Solb U 1988 118 1
Hästarna lämnar ledvolten på Ulriksdal inför Stockholms Stora Pris 1943. Foto: Erik Andersson

dela artikeln

Byline1

GALOPP för 80 år sedan:

Avsnitt I, Inledning



Detta är det första avsnittet av 20, signerat Björn F Eklund, om galopp för 80 år sedan.
Men det kommer inte bara att handla om galopp.
Hur var det att leva 1943, för 80 år sedan? Vi vet att det rådde krig och att mycket inte fungerade på samma sätt som i normala tider.

Det var ransoneringar på många matvaror och andra nyttigheter. För att handla behövde man ofta särskilda ransoneringskuponger.
Många var inkallade och befann sig långt från hemmen. Det handlade vid olika tidpunkter under året om 150 000 – 200 000 man.
De tre föregående krigsvintrarna hade varit extremt kalla och ytterligare försvårat livsförhållandena. En vanlig syn i städerna var stora vedupplag som samlades på gator och torg. Oron var stor för en ny kall vinter 1943 men så blev det inte.


I denna artikelserie ska vi följa galoppåret 1943, genom officiella organ som Jockeyklubbens Kalender och Årsbok och genom tidningar – framför allt Dagens Nyheter och Trav- och Galoppronden. Även om jag själv inte har några minnen från denna tid, har jag genom ett långt engagemang inom galoppsporten samlat på mig kunskaper om sportens historia, bland annat dokumenterat genom ”Jockeyklubben – 125 år i galoppsportens tjänst” och ”Från Heden till Bro Park – Galoppsporten i Sverige under två århundraden”.

Neutralt land omgiven av ockuperade grannar

Att jag har ett eget intresse i detta år ska inte döljas, men det ska förhoppningsvis inte tynga berättelsen.
Det går inte att frikoppla galoppsporten från samhället i övrigt. Därför följer berättelsen också händelseutvecklingen utanför sporten detta dramatiska år. Det är inte svårt att hitta paralleller till vår tid.
Vid nyår 1943 hade världskriget pågått i nästan tre och ett halvt år. Det startade med Nazi-Tysklands överfall på Polen den 1 september 1939. Sedan spred Tyskland sin aggressiva politik vidare och lade under sig länder som Belgien, Nederländerna, Frankrike, Danmark och Norge. Vid midsommartid 1941 startade Tyskland sitt erövringskrig mot Sovjetunionen och drog med sig bland annat Finland som en partner i axeln mellan Tyskland, Italien och Japan.
Vid ingången av 1943 var den formellt neutrala staten Sverige således omgivet av de ockuperade grannarna Danmark och Norge och det krigförande Finland. Dock hade Tysklands ryska fälttåg mötts av allt större motgångar. Trots en så gott som total inringning av Leningrad (nu Sankt Petersburg) hade staden inte fallit. I stället ledde den ryska motoffensiven till att den tyske generalfältmarskalken Paulus och 15 andra generaler kapitulerade och fördes till rysk fångenskap, trots Hitlers order om att slåss till sista man.

longchamp bombing.jpg 4 april 1943
Det var inte ofarligt att gå på kapplöpningar under kriget. Bilden visar bombningar som drabbar publiken på Longchamp i Paris den 4 april 1943. Foto: Guy Thibault

Guadalcanal blev vändpunkten i Stilla Havet

I början av året hårdnade det tyska greppet om Norge. Ledaren för Nasjonal Samling, Vidkun Quisling, som i slutet av januari utsågs till statsminister av ockupationsmakten, utfärdade ett tvångsdekret om total arbetsplikt för alla norrmän. Sjutton norska medborgare arkebuserades för försök till sabotage enligt tyskarna.
De tyska expansionsplanerna i Nordafrika hade mött allt större motstånd, framför allt av Storbritannien. I slutet av januari erövrade brittiska trupper Tripoli i Libyen från axelmakterna Tyskland och Italien. Det med Tyskland allierade Japan överföll i december 1941 den amerikanska flottbasen Pearl Harbor i Hawaii, vilket ledde till att USA gick in i världskriget. I början på februari besegrade amerikanska trupper japanerna i slaget om Guadalcanal i Salomonöarna. Den slutliga segern den 7 februari innebar en vändpunkt i kampen om makten i Stilla Havet.

Westerström förnyade inte licensen

Fanns det plats för galoppsporten i denna svåra tid? Ja, den hade i Sverige överlevt de första krigsåren 1940, 1941 och 1942, trots foderbrist och svårigheter att få arbetskraft till stallarna på grund av alla inkallelser. Tillgången på tävlingshästar var också begränsad. Det var nästan omöjligt att importera hästar utifrån. När säsongen startade i april utgjorde antalet hästar i träning 231, trots allt en uppgång med 60 från 1942. Även uppfödningen påverkades naturligtvis av kristiden. 1941 föddes blott 72 föl, de som skulle få sin första tävlingssäsong 1943.
På tränarfronten var den stora händelsen, att Gustaf Adolf Westerström, som varit champion nio gånger och vunnit de tre senaste uppgörelserna om Svenskt Derby, inte förnyade sin licens. Det antyddes att pressen och prestationskraven blivit för stora. Från stallet förljudades att han lämnat många tomflaskor efter sig.
Stallet delades upp mellan Westerströms jockeys Dave Connor och Sam Wilcock och fodermästaren Thure Assarsson, som varit i stallet sedan 1927. Assarsson delade ansvaret med Westerströms travel head lad Stig Friberg, tillika jockey.
Störst ägare i stallet är bankdirektören Allan Westerström, Stall W.
Hos Connor är Göteborgsdirektören Zet Anderson störste ägaren och hos Wilcock Stockholmsdirektören Oscar Hedberg.

20 hästar hos Killick på Jägersro

Förutom 1940 års derbyvinnare Birgit var Hedbergs främsta tillgång Englandsimporten Ferox, som sedan han kommit till Sverige vunnit 26 gånger, däribland stayerloppet Guldpokalen tre gånger och Grand Prix två gånger, men oftast har han fått starta tungt lastad i handicapper. Men nu har den 9-årige valacken sålts till Mr Perril, som är en pseudonym för Doktor Tore Rilton och en kompanjon till honom. Onekligen en oväntad affär. Rilton var även en mycket engagerad schackspelare. Ny tränare blir Herbert Brown.
Brown har ett ovanligt stort stall mer än 20 inackorderingar. Fler har dock Georg Wiedesheim-Paul, 29, och Gösta Wahlberg, 24. Bland ”Pauls” stjärnor har hindermatadoren Bataclan störst lyskraft, medan Wahlberg bland annat managerar filmstjärnan Edvin Adolphsons första galoppör Sweet Boy.
Övriga Ulriksdalstränare har rapporterat följande antal adepter: David Connor 7, Sam Wilcock 6, Thure Assarsson 8, Frank Waugh 10, Alfred Dixon 6 och Allan Hellman 4. Den senare är ny som publiktränare efter att tidigare ha varit privattränare.
På Jägersro ansvarar George Killick för 20 hästar, Alfred Bleuler 13 och Nils Nilsson bara för 2. En av dem dock 1941 års dubble klassiske vinnare Jack, som nu gör comeback på turfen efter en långvarig skada efter derbysegern.
Det finns även en rad amatör-och officersstall. Störst av dessa är Ridskolan i Strömsholm med 18 hästar i boxarna.
I Göteborg finns ingen proffstränare men ett antal amatörer, som ska försöka fylla ett 30-tal löpningar, fördelade på 17 tävlingsdagar tillsammans med travet. De flesta rids enligt ”Allmänna bestämmelser”, vilket innebär att proffstränade hästar inte får vara med.

Champions 1942

Med hjälp av Jockeyklubbens Årsbok ges en bild av vilka som dominerade förra året:
Hästar: Gunga Din 3 år e Doctor Dolittle-Sham Fight 8 starter 6 segrar 38.565 kr
Beskällare: Doctor Dolittle e Abbots Trace 9 avkommor 11 segrar 56.465 kr
Ägare: Direktör Zet Andersson 4 hästar 12 segrar 51.000 kr
Uppfödare: Svenska Fullblodsstuteriet AB, Häckeberga 11 hästar 11 segrar 81.055 kr
Jockeys: Dave Connor 90 starter 36 segra
Hinderryttare: Anton Adamsson 30 starter 9 segrar
Amatörer: Ryttmästare Gunnar Bernström, K3 Skövde, 17 starter 5 segrar (bara hinder)
Tränare Gustaf Adolf Westerström 61 segrar, 165.200 kr

Bland Gunga Dins segrar ingick Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Stockholms Stora Pris, Svenskt Derby och Kapplöpningssällskapets Stora Pris. Han bidrog starkt till fadern Doctor Dolittles championat.

Knutstorps Stuteris svit bröts

För Zet Andersson var det andra championatet, för Dave Connor det sjunde, för Anton Adamsson det andra, för Gunnar Bernström det femte och för Gustaf Adolf Westerström det nionde. För det tämligen nystartade Svenska Fullblodsstuteriet var det första gången det var vinstrikaste uppfödare.
Därmed bröts Knutstorps Stuteris 16-åriga championatserie.

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

AuktionsDyringWESLEY

15 sålda och 22 återrop på den sista SÅEF-auktionen

Den 20:e - och den sista - svenska åringsauktionen i SÅEF:s regi, arrangerades på tisdagen på Bro Park. 15 hästar såldes för cirka 1,5 miljoner ...
DSC 8802

Cupen: en bejublad hemmaseger för “Malle”

Den norsktränade fjolårssegraren fanns på plats, nu med Frankie Dettori i sadeln. Starka gäster från Frankrike och England likaså. Och så derbyvinnaren Ayani från Jägersro, ...
Ayani TOPPBILD (2)

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!?

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!? Stockholm Cup 2023 ser ut att bli ett superlopp.Benny Anderssons Ayani har en perfekt säsong bakom sig ...
Slava Ukraini toppbild

Breeders’ Trophy Classic blev årets rysare

Maxmartin och storfavoriten Slava Ukraini flög förbi mållinjen sida vid sida. Det tog lite tid innan resultatet ropades ut.Men till slut bekräftades Petersen-stallets favorit, som ...
Jagers Galopp

Bara: “Deadline 2027 fortfarande genomförbar”

I juni i år röstade Svensk Galopps fullmäktige, att agera för att kunna verkställa upprättandet av den galoppbana i Bara i Svedala kommun, som planerats ...
Dettori TOPPBILD

Svenska framgångar den gångna helgen – och ett celebert besök på gång…

Det gick bra för svenskar i utlandet i helgen.Och det går väldigt bra för Frankie Dettori, under hans avskedsår på tävlingsbanan.Frankie kommer för övrigt till ...
Silent Night (2)

Svenskt Mästerskap: De starka korten höll

SM-tävlingarna på Bro Park i söndags, såg de starka korten visa upp sig från sina allra bästa sidor. Espen Hill visade storform inför Stockholm Cup, ...
Little Arabella (2)

SM-Dagen: Little Arabella slog till i Jockeyklubbens GP

Favoriten Lucien låg hela tiden i bra slagläge under Jockeyklubbens Grand Prix. Men på upploppet så tog formstarka Xotica över. Till slut så utmynnade Jockeyklubbens ...
Master Zone 8689

Från en storhelg till en annan…

Den norska derbyhelgen utmynnade i ett mycket uppskattat utfall: Wido Neuroths sista år som tränare, slutade med derbyseger. Helgen som kommer väntar SM-tävlingar och Jockeyklubbens ...
Quebello 6328

Spännande – och regnig!? – norsk derbydag väntar

Förra söndagen så var Göteborgs Stora Pris helgens rubriklopp.Kommande söndag så bjuder den norska derbydagen på en bukett av rubriklopp - och utlovat regnväder.Svenskarna slår ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen