Anna Sundberg
Anna Sundberg, som nominerats av en enig valberedning.

dela artikeln

Anna Sundberg: “Vi får jobba som ett lag!”

Anna Sundberg heter den nya styrelseordföranden för Svensk Galopp. Hon var valberedningens förslag och utsågs till ordförande i söndags, efter att Anders Lilius valt att avgå. Anna Sundberg hamnar i hetluften direkt. På lördagen röstade Svensk Galopps fullmäktige med överväldigande majoritet för att genomföra bygget av en ny galopparena i Bara, Svedala kommun.

Jockeyklubben.se har i en tidigare artikel presenterat Svensk Galopps valberednings förslag till ny ordförande, juristen och advokaten Anna Sundberg (f 1968).

Svensk Galopps fullmäktige beslutade på lördagen med 27 röster (av totalt 35) att fullfölja bygget av en ny galopparena i Bara, Svedala. Ett projekt som Anna Sundberg nu blir ytterst ansvarig för.

På söndagen (Stockholms Stora Pris-dagen) avgick den sittande ordföranden Anders Lilius och tre fullmäktigeledamöter. Varav Anna Sundberg valdes till ny ordförande för Svensk Galopp:  

— Det som lockade mig, är att jag tycker om att jobba i projekt. Förenkla, förbättra. Om vi bortser från just galoppen för en stund, och ser på organisationen som ett vanligt företag, så är Svensk Galopp ett företag som behöver åstadkomma lite förändring. Som behöver komma framåt, enas, jobba i en gemensam riktning. Det är den bilden som jag har fått.

Det var detta som lockade dig mest med uppdraget?

— Det var det som lockade, jag tror att jag kan bidra med en del på den här punkten. Jag tror att det är viktigt att försöka arbeta mer professionellt och mindre ideellt.

Ditt eget hästintresse?

— Det har i första hand varit halvblod, men även ponny-verksamhet. Jag föder upp hästar, men i liten skala. I år har jag ett dressyrföl, nästa år hoppas jag på ett dressyrföl och ett hoppföl. 

Hur länge har du varit engagerad i halvbloden?

— Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv. Men jag har bara nyligen börjat med uppfödning. Första fölet kom 2019. Att driva det i verksamhetsform, är nytt för  mig. Nu har jag 14 hästar, varav två är privata. Jag har inackordering också, jag bor på, och driver en hästgård. 

Var i Sverige?

— Jag bor ganska precis mitt emellan Helsingborg och Ängelholm. Men Höganäs är närmast som ort.

Svensk Galopps viktigaste enskilda projekt just nu, är att se till att Skåne har en galopparena även från 2027, då verksamheten lämnar Jägersro. Hur lämpad är du att “sätta tänderna” i det projektet, tycker du?

— Där tycker jag att jag har en väldigt bra bakgrund eftersom jag är advokat i botten. Sedan säger jag som alla advokater, även om jag inte jobbar som advokat för tillfället: ska man gå in i konkreta förhandlingar om ett aktiebolagskoncept till exempel, så kommer vi att vara tvungna att anlita specialister för det. Precis som var fallet när Bro Park byggdes. Men jag tror att jag är väl skickad att förmedla till de anlitade konsulterna, att förklara vad vi behöver och vad vi vill. Och så vidare.

Anna Sundberg är tydlig med att någon djupare kunskap om just fullblod, inte är den kompetens som hon för med sig till uppdraget, eller det som gjort att hon har fått det.

— Jag kan inte galopp eller galoppverksamhet. När det ska pratas om exakt hur banans utformning ska se ut, eller var stallarna ska ligga i Bara för att det ska vara bäst för tränarna, där måste de som kan sådant bidra. Vi får jobba som ett lag! 

Extrastämma den 4 juli

Svensk Galopps styrelse består för närvarande av:

Anna Sundberg, ordförande. Anders JonssonStaffan Lidbeck (nyligen invald). Och Anja Rhodin.

Efter att Anders Lilius avgick från styrelsen i söndags så avgick även styrelseledamöterna Martin Wallin från Stockholms Galoppsällskap – och Åsa Edvardsson samt Isabella Sexton från Göteborgs Galoppsällskap.

Dessa tre kommer att ersättas via förslag från valberedningen. Men i ett första skede ersätts de med tre interim-ledamöter (en från varje sällskap), som väljs in på en extrastämma den 4 juli.

Jockeyklubben.se har varit i kontakt med valberedningens ordförande Louis De Geer, som klargör ett par punkter kring det nuvarande styrelseläget:

• Senast till höststämman ska ordinarie styrelseledamöter väljas, till de lediga styrelseplatserna.

• Styrelsemöte kan ske redan nu. Problem kan uppstå om det skulle bli två mot två i någon beslutsfråga i SGIF. I SG AB så är det aktiebolagslagen som styr.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Zidane 4596

Hemmaseger i Jockeyklubbens Auktionslöpning

Den regerande svenska mästaren för tvååringar, Nimitz, kom till Jägersro med tre raka segrar. Men i den första upplagan av årets tvådelade Jockeyklubbens Auktionslöpning tog ...
Cicci med ungdomar

Anders Zackrés donation: Cecilia Gråberg prisas

Cecilia Gråberg prisas i år av Jockeyklubben och Anders Zackrés donation, för hennes starka engagemang inom ponnygaloppen.Ponnygaloppen har blivit den stora inkörsporten till jockey-yrket i ...
AuktionsDyringWESLEY

15 sålda och 22 återrop på den sista SÅEF-auktionen

Den 20:e - och den sista - svenska åringsauktionen i SÅEF:s regi, arrangerades på tisdagen på Bro Park. 15 hästar såldes för cirka 1,5 miljoner ...
DSC 8802

Cupen: en bejublad hemmaseger för “Malle”

Den norsktränade fjolårssegraren fanns på plats, nu med Frankie Dettori i sadeln. Starka gäster från Frankrike och England likaså. Och så derbyvinnaren Ayani från Jägersro, ...
Ayani TOPPBILD (2)

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!?

Blir Stockholm Cup pricken över i för Ayani!? Stockholm Cup 2023 ser ut att bli ett superlopp.Benny Anderssons Ayani har en perfekt säsong bakom sig ...
Slava Ukraini toppbild

Breeders’ Trophy Classic blev årets rysare

Maxmartin och storfavoriten Slava Ukraini flög förbi mållinjen sida vid sida. Det tog lite tid innan resultatet ropades ut.Men till slut bekräftades Petersen-stallets favorit, som ...
Jagers Galopp

Bara: “Deadline 2027 fortfarande genomförbar”

I juni i år röstade Svensk Galopps fullmäktige, att agera för att kunna verkställa upprättandet av den galoppbana i Bara i Svedala kommun, som planerats ...
Dettori TOPPBILD

Svenska framgångar den gångna helgen – och ett celebert besök på gång…

Det gick bra för svenskar i utlandet i helgen.Och det går väldigt bra för Frankie Dettori, under hans avskedsår på tävlingsbanan.Frankie kommer för övrigt till ...
Silent Night (2)

Svenskt Mästerskap: De starka korten höll

SM-tävlingarna på Bro Park i söndags, såg de starka korten visa upp sig från sina allra bästa sidor. Espen Hill visade storform inför Stockholm Cup, ...
Little Arabella (2)

SM-Dagen: Little Arabella slog till i Jockeyklubbens GP

Favoriten Lucien låg hela tiden i bra slagläge under Jockeyklubbens Grand Prix. Men på upploppet så tog formstarka Xotica över. Till slut så utmynnade Jockeyklubbens ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen