dela artikeln
En pokal som manifesterar galopphistorien
Det är en galopphistorisk klenod av högt värde som Jockeyklubben skaffat. Pokalen i det ‘Första Kongliga Pokal-Priset’, är den allra första som delats ut till en vinnare. Eller ‘segervinnare’ som det hette då, efter bildandet av den Patriotiska Föreningen för Sveriges Hästcultur 1830.
Bara ett år senare stod en bana färdig på Ladugårdsgärdet i Stockholm – på nästan samma plats som Nationaldagsgaloppen nu avgörs.
Den exakta dagen var den 7 juni 1831. Enligt Aftonbladet besöktes tävlingarna av en ”otalig folkskara”. Den kungliga familjen tillhörde besökarna.
Kungafamiljen var även representerad på tävlingsbanan genom kronprins Oscars bruna sto Corinne, som dessutom vann första heatet i tävlingen som samlat fem deltagare, men i andra heatet segrade greve Gustaf von Dübens bruna sto Molly, som reds av kungliga sekreteraren Alexis Noring.
Dessa två ekipage möttes i finalen och där var Molly återigen starkast och därmed slutsegrare. Därmed kunde hennes ägare få motta den pampiga pokalen.
Greve de la Gardie vann det Kongliga Pokalpriset
Ytterligare en löpning reds denna dag – det var en ”Insats-löpning”, det vill säga det som senare kom att kallas match race. Här möttes tre ekipage, av vilka greve Axel von Fersens Doricles var snabbast. Han reds av ‘Mr Mailj’, ett namn som även stavades May. Han var sannolikt engelsman och en av dem som utvecklade den brittiska kapplöpningstraditionen i landet.
Axel von Fersen var tillsammans med sin bror Hans en av de mest pådrivande i arbetet att introducera galoppsporten i Sverige. De hade skaffat sig egna erfarenheter från England.
Betydelsefull var även att greve Magnus Brahe engagerade sig i Patriotiska Föreningen som ordförande. Han stod nämligen kung Karl XIV nära och fungerade som inofficiell statsminister i Sverige.
Det kan även påpekas att kronprins Oscar – sedermera kung Oskar I – hade varit närvarande när de första uppvisningstävlingarna genomfördes på Heden i Göteborg den 21 september 1814, då prinsen var 15 år gammal.
Tävlingarna på Ladugårdsgärde fick en fortsättning redan nästa dag, den 8 juni. Och sedan blev det skånsk premiär två månader senare, den 20 augusti i Rydebäck, söder om Helsingborg, då det Kungliga Pokalpriset vanns av greve O de la Gardies bruna hingst Sultan, som tyglades av husaren Frisk.
Mer om svensk galopps födelse kan läsas i ”Från Heden till Bro Park – Galoppsporten i Sverige under två århundraden.”
Björn F Eklund