Cicci med ungdomar
Cecilia Gråberg tycker att arbetet med ungdomar är Svensk Galopps roligaste jobb. Foto: Amie Karlsson / Svensk Galopp

dela artikeln

Anders Zackrés donation: Cecilia Gråberg prisas

Cecilia Gråberg prisas i år av Jockeyklubben och Anders Zackrés donation, för hennes starka engagemang inom ponnygaloppen.
Ponnygaloppen har blivit den stora inkörsporten till jockey-yrket i Sverige. Och “Cicci” har varit dess drivmotor sedan 2009!  

— Det här är det absolut roligaste jobbet på Svensk Galopp. Det som är så fantastiskt med ponnygaloppen, är att man möter alla dessa barn och ungdomar, som alltid är så positiva. Det är det som gör att man blir så engagerad.

“Cicci”, som är anställd på Svensk Galopp, fick 2009 frågan av sin dåvarande chef Helena Gärtner om att ta över ansvaret för ponnygaloppen. Sedan dess har hon etablerat sig som en omåttligt populär drivkraft, bakom en av Svensk Galopps viktigaste rekryteringskanaler. 

Hon påpekar att Svensk Galopp inte har de ekonomiska resurserna som krävs, för att driva ponnygaloppen på egen hand.
— Det är tack vare våra välgörare som Jockeyklubben, Triton och även Tapwell som skänker generösa bidrag som det går att göra en massa saker för ungdomarna.

För intresserade ungdomar finns det olika möjligheter att utbilda sig inom ponnygaloppen.
— Till exempel “Jockeyklubben Fegentri”, det har blivit en jättestor grej för de här ungdomarna att åka ut och visa upp sig lite grann ute i Europa. Och det hade inte varit görbart om inte Jockeyklubben hjälpte till med det.

I dag finns möjligheten för de ponnyryttare som vill ta “ett steg till”, att faktiskt få kvalificerad hjälp med det.
— Ta Jockeyklubben Cup till exempel, där vi skickar ungdomar till British Racing School. Det är otroligt värdefullt för oss, eftersom vi inte har en egen galoppskola på den nivån i Sverige.

Cecilia Gråberg
“Cicci” Gråberg har varit en stor del av drivkraften bakom den svenska ponnygaloppen sedan 2009. Foto: Jessica Ortiz Bergström

“Cicci” fortsätter:
— Vi har Lilla Rörby, som mestadels har shettisar och även lite B- och C-ponnyer. Men nästa steg blir British Racing School.

Finns det något som saknas här hemma i Sverige just nu?
— Det enda som jag egentligen saknar, är att vi får ett “eget utbildningsstall”. Travbanorna i Sverige har ju travskolor.

Red aldrig ponnygalopp själv

Svensk Galopps ponnyverksamhet bedrivs just nu mestadels i Bernita Hedmans stall i Lilla Rörby (Stockholms-området), på Jägersro är det Sofia Presits som är ansvarig för ponnygaloppen. Och i Göteborg så bedriver Susanne Sivrup-Rosenqvist och Lotta Eriksson ponnyverksamhet (och enligt Cecilia Gråberg görs det med ett “otroligt engagemang”).

Sker den största verksamheten på Bro?
— Ja, men det har med Lilla Rörby att göra.

Ponnygaloppen har blivit jockey-yrkets största rekryteringsbas. Bland landets fyra lärlingar idag till exempel, så kommer två stycken – Angelika Berg och Alina Öhgren – direkt från ponnygaloppen.
— Hela Alinas familj har kommit in i sporten, tack vare Lilla Rörby.

De andra två lärlingarna, Rebecca Stålhandske och Kate Alvesparr, har precis som “Cicci” själv tagit en annan väg. “Cicci” Gråberg var, som många säkert minns, en duktig ryttare på sin tid. Men hon red aldrig ponnygalopp: 
— Nej, jag har inte ridit ponnygalopp själv. Jag började på fullblod direkt när jag var tolv år. Men jag vill tillägga att även många av våra duktiga amatörryttare i dag kommer från ponnygaloppen. Jättemånga.

“Cicci” säger att ponnygaloppen i Sverige ligger långt framme, jämfört med andra länder i Europa.
— Vi ligger långt, långt, långt framme tack vare att vi sorterar under Svensk Galopp. I England och Frankrike och några andra länder, är det förvisso också ganska stort, men de har det ganska svårt tack vare att de inte ligger under exempelvis France Galop eller British Racing Club.

Det kan även nämnas att de svenska ponnyryttarna fått en smakstart i den nya ponnyserien Fegentri Junior i år.
— Amanda Söderman vann det senaste loppet, i Budapest. Hon fyller 16 år nu och hennes mål är att ta jockeylicens, berättar “Cicci”.

År 2021 prisades Cecilia Gråberg för sin gärning inom ponnygaloppen, av AB Trav och Galopp (ATG) på den årliga “Årets Häst”-galan.
— Jag arbetar med hela ungdomsverksamheten på Svensk Galopp, inte bara ponnygaloppen. Och hela den verksamheten är i behov av stöttning. Till exempel kan vi tacka JC Organization (Alice Weiste och John Christensen) som stöttat de unga lärlingarna med ekonomiska bidrag i några år nu, ända sedan de segrade i Svenskt Derby för tre år sedan.

Det kan tilläggas att Cecilias make, Per-Anders Gråberg, år 2020 tilldelades 21 000 kronor ur Anders Zackrés donation i samband med en svår skada på grund av en olycka på Odense Galoppbana.

“Cicci” belönas med samma belopp.
— P-A köpte en iPad då, så att han kunde jobba med media i samband med sin rehabilitering, eftersom jockeyförsäkringen inte alls täcker inkomstbortfallet, minns “Cicci”.

Den första pristagaren ur Anders Zackrés donation var Julian McLaren 2018, för sitt bidrag till galoppen inom just mediasektorn.
— Som slutkläm kan jag säga att ponnygaloppen inte bara hjälper till med rekrytering av unga ryttare. Föräldrar rekryteras till att bli hästägare eller amatörtränare och det här ger ringar på vattnet för hela verksamheten på flera sätt, avslutar “Cicci” Gråberg.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Beach Road One

Säsongspremiären avklarad på Bro

Bro Park inledde galoppsäsongen med en händelserik dag i onsdags. Beach Road One blev säsongens första vinnare i Sverige. Och lärlingen Angelika Berg gjorde storstilad ...
KAJSA L med Annie o Andreas

Smakstart på proffskarriären för Kajsa 

Klampenborgs skandinaviska premiär i lördags blev välbesökt.  Det blev en svensk tränarseger under dagen, dessutom med en egen uppfödning!    Kajsa Lindsjö är en av de sju ...
Swinging Of Venice

Svensk galopp-premiär på onsdag

På onsdag rids det sju lopp på Bro Park.Det är startskottet för den svenska galoppsäsongen 2024. Championjockey Per-Anders Gråberg är tillbaka i sadeln, efter en ...
Klampen TOPPBILD

Nu är vi igång i Skandinavien!

Säsongspremiär för galoppen på dessa breddgrader, på Klampenborg på lördag. Flera svenska tränare finns på plats, med starthästar från sina stall: Francisco Castro, Peter Jardby, Kajsa Lindsjö, Jessica Long, Roger ...
Eneboga herrgård

Ur den svenska galopphistorien: Eneboga stuteri

Då och då hör läsare av sig till Jockeyklubben för att få information om hästar, ryttare och andra aktiva från äldre tider. Så till exempel ...
Laurel River TOPPBILD

Utklassningsseger i Dubai World Cup

Det kom som en blixt från klar himmel.Inte många hade förväntat sig en ren och skär uppvisning, i årets upplaga av Dubai World Cup. Och ...
Ushba Tesoro TOPPBILD

Förra årets segrare favorit i Dubai World Cup  

Då var det dags för Dubai World Cup.Världsstjärnornas drabbning i ökensanden, med tolv miljoner dollar i total prissumma i huvudlöpningen. Inte helt oväntat så har ...
Markytan i Bara som Svedala kommun är beredda att avyttra för att brukas som galoppanläggning, är på cirka 52 hektar. Foto: Svedala kommun

Hyresavtal nästa stora steg för Bara-projektet

Kathrine Heiberg och Lotta Strömgren Jönsson är personerna bakom Fastighets AB Bara Hippdrom, bolaget som är drivmotorn för att en ny galoppanläggning i Skåne blir ...
Gammal är äldst: Willie Mullins, längst till höger i sedvanlig hatt, efter Galopin Des Champs seger i Cheltenham Gold Cup. Foto: Patrick McCann / Racing Post

Mullins-dominans under årets Cheltenham Festival

Cheltenham-festivalen blev en klang-och-jubel föreställning för hindernestorn Willie Mullins.Irländaren Mullins stall segrade i Champion Hurdle på öppningsdagen, Gold Cup på avslutningsdagen och firade stor framgång ...
Jagers NY GENREBILD

Skåne: Läget uppe på ministernivå 

 Jockeyklubben har tidigare berättat att riksdagsman Per-Arne Håkansson väckt frågan om framtiden för galoppen i Skåne.Detta skedde via en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Niklas Wykman.Nu ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen