hearthe Drums 2
Så här ser han ut - kulltoppen Hear The Drums. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

dela artikeln

Favoriten infriade i Jockeyklubbens Grand Prix

Förra året gick Jockeyklubbens Grand Prix till dansktränade Good Fortune. I år blev det norsktränade Hear The Drums. Segraren var loppets klara favorit.

Hear The Drums SDF
Hear The Drums blev årets segrare i Jockeyklubbens Grand Prix. Jockeyklubbens ordförande Jan Kleerup gratulerade glada connections. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Niels Petersen-tränade Hear The Drums (e. Appel Au Maitre) är sedan tidigare en av den skandinaviska treåringskullens toppar.

Han segrade exempelvis i Svenskt Kriterium på Jägersro förra året, efter ett dramatiskt målfoto mot Tin Win.

Och i år har han hunnit segra i Jockeyklubbens 2000 Guineas, samt bärgat en andraplats Dansk Derby (med en tappad sko) bakom Titannia.

Men i Jockeyklubbens Grand Prix på Bro Park på söndagen så var det inget snack. Hear The Drums reds avvaktande inledningsvis av Carlos Lopez, men när Bettina Andersen-tränade Giant Fortune (e. Giant Sandman) sökte sig fram genom slutkurvan, så följde även Hear The Drums med. 

Det blev till slut en lite udda kamp mellan dessa två, en bra bit ut i banan. Men över loppets sista furlong, så var Hear The Drums den klart starkare av de två. Och segrade enkelt, med ett par längder.

Silent Night
Drottningen är tillbaka! Silent Night såg smällfin ut under Oliver Wilson. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Silent Night är tillbaka

Förstapriset i Jockeyklubbens Grand Prix, som nu reds för andra året, var 400.000 kronor.

Huvudpoängen med det nya loppet, är att stötta svensk och skandinavisk avel och uppfödarna. Dansktränad seger i fjol (Sören Jensen-tränade Good Fortune, e. Appel Au Maitre), norsktränad i år… blir det svensktränad seger nästa år?

Den bästa svensktränade deltagaren i Grand Prix i år blev Patrick Wahls trea Disraeli (e. Barocci u. Flip Flopping Fly / Orientate), uppfödd av Rävdansens stuteri.

Men det blev mer Patrick Wahl och mer Rävdansens i SM för Sprinters som reds över 1400 meter tidigare på dagen, där Bro Parks “drottning” Silent Night (e. Night Of Thunder) var tillbaka i gammalt gott slag. Stall Dömle-ägde Silent Night segrade som bekant redan i 1000 Guineas som treåring – och har varit en välkänd profil sedan dess. Men har liksom sin tränare haft en liten svacka i år, och inte riktigt visat något formkvitto efter övervintrandet i Dubai.

Silent Night vann nu tämligen säkert med Oliver Wilson. Och det såg ut som att den dryga segerlängden till Alice Elmerskog-tränade Heart Of Dreams (e. Barocci) och Fredrik Janetzky kanske kunde varit större, om så behövts.

espen hill
Madeleine Smith och Espen Hill segrade i SM Classic, precis som för två år sedan. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Stockholm Cup nästa för Espen

“Stora SM”, SM Classic alltså, såg två kända antagonister göra upp. Vem minns inte den rafflande duellen från 2020 mellan Madeleine Smith-tränade Espen Hill (e. Helsinki) och Master Bloom (e. Pastorius) från Cathrine Erichsen-stallet?

Den gången tappade Elione Chaves sitt ridspö på upploppet … och “Malle” Smith segrade på målfoto.

Förra året segrade Master Bloom i SM Classic, med Espen Hill på tredjeplatsen. Den här gången så var det Espen Hill som tog hand om kommandot i början av upploppet, efter att frontrunnern Sam (e. Maxios) satt upp tempot inledningsvis. Master Bloom försökte jaga Espen Hill upploppet ner, men helt förgäves denna gång.

Stockholm Cup nästa, för formtoppade Espen Hill.

Maxmartin
Maxmartin – segrare i SM för tvååringar – tillsammans med Jacob Johansen. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Maxmartin en motiverad favorit!

Espen Hill ägs av BeWe Horsehoes AB (alltså tränarsambon Börje Wetterlind).

SM för tvååringar vanns i säker stil av Maria Andersson-tränade favoriten Maxmartin (e. Barocci) som reds av Jacob Johansen.  

Det var tredje starten för Maxmartin… och andra segern för Rävdansen-uppfödningen. SM-titeln säkrades med ett par längder före tvåan Chantal. 

Amacitalöpning för tvååriga ston vanns också väldigt säkert av en favorit, Wido Neuroth-tränade Starlight Song (e. Starspangled Banner). 

Loppet var helt avgjort ett par hundra meter från mål. Och den här tvååringens facit är tre segrar på fyra starter.

SM för amatörryttare över 1600 meter vanns av Michelle Rosenqvist på Scytale, ägd av Nathalie Mortensen och tränad av Annette Stjernstarnd.

Stick Together
Roy Arne Kvislas Stick Together och Ulrika Holmquist vann Slverhandicapen. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Övriga segrare: 

Dagens första lopp vanns av Stall Perlens Ami De Vega, en Lope De Vega-dotter till framgångsrika Ami Noire. 

Niels Petersens Let’s Go Crazy (e. Moohaajim) var bara bäst i 7 Furlongs Challenge för Carlos Lopez, före Archduke Ferdinand och Lead On McDuff.

Maria Johansson grät glädjetårar efter El Caminos (e. Gleneagles) och Leonard Rios seger i Sunday Special, vilket fick barnet som hon hade i famnen att börja sympatigråta under den TV12-sända segerintervjun.

Dagens silverhandicap (över 2100 meter) vanns av Roy Arne Kvislas Stick Together (e. Myboycharlie), tillsammans med Ulrika Holmquist.

Som företrädare för Stall Green Team så fick Jockeyklubbens ordförande Jan Kleerup således både vara prisutdelare och själv ta emot blommor denna dag.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Ayman 7062

Aymans turné fortsätter efter Italien-segern

På lördagen segrade den svensktränade arabgaloppören Ayman i Italien. — Nu åker vi vidare till Nederländerna, berättar tränaren Maria Hagman-Eriksson. Jockeyklubben.se får tag på Maria ...
Little Arabella

Jockeyklubbens Auktionslopp … och auktioner i helgen och nästa!

Målet för de flesta fullblodsuppfödare är att sälja sina uppfödningar som åringar. De flesta, närmast en majoritet, har valt att göra det genom en gemensam ...
Toppbilden Ascot

Cup-dagen: Segrande Ascot Brass tävlar vidare

Förutom Hard One To Please och treåringens mycket imponerade seger i Stockholm Cup International (Grupp 3), så reds det givetvis flera andra fina lopp på ...
Toppbilden

Stockholm Cup: Treårige Hard One To Please hann fram!

Det blev en Stockholm Cup International att minnas. En svenskägd treåring, en utländsk topphäst, en svenskuppfödd gammal kämpe och skrällen Quebello gjorde upp på upploppet! ...
Eldar Eldarov

Rausing fick sin första brittiska klassiker

Man kanske inte tror det, men trots alla hennes framgångar i Grupp 1-sammanhang, så har Kirsten Rausing inte vunnit någon klassisk brittisk löpning som uppfödare ...
Outbox

Stockholm Cup 2022: Fullt fält – och internationellt!

Det blir 15 hästar - fullt fält - i Stockholm Cup. Och med de tidigare årens dominant Square De Luynes frånvarande, så är det verkligen ...
Dressout

Lovande debutanter segrade med Janetzky

Julian McLaren presenterade en tvåårig debutant på Bro Park på onsdagen, som lovar en del inför framtiden. Fredrik Janetzky red segraren – och tog en ...
TOPP BILDEN

Hon var galoppsportens största ikon

Drottning Elizabeth II:s bortgång vid den mogna åldern av 96 år innebär att galoppsporten mist en av sina främsta supporters – kanske den allra främsta. ...
Dalbark o Titannia 1

Ny Titannia-triumf för Tapia Dalbark!

Andreas Tapia Dalbark har fått förtroendet på Lars Kelps Titannia i storloppen den här säsongen - och framgångarna bara fortsätter! Efter seger i Dansk Derby, ...
Captain Chorus T3I3155

Svenska ägare segrade i Norsk St Leger

Det blev svensk seger i Norsk St Leger. Till 90 procent i alla fall. Captain Chorus ägs nämligen av nio svenskar och en norrman… När ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Scroll to Top