Derby genrebild
Enligt Svensk Galopps senaste bestämmelser, så går det att efteranmäla tvååringar till derbyserien i juni för 150 000 kronor - och treåringar i januari för 300 000 kronor. Många uppfödare, bland dem "Mr Ascot" Finn Blichfeldt, är emot detta. Foto: Magnus Östh / Svensk Galopp

dela artikeln

Blichfeldt: “Efteranmälan till derbyserien är fel”

Anmälningsreglerna kring Svenskt Derby, tillåter efteranmälning både som två- och treåringar. Det gör att så kallade “Breeze Up”-hästar kan köpas in och anmälas till den svenska derbyserien.
— Jag tycker att det är fel, även om jag själv har en sådan häst anmäld, berättar uppfödaren och hästägaren Finn Blichfeldt.

Dolly Dagger 6295 1
Finn Blichfeldt (till vänster) köper ofta in tävlingshästar. Men han bedriver även egen avelsverksamhet. Här med Scarletts moder Dolly Dagger efter en seger på Jägersro 2016, i Kay Jensens Pris. Till höger om Finn nestorn Ole Larsen och Dolly Daggers dåvarande tränare Fredrik Reuterskiöld. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Finn, som tog över den välkända Mr Ascot-rörelsen efter sin styvfar Erik Söderberg, är både uppfödare och inköpare av tävlingshästar.

Mr Ascot-färgerna är de som kanske allra längst satsat på att vinna Svenskt Derby, utan att lyckas, även om det blivit oräkneliga segrar i andra fina sammanhang. Från Grupp 1-nivå och neråt – senast Svenskt Oaks och Jockeyklubbens Avelslöpning i år.

Finn tycker inte – apropå en debatt som blossat upp – att möjligheten att handla “Breeze Up-hästar” på våren och anmäla dessa till derbyserien ska finnas.  

Han tycker däremot att det vore i det närmaste idiotiskt att utestänga importerna helt från Svenskt Derby, som vissa uppfödare vill – i syftet att skydda svensk avel. 

Finn Blichfeldt menar att svensk och skandinavisk galopp helt enkelt måste få in nytt blod, för att kunna hålla en konkurrenskraftig nivå.

— Att stänga Svenskt Derby vore vansinnigt. Efteranmälnings-möjligheten tycker jag däremot inte om. I juni som tvååring är dumt tycker jag. Jag tycker inte att man ska uppmuntra anmälning av “Breeze Up-hästarna”, även om jag förstår att det kostar en del att efteranmäla då. Och i januari som treåringar är ännu dummare. Det bjuder bara in stortränare från andra länder i Europa. Som även har hästar som inte duger i Grupp 1-derbyn på hemmaplan, men som kanske ändå har högre handicaptal än våra hästar.

300 000 kronor för att efteranmäla som treåring

Finn Blichfeldt säger att han inte har något rent generellt emot inköp av Breeze Up-hästar, men till just derbyserien tycker han att hästarna ska anmälas på lika villkor, eller i alla fall lika villkor så gott det går.

— Nu ska jag inte svära i kyrkan. Jag har själv en Breeze Up-häst i träning hos Cathrine Erichsen som är anmäld i Svenskt Derby. Men att det går att anmäla Breeze Up-hästar mot en efteranmälningsavgift, det tycker jag är dumt, säger Finn.   

Enligt nya bestämmelser från Svensk Galopp kan tvååringar efteranmälas i juni till derbyserien för 150 000 kronor. Och treåringar i januari för 300 000 kronor.

Finn Blichfeldt vill helst ha ett enda anmälningsdatum: 

— Stäng inte Svenskt Derby för utlandsfödda. Men ha gärna anmälningarna någonstans mellan december som åringar och februari som tvååringar. Det tycker jag att vi ska “bjussa” de svenska uppfödarna på, att inte “Breeze Up-hästarna” hinner anmälas.

Finn fortsätter:

— När det är Breeze Up-auktioner ute i Europa till våren, så har vi kommit för nära derbyserien. För att det fortfarande ska gå att anmäla dit, tycker jag.

Finn, som köper in fler åringar än han föder upp själv, fortsätter:

— Det hela bygger på en förhoppning, en dröm. Föder du upp en häst själv, så tar det flera år innan den hästen blir synad. Breeze Up-auktionerna ligger för nära inpå, att hästarna kan börja tävla. 

Men du vill inte stänga Svenskt Derby helt för importer?

— Nej. Då får vi inte inte in någonting nytt. Och aveln i Sverige som den är idag är inte tillräckligt bra, för att leverera det kvalitativa och kvantitiva hästmaterial som vi behöver för att fylla banprogramen.

Scarlett 8587 1
Treåriga stoet Scarlett är Mr Ascots främsta unghäst Sverige i år. Hon har segrat i Svenskt Oaks och Jockeyklubbens Avelslöpning och är redan över miljonen i intjänade pengar (inklusive bonus). Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Uppskattar priset i Jockeyklubbens Avelslöpning

Mr Ascots mest framgångsrika unghäst i Sverige i år har varit det treåriga stoet Scarlett (e. Appel Au Maitre u. Dolly Dagger / Eishin Dunkirk), Susanne Berneklint-tränad segrare i Svenskt Oaks och Jockeyklubbens Avelslöpning.

Var Oaks-segern oväntad?

— Jag satt på en restaurang i Frankrike och tog fram mobilen, för att heja på min mors häst Una Matina. På upploppet hajade jag till när jag såg att… ”Vad är det där för häst som närmar sig på utsidan?”. Före loppet trodde jag inte att vi hade någon chans.

Scarlett följde upp denna seger med att vinna Jockeyklubbens Avelslöpning tidigare den här månaden.

I segerpremien ingår 100 000 kronor för att handla ett dräktigt sto utomlands och 25 000 kronor i transportbidrag för att ta hem stoet till Sverige.

— Jag har en agent i Frankrike som heter Ghislain Bozo som är duktig på sådant, han har redan fått det uppdraget. Jag kanske lägger till en slant själv också, jag vill gärna ta hit en kvalitativ avelsmärr.

Blir det troligtvis ett franskfött sto som du handlar hem!?

— Inte nödvändigtvis, men troligtvis blir det köp på Arqana-auktionen.

Vad tycker du om den här typen av pris, att få hjälp med att importera ett dräktigt sto?

— Det är jättebra! Det är inte jättevanligt. Å andra sidan så vet jag inte hur ofta det här utnyttjas. Men jag har för avsikt att utnyttja den här fina möjligheten i alla fall.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Zidane 4596

Hemmaseger i Jockeyklubbens Auktionslöpning

Den regerande svenska mästaren för tvååringar, Nimitz, kom till Jägersro med tre raka segrar. Men i den första upplagan av årets tvådelade Jockeyklubbens Auktionslöpning tog ...
Cicci med ungdomar

Anders Zackrés donation: Cecilia Gråberg prisas

Cecilia Gråberg prisas i år av Jockeyklubben och Anders Zackrés donation, för hennes starka engagemang inom ponnygaloppen.Ponnygaloppen har blivit den stora inkörsporten till jockey-yrket i ...
AuktionsDyringWESLEY

15 sålda och 22 återrop på den sista SÅEF-auktionen

Den 20:e - och den sista - svenska åringsauktionen i SÅEF:s regi, arrangerades på tisdagen på Bro Park. 15 hästar såldes för cirka 1,5 miljoner ...
DSC 8802

Cupen: en bejublad hemmaseger för “Malle”

Den norsktränade fjolårssegraren fanns på plats, nu med Frankie Dettori i sadeln. Starka gäster från Frankrike och England likaså. Och så derbyvinnaren Ayani från Jägersro, ...
Ayani TOPPBILD (2)

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!?

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!? Stockholm Cup 2023 ser ut att bli ett superlopp.Benny Anderssons Ayani har en perfekt säsong bakom sig ...
Slava Ukraini toppbild

Breeders’ Trophy Classic blev årets rysare

Maxmartin och storfavoriten Slava Ukraini flög förbi mållinjen sida vid sida. Det tog lite tid innan resultatet ropades ut.Men till slut bekräftades Petersen-stallets favorit, som ...
Jagers Galopp

Bara: “Deadline 2027 fortfarande genomförbar”

I juni i år röstade Svensk Galopps fullmäktige, att agera för att kunna verkställa upprättandet av den galoppbana i Bara i Svedala kommun, som planerats ...
Dettori TOPPBILD

Svenska framgångar den gångna helgen – och ett celebert besök på gång…

Det gick bra för svenskar i utlandet i helgen.Och det går väldigt bra för Frankie Dettori, under hans avskedsår på tävlingsbanan.Frankie kommer för övrigt till ...
Silent Night (2)

Svenskt Mästerskap: De starka korten höll

SM-tävlingarna på Bro Park i söndags, såg de starka korten visa upp sig från sina allra bästa sidor. Espen Hill visade storform inför Stockholm Cup, ...
Little Arabella (2)

SM-Dagen: Little Arabella slog till i Jockeyklubbens GP

Favoriten Lucien låg hela tiden i bra slagläge under Jockeyklubbens Grand Prix. Men på upploppet så tog formstarka Xotica över. Till slut så utmynnade Jockeyklubbens ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen