Frankie Dettori
Frankie Dettori kan äntligen se slutet på en lång och snudd på makalös karriär. Foto: Edward Whitaker / Racing Post

dela artikeln

Dettori lägger av – och Inviting Rose bäst på Bro

Det må vara lågsäsong, men hjulen fortsätter att snurra i fullblodssporten. Per-Anders Gråberg jagar fortfarande 2000:e segern. Och Elione Chaves har nu segrat i Australien.
Men: Frankie Dettori lägger sadeln och ridspöet på hyllan, efter nästa säsong.

Inviting Rose
Det fyraåriga stoet Inviting Rose, dundrar undan med Kate Alvesparr ombord i en silverhandicap på Bro. Och säkrar därmed championtäcket 2022. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Vi börjar dock denna veckosammanfattning, på Bro Park med en notering från söndagens tävlingar.

Årets sista tävlingsdag på Bro den 18:e december bjöd på en rafflande uppgörelse, kring vilken häst som skulle bli banans segerrikaste.

Inför tävlingsdagen så var Annika Sjökvist-tränade Swinging Of Venice (e. Merchant Of Venice) ensam om sex segrar. Maria Johansson-tränade El Camino (e. Gleneagles), som startade som favorit under dagen, hade fem segrar. Men fler andraplatser än Swinging Of Venice (e. Merchant Of Venice) som inte startade i söndags. Således skulle El Camino erhålla championtäcket vid seger.

Där bakom skuggade Roy Arne Kvisla-tränade Inviting Rose (e. Free Eagle), som också stod på fem segrar – och som startade i ett lopp senare under dagen.

El Camino var klar favorit att besegra den elvaårige antagonisten Visiteur De Pom (e. Binary File) för tredje gången i rad – men så blev det inte alls i guldhandicapen över 1200 meter.

El Camino och Leonard Rios blev tyvärr kvar i startboxarna när loppet gick. “Gamlingen” Visiteur De Pom vann loppet.

Kvisla-stallets Inviting Rose fick nu chansen i sitt lopp, som outsider i en silverhandicap över stayerdistans – och tog den tillsammans med Kate Alvesparr efter ett spännande upplopp. Därmed blev Inviting Rose Bro Parks segerrikaste häst för 2022. På sex segrar, precis som Swinging Of Venice. Och med lika många andraplatser – men med fler tredjeplatser!

Sedan tidigare under säsongen så har Röde Baronen (e. Casamento), tränad av Vanja Sandrup, championtäcket på Jägersro. På Göteborg Galopp gick täcket i år till Susanne Sivrup-Rosenqvist tränade Samara Bay (e. Mehmas).

Dettori tackar för sig

Det har verkligen varit en sannsaga. Han red samtliga sju vinnare på Champions Day på Ascot 1996. Han har ridit över 3,000 vinnare totalt i karriären (jo, han har segrat i Sverige också).
Den största segern var kanske när han överlevde en väldigt svår flygolycka.

Men i samband med sin 52:a födelsedag nyligen, så har den levande legendaren Lanfranco “Frankie” Dettori meddelat att han bara rider en säsong till.

Från annandagen i år så kommer han att rida i tio veckor i Santa Anita i Kalifornien. Sedan blir det Dubai och sedan tillbaka till Europa för “one last season”. Innan en lysande karriär kommer att avslutas, om allt går som det ska, på Breeders’ Cup-helgen på Santa Anita Park 3-4 november 2023.

Gråberg fortsätter jakten – på Nyårsdagen

Det närmaste vi kommer Frankie här hemma just nu, är nog allas vår Per-Anders Gråberg. “P-A” – som fortfarande är tre segrar ifrån 2000, vann dessvärre inget lopp på Bro Park i söndags (Carlos Lopez tog däremot en trippel!). 

Men P-A har lyckats med bedriften att bli champion på samtliga tre svenska banor i år. Det är en väldigt stark bedrift även för en jockey som “P-A, tänk exempelvis på att han senast (innan detta år) var champion på Jägersro 2012 – och innan dess 2006.

Mr Ascot nyttjade JK:s stöd

Vi har tidigare berättat att Jockeyklubbens Avelslöpning, som rids på Jägersro varje år, delar ut 100 000 kronor i bidrag för segrande ägare att köpa och importera ett avelssto till Skandinavien.

Dessutom 25 000 kronor i transportbidrag.

Årets löpning vanns av Oaks-segrarinnan Scarlett (e. Appel Au Maitre). Och ägaren “Mr Ascot” Finn Blichfeldt meddelade i en tidigare artikel på jockeyklubben.se att hans franske agent Ghislain Bozo fått i uppdrag, att verkställa en inhandling.

Det blev, på Arqanas Vente d’Elevage-auktion nyligen, det fyraåriga USA-födda avelsstoet Glory d’Oro (e. Medaglia d’Oro). Som väntar föl med Grupp 3-segraren Goken (e. Kendargent).

— Hon ska föla tidigt. Däremot så har jag inte bestämt nästa partner, meddelar Finn.

Svenskorna slutade femma

Det blev en mellansäsong för det svenska laget i Fegentri Ladies World Championships denna gång (Amatör-VM för ryttarinnor, alltså).

Jenny Langhard från Schweiz avgjorde i sista deltävlingen före tyskan Antonia von der Recke.

Det svenska laget slutade femma i nationstävlingen – Evelina Rönnlund, Sofia Presits och Elin Ahlin.

Evelina var bästa poängplockare av dessa med 33 poäng och slutade sjua individuellt. 

ElioneChaves
Championjockeyn Elione Chaves har inlett ett samarbete på Gold Coast i Australien med tränaren Adam Campton. I söndags kom den första segern. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Chaves camperar i Queensland 

Elione Chaves fick ingen riktig snurr på sin USA-satsning tidigare i år, trots några fina insatser. Men nu är han i Australien och rider (runt Gold Coast) och i söndags kom första segern i ett 1000-meterslopp på fyraårige Light Of Boom (e. Spirit Of Boom) som tränas av Adam Campton.

Det är bara att önska Elione fortsatt lycka till Down Under, ett rimligt antagande är nog att vi får se honom tillbaka i Skandinavien till vårens och sommarens storlopp… men osvuret är kanske bäst.

Till sist: God jul önskar Jockeyklubben.se

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Good Fortune Meydan 2023

Danske Good Fortune segrade på Meydan!

Det blev en bejublad skandinavisk seger på Meydan på fredagen, då Sören Jensen-tränade Good Fortune segrade i en stark handicap, Zabeel Turf över 2000 meter. ...
Solb U 1988 118 1

GALOPP för 80 år sedan: Avsnitt I, Inledning Detta är det första avsnittet av 20, signerat Björn F Eklund, om galopp för 80 år sedan.Men ...
VinterRacing03 1

God prognos för söndagens försenade årspremiär

Kommer söndagens tävlingar på Bro Park verkligen att bli av? Vem är egentligen bäst av Frankel och Flightline? Och vad handlar Björn Eklunds nästa artikelserie ...
Niels Petersen 2

Skandinaverna igång i Dubai – och anmälningar till Saudi

På fredagen gjorde både svenskuppfödda Ascot Brass (e. Juniper Tree) och Stockholms Stora Pris-segraren King David (e. Elusive City) sina Dubai World Cup Carnival-debuter för ...
vintergalopp01

Vintergaloppen: ännu inga januari-tävlingar…

Vintergaloppen har, dessvärre, haft det oerhört svårt under 2023. Årets två första tävlingsdagar på Bro Park, den 1 januari och den 8 januari, ställdes in. ...
Hard One To Please

Se Galoppåret 2022

Det hände mycket under galoppåret 2022. Alldeles för mycket, för att sammanfatta på drygt 20 minuter, egentligen… Men om ni har lite tid över under ...
Bro vintergalopp

Årets första tävlingsdag inställd – men vintergaloppen rullar vidare

Det blev ingen flygande start på galoppåret här hemma, då Bro Parks tävlingar på Nyårsdagen ställdes in, på grund av väderleken. I övrigt så noterar ...
Dust Devil o Edgren

Björn Edgren: Fortfarande en vinnare!

Galoppkarriären började tidigt för Björn Edgren. Han var ung tonåring, då han år 1951 blev engagerad i spel på galopphästar. Men inte som en som ...
BARA Foto i markniva 1

Bara: Underlag presenteras senast i slutet av mars

Bara-projekteringen fortskrider helt enligt plan. Det meddelarprojektledaren Jan Carlson.— Vi arbetar efter planen med att underlaget till en extrastämma ska vara klart under första kvartalet, ...
Suspicious Mind 7685

Årets hästar – alla nominerade

På söndagen offentliggjorde Svensk Galopp vilka hästar som nominerats till “Årets Häst”-galan, i sina olika kategorier för 2022. Susanne Berneklint tränar den enda hästen nominerad ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen