Cicci med ungdomar
Cecilia Gråberg tycker att arbetet med ungdomar är Svensk Galopps roligaste jobb. Foto: Amie Karlsson / Svensk Galopp

dela artikeln

Anders Zackrés donation: Cecilia Gråberg prisas

Cecilia Gråberg prisas i år av Jockeyklubben och Anders Zackrés donation, för hennes starka engagemang inom ponnygaloppen.
Ponnygaloppen har blivit den stora inkörsporten till jockey-yrket i Sverige. Och “Cicci” har varit dess drivmotor sedan 2009!  

— Det här är det absolut roligaste jobbet på Svensk Galopp. Det som är så fantastiskt med ponnygaloppen, är att man möter alla dessa barn och ungdomar, som alltid är så positiva. Det är det som gör att man blir så engagerad.

“Cicci”, som är anställd på Svensk Galopp, fick 2009 frågan av sin dåvarande chef Helena Gärtner om att ta över ansvaret för ponnygaloppen. Sedan dess har hon etablerat sig som en omåttligt populär drivkraft, bakom en av Svensk Galopps viktigaste rekryteringskanaler. 

Hon påpekar att Svensk Galopp inte har de ekonomiska resurserna som krävs, för att driva ponnygaloppen på egen hand.
— Det är tack vare våra välgörare som Jockeyklubben, Triton och även Tapwell som skänker generösa bidrag som det går att göra en massa saker för ungdomarna.

För intresserade ungdomar finns det olika möjligheter att utbilda sig inom ponnygaloppen.
— Till exempel “Jockeyklubben Fegentri”, det har blivit en jättestor grej för de här ungdomarna att åka ut och visa upp sig lite grann ute i Europa. Och det hade inte varit görbart om inte Jockeyklubben hjälpte till med det.

I dag finns möjligheten för de ponnyryttare som vill ta “ett steg till”, att faktiskt få kvalificerad hjälp med det.
— Ta Jockeyklubben Cup till exempel, där vi skickar ungdomar till British Racing School. Det är otroligt värdefullt för oss, eftersom vi inte har en egen galoppskola på den nivån i Sverige.

Cecilia Gråberg
“Cicci” Gråberg har varit en stor del av drivkraften bakom den svenska ponnygaloppen sedan 2009. Foto: Jessica Ortiz Bergström

“Cicci” fortsätter:
— Vi har Lilla Rörby, som mestadels har shettisar och även lite B- och C-ponnyer. Men nästa steg blir British Racing School.

Finns det något som saknas här hemma i Sverige just nu?
— Det enda som jag egentligen saknar, är att vi får ett “eget utbildningsstall”. Travbanorna i Sverige har ju travskolor.

Red aldrig ponnygalopp själv

Svensk Galopps ponnyverksamhet bedrivs just nu mestadels i Bernita Hedmans stall i Lilla Rörby (Stockholms-området), på Jägersro är det Sofia Presits som är ansvarig för ponnygaloppen. Och i Göteborg så bedriver Susanne Sivrup-Rosenqvist och Lotta Eriksson ponnyverksamhet (och enligt Cecilia Gråberg görs det med ett “otroligt engagemang”).

Sker den största verksamheten på Bro?
— Ja, men det har med Lilla Rörby att göra.

Ponnygaloppen har blivit jockey-yrkets största rekryteringsbas. Bland landets fyra lärlingar idag till exempel, så kommer två stycken – Angelika Berg och Alina Öhgren – direkt från ponnygaloppen.
— Hela Alinas familj har kommit in i sporten, tack vare Lilla Rörby.

De andra två lärlingarna, Rebecca Stålhandske och Kate Alvesparr, har precis som “Cicci” själv tagit en annan väg. “Cicci” Gråberg var, som många säkert minns, en duktig ryttare på sin tid. Men hon red aldrig ponnygalopp: 
— Nej, jag har inte ridit ponnygalopp själv. Jag började på fullblod direkt när jag var tolv år. Men jag vill tillägga att även många av våra duktiga amatörryttare i dag kommer från ponnygaloppen. Jättemånga.

“Cicci” säger att ponnygaloppen i Sverige ligger långt framme, jämfört med andra länder i Europa.
— Vi ligger långt, långt, långt framme tack vare att vi sorterar under Svensk Galopp. I England och Frankrike och några andra länder, är det förvisso också ganska stort, men de har det ganska svårt tack vare att de inte ligger under exempelvis France Galop eller British Racing Club.

Det kan även nämnas att de svenska ponnyryttarna fått en smakstart i den nya ponnyserien Fegentri Junior i år.
— Amanda Söderman vann det senaste loppet, i Budapest. Hon fyller 16 år nu och hennes mål är att ta jockeylicens, berättar “Cicci”.

År 2021 prisades Cecilia Gråberg för sin gärning inom ponnygaloppen, av AB Trav och Galopp (ATG) på den årliga “Årets Häst”-galan.
— Jag arbetar med hela ungdomsverksamheten på Svensk Galopp, inte bara ponnygaloppen. Och hela den verksamheten är i behov av stöttning. Till exempel kan vi tacka JC Organization (Alice Weiste och John Christensen) som stöttat de unga lärlingarna med ekonomiska bidrag i några år nu, ända sedan de segrade i Svenskt Derby för tre år sedan.

Det kan tilläggas att Cecilias make, Per-Anders Gråberg, år 2020 tilldelades 21 000 kronor ur Anders Zackrés donation i samband med en svår skada på grund av en olycka på Odense Galoppbana.

“Cicci” belönas med samma belopp.
— P-A köpte en iPad då, så att han kunde jobba med media i samband med sin rehabilitering, eftersom jockeyförsäkringen inte alls täcker inkomstbortfallet, minns “Cicci”.

Den första pristagaren ur Anders Zackrés donation var Julian McLaren 2018, för sitt bidrag till galoppen inom just mediasektorn.
— Som slutkläm kan jag säga att ponnygaloppen inte bara hjälper till med rekrytering av unga ryttare. Föräldrar rekryteras till att bli hästägare eller amatörtränare och det här ger ringar på vattnet för hela verksamheten på flera sätt, avslutar “Cicci” Gråberg.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Equinox 1

Världsettan bara bäst i Japan Cup

Den japanske världsettan Equinox segrade på söndag morgon svensk tid i Japan Cup på ett förkrossande sätt, med Christophe Lemaire ombord.Cirka 140 000 åskådare såg loppet ...
SVEN HANSON toppbild

Sven Hanson: “Alla behöver vara vänner om svensk galopp ska fungera”

Sven Hanson är en av Sveriges mest framgångsrika hästägare i utlandet genom åren. Fair Salinia segrade i Epsom Oaks redan 1978. Och sedan dess så har ...
Carlos toppbild

Carlos och Angelika på bättringsvägen

Jockey Carlos Lopez och jockeylärling Angelika Berg skadade sig båda svårt på sensommaren och missade därmed resten av galoppsäsongen. Men båda jobbar med sin rehabilitering. ...
My Fortune TOPPBILD

Dansk seger i Svenskt Kriterium

Det blev dansk seger i Svenskt Kriterium på Jägersro.Tränare Bettina Andersen och hennes man Kim presenterade stallets nya stjärna My Fortune i lysande författning - ...
Without A Fight toppbild

Melbourne Cup: Without A Fight tog hem spelet

Det blev valacken Without A Fight som segrade i årets upplaga av Melbourne Cup, “The Race That Stops A Nation”. Det blev därmed en andra ...
White Abarrio

BC: Hemmaseger i Classic – men Europa bäst på gräset

Det blev hemmaseger i Breeders’ Cup Classic i USA, via Rick Dutrow-tränade White Abarrio, på Santa Anitas dirt. Men de europeiska hästarna visade klassen på ...
Ledvolt Bro

SG:s styrelse – tre nya ledamöter valda

Väldigt mycket har hänt med Svensk Galopps ledning - jämfört med hur den såg ut före sommaren. SG har sedan juni en ny styrelseordförande och ...
Seneschal TOPPBILD

Seneschal slog till i Songline – och Alina blev jockey

Årets sista Listed-löpning reds på Bro Park i söndags. Stockholm Cup-segraren Espen Hill ställdes mot Marit Sveaas-vinnaren Hard One To Please i Songline Classic.Men det ...
LOVeén FB3

Ny storseger för Lovén – i Polen

Det blev en ny storloppsseger för hinderryttaren Niklas Lovén, i polska Wroclaw i söndags. Han segrade i steeplechase-serien Crystal Cup med valacken Her Him. Detta ...
20230930 1554

Berättelsen om Sveriges största stuteri – Hägerneholm

Del II (av II) Inger Eriksson blev en alltmer framgångsrik amatörryttare. Både 1954 och 1955 var hon segerrikast i landet. Hon gifte sig med Josef ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen