Ushba Tesoro TOPPBILD
Ushba Tesoro vid segern i Dubai World Cup förra året. Foto: Edward Whitaker / Racing Post

dela artikeln

Förra årets segrare favorit i Dubai World Cup  

Då var det dags för Dubai World Cup.
Världsstjärnornas drabbning i ökensanden, med tolv miljoner dollar i total prissumma i huvudlöpningen. Inte helt oväntat så har dirttackeliten, i första hand från länder som USA och Japan, anmält tydligt intresse för årets upplaga.  

Dubai World Cup har avgjorts sedan Cigar segrade 1996, först på Nad Al Sheba, men löpningen avgörs sedan många år tillbaka på Meydan-banan.  

Några av galoppvärldens riktiga tungviktare, under de tre senaste decennierna, har segrat i loppet sedan dess. Men den statusen har ingen av årets deltagare uppnått – än.

Kabirkhan
Kazakstans Dubai World Cup-häst Kabirkhan kommer att ridas av Pat Dobbs. Foto: Edward Whitaker / Racing Post

Detta konstaterande kanske kommer att ändras lite grann, om förra årets segrare Ushba Tesoro, som fångade in ledaren Algiers i god tid för att vinna förra året, lyckas vinna igen när loppet nu rids för 28e gången.

Japanske Ushba Tesoro som är tränad av Noboru Takagi och riden av Yuga Kawada, kommer att vara favorit om inget oförutsett händer, när startboxarna öppnas cirka klockan 17.35 svensk tid på Meydan på lördag.          

Detta trots att Ushba Tesoro förlorade en stenhård fight förra månaden, i världens numera högst doterade löpning Saudi Cup i Riyadh. Förlusten kom mot Todd Fincher-tränade Senor Buscador som reds av Junior Alvarado.

Saudi Cup reds dock över 1800 meter på ett snabbt underlag. Det känns som att en furlong längre – alltså 2000 meter på Meydan, bör gynna Ushba Tesoro, nu när dessa antagonister möts igen.

Noterbar kuriosa i övrigt, är att Frankie Dettori rider Dubai World Cup för kontroversielle tränaren Bob Baffert (Newgate heter hästen i år), båda herrarna är givetvis segervana i dessa sammanhang – och de vann tillsammans för bara två år sedan med Country Grammer

Men mest höjer nog de flesta ögonbrynen åt, att Kazakhstan har en deltagare i Dubai World Cup i Kabirkhan.

Inledde på Almaty Hippodrome i Kazakstan

Kabirkhan, som ägs av en affärsman i Kazakstan, inledde karriären på Almaty Hippodrome i hemlandet (invigdes 1930) för att sedan fortsätta tävla i Ryssland (!).

Hingsten, en avkomma till 2016 års Dubai World Cup-segrare California Chrome, hade hittats på Keeneland September Yearling sale 2021 av den kazakiske fullblodsagenten Nadir Khassanov, för överkomliga 12 000 US dollar. 

Nu tränas han i Dubai av rutinerade Doug Watson (åtta gånger “champion trainer” i Förenade Arabemiraterna, UAE).    

Fyraårige Kabirkhan, vars moder Little Emily kommer från Northern Dancer-Nureyev-Peintre Celebre blod via sin fader Castledale, är ett överväldigande bevis för att galoppsporten verkligen är internationell. Uppfödd i Kentucky i USA, sedan fostrad i Kazakstan för att därefter fortsätta karriären med att tävla och skaffa hårdhet i Ryssland.

Hur många sådana hästar har landat i Förenade Arabemiraterna, och blivit allvarliga utmanare i Dubai World Cup? Och enligt tränare Watson, inför lördagens stora drabbning: som han gjorde det! 

— Han promenerade in i stallet en vacker dag och sedan tog han faktiskt över ganska snabbt. Jag har varit fyra som bäst i huvudlöpningen på Dubai World Cup-dagen, men Kabirkhan känns bättre än så, säger Doug Watson som har fem starthästar denna Dubai World Cup-lördag. 

I sin senaste start segrade Kabirkhan enkelt med flera längder. Och det var i prep-loppet Al Maktoum Challenge på Meydan. Då ska man ha i åtanke, att de två senaste segrarna i det loppet, sedan slutat tvåa i huvudlöpningen.  

Rausings uppfödning tippad i Gold Cup

Vad beträffar svensk anknytning på den här nivån, så är det föga förvånande en viss Kirsten Rausing som står för den även denna gång. Hennes (som treåring) St Leger-vinnande uppfödning, Eldar Eldarov (e. Dubawi u. All At Sea / Sea The Stars) som tränas av Newmarkets Roger Varian, startar i stayerprovet Dubai Gold Cup (Grupp 2) över 3200 meter. Där femåringen tillhör favoriterna.

Eldar Eldarov
Kirsten Rausings uppfödning och toppstayer Eldar Eldarov, här fotograferad i tisdags med sin exercise rider. Foto: Edward Whitaker / Racing Post

Eldar Eldarov, som tagit karriärens samtliga segrar med David Egan i sadeln, kommer denna gång att ridas av James Doyle. 

England och Irland lyser med sin frånvaro vad gäller dirthästar i World Cup, men är väl representerade i gräslöpningarna.  

Coolmores Aidan O’Brien-tränade Auguste Rodin (e. Deep Impact), europeisk champion som treåring, startar i Dubai Sheema Classic med sina sex miljoner dollar i total prissumma. Det gör även stallkamraten Point Lonsdale (e. Australia).  

I Sheema Classic tävlar även toppstoet Emily Upjohn (e. Sea The Stars) och Sir Alex Ferguson-ägde Spirit Dancer (e. Frankel) som segrade i både Bahrain International Trophy och Neom Turf Cup under Saudi Cup-helgen. 

Deltagare i Dubai World Cup 2024 (startbox-nummer inom parentes, 2000 meter dirttrack) 

1.Clapton (7) e. Brethren

2. Crupi (1) e. Curlin

3. Defunded (9) e. Dialed In

4. Derma Sotogake (8) e. Mind Your Biscuits

5. Dura Erede (3) e. Duramente

6. Kabirkhan (2) e. California Chrome

7. Laurel River (12) e. Into Mischief

8. Military Law (4) e. Dubawi

9. Newgate (6) e. Into Mischief

10.Senor Buscador (10) e. Mineshaft

11. Ushba Tesoro (5) e. Orfevre

12. Wilson Tesoro (11) e. Kitasan Black


Se utförligare startlista till Dubai World Cup:

Se startlista till Dubai Sheema Classic: 

Se startlista till Dubai Turf: 

Se startlista till Dubai Gold Cup: 


Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen