dela artikeln
Fortsatt besvärligt momsläge för ägare med en eller två hästar
Personer som äger en eller två tävlingshästar, kommer att ha en fortsatt besvärlig situation. Skatteverket väljer nämligen att inte följa Högsta Förvaltningsdomstolens prejudicerande dom angående moms.
— Att hästägaren inte får tillbaka momsen, som Skatteverkets inställning innebär, betyder i princip att allt blir 25 procent dyrare, förklarar Jockeyklubbens vice ordförande Jan Kleerup, som arbetat med frågan i flera år.
Frågan om att hästägare ska få tillbaka moms, även för en eller två hästar, har länge drivits av travet med dess vd Maria Croon i spetsen.
En arbetsgrupp har även inkluderat Jockeyklubbens Jan Kleerup, mångårig galopphästägare och en av Sveriges främsta skattejurister.
Spelreglerna för trav- och galopphästar och hästägandet är nämligen desamma.
Den 7 december 2023 slog en enhällig Skatterättsnämnd fast att tävling med travhäst i Sverige mot startpeng (garanterad prispeng) är ekonomisk verksamhet.
I dom den 9 september 2024 fastställde sedan Högsta förvaltningsdomstolen förhandsbeskedet. Det innebär att Skatteverkets ståndpunkt att tävling med travhäst mot startpeng aldrig kan vara momspliktig verksamhet, är fel.
Skatteverket stretar emot
Men nu konstaterar travets företrädare att:
“Skatteverket har genom handling visat att det vägrar att ta till sig de principer som Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast”.
Av den anledningen har travets företrädare skrivit ett “Öppet brev” till Skatteverkets ledning, där man frågar:
“Varför följer inte Skatteverket Högsta förvaltningsdomstolens prejudicerande dom och vem på Skatteverket har ansvaret för det?”
Skattejuristen Jan Kleerup, som engagerat sig i frågan på uppdrag av Svensk Travsport, förklarar att frågeställningen är komplicerad:
— Detta är svårt att förklara. Men grundprincipen är den, att om det inte är moms för prispengarna, alltså om du inte är momspliktig för prispengar, då får du inte tillbaka moms på kostnader. Kostnader för att köpa hästar eller träna hästar eller veterinärkostnader, eller någonting. Allting blir 25 procent dyrare helt enkelt. Det är den enkla slutsatsen.
Kleerup påpekar att det här är en väldigt viktig fråga för alla ägare till tävlingshästar, oavsett om det handlar om trav eller galopp.
— Jag står som kontaktperson på Svensk Travsports hemsida. Tanken är att hästägare kan ringa till mig om det uppstår problem. Det har ringt massor med folk det sista året. “Det är inte värt det med höga kostnader och dåliga prispengar i förhållande till kostnaderna. Så jag kommer att lägga av med travhästar”, säger många.
Den springande punkten, enligt Skatteverket, är att den prejudicerande domen som travets företrädare och Jan Kleerup vill ska verkställas, enbart gäller vid ägande “Av minst 3-4 hästar”.
— Så handlar det om en till två hästar, ska domen inte gälla menar Skatteverket , säger Kleerup.
Är det någon skillnad om man även tränar själv, gentemot att “bara” vara ägare?
— Egentligen inte. Det ska handla om ägare som tävlar. Personen som den prejudicerande domen gäller, var även tränare. Men här är det ägandet som ska styra.
Det är viktiga principer som står på spel, menar Kleerup.
— Skatteverkets tolkning är inte konkurrensneutral. Om du tävlar på Solvalla och bara råkar äga en häst, så har du mycket högre kostnader, än någon som kanske har tre till fyra hästar och som har med en häst i samma lopp.
I det öppna brevet så konstaterar företrädarna för Svensk Travsport att, “Slutsatsen är att Skatteverket antingen är helt okunniga om momsens grunder och rättsverkan av en dom i HFD, eller så vill Skatteverket inte följa domen. Oavsett vilket är det lika illa”.
Jan Kleerup, vad är det bästa sättet att äga häst, för de som vill skaffa eller gå med på en eller två hästar?
— Det korta svaret är, via kommanditbolag som äger flera hästar. Utan att göra reklam för någon, så är Easy KB ett sådant koncept. Jag och kompanjoner är delägare i ett kommanditbolag, som heter “På Stället KB”. Det viktiga är att kommanditbolaget äger flera hästar.
Kleerup påpekar att en av fördelarna med att äga häst via kommanditbolag, är att man då bara har ansvar för sin egen andel.
Kommer ni att driva det här vidare?
— Ja. Vi har en liten arbetsgrupp med Maria Croon i spetsen. Och vi har uppvaktat riksdagspartierna, vi har varit i Riksdagens skatteutskott och pratat om det här. Och de är väldigt angelägna om att inte störa en hel bransch, vilket Skatteverket gör. Detta är ett påhopp på en hel bransch, med trav- och galoppverksamhet, som omsätter miljardbelopp. Dessutom så ändrar Skatteverket ståndpunkt, efter olika domar.
Travsportens “Öppet Brev” till Skatteverket är undertecknat av:
Anders Källström, Styrelseordförande Svensk Travsport. Maria Croon, VD Svensk Travsport. Viktoria Östlund, Ordförande LRF Häst. Sara Lennartsson, Branschansvarig LRF Häst. Och: Håkan Karlsson, Ordförande Svensk Travsports Ägarkonsortium.
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se
Fotnot: Med prejudikat menas ett avgörande i ett konkret fall som bildar mönster för framtida avgöranden.