Freds Madeira och Feliciter
Fred's Madeira var en av White Liners främsta avkomor och tog 16 segrar. Här ses han till vänster i träningsarbete på Ulriksdal, tillsammans med stallkamraten och blivande beskällaren Feliciter, båda tränade av Georg Wiedesheim-Paul. Foto: Erik Andersson

dela artikeln

Galopphistoria: Jisses, vilken mödernelinje!

Vid Göteborgs söndagstävlingar, 20 år efter premiären, reds åtta löpningar. Bland annat en maidenlöpning för 3-åriga och äldre hästar. Den vanns lätt av Oaktree och Annie Nilsson Lindahl. Men om det handlar inte den här artikeln…

Utgångspunkten är istället hästen som kom näst sist, riden av Elione Chaves. Den hette Jisses och är en treåring efter Devil’s Drink.

Jisses
Jisses – åttonde generationens representant till White Liner – fotograferad vid debuten i år. I sadeln Ulrika Holmquist (från Åsa Edvardsson)

Jisses representerar nämligen med stor sannolikhet den allra äldsta stolinjen i Sverige, som kom till Sverige 1919 och har funnits i aveln allt sedan dess. Så långa generationskedjor är ovanliga här i landet, där importston vanligen bara överlever som högst några generationer i fullblodsaveln.

Jisses stammoder White Liner (e Galloping Simon) importerades till Sverige 1919 av greve Claes Wachtmeister på Knutstorps stuteri. Som då byggde upp ett av Sveriges genom tiderna största fullblodsstuterier. 

Knutstorp
Knutstorps slott i Skåne, säte för Knutstorps stuteri, som blev ledande uppfödare 22 gånger.

White Liner tillhörde de tio första tillskotten till stuteriet i Skåne.

Wachtmeister har själv skrivit om händelsen i sin bok ”Fullblodsavel och galoppsport” som kom ut  1939.

“En simpel, obetydlig häst”

Han beskriver där säljaren Mr J Musket, som ansågs vara en ”queer man” (inte riktigt samma betydelse som i dag): ”Han trodde på ett visst tal, exempelvis antalet cigaretter i en ask – ”twelve in a box” – han sålde tolv eller köpte tolv. Nu sålde han två gånger tolv och bland dessa tjugofyra fanns tvenne ston White Liner och Rush Lily, som jag ropade in – den förra första 2 600 kronor, den senare för 6 600. Tre gentlemän voro mycket ivriga att få övertaga den sistnämnda. Då jag visade mig ointresserad av affären ökade de buden och först vid 3 400 kronor mer än jag givit, överläts stoet på dem.

White Liner ville de ej hava. På sommaren är det ej möjligt att konstatera dräktigheten med blotta ögat. Men senare visade det sig att White Liner var dräktig – fölet Trast blev en av de bästa hästarna i Sverige – och stoet självt, mor till Hon Sjelf, Flanagan, Red Sport, Fred’s Madeira med flera, är för närvarande landets vinstrikaste modersto.

Rush Lily var ej dräktigt och har ej lämnat annat än värdelösa avkommor. Sällan möts en uppfödare av en sådan tur. Rush Lily var till det yttre en ”ögontjusare” – White Liner en simpel, obetydlig häst, som dock lämnade vackra avkomlingar.”

White Liner fick elva avkommor. Hon avled 1932 men var som Wachtmeister skrev Sveriges vinstrikaste modersto länge.

En bit in på 1940-talet hade de sprungit in mer än 110 000 kronor. De flesta var hingstar som Fred’s Port och Fred’s Madeira (båda e Runnymede), båda placerade i klassiska löpningar. 

Fler än 30 avelsston såldes på auktion

Dottern Hon Sjelf (e Oliver Goldsmith) föddes 1924 och var flitig på tävlingsbanan, där hon på 55 starter 1926-1930 segrade 12 gånger, i träning hos Willy Spademan på Ulriksdal. 

I aveln på Knutstorp lämnade hon Silverling II (e Runnymede) som segrade flera gånger, mest över hinder. Men som även startade i Stockholms Stora Pris 1935 som treåring, slutade dock utanför prispallen.

Dottern Vackra Diana (e Adept el Temible), som föddes 1937, var liksom modern flitig på tävlingsbanan och ställde upp bakom startmaskinen vid 60 tillfällen. 16 av dem resulterade med seger, ofta på Åby, i träning hos George Killick.

I aveln hamnade hon i Halland hos Gösta Bremberg och Olof Nilsson. Då hade Knutstorps stuteri upphört 1945, efter att Claes Wachtmeister avlidit och de mer än 30 avelsstona sålts på auktion, liksom avelshingstarna. 

Lilla Diana segrade åtta gånger

Några släktingar till Wachtmeister var inte intresserade att ta över stuteriet. I en uppsats på ekonomisk-historiska institutionen på Lunds Universitet, som skrevs långt senare om stuteriverksamheten, hette det att den ”resulterar i konstant dålig ekonomi, dock en utnämning till hovstallmästare 1933.”

Vackra Diana, ett vackert fuxsto, var mer framgångsrik på tävlingsbanan än i aveln. Där blev bästa avkomman dottern Lilla Diana (e Light 0’Love) som liksom mor och mormor ofta kom till start. Under åren 1948-1954 skedde det 87 gånger, varav 8 slutade med seger. Ofta handlade det om amatörlöpningar eller mindre handicapper. Hon tränades först av Allan Hellman och senare Gustav Holst, båda verksamma på Ulriksdal.

Enbart Dina Girl kom till start

Efter tävlandet blev det avelsboxen hos doktor Åke Andrén – ett nytt namn i sporten – i Skövde. Avelsframgångarna var begränsade. Första avkomman Gunfighter (e Hyperbole) tog en seger på 18 försök, medan dottern Geraldine (e Carnoustie) förblev ostartad. Men hon prövades ändå i aveln och lämnade tre föl. Bara ett kom till start, Dina Girl (e Toe Hold), som föddes 1970. I fru Violet Holms helblå dress tävlade hon 25 gånger, vilket gav två segrar. Tränare var Lajos Vudi.

Men det var dottern Jessica som förde linjen vidare. Hon föddes 1977 och var dotter till svenskfödde Slabang. Även hon var uppfödd av Violet Holm men kom bara till start två gånger, utan framgång.

Inte heller Jessicas verksamhet i avelsboxen blev särskilt heroisk. Hon födde fem föl. Inget av dessa kom till start, men dottern Jaba-Dina (e Strong Statement) som föddes 1995 fick ändå chansen att föra linjen vidare. 

Hos Ulf Granhall på Stuteri Silvergran i Björklinge har hon tillförts både halvblods- och fullblodshingstar. 

2013 föddes Javeline (e Devil’s Drink). I Madeleine Smiths ägo och träning – och i sadeln segrade stoet den 11 december 2016 på Bro Park. På elva starter blev det ytterligare några placeringar. Även Jeopardy (e Melmac) har synat tävlingsbanan. Det skedde vid 12 tillfällen, dock utan besök i  segercirkeln.

Och i år har alltså också Jisses kommit till start, hittills har det skett två gånger sedan tränare Åsa Edvardsson köpte honom på åringsauktionen 2020 för 15 000 kronor.

— Jag köpte honom för att han rörde sig trevligt. Ja, och för att han var billig. Men han har växt kraftigt och startade alltså inte som tvååring. Nästa gång ska vi pröva en annan taktik än senast. Nu ledde han länge men tröttnade på upploppet.

Javeline 2016
Javeline, en representant för senaste generationen efter White Liner, ses i vinnarcirkeln på Bro Park den 11 december 2016. I sadeln Madeleine Smith. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp.

Därmed ser denna långa stokedja ut så här:

White Liner (född 1913) – Hon Sjelf (1924) – Vackra Diana (1937) – Lilla Diana (1946) – Geraldine (1963) – Jessica (1977) – Jaba-Dina (1995).

Sju generationer, om det blir någon fortsättning beror på 9-åriga Javeline. 

Vad säger Jisses’ uppfödare Ulf Granhall?

— Jo, jag tror också det att här är Sveriges äldsta mödernelinje på fullblodssidan, och nu har jag betäckt hans syster med Zaahid. Hon blev dräktig redan efter första språnget, så jag håller tummarna.

Det är inte svårt för en galopphistoriker att instämma!

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Gruppbild 1 1

Jockeyklubben-segrarna belönades med resor  

Jockeyklubben fortsätter att sponsra ponnygaloppen. Och den här säsongen, så fick flera duktiga ryttare sina utlovade resor, som uteblivit under “Covid-åren”. Nu publicerar vi ett ...
Japan MAL

Moores segerupplopp i Japan Cup veckans snackis

Helgens och veckans ”snackis” ute i den stora galoppvärlden är utan tvekan Ryan Moores slalomritt i Japan Cup – och segern med Vela Azul. Eller ...
Forty Love o I Am Yankee

Dubbelseger med unghästar för Stall Malmborg  

Bro Park tävlade på lördagen, vilket innebär att det återstår åtta tävlingsdagar den här säsongen på huvudstadsbanan: tre i december, tre i januari och två ...
Footfall o PA 9018

Gråberg segrade efter rafflande championstrid

Jägersros sista tävlingsdag för året erbjöd flera ljusglimtar. En av den var den oerhört hårda kampen om jockeychampionatet. Per-Anders Gråberg ledde med 19-18 inför dagen. Men ...
Toppbilden 2

Falkor fällde Espen Hill i hösthandicapen

Stockholms Galoppsällskaps Hösthandicap blev en riktigt rafflande historia.  Till slut lyckades Falkor och Alina Öhgren hålla undan för - och fälla - favoriten Espen Hill ...
King David Upplopp

King David först utanför pengarna i Bahrain

King David slutade sexa av tio hästar i Bahrain International Trophy på fredagen. Det blev en dubbelseger i loppet för Godolphin, genom Dubai Future och ...
Derby genrebild

Blichfeldt: ”Efteranmälan till derbyserien är fel”

Anmälningsreglerna kring Svenskt Derby, tillåter efteranmälning både som två- och treåringar. Det gör att så kallade “Breeze Up”-hästar kan köpas in och anmälas till den ...
Mountain 7822

Dubbelt guld till Junior och trippel till Stålhandske

Det blev mycket Lennart Reuterskiöld Junior och Rebecca Stålhandske under onsdagens tävlingar på Jägersro. Duktiga lärlingen Rebecca tog tre segrar för olika tränare. Och Junior-stallet ...
Rausing o Alpinista

Alpinista till avel, Cartier Awards – och ett år att minnas för Rausing

Tanken var att Kirsten Rausings succésto Alpinista skulle ha avslutat karriären i Japan Cup den 27 november.  Men den femåriga Arc-segrarinnan har ådragit sig en ...
Genrebild derbydagen

Svenskt Derby eller ”öppet” Derby? – nytt liv i den gamla debatten

Nyligen så släppte Svensk Galopp nya regler för anmälan till Svenskt Derby och derbyserien. Numera så kommer det gå att efteranmäla i juni när hästarna ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Scroll to Top