Frankie Dettori
Frankie Dettori kan äntligen se slutet på en lång och snudd på makalös karriär. Foto: Edward Whitaker / Racing Post

dela artikeln

Dettori lägger av – och Inviting Rose bäst på Bro

Det må vara lågsäsong, men hjulen fortsätter att snurra i fullblodssporten. Per-Anders Gråberg jagar fortfarande 2000:e segern. Och Elione Chaves har nu segrat i Australien.
Men: Frankie Dettori lägger sadeln och ridspöet på hyllan, efter nästa säsong.

Inviting Rose
Det fyraåriga stoet Inviting Rose, dundrar undan med Kate Alvesparr ombord i en silverhandicap på Bro. Och säkrar därmed championtäcket 2022. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Vi börjar dock denna veckosammanfattning, på Bro Park med en notering från söndagens tävlingar.

Årets sista tävlingsdag på Bro den 18:e december bjöd på en rafflande uppgörelse, kring vilken häst som skulle bli banans segerrikaste.

Inför tävlingsdagen så var Annika Sjökvist-tränade Swinging Of Venice (e. Merchant Of Venice) ensam om sex segrar. Maria Johansson-tränade El Camino (e. Gleneagles), som startade som favorit under dagen, hade fem segrar. Men fler andraplatser än Swinging Of Venice (e. Merchant Of Venice) som inte startade i söndags. Således skulle El Camino erhålla championtäcket vid seger.

Där bakom skuggade Roy Arne Kvisla-tränade Inviting Rose (e. Free Eagle), som också stod på fem segrar – och som startade i ett lopp senare under dagen.

El Camino var klar favorit att besegra den elvaårige antagonisten Visiteur De Pom (e. Binary File) för tredje gången i rad – men så blev det inte alls i guldhandicapen över 1200 meter.

El Camino och Leonard Rios blev tyvärr kvar i startboxarna när loppet gick. “Gamlingen” Visiteur De Pom vann loppet.

Kvisla-stallets Inviting Rose fick nu chansen i sitt lopp, som outsider i en silverhandicap över stayerdistans – och tog den tillsammans med Kate Alvesparr efter ett spännande upplopp. Därmed blev Inviting Rose Bro Parks segerrikaste häst för 2022. På sex segrar, precis som Swinging Of Venice. Och med lika många andraplatser – men med fler tredjeplatser!

Sedan tidigare under säsongen så har Röde Baronen (e. Casamento), tränad av Vanja Sandrup, championtäcket på Jägersro. På Göteborg Galopp gick täcket i år till Susanne Sivrup-Rosenqvist tränade Samara Bay (e. Mehmas).

Dettori tackar för sig

Det har verkligen varit en sannsaga. Han red samtliga sju vinnare på Champions Day på Ascot 1996. Han har ridit över 3,000 vinnare totalt i karriären (jo, han har segrat i Sverige också).
Den största segern var kanske när han överlevde en väldigt svår flygolycka.

Men i samband med sin 52:a födelsedag nyligen, så har den levande legendaren Lanfranco “Frankie” Dettori meddelat att han bara rider en säsong till.

Från annandagen i år så kommer han att rida i tio veckor i Santa Anita i Kalifornien. Sedan blir det Dubai och sedan tillbaka till Europa för “one last season”. Innan en lysande karriär kommer att avslutas, om allt går som det ska, på Breeders’ Cup-helgen på Santa Anita Park 3-4 november 2023.

Gråberg fortsätter jakten – på Nyårsdagen

Det närmaste vi kommer Frankie här hemma just nu, är nog allas vår Per-Anders Gråberg. “P-A” – som fortfarande är tre segrar ifrån 2000, vann dessvärre inget lopp på Bro Park i söndags (Carlos Lopez tog däremot en trippel!). 

Men P-A har lyckats med bedriften att bli champion på samtliga tre svenska banor i år. Det är en väldigt stark bedrift även för en jockey som “P-A, tänk exempelvis på att han senast (innan detta år) var champion på Jägersro 2012 – och innan dess 2006.

Mr Ascot nyttjade JK:s stöd

Vi har tidigare berättat att Jockeyklubbens Avelslöpning, som rids på Jägersro varje år, delar ut 100 000 kronor i bidrag för segrande ägare att köpa och importera ett avelssto till Skandinavien.

Dessutom 25 000 kronor i transportbidrag.

Årets löpning vanns av Oaks-segrarinnan Scarlett (e. Appel Au Maitre). Och ägaren “Mr Ascot” Finn Blichfeldt meddelade i en tidigare artikel på jockeyklubben.se att hans franske agent Ghislain Bozo fått i uppdrag, att verkställa en inhandling.

Det blev, på Arqanas Vente d’Elevage-auktion nyligen, det fyraåriga USA-födda avelsstoet Glory d’Oro (e. Medaglia d’Oro). Som väntar föl med Grupp 3-segraren Goken (e. Kendargent).

— Hon ska föla tidigt. Däremot så har jag inte bestämt nästa partner, meddelar Finn.

Svenskorna slutade femma

Det blev en mellansäsong för det svenska laget i Fegentri Ladies World Championships denna gång (Amatör-VM för ryttarinnor, alltså).

Jenny Langhard från Schweiz avgjorde i sista deltävlingen före tyskan Antonia von der Recke.

Det svenska laget slutade femma i nationstävlingen – Evelina Rönnlund, Sofia Presits och Elin Ahlin.

Evelina var bästa poängplockare av dessa med 33 poäng och slutade sjua individuellt. 

ElioneChaves
Championjockeyn Elione Chaves har inlett ett samarbete på Gold Coast i Australien med tränaren Adam Campton. I söndags kom den första segern. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Chaves camperar i Queensland 

Elione Chaves fick ingen riktig snurr på sin USA-satsning tidigare i år, trots några fina insatser. Men nu är han i Australien och rider (runt Gold Coast) och i söndags kom första segern i ett 1000-meterslopp på fyraårige Light Of Boom (e. Spirit Of Boom) som tränas av Adam Campton.

Det är bara att önska Elione fortsatt lycka till Down Under, ett rimligt antagande är nog att vi får se honom tillbaka i Skandinavien till vårens och sommarens storlopp… men osvuret är kanske bäst.

Till sist: God jul önskar Jockeyklubben.se

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

AuktionsDyringWESLEY

15 sålda och 22 återrop på den sista SÅEF-auktionen

Den 20:e - och den sista - svenska åringsauktionen i SÅEF:s regi, arrangerades på tisdagen på Bro Park. 15 hästar såldes för cirka 1,5 miljoner ...
DSC 8802

Cupen: en bejublad hemmaseger för “Malle”

Den norsktränade fjolårssegraren fanns på plats, nu med Frankie Dettori i sadeln. Starka gäster från Frankrike och England likaså. Och så derbyvinnaren Ayani från Jägersro, ...
Ayani TOPPBILD (2)

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!?

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!? Stockholm Cup 2023 ser ut att bli ett superlopp.Benny Anderssons Ayani har en perfekt säsong bakom sig ...
Slava Ukraini toppbild

Breeders’ Trophy Classic blev årets rysare

Maxmartin och storfavoriten Slava Ukraini flög förbi mållinjen sida vid sida. Det tog lite tid innan resultatet ropades ut.Men till slut bekräftades Petersen-stallets favorit, som ...
Jagers Galopp

Bara: “Deadline 2027 fortfarande genomförbar”

I juni i år röstade Svensk Galopps fullmäktige, att agera för att kunna verkställa upprättandet av den galoppbana i Bara i Svedala kommun, som planerats ...
Dettori TOPPBILD

Svenska framgångar den gångna helgen – och ett celebert besök på gång…

Det gick bra för svenskar i utlandet i helgen.Och det går väldigt bra för Frankie Dettori, under hans avskedsår på tävlingsbanan.Frankie kommer för övrigt till ...
Silent Night (2)

Svenskt Mästerskap: De starka korten höll

SM-tävlingarna på Bro Park i söndags, såg de starka korten visa upp sig från sina allra bästa sidor. Espen Hill visade storform inför Stockholm Cup, ...
Little Arabella (2)

SM-Dagen: Little Arabella slog till i Jockeyklubbens GP

Favoriten Lucien låg hela tiden i bra slagläge under Jockeyklubbens Grand Prix. Men på upploppet så tog formstarka Xotica över. Till slut så utmynnade Jockeyklubbens ...
Master Zone 8689

Från en storhelg till en annan…

Den norska derbyhelgen utmynnade i ett mycket uppskattat utfall: Wido Neuroths sista år som tränare, slutade med derbyseger. Helgen som kommer väntar SM-tävlingar och Jockeyklubbens ...
Quebello 6328

Spännande – och regnig!? – norsk derbydag väntar

Förra söndagen så var Göteborgs Stora Pris helgens rubriklopp.Kommande söndag så bjuder den norska derbydagen på en bukett av rubriklopp - och utlovat regnväder.Svenskarna slår ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen