Frankie Dettori
Frankie Dettori kan äntligen se slutet på en lång och snudd på makalös karriär. Foto: Edward Whitaker / Racing Post

dela artikeln

Dettori lägger av – och Inviting Rose bäst på Bro

Det må vara lågsäsong, men hjulen fortsätter att snurra i fullblodssporten. Per-Anders Gråberg jagar fortfarande 2000:e segern. Och Elione Chaves har nu segrat i Australien.
Men: Frankie Dettori lägger sadeln och ridspöet på hyllan, efter nästa säsong.

Inviting Rose
Det fyraåriga stoet Inviting Rose, dundrar undan med Kate Alvesparr ombord i en silverhandicap på Bro. Och säkrar därmed championtäcket 2022. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Vi börjar dock denna veckosammanfattning, på Bro Park med en notering från söndagens tävlingar.

Årets sista tävlingsdag på Bro den 18:e december bjöd på en rafflande uppgörelse, kring vilken häst som skulle bli banans segerrikaste.

Inför tävlingsdagen så var Annika Sjökvist-tränade Swinging Of Venice (e. Merchant Of Venice) ensam om sex segrar. Maria Johansson-tränade El Camino (e. Gleneagles), som startade som favorit under dagen, hade fem segrar. Men fler andraplatser än Swinging Of Venice (e. Merchant Of Venice) som inte startade i söndags. Således skulle El Camino erhålla championtäcket vid seger.

Där bakom skuggade Roy Arne Kvisla-tränade Inviting Rose (e. Free Eagle), som också stod på fem segrar – och som startade i ett lopp senare under dagen.

El Camino var klar favorit att besegra den elvaårige antagonisten Visiteur De Pom (e. Binary File) för tredje gången i rad – men så blev det inte alls i guldhandicapen över 1200 meter.

El Camino och Leonard Rios blev tyvärr kvar i startboxarna när loppet gick. “Gamlingen” Visiteur De Pom vann loppet.

Kvisla-stallets Inviting Rose fick nu chansen i sitt lopp, som outsider i en silverhandicap över stayerdistans – och tog den tillsammans med Kate Alvesparr efter ett spännande upplopp. Därmed blev Inviting Rose Bro Parks segerrikaste häst för 2022. På sex segrar, precis som Swinging Of Venice. Och med lika många andraplatser – men med fler tredjeplatser!

Sedan tidigare under säsongen så har Röde Baronen (e. Casamento), tränad av Vanja Sandrup, championtäcket på Jägersro. På Göteborg Galopp gick täcket i år till Susanne Sivrup-Rosenqvist tränade Samara Bay (e. Mehmas).

Dettori tackar för sig

Det har verkligen varit en sannsaga. Han red samtliga sju vinnare på Champions Day på Ascot 1996. Han har ridit över 3,000 vinnare totalt i karriären (jo, han har segrat i Sverige också).
Den största segern var kanske när han överlevde en väldigt svår flygolycka.

Men i samband med sin 52:a födelsedag nyligen, så har den levande legendaren Lanfranco “Frankie” Dettori meddelat att han bara rider en säsong till.

Från annandagen i år så kommer han att rida i tio veckor i Santa Anita i Kalifornien. Sedan blir det Dubai och sedan tillbaka till Europa för “one last season”. Innan en lysande karriär kommer att avslutas, om allt går som det ska, på Breeders’ Cup-helgen på Santa Anita Park 3-4 november 2023.

Gråberg fortsätter jakten – på Nyårsdagen

Det närmaste vi kommer Frankie här hemma just nu, är nog allas vår Per-Anders Gråberg. “P-A” – som fortfarande är tre segrar ifrån 2000, vann dessvärre inget lopp på Bro Park i söndags (Carlos Lopez tog däremot en trippel!). 

Men P-A har lyckats med bedriften att bli champion på samtliga tre svenska banor i år. Det är en väldigt stark bedrift även för en jockey som “P-A, tänk exempelvis på att han senast (innan detta år) var champion på Jägersro 2012 – och innan dess 2006.

Mr Ascot nyttjade JK:s stöd

Vi har tidigare berättat att Jockeyklubbens Avelslöpning, som rids på Jägersro varje år, delar ut 100 000 kronor i bidrag för segrande ägare att köpa och importera ett avelssto till Skandinavien.

Dessutom 25 000 kronor i transportbidrag.

Årets löpning vanns av Oaks-segrarinnan Scarlett (e. Appel Au Maitre). Och ägaren “Mr Ascot” Finn Blichfeldt meddelade i en tidigare artikel på jockeyklubben.se att hans franske agent Ghislain Bozo fått i uppdrag, att verkställa en inhandling.

Det blev, på Arqanas Vente d’Elevage-auktion nyligen, det fyraåriga USA-födda avelsstoet Glory d’Oro (e. Medaglia d’Oro). Som väntar föl med Grupp 3-segraren Goken (e. Kendargent).

— Hon ska föla tidigt. Däremot så har jag inte bestämt nästa partner, meddelar Finn.

Svenskorna slutade femma

Det blev en mellansäsong för det svenska laget i Fegentri Ladies World Championships denna gång (Amatör-VM för ryttarinnor, alltså).

Jenny Langhard från Schweiz avgjorde i sista deltävlingen före tyskan Antonia von der Recke.

Det svenska laget slutade femma i nationstävlingen – Evelina Rönnlund, Sofia Presits och Elin Ahlin.

Evelina var bästa poängplockare av dessa med 33 poäng och slutade sjua individuellt. 

ElioneChaves
Championjockeyn Elione Chaves har inlett ett samarbete på Gold Coast i Australien med tränaren Adam Campton. I söndags kom den första segern. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Chaves camperar i Queensland 

Elione Chaves fick ingen riktig snurr på sin USA-satsning tidigare i år, trots några fina insatser. Men nu är han i Australien och rider (runt Gold Coast) och i söndags kom första segern i ett 1000-meterslopp på fyraårige Light Of Boom (e. Spirit Of Boom) som tränas av Adam Campton.

Det är bara att önska Elione fortsatt lycka till Down Under, ett rimligt antagande är nog att vi får se honom tillbaka i Skandinavien till vårens och sommarens storlopp… men osvuret är kanske bäst.

Till sist: God jul önskar Jockeyklubben.se

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Jägersro 230423 Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Treåringarna: nu är det showtime!

De klassiska löpningarna i Skandinavien är redan igång.Danskt 2000 Guineas avgjordes i helgen och slutade med svensk tränarseger.Och på söndag “värmer” flera av årets förmodade ...
Stroxx Carlras 54017

Svenskuppfödd skräll i Scandinavian Open

Det blev en rejäl överraskning i årets upplaga av Scandinavian Open Championship.Det svenskuppfödda stoet Go On Carlras bröt Suspicious Minds fina svit på tre raka ...
Stig Friberg 1945 (1)

Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag.

Avsnitt XVII Här fortsätter Björn F Eklunds skrivna betraktelse om sitt födelseår, 1943: Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag dominerade fortfarande de judiska flyktingarnas flykt över ...
Mutadaffeq

Starka insatser i båda JK-löpningarna på Bro

Bro Park hade en fin tävlingsdag i onsdags. Och Jockeyklubbens två löpningar bidrog till att sätta en kvalitativ prägel på dagen.Takeko segrade efter hård kamp ...
Good Eye

Duca Di Como och Good Eye kan mötas på Ascot

Jessica Longs Good Eye gjorde en toppinsats i den tyske Listed-löpningen Silberne Peitsche på söndagen. Det räckte till en säker andraplats, i ett lopp som ...
Bob Baffert

Baffert tillbaka med seger i Preakness

Det blir ingen Triple Crown-vinnare i USA i år. Kentucky Derby-segraren Mage slutade “bara” trea i det andra benet, Preakness Stakes.Istället var det kontroversielle tränaren ...
Duca Di Como 1375

Duca Di Como i “splendid isolation” – Royal Ascot nästa!?

Det var Duca Di Comos tredje Pramms-seger. Och den mest imponerande - ren och skär uppvisning, helt enkelt. — Det enda som är lite synd, ...
Whipcord (1)

Whipcord visade klass senare – efter återrop

Avsnitt XVI Whipcord visade klass senare - efter återrop Ulriksdal sextonde dagen den 25 september:Dessa lördagstävlingar gav ”Racing” följande huvudrubrik i Dagens Nyheter, ”Ett upp ...
ChavesDucaDiComo2022 02

Duca Di Como blir Pramms-favorit igen

På söndag rids Jägersros största löpning för äldre hästar: Pramms Memorial.Nio hästar kommer till start - och allt talar för att titelförsvararen Duca Di Como ...
Sweet Boy P Björnstrdt

En vinnande kombination

Avsnitt XV En vinnande kombination Patron Sven Jönsson som ägare och tränare och Stig Friberg som ryttare. En framgångsrik duo 1943 tillsammans med halvbröderna Doctor ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen