Friborg9
Stefan Friborg älskade hästar överlag, men hade en förkärlek för skimmlar eller hästar med grå färg.

dela artikeln

Derbyhästens uppfödare vill hedra Friborgs minne

Stefan Friborg från Hallsberg segrade som ägare i Dubai World Cup 2010 – med Gloria de Campeao.
Friborg finns dessvärre inte med oss längre, men hans avtryck i galoppvärlden lever kvar, även i Sverige.
Ett av dem är derbyhästen Fourth Commandment.

Bo Ahlquist, ägare till årets Svenskt Derby Trial-tvåa Fourth Commandment, var i Brasilien 2010 tillsammans med bland andra Fredrik Reuterskiöld – och träffade då Stefan Friborg efter dennes ägarseger i Dubai World Cup med Brasilien-födda Gloria De Campeao (e. Impression u. Audacity / Clackson).

Bosse1
Bosse Ahlquist träffade ofta Stefan Friborg i Dubai. Men denna bild på Bosse togs under första mötet, i Brasilien, då det även blev ett besök med privatjet till Stefan Friborgs stuteri i Curitiba.

Trots stor verksamhet inom galoppen i Brasilien, där han hade en imponerande träningsanläggning i en dal mellan två berg, så var Friborg en stor doldis Sverige.

Men efter segern i Dubai World Cup så blev det ett par reportage om Friborg i TV4-miljö, i Kanal 75:s sändningar här hemma.

Friborg fick upp ögonen för den svenska galoppen och hans champion Gloria de Campeao, vars sydamerikanska stam förvisso inte fick européerna på de stora stuterierna att höja på ögonbrynen, blev avelshingst i Sverige på Alebäck stuteri 2011.

FriborgIntervju
Efter segern i Dubai World Cup 2010 med Gloria de Campeao uppmärksammades Stefan Friborg även i svenska TV-intervjuer. Här träffar han Kanal 75 på sin privata träningsanläggning i Brasilien.

Stefan Friborg hade även framgångsrik tävlingsverksamhet i Sverige under några år i samband med detta, bland annat så segrade sprintern Verde Mar (e. Gilded Time) i Zawawi Cup tre år i rad, uppnådde handicap-talet 97 och blev också avelshingst på Alebäck.

”Trippel A överallt”

En annan av Friborgs storloppsvinnare i Sverige, stoet Forever Snow, har en direkt koppling till 2023 års Svenskt Derby. 

Den inbitne galoppfantasten kanske minns att Listed-löpningen för ston, Margareta Wettermarks Minneslöpning, vanns 2013 av just skimmelstoet Forever Snow, som då besegrade storfavoriten Tatoosh från Niels Petersen-stallet. 

thumbnail Forever Snow 8487
Listed-segraren Forever Snow överförde inte sin färg till avkomman och derbyhästen Fourth Commandment. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Segern belönades med en betäckningrätt, kopplad till Lanwades Stud i Newmarket, eftersom Kirsten Rausing är loppets sponsor.

Forever Snow (e. Lion Heart, från Storm Cat-linjen) ägdes då av Stefan Friborg.

Men Friborg var snart på väg att avveckla sin verksamhet i Sverige.

Han lämnade Forever Snow som avskedsgåva till den nyfunne vännen Bosse Ahlquist, som hade hjälpt Stefan att ombesörja skötsel av sin svenska firma.

— Jo, jag skötte Friborgs svenska bolag, som stod för hästarna. Det gick mest ut på att jag ringde Stefan och sa ”Nu är pengarna slut, du får göra en ny insättning”. Och så gjorde han det.

Forever Snow blev alltså kvar i Sverige.

Bosse Ahlquist fortsätter:
— Jag tar fram en avkomma varje år om det fungerar, och det är för att hedra Stefan Friborgs minne. 

Den första avkomman, efter Lanwades-hingsten Archipenko, döptes till Fabricio (Fabricio var en ganska liten häst, men segrade fyra gånger).

Därefter skickades Forever Snow två gånger till den franske Prix du Jockey Club-vinnaren, Reliable Man.

thumbnail Fourth Commandment 7558
Derbyhästen Fourth Commandment, här med Lisa Reuterskiöld. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Den andra avkomman av dessa, Fast Forward, har segrat fyra gånger och tjänat 400 000 kronor. Likt den ett år yngre brodern Fourth Commandment, så tränas han också av Fredrik Reuterskiöld – och startar också nu under derbyhelgen, fast i en guldhandicap på lördagen.   

Fourth Commandment är fallen efter den tyske hingsten och Grupp 1-segraren Amaron.

— Det var en ung kvinna som jobbade hos Eva Isacsson Sjunnesson, som inackorderar mina hästar utanför Stockholm, som föreslog Amaron. När jag körde en datasimulering på internet, som man kan göra nuförtiden, så blev det “Trippel A överallt”. 

“Ami de Vega vinner Svenskt Derby”

Bosse fortsätter:
— Amaron var den här tjejens passhäst under tävlingskarriären, så jag fick en rabatterad betäckningsvgift dessutom.

Du är känd för att vara en ganska flitig spelare. Hur taxerar du Fourth Commandments chanser i Svenskt Derby?

— Jag tror inte att någon har en chans mot Ami de Vega. Ami de Vega, Ayani och Bugatti BF är dessutom de tre hästarna i det här derbyt, som är i en klass för sig tror jag. Jag har faktiskt inga segerförhoppningar alls, jag tycker inte att det är realistiskt i år. För mig är det en oerhörd framgång om vi får med oss prispengar. Det är bra pengar överlag i derbyt, det är 125 000 kronor i femtepris och 75 000 i sjättepris. Det skulle jag vara nöjd med.

Figaro hade bråttom

Det finns ingen tvååring undan Forever Snow (som gick tom det året), men det fylls fortsatt på underifrån, åringen Figaro är också efter Amaron.

— Eva Isacsson var på väg i en taxi för att se “Figaro’s Bröllop”, det var en födelsedagspresent. Men i taxin kunde hon se på mobilen, att Forever Snow var på väg att föla. Så det var bara att vända hem igen…

Fortsättning följer, både för Forever Snow och hennes avkommor – och för Stefan Friborgs avtryck i den svenska galoppsporten.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se

Fotnot: Fourth Commandment är en hänvisning till det fjärde budordet, “Du ska hedra din far och din mor”.


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Zidane 4596

Hemmaseger i Jockeyklubbens Auktionslöpning

Den regerande svenska mästaren för tvååringar, Nimitz, kom till Jägersro med tre raka segrar. Men i den första upplagan av årets tvådelade Jockeyklubbens Auktionslöpning tog ...
Cicci med ungdomar

Anders Zackrés donation: Cecilia Gråberg prisas

Cecilia Gråberg prisas i år av Jockeyklubben och Anders Zackrés donation, för hennes starka engagemang inom ponnygaloppen.Ponnygaloppen har blivit den stora inkörsporten till jockey-yrket i ...
AuktionsDyringWESLEY

15 sålda och 22 återrop på den sista SÅEF-auktionen

Den 20:e - och den sista - svenska åringsauktionen i SÅEF:s regi, arrangerades på tisdagen på Bro Park. 15 hästar såldes för cirka 1,5 miljoner ...
DSC 8802

Cupen: en bejublad hemmaseger för “Malle”

Den norsktränade fjolårssegraren fanns på plats, nu med Frankie Dettori i sadeln. Starka gäster från Frankrike och England likaså. Och så derbyvinnaren Ayani från Jägersro, ...
Ayani TOPPBILD (2)

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!?

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!? Stockholm Cup 2023 ser ut att bli ett superlopp.Benny Anderssons Ayani har en perfekt säsong bakom sig ...
Slava Ukraini toppbild

Breeders’ Trophy Classic blev årets rysare

Maxmartin och storfavoriten Slava Ukraini flög förbi mållinjen sida vid sida. Det tog lite tid innan resultatet ropades ut.Men till slut bekräftades Petersen-stallets favorit, som ...
Jagers Galopp

Bara: “Deadline 2027 fortfarande genomförbar”

I juni i år röstade Svensk Galopps fullmäktige, att agera för att kunna verkställa upprättandet av den galoppbana i Bara i Svedala kommun, som planerats ...
Dettori TOPPBILD

Svenska framgångar den gångna helgen – och ett celebert besök på gång…

Det gick bra för svenskar i utlandet i helgen.Och det går väldigt bra för Frankie Dettori, under hans avskedsår på tävlingsbanan.Frankie kommer för övrigt till ...
Silent Night (2)

Svenskt Mästerskap: De starka korten höll

SM-tävlingarna på Bro Park i söndags, såg de starka korten visa upp sig från sina allra bästa sidor. Espen Hill visade storform inför Stockholm Cup, ...
Little Arabella (2)

SM-Dagen: Little Arabella slog till i Jockeyklubbens GP

Favoriten Lucien låg hela tiden i bra slagläge under Jockeyklubbens Grand Prix. Men på upploppet så tog formstarka Xotica över. Till slut så utmynnade Jockeyklubbens ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen