Anna Sundberg
Anna Sundberg, som nominerats av en enig valberedning.

dela artikeln

Anna Sundberg: “Vi får jobba som ett lag!”

Anna Sundberg heter den nya styrelseordföranden för Svensk Galopp. Hon var valberedningens förslag och utsågs till ordförande i söndags, efter att Anders Lilius valt att avgå. Anna Sundberg hamnar i hetluften direkt. På lördagen röstade Svensk Galopps fullmäktige med överväldigande majoritet för att genomföra bygget av en ny galopparena i Bara, Svedala kommun.

Jockeyklubben.se har i en tidigare artikel presenterat Svensk Galopps valberednings förslag till ny ordförande, juristen och advokaten Anna Sundberg (f 1968).

Svensk Galopps fullmäktige beslutade på lördagen med 27 röster (av totalt 35) att fullfölja bygget av en ny galopparena i Bara, Svedala. Ett projekt som Anna Sundberg nu blir ytterst ansvarig för.

På söndagen (Stockholms Stora Pris-dagen) avgick den sittande ordföranden Anders Lilius och tre fullmäktigeledamöter. Varav Anna Sundberg valdes till ny ordförande för Svensk Galopp:  

— Det som lockade mig, är att jag tycker om att jobba i projekt. Förenkla, förbättra. Om vi bortser från just galoppen för en stund, och ser på organisationen som ett vanligt företag, så är Svensk Galopp ett företag som behöver åstadkomma lite förändring. Som behöver komma framåt, enas, jobba i en gemensam riktning. Det är den bilden som jag har fått.

Det var detta som lockade dig mest med uppdraget?

— Det var det som lockade, jag tror att jag kan bidra med en del på den här punkten. Jag tror att det är viktigt att försöka arbeta mer professionellt och mindre ideellt.

Ditt eget hästintresse?

— Det har i första hand varit halvblod, men även ponny-verksamhet. Jag föder upp hästar, men i liten skala. I år har jag ett dressyrföl, nästa år hoppas jag på ett dressyrföl och ett hoppföl. 

Hur länge har du varit engagerad i halvbloden?

— Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv. Men jag har bara nyligen börjat med uppfödning. Första fölet kom 2019. Att driva det i verksamhetsform, är nytt för  mig. Nu har jag 14 hästar, varav två är privata. Jag har inackordering också, jag bor på, och driver en hästgård. 

Var i Sverige?

— Jag bor ganska precis mitt emellan Helsingborg och Ängelholm. Men Höganäs är närmast som ort.

Svensk Galopps viktigaste enskilda projekt just nu, är att se till att Skåne har en galopparena även från 2027, då verksamheten lämnar Jägersro. Hur lämpad är du att “sätta tänderna” i det projektet, tycker du?

— Där tycker jag att jag har en väldigt bra bakgrund eftersom jag är advokat i botten. Sedan säger jag som alla advokater, även om jag inte jobbar som advokat för tillfället: ska man gå in i konkreta förhandlingar om ett aktiebolagskoncept till exempel, så kommer vi att vara tvungna att anlita specialister för det. Precis som var fallet när Bro Park byggdes. Men jag tror att jag är väl skickad att förmedla till de anlitade konsulterna, att förklara vad vi behöver och vad vi vill. Och så vidare.

Anna Sundberg är tydlig med att någon djupare kunskap om just fullblod, inte är den kompetens som hon för med sig till uppdraget, eller det som gjort att hon har fått det.

— Jag kan inte galopp eller galoppverksamhet. När det ska pratas om exakt hur banans utformning ska se ut, eller var stallarna ska ligga i Bara för att det ska vara bäst för tränarna, där måste de som kan sådant bidra. Vi får jobba som ett lag! 

Extrastämma den 4 juli

Svensk Galopps styrelse består för närvarande av:

Anna Sundberg, ordförande. Anders JonssonStaffan Lidbeck (nyligen invald). Och Anja Rhodin.

Efter att Anders Lilius avgick från styrelsen i söndags så avgick även styrelseledamöterna Martin Wallin från Stockholms Galoppsällskap – och Åsa Edvardsson samt Isabella Sexton från Göteborgs Galoppsällskap.

Dessa tre kommer att ersättas via förslag från valberedningen. Men i ett första skede ersätts de med tre interim-ledamöter (en från varje sällskap), som väljs in på en extrastämma den 4 juli.

Jockeyklubben.se har varit i kontakt med valberedningens ordförande Louis De Geer, som klargör ett par punkter kring det nuvarande styrelseläget:

• Senast till höststämman ska ordinarie styrelseledamöter väljas, till de lediga styrelseplatserna.

• Styrelsemöte kan ske redan nu. Problem kan uppstå om det skulle bli två mot två i någon beslutsfråga i SGIF. I SG AB så är det aktiebolagslagen som styr.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman o Anna

Fegentri: Seger för Elin Hedman!

Svenska Elin Hedman segrade i Fegentri-loppet för damer i schweiziska Frauenfeld på måndagen.Elin leder nu Fegentri-sammandraget. Den svenska Fegentri-ryttarinnan Elin Hedman segrade i schweiziska Frauenfeld, ...
BARA TOPPBILD Foto marken (1)

“Alternativ till Bara” förordas i motion till SG:s årsstämma

Turerna kring “Ny bana i Skåne” har spretat åt olika håll i flera år nu.Vid årsstämman 2023, togs ett beslut att Svensk Galopps styrelse enbart ...
Stroxx Carlras vinner TOPPBILD

Stroxx Carlras överraskade – igen!

Jägersros största lopp för äldre hästar, Pramms Memorial, fick se en överraskande segrare på söndagen. Då danske gästen Stroxx Carlras tog sin första seger på ...
Sol Ned Galoppen

Allt färre hästar i proffsträning

Per den 15 maj var 496 hästar anmälda i svensk proffsträning. 229 av dessa fanns i Stockholms-regionen, 235 i Skåne och 32 i Västra Sverige. ...
Pusjkin TOPPBILD

Pramms Memorial – är det Linells tur nu?

På söndag så rids Pramms Memorial på Jägersro - det är dessutom bara är en av flera högklassiga löpningar, som rids under dagen.Alla hästarna har ...
BjöornEklund

Bryt upp galopporganisationen!

Det går inte att stötta alla intressen i sporten. Ledstjärnan måste vara det som allt sedan 1890 var den främsta prioriteten, uppfödningen av engelska fullblod ...
Buick toppbild 2000 Guineas

Internationellt: Överraskningar i de stora treåringsloppen 

Till skillnad från årets första klassiker i Skandinavien, så blev det några riktiga överraskningar när de stora treåringsloppen avgjordes ute i världen, under helgen som ...
Rebecca S med Fredde

Klampenborg: Stor dag för Bettina – och Rebecca blev jockey! 

Det blev en händelserik dag på danska Klampenborg i lördags. Rebecca Stålhandske tog karriärens 70:e seger - och blev proffsjockey.Årets första klassiker Mowerinalöb avgjordes - ...
BARA TOPPBILD Foto marken (1)

“Bara kommer bli mest kostnadseffektivt i Skandinavien” 

Tecknandet av ett eventuellt hyresavtal för Bara fortsätter att vara ett kritiskt spörsmål.— På lång sikt är jag övertygad om att Bara kommer att bli ...
Churchill Downs toppbild

Norsk koppling i Kentucky Derby 

På lördag avgörs “The Greatest Two Minutes In Sports” eller “The Run For The Roses”... Eller - kort och gott - den 150:e upplagan av Kentucky ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen