dela artikeln
Galoppens historia – XIII
Avsnitt XIII
Oroligt i grannländerna
Fortfarande domineras nyheterna av det italienska sammanbrottet men förstasidesnyheterna omfattar även våra grannländer.
I Norge fruktas en ny skräckperiod sedan Quisling utfärdat ”provisorisk lag om specialdomstolar”.
Detta innebär att alla norska officerare och de flesta reservofficerarna – omkring 1500 – ska överföras till krigsfångenskap i Tyskland. Dessutom ska norska poliser organiseras som en väpnad styrka, som ska stå till förfogande för den norska regeringen.
Mot detta protesterar svenska poliser i uttalanden.
Den norska regeringen förklarar sin aktion med att ”det har rått och råder alltjämt krigstillstånd i Norge på grund av Sovjetunionen och de med denna förbundna staternas angreppshandlingar mot norskt territorium och norska medborgare.”
I Danmark meddelas att den politiska krisen växt i och med att regeringen avvisat de krav som framförts från tysk sida om att danska sabotörer skulle ställas inför tyska domstolar och avtjäna straffen i Tyskland.
Efter 16 timmars förhandlingar skickar regeringen ut ett upprop i vilket allmänheten uppmanas att visa lugn och avstå från sabotageåtgärder.
I Finland börjar krigströttheten sprida sig. Enligt en rubrik har det gjorts en fredsvädjan till president Ryti om en uppgörelse med Sovjet.
I Sverige kom det ny information om livsmedelsransoneringar. Under de närmaste fem månaderna får hushållen nöja sig med tre ordinarie kaffetilldelningar. Däremot får man köpa 200 gram te i stället för som tidigare 100 gram på kaffekorten, som alternativ till 250 gram kaffe.
Dessutom meddelas att det i vinter och vår blir ransonering på både risgryn och bruna bönor.
“En pekoral från början till slut”
På filmfronten motses en ny svensk film med förväntan. Den har Viveca Lindfors i huvudrollen och hennes insats i filmen, som heter ”Anna Lans” får beröm av DN:s recensent O R-t (Oscar Rydqvist) som bland annat skriver:
”Här är verkligen en ovanligt fascinerande ung kvinna, attraktiv genom sin blodfulla sensualitet, sitt starka temperament, sin förmåga av äkta lidelse”.
Själva filmen, där Viveca Lindfors gestaltar en ung flicka som lämnar landsbygden för storstan, råkar i svårigheter och söker bättring som frälsningssoldat, kallar recensenten ”ett pekoral från början till slut, en så’n där häftesroman av ett ‘qvinnoöde’ som vår ungdoms hembiträden slukade för att när de köpt sista häftet belönas med en kaffeservis.”
Ulriksdal elfte dagen den 21 augusti
Någon större dramatik inträffar inte på tävlingsdagen utan den beskrivs som en ”mellandag”. Huvudrubriken lyder ”Hinderlöpningarna blir allt bättre”. Den syftar på Augusti-häcklöpningen som samlat fem treåringar och två fyraåringar. Bakgrunden är den tveksamma hoppförmåga som visades i en motsvarande löpning veckan innan.
Bäst hoppade Långe Jan, som efter en niondeplacering i Derbyt sålts av Stall Ankarsrum till major Stjernswärd och satts i träning hos Wiedesheim-Paul. Treåringen debuterade nu med en lätt trelängdsseger före de jämnåriga Panama och Anna-Rita.
En bra comeback gjorde 11-årige Dimak i Djursholms-häcklöpning, som valacken lätt vann före Guard Pourpre. En skada hade avhållit valacken från tävlandet i drygt tre månader.
I Säby-löpning erövrade Doctor Nobel sin femte årsseger, ägd, tränad och uppfödd av patron Sven Jönsson på Torreberga i Skåne.
5-årige Jolly Good tog sin tredje årsseger i en amatörlöpning och avvisade med ägaren Olof Linder i sadeln efter strid Monamie, som reds av Kerstin Bergö.
Georg Wiedesheim-Paul segrade inte bara med Långe Jan utan även med Eric Ljungbergs Ingo i maidenlöpningen och dennes halvbror Inspection i Kapplöpningshästägareklubbens hederspris, ägd av fru Florman. Båda är uppfödda av ryttmästare Erik Normelli från Hvilsta utanför Eskilstuna.
I den avslutande handicapen tog Nemesia sin andra raka seger. Handicaptalet var satt innan förra segern, så stoet bar bara 49 kilo inklusive Alfons Chojbacki.
Vinnare på Ulriksdal den 21 augusti:
1000 m: Ingo 2 år h e Magnet-Introspection; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
Hcp 2000 m: Inspection 3 år v e Cloudbank-Introspection; Chris Herbert/G Wiedesheim-Paul
Am-löpning 1800 m: Jolly Good 5 år v e Temible-Well Off; dir O Linder/O Linder
Häck 2400 m: Långe Jan 3 år h e Light o’ Love-Aloma; Anton Adamsson/G Wiedesheim-Paul
1600 m: Doctor Nobel 4 år h e Doctor Dolittle-Naval Encounter; Stig Friberg/S Jönsson
Häck 3500 m: Dimak 11 år v e Pick of the Circus-Termite; rm A Ekman; A Ekman
Hcp 1400 m: Nemesia 3 år st e Shon Maclean-Taxinge II-Nemesis; Alfons Chojnacki/Th Assarsson
Situationen allt mer dramatisk i Danmark
Den 24 augusti meddelas att generalstrejken i Odense är slut, men den danska krisen är olöst.
Tre dagar senare rapporteras att danska kravaller lett till att 120 personer anhållits.
Dagens Nyheter fortsätter: ”Nya oroligheter inträffade på torsdagskvällen på Rådhusplatsen i Köpenhamn och i de närmaste kringliggande kvarteren. 120 personer anhölls därvid för vägran att efterkomma polisens anvisningar. Bland de anhållna fanns flera pojkar under 15 år, som fick kvarstanna i polisens förvar, då spårvagnarna i Köpenhamn slutat gå för dagen. På fredagen kommer de att överlämnas till barnavärnet samtidigt som de övriga anhållna får svara inför Köpenhamns rådhusrätt. De kan dömas till högst två års straff för brott mot lagen om otillåtna folksamlingar. ”Samma dag anländer den tyske riksbefullmäktigade, general Werner Best, till Köpenhamn efter överläggningar i Berlin. Han har med sig ultimatum till den danska regeringen i vilket krävs särskilda straff mot dem som förorsakat strejkerna i Odense, samtidigt som böter på en miljon kronor utfärdas mot staden. Den drabbas också av skärpt utegångsförbud och hot om att ta tio invånare i gisslan. Dessutom krävs generellt i landet mötesförbud, förbud mot strejker, censur av tidningarna och dödsstraff för sabotage.
Kraven överlämnas till statsminister Eric Scavenius av Best klockan 9 på lördagsmorgonen, sedan statsministern kallats till SS-högkvarteret Dagmarshus.
DN rapporterar på söndagen att kraven avvisats av den danska regeringen, som avgått. I rubriker hävdas att ”landet isoleras” och att det florerar en ”flod av rykten”, som att Kungen blivit tysk fånge och att det planeras en generalstrejk.
I Dagens Nyheters långa ledare på söndagen om situationen i Danmark heter det bland annat:
”Det är skäl att bereda sig på att det på andra sidan Sundet blir ännu ett Norge.”
I Sverige hade man på lördagskvällen kunnat njuta av en konsert med Jussi Björling på Skansen. Det var väl inte så sannolikt att mästertenoren tidigare på dagen hunnit besöka besökte Ulriksdal, där han annars är en inte ovanlig besökare.
Ulriksdal tolfte dagen den 28 augusti
Däremot har Jussi Björling flera gånger sjungit en sång med anknytning till tävlingarna, nämligen ”Tristans död”. Den Tristan som uppträdde på Ulriksdal var däremot nästan återfödd. Den nu 7-årige valacken var under flera år en av landets bästa slätlöpare med vinster i bland annat Svenskt Kriterium och sprinterloppet Ulriksdals Stora Pris (två gånger). Men framgångarna hade med åren blivit färre. Ett par starter över häck var inte särskilt löftesrika.
Det sågs därför som djärvt att att låta honom debutera över de fasta hindren i den anrika steeplechasen Jockeyklubbens Stora Pris, där han mötte sex konkurrenter på den 4500 meter långa distansen. Men riden av ryttmästare Allan Ekman, som också skolat honom, klippte han hindren på ett imponerande sätt och vann överlägset före den mer rutinerade Västerstad.
Tristan är uppfödd av Oscar Samuelsson, tillika uppfödare av Tristans helsyster Similde och dennas derbyvinnande son Heres.
I häcklöpningen imponerande en annan slätloppsstjärna, April, också hon vann överlägset, före 3-åriga Twilight och långt före hinderveteranerna Guard Pourpre, Dimak och Raket. Dessa bar dock mer än 10 kilo mer än vinnaren.
Dessa två slätloppsstjärnor hade ändå spelats till favoriter, bland annat tippade av DN:s Racing, som i stället utsåg Edvin Adolphsons Sweet Boy till ”dagens överraskning, som efter en rad skäligen svaga insatser plötsligt visade sig kapabel att vinna överlägset. Han har dragits med sviter efter en infektion, vilket också framhölls av tränaren då skiljedomstolen avfordrade förklaring. Den godtogs. Man kan säga att hästsporten innehåller en mängd av överraskningsmoment när en konditionsnedsättande infektion, ådragen i juni, plötsligt blir kurerad mellan den 21 och 28 augusti. Förra lördagen var nämligen Sweet Boy klart sist.”
Tvååriga Buonaventura följde upp sin femteplats i Kriteriet med att ta sin andra årsseger, nu före Ayah. Sin första årsseger tog Whipcord, ägd av textildirektören Carl Fredrik Hellmann före Stall Zadas Malta.
I amatörlöpningen tog Island sin andra årsseger, följd av fyra representanter för Ivan Andersens stall i Hindby.
Vinnare Ulriksdal den 28 augusti:
1000 m: Buonaventura, 2 år, st e Desiderio-Brouda; Chris Herbert/ G Wiedesheim-Paul
Hcp 1800 m: Sweet Boy, 3 år, h e Magnet-Sweet Temper; Dave Connor/G Wahlberg
Am-löpning 1600 m: Island 5 år v e Doman-Insel; herr W Ering/ägaren
JK Stora Pris st-ch 4500 m: Tristan 7 år v e Hampelmann-Similde; rm A Ekman/W Ering
Häck 2800 m: April 5 år st e Turbotin-Gisela II; Peder Thuesen/H Brown
1000 m: Whipcord 2 år h e Light o’ Love-Morgongåva; Sam Wilcock/A Dixon
Björn F Eklund