dela artikeln

Derbyhästens uppfödare vill hedra Friborgs minne

Stefan Friborg från Hallsberg segrade som ägare i Dubai World Cup 2010 – med Gloria de Campeao.
Friborg finns dessvärre inte med oss längre, men hans avtryck i galoppvärlden lever kvar, även i Sverige.
Ett av dem är derbyhästen Fourth Commandment.

Bo Ahlquist, ägare till årets Svenskt Derby Trial-tvåa Fourth Commandment, var i Brasilien 2010 tillsammans med bland andra Fredrik Reuterskiöld – och träffade då Stefan Friborg efter dennes ägarseger i Dubai World Cup med Brasilien-födda Gloria De Campeao (e. Impression u. Audacity / Clackson).

Bosse1
Bosse Ahlquist träffade ofta Stefan Friborg i Dubai. Men denna bild på Bosse togs under första mötet, i Brasilien, då det även blev ett besök med privatjet till Stefan Friborgs stuteri i Curitiba.

Trots stor verksamhet inom galoppen i Brasilien, där han hade en imponerande träningsanläggning i en dal mellan två berg, så var Friborg en stor doldis Sverige.

Men efter segern i Dubai World Cup så blev det ett par reportage om Friborg i TV4-miljö, i Kanal 75:s sändningar här hemma.

Friborg fick upp ögonen för den svenska galoppen och hans champion Gloria de Campeao, vars sydamerikanska stam förvisso inte fick européerna på de stora stuterierna att höja på ögonbrynen, blev avelshingst i Sverige på Alebäck stuteri 2011.

FriborgIntervju
Efter segern i Dubai World Cup 2010 med Gloria de Campeao uppmärksammades Stefan Friborg även i svenska TV-intervjuer. Här träffar han Kanal 75 på sin privata träningsanläggning i Brasilien.

Stefan Friborg hade även framgångsrik tävlingsverksamhet i Sverige under några år i samband med detta, bland annat så segrade sprintern Verde Mar (e. Gilded Time) i Zawawi Cup tre år i rad, uppnådde handicap-talet 97 och blev också avelshingst på Alebäck.

”Trippel A överallt”

En annan av Friborgs storloppsvinnare i Sverige, stoet Forever Snow, har en direkt koppling till 2023 års Svenskt Derby. 

Den inbitne galoppfantasten kanske minns att Listed-löpningen för ston, Margareta Wettermarks Minneslöpning, vanns 2013 av just skimmelstoet Forever Snow, som då besegrade storfavoriten Tatoosh från Niels Petersen-stallet. 

thumbnail Forever Snow 8487
Listed-segraren Forever Snow överförde inte sin färg till avkomman och derbyhästen Fourth Commandment. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Segern belönades med en betäckningrätt, kopplad till Lanwades Stud i Newmarket, eftersom Kirsten Rausing är loppets sponsor.

Forever Snow (e. Lion Heart, från Storm Cat-linjen) ägdes då av Stefan Friborg.

Men Friborg var snart på väg att avveckla sin verksamhet i Sverige.

Han lämnade Forever Snow som avskedsgåva till den nyfunne vännen Bosse Ahlquist, som hade hjälpt Stefan att ombesörja skötsel av sin svenska firma.

— Jo, jag skötte Friborgs svenska bolag, som stod för hästarna. Det gick mest ut på att jag ringde Stefan och sa ”Nu är pengarna slut, du får göra en ny insättning”. Och så gjorde han det.

Forever Snow blev alltså kvar i Sverige.

Bosse Ahlquist fortsätter:
— Jag tar fram en avkomma varje år om det fungerar, och det är för att hedra Stefan Friborgs minne. 

Den första avkomman, efter Lanwades-hingsten Archipenko, döptes till Fabricio (Fabricio var en ganska liten häst, men segrade fyra gånger).

Därefter skickades Forever Snow två gånger till den franske Prix du Jockey Club-vinnaren, Reliable Man.

thumbnail Fourth Commandment 7558
Derbyhästen Fourth Commandment, här med Lisa Reuterskiöld. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Den andra avkomman av dessa, Fast Forward, har segrat fyra gånger och tjänat 400 000 kronor. Likt den ett år yngre brodern Fourth Commandment, så tränas han också av Fredrik Reuterskiöld – och startar också nu under derbyhelgen, fast i en guldhandicap på lördagen.   

Fourth Commandment är fallen efter den tyske hingsten och Grupp 1-segraren Amaron.

— Det var en ung kvinna som jobbade hos Eva Isacsson Sjunnesson, som inackorderar mina hästar utanför Stockholm, som föreslog Amaron. När jag körde en datasimulering på internet, som man kan göra nuförtiden, så blev det “Trippel A överallt”. 

“Ami de Vega vinner Svenskt Derby”

Bosse fortsätter:
— Amaron var den här tjejens passhäst under tävlingskarriären, så jag fick en rabatterad betäckningsvgift dessutom.

Du är känd för att vara en ganska flitig spelare. Hur taxerar du Fourth Commandments chanser i Svenskt Derby?

— Jag tror inte att någon har en chans mot Ami de Vega. Ami de Vega, Ayani och Bugatti BF är dessutom de tre hästarna i det här derbyt, som är i en klass för sig tror jag. Jag har faktiskt inga segerförhoppningar alls, jag tycker inte att det är realistiskt i år. För mig är det en oerhörd framgång om vi får med oss prispengar. Det är bra pengar överlag i derbyt, det är 125 000 kronor i femtepris och 75 000 i sjättepris. Det skulle jag vara nöjd med.

Figaro hade bråttom

Det finns ingen tvååring undan Forever Snow (som gick tom det året), men det fylls fortsatt på underifrån, åringen Figaro är också efter Amaron.

— Eva Isacsson var på väg i en taxi för att se “Figaro’s Bröllop”, det var en födelsedagspresent. Men i taxin kunde hon se på mobilen, att Forever Snow var på väg att föla. Så det var bara att vända hem igen…

Fortsättning följer, både för Forever Snow och hennes avkommor – och för Stefan Friborgs avtryck i den svenska galoppsporten.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se

Fotnot: Fourth Commandment är en hänvisning till det fjärde budordet, “Du ska hedra din far och din mor”.


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen