 men så blev det inte.


I denna artikelserie ska vi följa galoppåret 1943, genom officiella organ som Jockeyklubbens Kalender och Årsbok och genom tidningar – framför allt Dagens Nyheter och Trav- och Galoppronden. Även om jag själv inte har några minnen från denna tid, har jag genom ett långt engagemang inom galoppsporten samlat på mig kunskaper om sportens historia, bland annat dokumenterat genom ”Jockeyklubben – 125 år i galoppsportens tjänst” och ”Från Heden till Bro Park – Galoppsporten i Sverige under två århundraden”.

Neutralt land omgiven av ockuperade grannar

Att jag har ett eget intresse i detta år ska inte döljas, men det ska förhoppningsvis inte tynga berättelsen.
Det går inte att frikoppla galoppsporten från samhället i övrigt. Därför följer berättelsen också händelseutvecklingen utanför sporten detta dramatiska år. Det är inte svårt att hitta paralleller till vår tid.
Vid nyår 1943 hade världskriget pågått i nästan tre och ett halvt år. Det startade med Nazi-Tysklands överfall på Polen den 1 september 1939. Sedan spred Tyskland sin aggressiva politik vidare och lade under sig länder som Belgien, Nederländerna, Frankrike, Danmark och Norge. Vid midsommartid 1941 startade Tyskland sitt erövringskrig mot Sovjetunionen och drog med sig bland annat Finland som en partner i axeln mellan Tyskland, Italien och Japan.
Vid ingången av 1943 var den formellt neutrala staten Sverige således omgivet av de ockuperade grannarna Danmark och Norge och det krigförande Finland. Dock hade Tysklands ryska fälttåg mötts av allt större motgångar. Trots en så gott som total inringning av Leningrad (nu Sankt Petersburg) hade staden inte fallit. I stället ledde den ryska motoffensiven till att den tyske generalfältmarskalken Paulus och 15 andra generaler kapitulerade och fördes till rysk fångenskap, trots Hitlers order om att slåss till sista man.

longchamp bombing.jpg 4 april 1943
Det var inte ofarligt att gå på kapplöpningar under kriget. Bilden visar bombningar som drabbar publiken på Longchamp i Paris den 4 april 1943. Foto: Guy Thibault

Guadalcanal blev vändpunkten i Stilla Havet

I början av året hårdnade det tyska greppet om Norge. Ledaren för Nasjonal Samling, Vidkun Quisling, som i slutet av januari utsågs till statsminister av ockupationsmakten, utfärdade ett tvångsdekret om total arbetsplikt för alla norrmän. Sjutton norska medborgare arkebuserades för försök till sabotage enligt tyskarna.
De tyska expansionsplanerna i Nordafrika hade mött allt större motstånd, framför allt av Storbritannien. I slutet av januari erövrade brittiska trupper Tripoli i Libyen från axelmakterna Tyskland och Italien. Det med Tyskland allierade Japan överföll i december 1941 den amerikanska flottbasen Pearl Harbor i Hawaii, vilket ledde till att USA gick in i världskriget. I början på februari besegrade amerikanska trupper japanerna i slaget om Guadalcanal i Salomonöarna. Den slutliga segern den 7 februari innebar en vändpunkt i kampen om makten i Stilla Havet.

Westerström förnyade inte licensen

Fanns det plats för galoppsporten i denna svåra tid? Ja, den hade i Sverige överlevt de första krigsåren 1940, 1941 och 1942, trots foderbrist och svårigheter att få arbetskraft till stallarna på grund av alla inkallelser. Tillgången på tävlingshästar var också begränsad. Det var nästan omöjligt att importera hästar utifrån. När säsongen startade i april utgjorde antalet hästar i träning 231, trots allt en uppgång med 60 från 1942. Även uppfödningen påverkades naturligtvis av kristiden. 1941 föddes blott 72 föl, de som skulle få sin första tävlingssäsong 1943.
På tränarfronten var den stora händelsen, att Gustaf Adolf Westerström, som varit champion nio gånger och vunnit de tre senaste uppgörelserna om Svenskt Derby, inte förnyade sin licens. Det antyddes att pressen och prestationskraven blivit för stora. Från stallet förljudades att han lämnat många tomflaskor efter sig.
Stallet delades upp mellan Westerströms jockeys Dave Connor och Sam Wilcock och fodermästaren Thure Assarsson, som varit i stallet sedan 1927. Assarsson delade ansvaret med Westerströms travel head lad Stig Friberg, tillika jockey.
Störst ägare i stallet är bankdirektören Allan Westerström, Stall W.
Hos Connor är Göteborgsdirektören Zet Anderson störste ägaren och hos Wilcock Stockholmsdirektören Oscar Hedberg.

20 hästar hos Killick på Jägersro

Förutom 1940 års derbyvinnare Birgit var Hedbergs främsta tillgång Englandsimporten Ferox, som sedan han kommit till Sverige vunnit 26 gånger, däribland stayerloppet Guldpokalen tre gånger och Grand Prix två gånger, men oftast har han fått starta tungt lastad i handicapper. Men nu har den 9-årige valacken sålts till Mr Perril, som är en pseudonym för Doktor Tore Rilton och en kompanjon till honom. Onekligen en oväntad affär. Rilton var även en mycket engagerad schackspelare. Ny tränare blir Herbert Brown.
Brown har ett ovanligt stort stall mer än 20 inackorderingar. Fler har dock Georg Wiedesheim-Paul, 29, och Gösta Wahlberg, 24. Bland ”Pauls” stjärnor har hindermatadoren Bataclan störst lyskraft, medan Wahlberg bland annat managerar filmstjärnan Edvin Adolphsons första galoppör Sweet Boy.
Övriga Ulriksdalstränare har rapporterat följande antal adepter: David Connor 7, Sam Wilcock 6, Thure Assarsson 8, Frank Waugh 10, Alfred Dixon 6 och Allan Hellman 4. Den senare är ny som publiktränare efter att tidigare ha varit privattränare.
På Jägersro ansvarar George Killick för 20 hästar, Alfred Bleuler 13 och Nils Nilsson bara för 2. En av dem dock 1941 års dubble klassiske vinnare Jack, som nu gör comeback på turfen efter en långvarig skada efter derbysegern.
Det finns även en rad amatör-och officersstall. Störst av dessa är Ridskolan i Strömsholm med 18 hästar i boxarna.
I Göteborg finns ingen proffstränare men ett antal amatörer, som ska försöka fylla ett 30-tal löpningar, fördelade på 17 tävlingsdagar tillsammans med travet. De flesta rids enligt ”Allmänna bestämmelser”, vilket innebär att proffstränade hästar inte får vara med.

Champions 1942

Med hjälp av Jockeyklubbens Årsbok ges en bild av vilka som dominerade förra året:
Hästar: Gunga Din 3 år e Doctor Dolittle-Sham Fight 8 starter 6 segrar 38.565 kr
Beskällare: Doctor Dolittle e Abbots Trace 9 avkommor 11 segrar 56.465 kr
Ägare: Direktör Zet Andersson 4 hästar 12 segrar 51.000 kr
Uppfödare: Svenska Fullblodsstuteriet AB, Häckeberga 11 hästar 11 segrar 81.055 kr
Jockeys: Dave Connor 90 starter 36 segra
Hinderryttare: Anton Adamsson 30 starter 9 segrar
Amatörer: Ryttmästare Gunnar Bernström, K3 Skövde, 17 starter 5 segrar (bara hinder)
Tränare Gustaf Adolf Westerström 61 segrar, 165.200 kr

Bland Gunga Dins segrar ingick Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Stockholms Stora Pris, Svenskt Derby och Kapplöpningssällskapets Stora Pris. Han bidrog starkt till fadern Doctor Dolittles championat.

Knutstorps Stuteris svit bröts

För Zet Andersson var det andra championatet, för Dave Connor det sjunde, för Anton Adamsson det andra, för Gunnar Bernström det femte och för Gustaf Adolf Westerström det nionde. För det tämligen nystartade Svenska Fullblodsstuteriet var det första gången det var vinstrikaste uppfödare.
Därmed bröts Knutstorps Stuteris 16-åriga championatserie.

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen