Derby genrebild
Enligt Svensk Galopps senaste bestämmelser, så går det att efteranmäla tvååringar till derbyserien i juni för 150 000 kronor - och treåringar i januari för 300 000 kronor. Många uppfödare, bland dem "Mr Ascot" Finn Blichfeldt, är emot detta. Foto: Magnus Östh / Svensk Galopp

dela artikeln

Blichfeldt: “Efteranmälan till derbyserien är fel”

Anmälningsreglerna kring Svenskt Derby, tillåter efteranmälning både som två- och treåringar. Det gör att så kallade “Breeze Up”-hästar kan köpas in och anmälas till den svenska derbyserien.
— Jag tycker att det är fel, även om jag själv har en sådan häst anmäld, berättar uppfödaren och hästägaren Finn Blichfeldt.

Dolly Dagger 6295 1
Finn Blichfeldt (till vänster) köper ofta in tävlingshästar. Men han bedriver även egen avelsverksamhet. Här med Scarletts moder Dolly Dagger efter en seger på Jägersro 2016, i Kay Jensens Pris. Till höger om Finn nestorn Ole Larsen och Dolly Daggers dåvarande tränare Fredrik Reuterskiöld. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Finn, som tog över den välkända Mr Ascot-rörelsen efter sin styvfar Erik Söderberg, är både uppfödare och inköpare av tävlingshästar.

Mr Ascot-färgerna är de som kanske allra längst satsat på att vinna Svenskt Derby, utan att lyckas, även om det blivit oräkneliga segrar i andra fina sammanhang. Från Grupp 1-nivå och neråt – senast Svenskt Oaks och Jockeyklubbens Avelslöpning i år.

Finn tycker inte – apropå en debatt som blossat upp – att möjligheten att handla “Breeze Up-hästar” på våren och anmäla dessa till derbyserien ska finnas.  

Han tycker däremot att det vore i det närmaste idiotiskt att utestänga importerna helt från Svenskt Derby, som vissa uppfödare vill – i syftet att skydda svensk avel. 

Finn Blichfeldt menar att svensk och skandinavisk galopp helt enkelt måste få in nytt blod, för att kunna hålla en konkurrenskraftig nivå.

— Att stänga Svenskt Derby vore vansinnigt. Efteranmälnings-möjligheten tycker jag däremot inte om. I juni som tvååring är dumt tycker jag. Jag tycker inte att man ska uppmuntra anmälning av “Breeze Up-hästarna”, även om jag förstår att det kostar en del att efteranmäla då. Och i januari som treåringar är ännu dummare. Det bjuder bara in stortränare från andra länder i Europa. Som även har hästar som inte duger i Grupp 1-derbyn på hemmaplan, men som kanske ändå har högre handicaptal än våra hästar.

300 000 kronor för att efteranmäla som treåring

Finn Blichfeldt säger att han inte har något rent generellt emot inköp av Breeze Up-hästar, men till just derbyserien tycker han att hästarna ska anmälas på lika villkor, eller i alla fall lika villkor så gott det går.

— Nu ska jag inte svära i kyrkan. Jag har själv en Breeze Up-häst i träning hos Cathrine Erichsen som är anmäld i Svenskt Derby. Men att det går att anmäla Breeze Up-hästar mot en efteranmälningsavgift, det tycker jag är dumt, säger Finn.   

Enligt nya bestämmelser från Svensk Galopp kan tvååringar efteranmälas i juni till derbyserien för 150 000 kronor. Och treåringar i januari för 300 000 kronor.

Finn Blichfeldt vill helst ha ett enda anmälningsdatum: 

— Stäng inte Svenskt Derby för utlandsfödda. Men ha gärna anmälningarna någonstans mellan december som åringar och februari som tvååringar. Det tycker jag att vi ska “bjussa” de svenska uppfödarna på, att inte “Breeze Up-hästarna” hinner anmälas.

Finn fortsätter:

— När det är Breeze Up-auktioner ute i Europa till våren, så har vi kommit för nära derbyserien. För att det fortfarande ska gå att anmäla dit, tycker jag.

Finn, som köper in fler åringar än han föder upp själv, fortsätter:

— Det hela bygger på en förhoppning, en dröm. Föder du upp en häst själv, så tar det flera år innan den hästen blir synad. Breeze Up-auktionerna ligger för nära inpå, att hästarna kan börja tävla. 

Men du vill inte stänga Svenskt Derby helt för importer?

— Nej. Då får vi inte inte in någonting nytt. Och aveln i Sverige som den är idag är inte tillräckligt bra, för att leverera det kvalitativa och kvantitiva hästmaterial som vi behöver för att fylla banprogramen.

Scarlett 8587 1
Treåriga stoet Scarlett är Mr Ascots främsta unghäst Sverige i år. Hon har segrat i Svenskt Oaks och Jockeyklubbens Avelslöpning och är redan över miljonen i intjänade pengar (inklusive bonus). Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Uppskattar priset i Jockeyklubbens Avelslöpning

Mr Ascots mest framgångsrika unghäst i Sverige i år har varit det treåriga stoet Scarlett (e. Appel Au Maitre u. Dolly Dagger / Eishin Dunkirk), Susanne Berneklint-tränad segrare i Svenskt Oaks och Jockeyklubbens Avelslöpning.

Var Oaks-segern oväntad?

— Jag satt på en restaurang i Frankrike och tog fram mobilen, för att heja på min mors häst Una Matina. På upploppet hajade jag till när jag såg att… ”Vad är det där för häst som närmar sig på utsidan?”. Före loppet trodde jag inte att vi hade någon chans.

Scarlett följde upp denna seger med att vinna Jockeyklubbens Avelslöpning tidigare den här månaden.

I segerpremien ingår 100 000 kronor för att handla ett dräktigt sto utomlands och 25 000 kronor i transportbidrag för att ta hem stoet till Sverige.

— Jag har en agent i Frankrike som heter Ghislain Bozo som är duktig på sådant, han har redan fått det uppdraget. Jag kanske lägger till en slant själv också, jag vill gärna ta hit en kvalitativ avelsmärr.

Blir det troligtvis ett franskfött sto som du handlar hem!?

— Inte nödvändigtvis, men troligtvis blir det köp på Arqana-auktionen.

Vad tycker du om den här typen av pris, att få hjälp med att importera ett dräktigt sto?

— Det är jättebra! Det är inte jättevanligt. Å andra sidan så vet jag inte hur ofta det här utnyttjas. Men jag har för avsikt att utnyttja den här fina möjligheten i alla fall.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Level Par Ken Stott Sthlm Stora Lars Swärd

In Memoriam: Lars Swärd

Lars Swärd har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 85 år och skulle ha fyllt 86 år i juni. Han var en av landets ...
Training Malmo

Styrelsen informerar: Jockeyklubben byter sponsring mot stöd

Jockeyklubbens styrelse tog på ett extra inkallat styrelsemöte under onsdagskvällen beslutet att dra in de sponsorpengar som inte direkt stöttar svensk avel, för att i ...
Algiers o Ushba Tesoro

Japaner, japaner, japaner i Dubai

Helgens Dubai World Cup med 7,5 miljoner dollar i förstapris, blev en styrkedemonstration signerad japansk fullblodsport. Sexåringen Ushba Tesoro levererade en rykande spurt - som ...
Roger Asp

Ny bana i Skåne: Bristen på besked skapar skadlig oro

Det återstår nu tre år och nio månader innan galoppen måste lämna Jägersro. Ännu finns inget beslut om en ny bana i Skåne. Och osäkerheten ...
Jagersro 1955 1

En utrikespolitisk avvikelse

Avsnitt IX En utrikespolitisk avvikelse Ulriksdals vårfinal skedde i skuggan av midsommarhelgen, som enligt Dagens Nyheter ”firades i sol och välsignat regn av hela svenska ...
Algiers Toppbilden

Lördagen går i Dubais tecken

För de som främst följer den europeiska galoppen, så kanske inte startlistan i årets Dubai World Cup ser överdrivet imponerande ut. Men det är verkligen ...
Elliot toppbild

Elliot fixade blågul seger på Irland

På torsdagen tog den svenske hinderrytaren Elliot Öhgren sin första seger på Irland, i det tionde försöket.Det skedde i The Gentlemen’s League, kopplat till Fegentri-serien ...
Kirsten Rausing

Rausing: “Barockt att ens fundera på en 1400-metersbana”

Skånskan Kirsten Rausing är en av världens mest respekterade uppfödare och hästägare. Hon är bördig från Lund - och följer turerna kring ärendet “Ny bana ...
Fairly Sure 1

Positiv galopputveckling
konstaterar DN

Avsnitt VIII Positiv galopputveckling konstaterar DN Stor uppmärksamhet i pressen – och radion – väcker Gunder Häggs första lopp i USA, som sker i New ...
Jessica Long01

Tränarna på Jägersro uppsagda: “Det som händer nu är förödande”

Veckans stora nyhet på Jägersro, är att galopptränarnas hyresavtal har sagts upp. Jessica Long, ordförande i Södra Sveriges Galopptränarförening, bekräftar detta: — Det som händer är ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen